HÍREK
A Rovatból

Pandora-iratok: A választásra készülő cseh kormányfőt is offshore-biznisszel vádolják

A Pandora-iratok 35 vezető (elnök, miniszterelnök, államfő) és több mint 300 más köztisztviselő (például miniszter, bíró, polgármester, katonai tábornok) titkos offshore-ügyeit tárják fel.

Link másolása

Mi is beszámoltunk a valaha volt legnagyobb nemzetközi offshore adatszivárgásról, amelyre egy nemzetközi tényfeltáró újságíró csapat révén derült fény. Több mint 11 millió fájl szivárgott ki olyan cégektől, amelyek offshore cégek létrehozásával és működtetésével foglalkoznak, ezeket pedig az International Consortium of Investigative Journalists (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) dolgozta fel és hozta nyilvánosságra.

A projekt egyedüli magyar résztvevője a Direkt36 volt, amelynek tényfeltáró cikkéből az is kiderült, hogy befolyásos magyar kormányközeli személyek is rendelkeztek titkos offshore üzletekkel az elmúlt bő tíz évben.

A Pandora-iratok 35 vezető (elnök, miniszterelnök, államfő) és több mint 300 más köztisztviselő (például miniszter, bíró, polgármester, katonai tábornok) titkos offshore-ügyeit tárják fel.

Köztük van például Jordánia uralkodója, II. Abdullah király is, aki a kiszivárgott dokumentumok szerint összesen 100 millió dolláros titkos vagyonbirodalmat halmozott fel offshore cégeken keresztül Malibuban, Washingtonban és Londonban. A király nem volt hajlandó konkrét kérdésekre válaszolni az újságírók érdeklődésekor, de azt mondta, szerinte nincs abban semmi rossz, ha offshore cégeken keresztül ingatlanokat birtokol. A Guardian szerint vasárnap néhány órával a Pandora-iratok megjelenése előtt Jordánia blokkolta a Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciumának weboldalát.

A dokumentumokból az is kiderült, hogy Azerbajdzsán elnöke és családja az elmúlt években közel 400 millió fontos brit vagyonnal kereskedett. Az egyik ingatlanjukat a királynő koronabirtokának adták el, amely most azt vizsgálja, hogyan fizethettek ki 67 millió fontot egy olyan cégnek, amely egy olyan családnak hozott pénzt, amely egy rendszeresen korrupcióval vádolt országot vezet. Ilham Alijev és családja nem voltak hajlandóak nyilatkozni az ügyről.

A kenyai elnök és családja is offshore cégeken keresztül gazdagodhatott meg jelentősen az iratok szerint. Uhuru Kenyatta korábban a korrupció ellenségének nevezte magát, most azonban kiderült, hogy

családja 13 offshore céghez köthető, titokban egy egész hálózatot birtokoltak évtizedekig.

Bár nincs becslés a Kenyatta família nettó vagyonára, de azt tudni lehet, hogy komoly üzleti érdekeltségeik vannak a közlekedésben, a biztosításban, a szállodaiparban, a mezőgazdaságban, földekben és a kenyai médiaiparban is. A jövőre leköszönő elnök egy 2018-as interjúban azt mondta a BBC-nek, hogy a családja vagyona ismert a nyilvánosság számára, ő pedig a törvényi előírások szerint mindig bejelentette a vagyonát.

A tényfeltáró projekt során több európai ország vezetőjének titkos pénzügyeire is fény derült. Andrej Babis cseh miniszterelnök például

az iratok szerint 2009-ben 22 millió dollárt fektetett be jó pár offshore cégbe, hogy megvehessen egy dél-franciaországi kastélyt, egy évvel később pedig további hét ingatlant vett meg a birtok közelében. A vagyonbevallásaiban viszont nem tüntette fel azt, hogy ő lenne a tulajdonosa a birtokoknak vagy a fedőcégeknek.

Babis nem válaszolt az újságírói megkeresésekre. Kérdés, hogy a róla kiderült információk befolyásolják-e a hétvégi cseh parlamenti választást.

Tony Blair és felesége, Cherie neve is szerepel a Pandora-iratokban. A kiszivárgott adatok szerint a volt brit miniszterelnök és neje 312 ezer font megtakarítást nyert ingatlanadókból, amikor megvettek egy londoni épületet, amely részben egy bahreini miniszter családjáé volt. A 6,5 millió fontos irodát egy brit Virgin-szigeteki offshore cég megvásárlásával szerezték meg. Bár ez a jelentés szerint nem volt törvényellenes, és nincs bizonyíték arra, hogy Blairék szándékosan el akarták kerülni az ingatlanadókat, az üzletben olyan kiskapuk voltak, amelyek lehetővé tették, hogy ne fizessék meg a Nagy-Britanniában szokásos adókat.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin neve ugyan nem szerepel az aktákban, de számos hozzá közeli tisztviselőé igen. Köztük van például gyermekkori legjobb barátja, a néhai Petr Kolbin, akit az orosz vezető kritikusai sokszor Putyin magánvagyonának "pénztárcájának" neveztek. Szintén offshore-vádakkal illették Konstantin Ernst televíziós igazgatót és producert is, aki 2014-ben egy igencsak kedvező pénzügyi ügyletben kapott lehetőséget arra, hogy segítsen Putyin népszerűsítésében Oroszországban és külföldön is: egy olyan állami privatizációs beruházás csendes résztvevője lett, amely több tucat moszkvai mozi és az azokat körülvevő ingatlanok felvásárlásáról szólt.

Források: Guardian, BBC, Direkt36

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Majd egy hét után válaszolt a rogáni propaganda ökle, a „köz”televízió a listavezetői vitával kapcsolatos kérdéseimre
A Tisza Párt politikusa szerint „a Rogánpress húzza az időt és a nevét senki sem meri adni” a vita megszervezéséhez.

Link másolása

Ahogy arról korábban írtunk, Magyar Péter levélben kereste fel az állami televízió illetékeseit az Ep-listavezetők vitájának ügyében. Választ most kapott a Tisza Párt politikusa. Mint a Facebookon azt írja: „Majd egy hét után válaszolt a rogáni propaganda ökle, a „köz”televízió a listavezetői vitával kapcsolatos kérdéseimre.”

De gyorsan hozzá is teszi: „Vagyis nem válaszolt.”

„A két mondatból sem az nem derült ki, hogy mikor, hol és milyen feltételek mellett lenne a vita, sem az, hogy élőben adnák-e a beszélgetést”

– írja Magyar.

Két dolog viszont kiderült. Az, hogy a Rogánpress húzza az időt és az, hogy a nevét senki sem meri adni ehhez.

Felhívom Papp (hírhamisító) Dániel, MTVA vezér figyelmét arra, hogy normálisan működő országokban a vitában részt vevő pártok képviselői egyeztetnek a vita részleteiről, a közmédia csak helyszínt és lehetőséget biztosít a műsorhoz.”

Magyar Péter Papp válaszát is közli: „Tisztelt Magyar Péter! Köszönjük érdeklődését a közmédia által tervezett EP-vita lebonyolításával kapcsolatban. A jövő hét folyamán, a pünkösdi ünnepet követően tájékoztatjuk a listát állító szervezeteket a vita valamennyi részletéről. Türelmét köszönjük!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Súlyos állapotot jelezhetnek a Robert Ficónál kialakult nekrózisok – állítja egy cseh specialista
Pavel Postulka szerint a szlovák miniszterelnök pénteki újabb műtétje azt mutatja: hogy komoly a baj.

Link másolása

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, újabb műtétet kellett elvégezni a szerdán meglőtt Robert Ficón a besztercebányai kórházban. Ezúttal az elhalt szöveteket kellett eltávolítani, hogy meggyorsítsák a szlovák miniszterelnök sebének gyógyulását.

Egy cseh orvos szerint azonban nagyon súlyos esetre utal az, hogy nekrózis (sejtelhalás) alakult ki Ficónál. A 30 éve orvosként dolgozó Pavel Postulka szerint: „Abban a pillanatban, amikor a sérülés helyén nekrózis kezd kialakulni, ez azt jelenti, hogy a sérülés nem képes gyógyulni, nem képes a szövetek regenerálására”.

Elmondta: a nekrózisok csökkentik az egészséges szöveteket, amelyek a jövőben hiányozni fognak, és veszélyes méreganyagokat is termelnek. „Elborítanak egy már amúgy is meghibásodott szervezetet, és tovább súlyosbítják az amúgy is súlyos állapotot” – fogalmazott.

Mindezen túl megterheli a májat, a vesét és a szívet is. Márpedig Robert Ficóról köztudott, hogy korábban kettős bypassműtéten esett ál, súlyos szívbeteg, és vérhigítót is szed, ami azt jelenti, hogy a vére kevésbé alvad, ami ebben a helyzetben rendkívül aggasztó.

A gerincspecialista emlékeztetett arra, hogy nekrózis szinte minden sérülésnél, így egyszerűbb sebeknél is kialakul, nagyobb kiterjedésű sebeknél azonban előfordul, hogy magától nem tud elmúlni, ekkor lehet szükség a műtétre. „Ez a folyamat azonban nem biztos, hogy leáll” – tette hozzá, és ezért is lehet aggasztó Robert Fico állapota és pénteki újabb műtétje.

via Blikk


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Klímaberendezések ezreit szereltetné le társasházak homlokzatáról a ferencvárosi önkormányzat
A légkondicionálók kültéri egységeinek szabálytalan felszerelése miatt aggódhatnak a lakók, akár súlyos bírságra is számíthatnak.

Link másolása

A ferencvárosi polgármesteri hivatal az Üllői út 169-179. szám alatti blokkházban kifüggesztett egy felszólítást, amelyben jelzik, hogy a lakóknak 30 napon belül le kell szereltetniük a ház homlokzati részéről a klímaberendezések kültéri egységeit – írja az Index.

Aki nem tesz eleget a felszólításnak, az bírságra is számíthat. Az Index úgy tudja,

az eset nem egyedi, és Ferencváros önkormányzata akár több ezer klímatulajdonos ellen indíthat eljárást különböző jogszabályi hivatkozások alapján a 9. kerületben.

Egyébként elvileg van szabályos mód az épületek homlokzatán kültéri klímaegységek tömeges elhelyezésére, de ehhez nagyobb blokkházak esetében a lakóközösségnek közös álláspontot kell kialakítania, ami mentén meg kell rendelni egy épülethomlokzati klímaberendezés-elhelyezési tervet. Egy ilyen terv célja az egységesítés, de ez további kérdéseket is felvet: például a kültéri egységeknek azonos színűeknek és azonos méretűeknek kell lenniük, valamint azonos helyre kell elhelyezni őket a homlokzaton.

A Blikk emlékeztetett rá, hogy két éve az óbudai önkormányzat fenyegette jelentős bírsággal azokat, akik szabálytalanul szereltették fel a klímaberendezést. Korábban pedig Dunakeszin egymilliós bírságot lebegtettek be azokkal szemben, akik nem jelentik be a klímatelepítést.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Menczer Tamás megmagyarázta: azért tagadott a kormány az orosz kémkedésről, mert nemzetbiztonsági kérdés
A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója az RTL kérdésére úgy védekezett, hogy az Orbán-kormány mindig a magyar érdekeket tartja szem előtt, ellentétben a baloldallal.

Link másolása

Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója azt mondta, a kormány és a Fidesz azért tagadta a nyilvánosság előtt, hogy az orosz titkosszolgálat bejutott a Külügyminisztérium informatikai rendszereibe, mert ez nemzetbiztonsági kérdés.

Ahogyan beszámoltunk róla, a 444 olyan dokumentumokhoz jutott hozzá, amelyek bizonyítékként szolgálnak arra, hogy két éve orosz titkosszolgálatok széles körű kibertámadást hajtottak végre a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózat ellen. A dokumentumok szerint a magyar külügy tudott a támadásokról, és arról is, hogy az oroszok nemzetbiztonsági szempontból fontos adatokat lophattak a minisztérium gépeiről.

Ennek ellenére két éve a magyar külügy és fideszes politikusok határozottan tagadták, és egyenesen kampányhazugságoknak nevezték, hogy az orosz titkosszolgálat bejutott a Külügyminisztérium informatikai rendszereibe.

Az RTL most megkérdezte Menczer Tamást, miért tagadta le a kormány az orosz kibertámadást, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója pedig válaszában azt hangoztatta, hogy ez nemzetbiztonsági kérdés, ezért nem beszéltek róla. Menczer ezután hozzátette: az Orbán-kormány mindig a magyar érdekeket tartja szem előtt, ellentétben a baloldallal.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk