hirdetés

HÍREK

Pandémiára pingdémia: újra leáll az élet egy applikáció miatt Angliában

Százezrek vonultak önkéntes karanténba. Már a brit kormány is aggódik a mesterségesen gerjesztett hisztéria miatt.

Link másolása

hirdetés

Káoszba fulladt a brit állami egészségügy (NHS) Covid-alkalmazásának bevetése, írja a Mirror. A helyi sajtóban csak pingdémiának nevezett tömeghisztéria miatt üzletek zártak be, vállalkozások szüneteltetik tevékenységüket és újra beindult a pánikvásárlás. A helyzet odáig fajult, hogy Boris Johnson miniszterelnök személyesen kért elnézést a kialakult helyzetért.

Az NHS mobiltelefonos alkalmazása minden olyan személynek üzenetet küld - vagyis pingeli -, aki szoros kapcsolatban volt, vagyis két méternél közelebb tartózkodott legalább 15 percig egy később pozitív koronavírustesztet produkáló fertőzöttel. Az alkalmazás ilyen esetben azonnali karantént javasol az érintetteknek.

Mivel az Indiából indult delta koronavírus miatt az Egyesült Királyságban is egyre növekszenek az esetszámok, így nem meglepő, hogy a napokban 600 ezer brit kapott karantén-értesítést a telefonjára. Ennek nyomán pedig akiket otthon tartózkodásra szólított fel az app, alaposan kifosztották a boltokat, vagyis újra beindult a pánikvásárlás.

Ezzel párhuzamosan egyes vállalkozások a működésképtelenség szélére sodródtak, mivel tömegesen jelentettek karantént az alkalmazottak. Az olajiparban érdekelt BP és az egyik legkedveltebb kiskereskedelmi lánc, az Iceland egyenesen a benzinkutak és üzletek bezárását fontolgatja.

hirdetés

Nemcsak a gazdaságban okoz felfordulást az átgondolatlanul alkalmazott applikáció. A másfél év után végre újra beinduló esküvőket is sorra mondják le a párok, miután a násznép karanténba kerül, de olyan is előfordult, hogy a házasodni készülőket egymástól tiltotta el a szoftver.

A lap kitér arra, hogy az applikációban megjelenő felszólítás ettől függetlenül egyáltalán nem kötelező érvényű, hiszen a szoftver letöltése is önkéntes. Vagyis hiába kapnak százezrek riasztást a telefonjukra, ettől még egyáltalán nem muszáj be is tartani az utasításokat. Semmilyen jogi következménye nem lehet ugyanis, ha valaki a tiltás ellenére dolgozni megy vagy megtartja az esküvőjét.

Kwasi Kwarteng vállalkozásügyi miniszter is reagált a pingdémiára és elmondta: a kormány szorosan követi a kialakult helyzetet, mivel országszerte egyre nagyobb aggodalom övezi az applikáció működése miatt a lelassuló iparágakat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Egy szemtanú elmondta, mi volt Alec Baldwin reakciója, miután elsült a fegyver a kezében

A színész nem meglepő módon sokkos állapotba került a történtektől.

Link másolása

hirdetés

Ahogyan mi is írtunk róla, megdöbbentő baleset történt Alec Baldwin legújabb filmjének a forgatásán. A színész a Rust című 19. századi western forgatása közben egy kellékfegyverrel véletlenül lelőtte a film operatőrét, Halyna Hutchinst, aki belehalt a sérüléseibe, a rendezőt, Joel Souzát pedig megsebesítette.

A Daily Mail az eset nyomán most egy szemtanú vallomásáról számolt be, aki azt mondta, hogy Baldwin a lövés eldördülése után sokkos állapotban ezt kiabálta:

"Miért valódi lőszerrel töltött fegyvert adtatok nekem?"

A produkciós cége és a stáb többi tagja is ragaszkodik ahhoz, hogy a fegyver vaktölténnyel volt töltve – bár ezek is ejthetnek halálos sebet, ha elég közelről sütik el őket. A rendőrség kevés részletet közölt a lövöldözéssel kapcsolatban, a nyomozás még folyamatban van.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Karácsony Gergely nem érti, hogy kerülhetett bele az Elk*rtuk című filmbe

A főpolgármestert az is megviseli, hogy egykori munkahelyét, a Mediánt és főnökét negatív színben tüntetik fel a filmben.

Link másolása

hirdetés

Több politikushoz hasonlóan Karácsony Gergely is megszólalt az Elk*rtuk című film kapcsán, amelyet csütörtökön mutattak be a mozik.

Az ATV Híradójának azt mondta,

nem érti, mit keres ebben „a nagyon rossz, ócska propagandafilmben”, hiszen ő először 2016-ban beszélgetett Gyurcsány Ferenccel, akkor is csak öt percet. Azelőtt nem találkozott vele, a Medián munkatársaként pedig nem is vett részt azokban a kutatásokban, amit akkor a kormánynak készítettek a cégnél.

„Azt gondolom, a Medián, amelynek én munkatársa voltam, az egyik az egyik legkörültekintőbb és talán az egyik legkorrektebb cég volt a politikai közvélemény kutatási piacon. Semmilyen manipulációhoz soha nem lehetett felhasználni a kutatásainkat”- mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy rosszul érinti, hogy egykori munkahelyét és főnökét, Hann Endrét negatív színben tüntetik fel a filmben.

Szerinte az Elk*rtuknak az a szerepe, hogy azt a hamis mítoszt keltse, hogy még mindig Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc vitatkozik a hatalomról, pedig már nyilván nem erről szól a magyar közélet.

Karácsony még nem nézte meg a filmet, de tervezi, viszont elmondása szerint Enyedi Ildikó új filmjét, A Feleségem történetét biztosan hamarabb meg fogja nézni, mint az Elk*rtukat.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Tizenöt milliárdos állami támogatásból kezd elektromos autógyártásba Magyarországon a Mercedes

Szijjártó Péter szerint a magyar autóipar történelmi mérföldkőhöz érkezett.

Link másolása

hirdetés

Szijjártó Péter pénteken szólalt fel Kecskeméten, ahol az új, elektromos Mercedes SUV modell (EQB) sorozatgyártásának megindítását ünnepelték – adta hírül az MTI. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta:

„A magyar autóipar történelmi mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy most először kezdődik meg az országban egy tisztán elektromos meghajtású jármű sorozatgyártása.”

Hozzátette, hogy az autóipar forradalmi megújuláson megy keresztül, és amelyik ország meg tudja nyerni az elektromobilitási beruházásokért folytatott nemzetközi versenyeket, „az megnyeri magának a jövőt”. Arról is beszélt, hogy a megközelítőleg 50 milliárd forintos beruházás, amelyhez az állam 15 milliárd forint támogatást nyújtott, 4400 munkahely megtartását teszi lehetővé, és több száz újat hoz létre.

Szijjártó Péter beszédében rámutatott, hogy az autóipar a magyar gazdaság „gerincoszlopává” vált, így mára a teljes ipari kibocsátás 25 százalékát adja a szektor, amelyben több mint 150 ezren dolgoznak. A szektor 90 százalékban kivitelre termel, s ennek nyomán Magyarország a világ húsz legnagyobb autóipari exportőr országa közé került.

„Magyarország készen áll arra, hogy ebbe a közös sikertörténetről szóló könyvbe még sok-sok új fejezetet írjunk”

– bizakodott Szijjártó a Mercedes magyarországi tevékenységét méltatva. Azt is hangsúlyozta, hogy ez a beruházás még szorosabbá teszi a kétoldalú gazdasági együttműködést Németországgal, amely hazánk első számú kereskedelmi partnere.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A Fidesz mégsem hagyja abba a Stop Gyurcsány, Stop Márki-Zay! petíciót

Egészen addig folytatják, amíg el nem érnek mindenkit, aki üzenni szeretne Gyurcsány Ferencnek.

Link másolása

hirdetés

A Fidesz az előválasztás során indította útjára a Stop, Gyurcsány, Stop, Karácsony! petícióját, amit a fejlemények tükrében, az előválasztás lezárultával átkereszteltek: Stop, Gyurcsány, Stop Márki-Zay! lett az új aláírásgyűjtő vezényszó.

És bár azt hihettük, hogy mostanra lezárult a mozgósítás, az MTI szerint Horváth László, a Fidesz szóvivője pénteken közölte:

a kormánypárt addig folytatja az aláírásgyűjtést a petíciójához, amíg meg nem talál mindenkit, aki meg akarja üzenni Gyurcsány Ferencnek, hogy nem kér még egyszer az ő "kudarcos és gyalázatos" kormányzásából.

A kormánypárti politikus arról is beszámolt, hogy a Stop Gyurcsány, stop Márki-Zay! petíció aláíróinak száma már meghaladta az 1 millió 467 ezret. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta: a Fideszhez érkező egyértelmű jelzésekből és megkeresésekből egyértelmű, hogy még nem jutottak el minden emberhez, aki csatlakozni szeretne a petícióhoz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: