hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Pandémiára pingdémia: újra leáll az élet egy applikáció miatt Angliában

Százezrek vonultak önkéntes karanténba. Már a brit kormány is aggódik a mesterségesen gerjesztett hisztéria miatt.

Link másolása

hirdetés

Káoszba fulladt a brit állami egészségügy (NHS) Covid-alkalmazásának bevetése, írja a Mirror. A helyi sajtóban csak pingdémiának nevezett tömeghisztéria miatt üzletek zártak be, vállalkozások szüneteltetik tevékenységüket és újra beindult a pánikvásárlás. A helyzet odáig fajult, hogy Boris Johnson miniszterelnök személyesen kért elnézést a kialakult helyzetért.

Az NHS mobiltelefonos alkalmazása minden olyan személynek üzenetet küld - vagyis pingeli -, aki szoros kapcsolatban volt, vagyis két méternél közelebb tartózkodott legalább 15 percig egy később pozitív koronavírustesztet produkáló fertőzöttel. Az alkalmazás ilyen esetben azonnali karantént javasol az érintetteknek.

Mivel az Indiából indult delta koronavírus miatt az Egyesült Királyságban is egyre növekszenek az esetszámok, így nem meglepő, hogy a napokban 600 ezer brit kapott karantén-értesítést a telefonjára. Ennek nyomán pedig akiket otthon tartózkodásra szólított fel az app, alaposan kifosztották a boltokat, vagyis újra beindult a pánikvásárlás.

Ezzel párhuzamosan egyes vállalkozások a működésképtelenség szélére sodródtak, mivel tömegesen jelentettek karantént az alkalmazottak. Az olajiparban érdekelt BP és az egyik legkedveltebb kiskereskedelmi lánc, az Iceland egyenesen a benzinkutak és üzletek bezárását fontolgatja.

hirdetés

Nemcsak a gazdaságban okoz felfordulást az átgondolatlanul alkalmazott applikáció. A másfél év után végre újra beinduló esküvőket is sorra mondják le a párok, miután a násznép karanténba kerül, de olyan is előfordult, hogy a házasodni készülőket egymástól tiltotta el a szoftver.

A lap kitér arra, hogy az applikációban megjelenő felszólítás ettől függetlenül egyáltalán nem kötelező érvényű, hiszen a szoftver letöltése is önkéntes. Vagyis hiába kapnak százezrek riasztást a telefonjukra, ettől még egyáltalán nem muszáj be is tartani az utasításokat. Semmilyen jogi következménye nem lehet ugyanis, ha valaki a tiltás ellenére dolgozni megy vagy megtartja az esküvőjét.

Kwasi Kwarteng vállalkozásügyi miniszter is reagált a pingdémiára és elmondta: a kormány szorosan követi a kialakult helyzetet, mivel országszerte egyre nagyobb aggodalom övezi az applikáció működése miatt a lelassuló iparágakat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A norvég külügyminiszter elmondta, hogyan mondott le Magyarország 77 milliárdnyi civil forrásról

A magyar és a norvég kormány nem tudott megállapodni a szerdán lejárt határidőig arról, hogy milyen keretek között és mely intézmény ossza el a civil szervezeteknek szánt pénzeket.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, a magyar és a norvég kormány nem tudott megállapodni a szerdán lejárt határidőig arról, hogy milyen keretek között és mely intézmény ossza el a civil szervezeteknek szánt pénzeket. Így Magyarország 214,6 millió eurótól, vagyis körülbelül 77 milliárd forinttól esik el egyelőre.

A Telexhez eljuttatott közleményében a norvég külügyminiszter, Eriksen Søreide is megerősítette, hogy nincs megállapodás Magyarországgal az EGT és Norvég Alapokról, mert a donor országok (Norvégia, Izland, Liechtenstein) és Magyarország nem tudtak megállapodni az EGT és Norvég Alapok civil társadalomnak szánt támogatásainak a kezeléséről.

"Megerősíthetem, hogy egy hosszú és átfogó folyamatot követően nem jutottunk egyetértésre. Véleményünk szerint az EGT és Norvég Alapok nagyon hasznosak lehettek volna különösen a magyarországi civil társadalom támogatásában, továbbá a gazdasági, energia és klímavédelmi innovációk fellendítésében, valamint a kisebbségi jogok előmozdításában"

- mondta Ine Eriksen Søreide.

2016 óta folytak tárgyalások a Magyarországnak előirányzott mintegy 214,6 millió euró felhasználásáról. 2020. december 21-én született meg az az együttműködési megállapodást, amely deklarálta, hogy egyetlen program sem hagyható jóvá egy független civil alapkezelő kinevezése előtt.

hirdetés

Az alapkezelő kiválasztásának határideje július 21. volt.

"A donor országok mind a 15 kedvezményezett országban megkövetelik, hogy a civil társadalom támogatását szolgáló alap kezelése a hatóságoktól független legyen. Ezzel Magyarország is egyetértett, azt azonban nem fogadta el, hogy a szakmailag legalkalmasabb pályázó kapja a megbízást. Ezért nem tudtunk megegyezni"

– mondta a külügyminiszter.

A megállapodás hiányában a jelenlegi időszakban Magyarországon nem lesznek az alapokból finanszírozott programok, és Magyarország elveszti a hozzáférést a 77 milliárd forinthoz.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Magyar szakértők: „a Sinopharm-vakcinával oltott idősek harmadik oltása akut probléma, amelyet sürgősen kezelni kell”

A legfontosabb és legsürgősebb a Sinopharm-vakcinát kapott 60 év feletti korcsoport pótoltásának szakmai vizsgálata, és javaslattétel a védettségük hatékony megoldására.

Link másolása

hirdetés

Sajtóközleményt adott ki a COVID-19 betegség elleni harmadik oltás szükségességéről és az ehhez kapcsolódó feladatokról Balkányi László belgyógyász, Falus András immunológus, Rékassy Balázs orvos és Sarkadi Balázs kutató orvos - szúrta ki a 444.hu.

A szakértők szerint "Magyarország egyik legfontosabb járványügyi feladata jelenleg az oltottak számának és arányának növelése, különösen a veszélyeztetett és fokozott terjesztő-képességgel rendelkező célcsoportok tekintetében".

Az oltással kapcsolatos feladatok közül pedig

a legfontosabb és legsürgősebb a Sinopharm-vakcinát kapott 60 év feletti korcsoport pót-oltásának szakmai vizsgálata, és javaslattétel a védettségük hatékony megoldására.

Ezeken kívül a közlemény aláírói kérték még az oltási protokollért felelős független, transzparensen működő szakmai grémium összehívását, valamint transzparens, a szakma szabályainak megfelelő tudományos vizsgálat lefolytatását az oltások hatásosságáról és annak eredményeinek közzétételét.

"Álláspontunk és szakmai ismereteink szerint az EU-ban az EMA által engedélyezett és szabályosan felhasznált vakcinák esetében a harmadik oltás e pillanatban nem prioritás. Egy ilyen általános harmadik oltás ráadásul csökkentheti a későbbi oltási hajlandóságot, amikor valójában – egy mutáció következtében – szükség lesz rá"

- jegyzik meg, majd hozzáteszik: "Javasoljuk, hogy a felállítandó szakmai grémium vizsgálja meg ezt a kérdést, és tegyen javaslatot a kormány részére. Újra kiemeljük azonban, hogy

hirdetés
a Sinopharm-vakcinával oltott idősek harmadik oltása akut probléma, amelyet sürgősen kezelni kell".

A teljes közlemény ide kattintva olvasható el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Már 4000 milliárd forintot vitt ki az Audi Magyarországról

A német cég bejelentette, hogy csökkenti a győri gyárának alaptőkéjét.

Link másolása

hirdetés
Leszállítja az alaptőkéjét a győri Audi Hungaria Zrt.

- ezt a Cégközlönyben hozták nyilvánosságra. A német cég június 11-én döntött arról, hogy 975 millió euróval (mintegy 350 milliárd forint) csökkentik az alaptőkét, így az 201 ezer euró (közel 72 millió forint) lesz - írja a 24.hu.

Ezzel az 500 millió eurós nyereséget teljes egészében kivitte a tulajdonos. Februárban pedig arról határoztak, hogy 6 milliárd euró (2160 milliárd forint) osztalékot vettek ki az előző években felhalmozott eredménytartalék terhére.

Ez az előző évi kivételnél háromszor nagyobb összeg. Sőt ez az összeg nagyobb, mint amit az előző tíz évben kivettek a győri cégből.

Az Audi tavaly 2745 milliárd forint bevételt ért el, amely ugyan kisebb az előző évnél, de így is rekordot jelentett és 182 milliárd forint adózott eredményt hozott.

A lap emlékeztet rá, hogy egy évtized alatt összesen 1800 milliárd forintnyi profitot repatriált az Audi, miközben 36 milliárd forint támogatást kapott egyedi kormánydöntéssel.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Egy nem létező balesethez kérték a mentők segítségét Miskolc környékén, két mentőhelikoptert is riasztottak

Egy férfi súlyos autóbalesetről tett bejelentést a mentőknek. A mentésirányító két mentőhelikoptert és több esetkocsit is indított segítségül, azonban hamar kiderült, hogy baleset a megadott helyszín környékén sem történt.

Link másolása

hirdetés

Egy felháborodott posztban számoltak be az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán arról, hogy valaki egy nem létező balesethez riasztotta a mentőket.

A posztból kiderül, hogy csütörtökön meglehetősen nehéz napja volt a Miskolci Mentésirányításnak, mert aznap egy buszbaleset mellett számos másik balesethez is riasztották őket. Szinte folyamatosan érkeztek a segélykérések, és amikor délután elcsendesülni látszott a mentésirányítás, egy újabb súlyos autóbalesetet jelentett egy férfi, ahol négy eszméletlen sérült szorul gyors ellátásra.

"A bejelentő készségesen válaszolgatott a mentésirányító kérdéseire és a betegvizsgálati teendők során is együttműködőnek tűnt, perceken belül megszakította a hívást és elérhetetlenné vált. A rutinos mentésirányító ezúttal két mentőhelikoptert és több esetkocsit is indított segítségül, azonban hamar kiderült, hogy baleset a megadott helyszín környékén sem történt!"

- fogalmaznak a posztban.

Azt is hozzátették: a mentők minden szükséges lépést megtettek a férfi felelősségre vonása érdekében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: