SZEMPONT
A Rovatból

Öt gyerekkel indult neki a világnak a magyar pár – nem is sejtették, hogy Írországban kötnek ki

Megtapasztalták, hogy az iskola az életre készít fel, az ír marha leválthatja a csirkét, az esernyőt pedig el kell felejteni.

Link másolása

Trixi és párja már családosként döntött úgy, hogy új életet kezd egy másik országban. A nyelv és az időjárás miatt Máltára mentek, de hamar rájöttek, hogy nem ezt keresték. Hat éve Dublinban élnek, már kinti barátaik vannak, gyerekeik pedig a Télapó helyett Santa-t várják.

Hogyan lehet beilleszkedni egy más kultúrába, milyen az iskolarendszer, milyenek a hétköznapok, hogy lehet élni az állandó esőben-szélben, igazak-e az írekről szóló sztereotípiák – mindezekről beszélgettünk Trixivel, aki fotósként dolgozik, és egy nagy családot menedzsel.

Öt gyerekkel, negyven fölött nem egyszerű az újrakezdés

Mindig is imádtam utazni és érdekeltek más kultúrák és emberek. Már a gimnázium után Ausztráliába akartunk költözni egy barátnőmmel, de az élet akkor máshogy intézte. Végül nem elsősorban az anyagi okok miatt (bár az is szempont volt) indultunk neki a világnak. Sokáig terveztük, mert öt gyerekkel, negyven fölött nem könnyű az újrakezdés.

Mivel imádtam a nyarat és a meleget, ezért a keresésnél ez is fontos feltétel volt. A párom és a gyerekek is angolul tanultak,

így olyan országot kerestünk, ami ennek a két szempontnak megfelel. Így lett Málta az első állomás.

Málta nem lett az igazi, Írország átmenetileg jó megoldásnak tűnt

Sajnos elég hamar kiderült, hogy Málta nem az, amit mi kerestünk. Egy év után döntöttünk úgy, hogy váltunk. Az ember egy más nyelvű országban, ahol ráadásul senki sincs, akire támaszkodni lehetne, hamar felismeri, ha valami nem jó. És arra is rájön, hogy csak maga tehet ellene, nem lehet kifogást keresni, másra mutogatni, egyszerűen lépni kell.

Máltát végül is azért hagytuk el, mert a helyiek nem szerették annyira a külföldieket. Itt Írországban már más volt a helyzet.

Mi Észak-Amerikába, vagy Kanadába szerettünk volna menni, de sajnos legális opció nem volt, amellyel mindannyian mehettünk volna. Így maradt Európa. Mivel kevés angolul beszélő ország maradt, ezért Anglia és Írország versenyzett nálunk. Egy ismerősünk ajánlotta Dublint.

Utánanéztünk, és úgy tűnt, átmeneti megoldásnak jó lesz. Aztán szép lassan jó pár év lett belőle.

Eleinte tetszett is, anyagilag is megérte.

Ma már más a helyzet, így úgy érezzük, lassan eljön az idő, hogy elinduljunk a végállomás felé.

Az első váltás volt a legkörülményesebb

Mikor útnak indultunk Máltára, mindenkit ki kellett jelenteni a hivatalos helyekről. A gyerekek még egy évig maradtak magyar diákok, magántanulóként. Addig amíg nem láttuk, hogy mi a helyzet velük, addig maradtak így, majd ezt is lezártuk.

A hivatalos ügyek intézésénél jó, ha helyben van egy ismerős, aki segít az első időben.

Hiszen egy idegen országban kell regisztrálni magunkat többféle helyen és formában.

Ami fontos tapasztalat volt: kell, hogy legyen anyakönyvi kivonat eredeti példánya, erkölcsi bizonyítvány is (biztos, ami biztos). Minden fontosabb iratot – a válástól a gyerekelhelyezésig, bizonyítványokig – hivatalos fordítással együtt célszerű magunkkal vinni. A munkavállaláshoz kint egészen másfajta önéletrajz (CV) kell.

Ezekben az országokban nem az ezerféle diploma a legfontosabb, sokkal inkább a valódi tudás, a megszerzett gyakorlat, és persze az angol nyelv ismerete.

Ami nélkül pedig nem szabad elindulni, az az anyagi tartalék, ami legalább 2-3 hónapra elegendő összeget jelent.

De persze mégis az elköltözésben a legnehezebb a lelki része.

Nehéz a család és a munka összehangolása

Mikor Máltára érkeztünk, akkor én még az egy éves kislányommal és két általános iskolás fiammal foglalkoztam főleg. Az angolom sem volt az igazi, a nullánál alig több, így tudtam, hogy az első időben az én részem az otthoni élet szervezése lesz. Fél év múlva kezdtem el fotózni egy cégnek és magánembereknek, így ezzel párhuzamosan a családot is tudtam menedzselni.

A páromnak szerencsére jó szakmája van, amivel elég hamar bárhol el tud helyezkedni.

Írországba már úgy mentünk, hogy vállalkozóként fotóztam és szerencsére hamar sikeres is lettem. De ez elég sok időt elvett a családtól, így nemrég váltottam és szabadúszóként dolgozom most cégeknek. Így van önállóságom is, és mégis kisebb a bizonytalanság.

A gyerekeim így külföldön nőttek fel, Magyarországon már nincs családunk, ingatlanunk. Az biztos, hogy mindenképpen maradunk, de tervezünk egy újabb, nagy váltást.

Egészen más az iskolarendszer, főleg hasznos dolgokat tanítanak

Az általános iskolát négy évesen kezdik a gyerekek, de az eleje inkább játékos jellegű. Ugyanúgy az iskolába járnak, tanáraik vannak az első két évben. Ezt követően lesznek 1. osztályosok. De nincs a hazai értelemben vett felelés, dolgozatírás, osztályzás, lecke.

Házi feladatot annyit kapnak, amit fél óra alatt meg lehet csinálni. Hétvégére, szünetekre nem adnak semmilyen tanulnivalót. Ugyanakkor rengeteg pozitív megerősítést kapnak év közben.

A magyar oktatáshoz képest felületesebbnek tűnik a tanítás, pedig inkább csak nem terhelik túl a gyerekeket. Mindenki a saját tempója szerint tud haladni. Persze így is rengeteget tanulnak, de sok, valóban hasznos dolgot, olyat, ami hasznos az életben.

A középiskolás osztályokon belül külön csoportok vannak a tudásszintek alapján. Egy évben kétszer írnak tesztet, és nem buktatnak meg senkit. A tanítás reggel 9-kor kezdődik és nincs nulladik óra.

Furcsa még, hogy nincs hagyományosan vett étkeztetés. Év elején kell egy papírt kitölteni, azon lehet kiválasztani, hogy mit adjanak a gyereknek, például szendvicset, joghurtot vagy gyümölcsöt lehet kérni.

Az iskolákban szinte mindenhol kötelező az egyenruha. Nem a régi magyarországi iskolaköpeny, hanem rendes ruházat. A gyerekek szívesen hordják, és a diákoknak, szülőknek is praktikus megoldás.

Az ír iskolákban teljesen felkészültek az olyan diákokra is, akik egyáltalán nem, vagy csak alig beszélik az angol nyelvet. Ha valakinek nehezebben megy az angol, annak külön tanár segít az iskolában.

A középiskolásoknak az egyik évben a pénteki napjukon nincs tanítás, hanem egy cégnél töltik az időt, így megtapasztalják, milyen az igazi munka.

De megtanulnak például önéletrajzot írni, vagy gyakorolják, mit csináljanak egy interjún.

Arra viszont fel kell készülni, hogy elég drága az oktatás, még az ingyenes állami is.

Élet a hétköznapokban: nehéz közlekedni, de pubokból van bőven

Máltán és Írországban sem jó a tömegközlekedés. Dublinban három villamosvonal van, és egy Dartnak nevezett hév-szerű járat, meg buszok. Ugyanakkor drágák és megbízhatatlanok, ezért aki csak teheti, kerékpározik vagy gyalog jár. Ha messzebb lakik, akkor pedig marad az autó. Mivel Dublin egy kis város, nem ennyi emberre méretezték, ezért az utóbbi egy-két évben egyre inkább kezd kaotikussá válni a helyzet.

Kulturális téren is kicsit szegényesebb, bár vannak jó koncertek. A kültéri rendezvények pedig a sokszor rossz időjárás miatt nem annyira élvezhetőek. Beltéri rendezvény, főleg a gyerekeknek, kevés.

A felnőtteknek viszont ez maga a paradicsom, hiszen 700 pub található itt.

Az ír marha mindent visz

Éttermekből van bőven, éhen senki nem hal, az biztos. Sok a pubbal összekapcsolt hely, ahol hamburger, csirkeszárny és társai kaphatóak. A választék éttermekben igen széles, az össze nemzet konyhája fellelhető a városban. A minőségük változó, hol jobb, hol kevésbé jó.

Viszont egyetlen háztartást sem terhel meg, ha beülnek egy étterembe, általában elfogadható áron kínálják az ételeket.

Nagy divat a kávé és a fánk. Sajnos pékáruból és péksüteményből már nem olyan jó a kínálat. Az ír konyha alapvetően az angol konyhára épül (bár ezt a helyiek biztos cáfolnák). A tipikus ír reggeli a Yorkshire-puding, ami nem egy édesség,hanem marhahússal és szósszal eszik.

Mikor ideköltöztünk, mi főleg csirkés ételeket készítettünk.

A marhát nem igazán kedveltük. Aztán kipróbáltuk az ír marhát, ami mindent vitt…

Azóta szinte mindent abból főzünk. Aki nem kóstolta még, az el sem tudja képzelni a különbséget. Persze lehet kapni itt is a híres fish and chipset, de én nem itt ettem a legjobbat.

Az egészségügy nem olcsó, de legalább segítőkészek

Az írországi egészségügy kicsit más rendszer, és fizetős. Van egy GP, ami amolyan körzeti orvosnak megfelelő orvos. Leginkább mindent ő csinál, és semmit sem csinál…

Egy komolyabb vizsgálatért itt is hosszú a várólista. Viszont kedvesek, segítőkészek.

A kórházakban pedig nem egy zsemlét adnak vajjal (bár ezt másoktól tudom). A magánrendelők viszont szintén csillagászati összegekért dolgoznak.

Sztereotípia: az írek barátságosak és ivósak

Mindkét dolog igaz. Bár itt is van egy réteg, egy bizonyos iskolázottsági szinten, akik segélyekből élnek, és szürke nadrágban járnak (ezt inkább az itt élők értik). Ők főleg önkormányzati telepeken laknak, és igaz rájuk, hogy a kocsmába előbb ütnek, aztán kérdeznek.

Az írek többsége mégis (hiába a szomorú múlt) vidám, barátságos népség. Szeretik a sportot, szeretnek zenélni és táncolni.

Mi hat éve élünk itt, és azt látjuk, hogy sok minden változott az utóbbi egy-két évben. Telítödött Dublin, és nem jó értelemben vett emberekkel. Ezért már kevésbé barátságos a légkör, hanyatlott a közbiztonság, a tisztaság. De az biztos, hogy ha állsz egy megállóban, akkor mindig akad valaki, aki beszélgetést kezdeményez majd.

Toleránsak, de kell a nyelvtudás

Aki régebben indult el Magyarországról, annak sokkal egyszerűbb volt még. Nem kellett feltétlenül beszélnie a nyelvet a boldoguláshoz. Persze most is toleránsak és elfogadják, ha kevésbé beszélsz jól angolul, de egy jobb, magasabb szintű munkához kell a stabil nyelvtudás.

Vagy megszokod az időjárást, vagy otthon ülsz

Írországnak sok érdekes és szép tája van, itt van például Európa legnagyobb parkja is, és persze van sok szép tengerpart is.

Viszont az időjárás nem túl kegyes, így vagy megszokod, hogy hidegben, szélben, esőben mászkálsz, vagy otthon ülsz egy évben 9-10 hónapot.

Ha mégis kimerészkedsz, akkor élvezheted a sokszínű forgatagot. Nagy hagyománya van errefelé az utcai zenélésnek is, amit az írek mesteri fokra fejlesztettek.

Mivel már elég régóta vagyunk itt, ezért vannak itteni barátaink, sőt igazából főleg azok vannak. Az internet ugyan megkönnyíti a kommunikációt a hazaiakkal, de aki huzamosabb időt tölt más helyen, az más szokásokat, életritmust vesz fel, és egyre jobban eltávolodik a régi ismerősöktől.

Aki külföldön él, annak a régi beidegződéseket el kell engednie

Mi egy évben általában egyszer szoktunk Magyarországra utazni, Gyakrabban csak akkor, ha hivatalos dolgokat kell intézni. A gyerekeknek is már itt vannak barátaik, így nyáron csak a nagyszülőkhöz mennek.

Mikor elköltöztünk, az első pár hónapban sok minden rettenetesen hiányzott. Máltán szinte minden más volt, Írország azért kicsit közelebb áll az európai élethez. Aztán persze átállt az agyunk is az új életre, és úgy gondoltuk, ahhoz, hogy beilleszkedjünk, el kell engedni a régi berögződéseket.

Már nem hozunk ide semmit, mindent megkapunk itt is, amire szükségünk van.

Az első időkben lelkesen ugrottunk bele az itteni magyar csoportokba is. Aztán rájöttünk, hogy csak azért, mert valaki ugyan ott született, ahol mi, azért még nem kell feltétlenül ismerkedni vele. Magyarországon is megválogattuk, kiket akartunk magunk körül látni, és itt is így működik ez. Persze vannak jó kezdeményezések, például a magyar hétvégi iskola, vagy hagyományőrző néptánc csoportok. De az biztos, hogy ha már elég jól beszéled a nyelvet, lassan egyre több lesz a más nemzetiségű barátod.

A legkisebb gyerekem egy éves volt, mikor elindult velünk a nagyvilágba. Neki ma már természetesebb az angol nyelv és az itteni szokások. Főleg, mióta már iskolás, azóta igyekszünk a dolgokat úgy alakítani, ahogy azt az itteniektől látja. A Télapó már Santa és karácsonykor jön. Az Anyák napja is máskor van, és megtartjuk a St Patrick Day’s-t.

Írországban az esernyő felejtős, a napon viszont öt perc alatt leégsz

Azt gondolhatnánk, hogy az időjárás nem annyira fontos szempont egy ország kiválasztásában, és az életünkben, pedig de… Hallom, látom, hogy mások is küzdenek ezzel a problémával pár év eltelte után. Messziről ezt nehéz átérezni, hiszen máshol is van kifogásolható időjárás.

Itt esik, sőt az eső elképzelhetetlen formáit éli meg az ember: van például permet, vagy van az, amikor szinte vízszintesen esik, és semmi sem véd meg tőle.

Az esernyő itt felejtős, még próbálkozni sincs értelme. Mert nem elég, hogy esik, de 365 napból 360-ban fúj a szél. És hát a szél sem csak annyi, hogy fúj, hanem képzelj el egy jó nagy szélvihart, és azt szorozd fel… Na itt ez a kicsi szellő.

Viszont nyár sajnos nincs. Az időjárás némileg változott, mert van már tél, sőt hóvihar is és mínuszok. De nyár még mindig nincs. Most, így május vége felé is nagykabátban, sapka-sálban járunk és tízen… fokok vannak.

Van egy vicces mondás, ami itt véresen komoly: Írországban a nyár egy szombati napra esett…

Ha a nap néha kisüt, akkor viszont olyan erős, hogy öt perc alatt leégsz.

Mindezekért cserébe a zöld százféle árnyalatát kapod, ami azért hosszútávon nem vigasztal, és néha szívesebben lennél egy kopár sivatagban.

Az időjárás miatt van pár alapdarab, amire szükség van az öltözködésben: jó minőségű esőkabát, napszemüveg (igen!), mert bár szinte sosem süt a nap, mégis furán bántó a fény. Kell még jó edzőcipő, mert valószínűleg sokat fogsz gyalogolni.

Dübörög a gazdaság, de túl sok lett az ember

Írják, hogy dübörög az ír gazdaság, de a hétköznapi ember ebből nem sokat észlel, és nem a jó oldalát kapja. Az ország, és főleg Dublin kicsit túlvállalta magát, túl sok embert engedett be. Az infrastruktúrát nem erre a létszámra tervezték, és még nem tud lépést tartani a fejlődéssel.

Az ingatlanpiac is bajban van, nem épülnek új lakások, és alig van kiadó ingatlan. Ami van, az horror áron kapható, mégis ezrek harcolnak érte. Sajnos még fontosabb az Angliából áttelepülő cégeknek irodaházakat építeni, mert az jobban megéri, mint a bennük dolgozóknak lakásokat építeni.

Emellett a közlekedés is drága és katasztrofális.

Emiatt egyre több család, akinek így már nehéz a megélhetés, hagyja el az országot, és ez a folyamat egy ideig valószínűleg nem áll meg. Akiket ismerek, azok egy része már vagy elment, vagy erre készül. A 30-as korosztály sem itt képzeli már el a családalapítást.

Sokan mondják, hogy nem csak Dublinból áll az ország, és a városon kívül olcsóbban is lehet lakni. De nem biztos, hogy a közelben találni munka, a bejárás viszont nehézkes. Még autóval sem jó megoldás, mert nagy a dugó, a biztosítás pedig igen drága.

Azt hiszem, ha nem változnak a dolgok, akkor Írország csak átmeneti állomás lesz sokak számára.

Trixi fotós honlapját ITT találod, az Instagram-oldalát ITT követheted.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SZEMPONT
A Rovatból
Magyar Péter: A fideszeseket Mr. Nobodynak, Senki úrnak hívják az Európai Parlamentben
A politikus szerint a Fidesz képviselői csak felveszik a pár száz milliós fizetést, és egyébként semmit nem csinálnak. Azt mondja, érdemes összehasonlítani, milyen emberek vannak pártja EP-listáján, és kik alkotják a Fideszét.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 18.


Link másolása

Magyar Péter szerint március 15-én és április 6-án már bebizonyította mozgalma, hogy vannak vidéki támogatói és nem csak egy „belpesti médiahekkről” van szó. Szerinte a vidéken élőket többek között őszinteséggel lehet megszólítani, nem pedig „lejönni dzsippel és megmondani, hogyan kellene élni”.

A politikustól megtudtuk, hogy 538 jelentkezőből választották ki másfél nap alatt azokat, akik az internetes szavazás után pártja EP-képviselőjelöltjei lehetnek majd.

„Van olyan, aki hat nyelven beszél. (...) Egyedül több nyelven beszél, mint a Fidesz-frakció húsz év alatt az Európai Parlamentben. Ami nem nehéz persze: százszor nulla az nulla, hiszen tudjuk, hogy a legtöbb semmilyen nyelven nem beszél.

Mr. Nobodynak, Senki úrnak hívják őket az Európai Parlamentben, akik felveszik a pár száz milliós fizetést évente és egyébként semmit nem csinálnak.”

Magyar szerint figyeltek a nők arányára, a jelentkezők életkora is fontos szempont volt, ahogy az is, hogy legyen víziójuk.

„Össze kell hasonlítani a Fidesz EP-listáját Deutsch Tamással az élen, meg a mi EP-listánkat. Szerintem ha nem is a pártokról beszélünk, akkor elég könnyű eldönteni, hogy az ember kire szavaz”

– tette hozzá Magyar Péter.

A teljes beszélgetést és a békési országjáróról készült beszámolót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZEMPONT
A Rovatból
Magyar Péter: Tegyenek börtönbe, akkor nem 50%-ot fogunk elérni, hanem 80-at, és akkor nem nekik lesz kétharmaduk, hanem nekünk háromnegyedünk
A TISZA Párt alelnöke bohócnak nevezte a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjét, miután Lánczi Tamás azt írta egy posztban Magyarnak: börtönbüntetés jár annak, aki tiltott külföldi támogatást használ fel.

Link másolása

Megalakulása óta az első vizsgálatot indította meg a Szuverenitásvédelmi Hivatal, írja azt rtl.hu. A kormány kezdeményezésére februárban létrehozott intézmény a kormánypárti Magyar Nemzet egyik cikkére hivatkozik. Az állami hírügynökséggel azt közölték: a lap információi alapján felmerül a gyanú, hogy „ugyanaz a külföldi és magyar szereplőkből álló érdekkör” próbál beavatkozni a magyar választásokba, amelyik a 2022-es választás előtt Márki-Zay Péter mozgalmát támogatta.

A hivatal Magyar Péter nevét nem említette, de a Tisza Párt alelnöke tegnap Facebook-posztban reagált. Azt írta, a vizsgálat vele kapcsolatban indult. Azt javasolta Lánczi Tamásnak: kérdezze a Fideszt, „évente hány milliárd forintot költenek 2015 óta az amerikai kampányguruknál, a gyűlölet propaganda mestereinél”.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője erre szintén a közösségi médiában reagált: felhívta Magyar Péter figyelmét arra, hogy „amennyiben egy jelölt vagy jelölő szervezet tiltott külföldi támogatást használ fel, az három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Magyar Péter ma a Békés megyei Mezőhegyesen kampányolt, innen üzent Lánczinak Tamásnak:

„Innen is üzenem neki, hogy irtó nagy bohóc. Kit akar börtönbe tenni, engem? Vagy a magyar népet? Mit gondol, hogy tényleg azt el fogják fogadni az emberek egy ordas kamu alapján, amit a propaganda állít, majd engem börtönbe rakjanak?

De tegyen börtönbe, szerintem annál jobb lesz, akkor nem 50%-ot fogunk elérni, hanem 80-at. És akkor nem nekik lesz kétharmaduk hanem nekünk háromnegyedünk.”

A Magyar Nemzet csütörtökön azt írta, hogy Magyar Péter mozgalma mögött a Bajnai Gordonhoz köthető DATADAT nevű cégcsoport állhat, erre az egyesület honlapjának adatvédelmi tájékoztatójában találtak nyomokat. A cégcsoport ügyvezetője szerint hazugság, ami a Magyar Nemzetben megjelent.

„Sosem találkoztam velük, sem Magyar Péterrel, sem a hozzá kötődő párttal, sem a hozzá kapcsolódó egyesülettel soha semmilyen viszonyt nem ápoltunk”

- mondta Szigetvári Viktor, aki szerint azért szerepeltek az adatvédelmi tájékoztatóban, mert a Magyar Péter által átvett egyesülettel volt kapcsolatuk régebben.

Szigetvári Viktor azt mondta, nem tartnak a vizsgálattól, és együttműködnek majd a Szuverenitásvédelmi Hivatallal, ha felkeresik őket.

A szervezettel kapcsolatban épp tegnap terjesztett be határozattervezetet az Európai Parlament öt frakciója. Eszerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítása és működése sérti a szabad és tisztességes választások elvét. Arra szólítanák fel az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a korábbi döntését és függessze fel a Magyarországnak adott támogatásokat, amíg az összes korábban támasztott feltételt nem teljesíti a kormány. A tervezetről jövő héten szavazhat az Európai Parlament.

Az RTL Híradójának riportját itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
„Majdnem összeverte a dühös tömeg az Emirates alkalmazottait” – Beszámoló egy magyartól, aki 20 órán át a dubaji reptéren ragadt
Egy minden bizonnyal mesterségesen előidézett vihar miatt kaotikus állapotok alakultak ki, teljesen megbénult a közlekedés. Olyanok is akadtak, akik négy napon át vesztegeltek a reptéren, mire felszállt a gépük.
Láng Dávid - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Volt kollégánk, Csákvári Péter egy hackerversenyre utazott az Emirátusokba, amit egy jachton rendeztek meg. Az eredetileg tervezett kezdési időpont előtti este viszont nem várt fejlemények történtek.

„A főszervező felső körökből kapott tájékoztatást arról, hogy este 8-kor elkezd esni az eső, és 24 órán keresztül vihar lesz. Ez az illető hozzátette azt is, hogy generált viharról van szó, amit felhővetéses technikával idéznek elő.”

Erre korábban mindig büszkék voltak, most azonban, hogy ekkora káosz lett belőle, Péter szerint már tagadják, hogy bármi közük van hozzá, sőt büntetés is jár érte, ha valaki ezt mondja. „Pedig az intenzitásából ítélve egyértelmű, hogy emberi beavatkozás állt mögötte” – teszi hozzá.

Azzal egyébként alapvetően nem lenne baj, ha esik az eső, az igazi problémát az okozta, hogy nem tudott elfolyni, mert a homokkő nem ereszti át a vizet.

Magát a vihart kollégánk a 62. emeletről nézte végig, elmondása szerint „kegyetlenül durva volt”, az egész felhőkarcoló beázott. És ő még szerencsésnek mondhatta magát, egy másik szállodában lakó ismerőse egy teljes napig áram nélkül volt, el se lehetett őt érni. Végül csónakkal menekítették ki és helyezték át máshová.

Voltak olyan utcák, ahol derékig vagy egyenesen fejmagasságig ért a víz, de mivel Dubajban szinte mindenkinek van legalább egy, vagy inkább több terepjárója, a helyieknek ez pont nem okozott akkora nehézséget. A taxiközlekedés viszont teljesen leállt, a metrók és a villamosok se közlekedtek, tehát a turisták már közel se mondhatták ennyire szerencsésnek magukat.

„A rendezvényt áttették egy nappal későbbre és rendben lement, hiszen eleve vizen volt. Az igazi problémák másnap kezdődtek, amikor realizáltam, hogy még mindig nincs közlekedés, nekem viszont ki kellene jutnom a 30 kilométerre lévő reptérre. Be is pánikoltam teljesen.”

Végül úgy sikerült taxit fognia, hogy a bőröndjére állva kiugrott az autópályára, aminek hatására megállt neki valaki. A sofőr egyébként megnyugtatta, hogy más is csinált már ilyet. A reptérre kiérve aztán kiderült számára, hogy akiket ott ért a vihar, azok azóta is ott vesztegelnek, ekkor már harmadik napja.

„Két gépnyi magyar torlódott fel, elképesztő idegállapotban volt mindenki. Kicsit a Terminál című filmhez hasonlított a helyzet, ráadásul információt se kaptunk senkitől. Amint megjelent valaki Emirates-egyenruhában, azonnal egész tömeg rohanta le, kezdte el rángatni és üvöltözni vele, szóval gyorsan el is tűntek mindig.”

Nagyjából félóránként csúsztatták egyre későbbre a gépek indulási idejét, ez ment 20 órán keresztül. Étel- és italkuponokat ugyan kaptak, de idővel a vendéglátóhelyek készletei is elkezdtek kifogyni.

Egészen szürreális szituációk is adódtak: „Egyszer átírták a gépünket a tel-avivi gépre, majd amikor mindenki felhördült, visszaírták Budapestre. Ekkor viszont az Izraelbe tartók akadtak ki nagyon, úgyhogy végül újra átírták Tel-Avivra, mondván, hogy nagyon kiabáltak, menjenek ők. Ezután viszont a magyarok is majdnem összeverték őket.”

A gépek egyébként rendelkezésre álltak, inkább a személyzet hiányával volt probléma, a fenti esetben is őket rakták át végül a Tel-Avivba tartó járatra. Ezután újabb 6 órán át tartó várakozás következett az éjszaka közepén – aludni a legtöbben egy percet se tudtak –, mígnem ma reggel 8-kor egyszer csak felkiáltott valaki, hogy „B2-es kapu!” Erre már csak szkeptikusan legyintettek, de tényleg ott állt a gép, sőt, személyzet is volt hozzá.

„Amikor megbizonyosodtunk róla, hogy nem viccelnek, mindenki elkezdett tapsolni és ordibálni örömében.”

Végül délután fél 4 körül landoltak Budapesten. Bár időjárás okozta késés esetén általában vis maiorra hivatkozva megtagadják a légitársaságok a kártérítést, Péter szerint ebben az esetben ez az érv aligha fog megállni.

„Nem lehet vis maior egy olyan vihar a sivatag közepén, ami 4 nappal később is megbénítja a közlekedést, szóval mindenképpen rámegyünk egy csoportos perre.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SZEMPONT
A Rovatból
Magyar Péter: Eljön az ember közéjük és nem lejön egy dzsippel, és megmondja, hogyan kéne élni
Elkísértük Magyar Pétert vidékre, az országjárása első állomására. Egy résztvevő azt mondta, utoljára ilyen zizegés a rendszerváltás környékén volt Békés megyében.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 18.


Link másolása

„Olyan bebetonozott dolgok vannak az országban, amit egy úgymond friss erőnek kell valamilyen szinten megoldani” – mondta lapunknak Magyar Péter Békés megyei országjáró rendezvényének egyik résztvevője. A férfi szerint két éve az ellenzéki összefogás nem működött.

Két másik résztvevő ezt úgy fogalmazta meg, hogy „teljesen elkopott az ellenzék”. Szerintük „utoljára ilyen zizegés a rendszerváltáskor volt itt Békésben”.

„Én MZP-s vagyok, de mindenki szimpatikus, aki Orbánt le akarja váltani” – mondta a rendezvényre lányával érkező nő. A tinédzser lapunknak úgy fogalmazott: nagyon reménykedik abban, hogy Magyar változást tud hozni az országnak.

„Meggyőzött minket. Aki itt van, szerintem annak a nagy részét meggyőzte”

– jelentette ki a gyűlés végén egy férfi.

A politikus orzságjárásának első állomásáról készült beszámolónkat itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET: