News here

HÍREK

Országszerte tüntetnek szerdán az oktatásért: lesz élőlánc, hídfoglalás, flashmob és dudálás is

Már kora reggel megkezdődnek a tiltakozó akciók a fővárosban és a vidáki városokban is. Az események a tervek szerint estig tartanak.

Link másolása

Szerdára, október 5-re országszerte megmozdulásokkal készülnek a pedagógusok, diákok, szülők és a szakszervezetek is.

A pedagógusok világnapján a tüntetők meg akarják mutatni, hogy kiállnak a tanárokért.

Ennek különös jelentőséget ad az is, hogy múlt hét pénteken kirúgtak öt tanárt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, mert részt vettek a polgári engedetlenségben, nem tartottak órát, hogy így tiltakozzanak a hazai oktatási rendszer mostani állapota ellen. A tanárok elleni fellépés kedden is folytatódott, a budapesti Szent István Gimnáziumban három tanár kapta meg írásban a tankerülettől az utolsó figyelmeztetést szintén a polgári engedetlenség miatt.

Az egyik szerdai tiltakozás Diák-szülő élőlánc a tanárokért megmozdulás lesz Budapesten 7:45 és 9:00 között a Kossuth Lajos utca–Rákóczi úton (páros oldal) a Ferenciek terétől a Keletiig.

A szervezők azt írják: "IDŐ VAN! CSELEKVÉS KELL! Ha szülőként és diákként nem állunk ki a tanáraink mellett, akkor elbukik mindaz, amit eddig elértek a pedagógusok. Mutassuk meg a tanárainknak, hogy mellettük állunk! Mutassuk meg az oktatáspolitikai vezetőknek, hogy a diákok és szülők a tanáraik mellett állnak! Nem rúghatják ki a tanárokat! Vonják vissza a már kirúgottak felmentését! Élhetőbb körülményeket a tanároknak és a diákoknak!" A részletes tudnivalókat ITT találod.

A szervezők kiírása szerint már 49 iskola csatlakozott a felhíváshoz, és kommentben jelezték például egy óvoda csatlakozását is. Az élőlánc beosztását is közzétették: négy útszakaszra osztották be a regisztrált iskolákat, Erzsébet híd (északi oldal), Ferenciek–Astoria, Astoria–Blaha, Blaha–Keleti. Végül azt írják: "Legyen nagyon klassz, és sikeres a holnap reggel! Mindenki vigyázzon magára és a társaira! Legyetek hangosak, vérmérséklet és hangulat szerint dühösek vagy vidámak, a lényeg: A TANÁROKKAL VAGYUNK! JOBB OKTATÁSI RENDSZERT AKARUNK! NE LEGYEN MEGFÉLEMLÍTÉS! NE RÚGJÁK KI A TANÁRAINKAT! VONJÁK VISSZA A FELMENTÉSEKET"

Budapest több iskolájánál is lesznek reggel élőláncok, például Csepelen, a VI. kerületben, a XVIII. kerületben, Kőbányán is. Reggel 8 órától a Széll Kálmán téren a I., II. és XII. kerület, vagyis a Közép-Budai Tankerület több iskolájából 145 tanár demonstrál majd.

Szegeden is lesz élőlánc 7:00-7:30-ig, itt a Deák Ferenc Gimnázium tanulói és oktatói demonstrálnak. 7:30-tól a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt is élőlánc lesz. 7-től 8-ig pedig a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumnál.

16 órakor pedig Veszprémben a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt tiltakoznak majd.

Meghirdették a Tanári tiltakozás október ötödikén akciót is. A szervezők azt írják: "Az Európai Bizottság jelentése szerint az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a tanárok bérezése és egyszersmind legmagasabb az óraszáma. Ezek a feltételek elriasztják a pályától a pedagógusjelölteket, és egzisztenciális kilátástalanságba sodorják a pályán lévőket – a tanárhiány káros hatásait mindannyian érzékeljük, az oktatási rendszer immáron képtelen ellátni alapvető feladatait. Sztrájkjogunkat kiüresítették, a polgári engedetlenségben résztvevő kollégák a tankerületektől fenyegető levelet kaptak, melyben rendkívüli felmentésüket helyezték kilátásba. Hiszünk abban, hogy összefogással változást érhetünk el! Bízunk minden felelősen gondolkodó magyar polgár támogatásában!"

A program szerint munkabeszüntetés és tiltakozás lesz Budapesten a Széll Kálmán téren 8:00-kor, a Madách téren 9:00-kor, Óbudán a Fő téren 15:00 órakor, Budaörsön a Város Önkormányzatánál a Szabadság út 134-nél 14:30-kor, Sopronban a Széchenyi téren 17:00-kor, Budakalászon a Kárpátok őre szobornál 16:15-kor, Szombathelyen a Kanizsai Dorottya Gimnáziumnál 7:10-kor.

További események:

Kőbányán, a Szent László Gimnáziumnál 8-9 óra között lesz tüntetés.

Budapesten Radnóti Miklós Gimnázium és a Szent István Gimnázium diákjai és tanárai flashmobot tartanak 9:30-tól az Abonyi utcába, a Szent István sportpályájánál.

12 órától Budapesten, a Bajza utcai általános iskolánák a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sajtótájékoztatót tart a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetével (TBDSZ), az Egységes Közlekedési Szakszervezettel (EKSZ), a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (BRDSZ) és a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (MKKSZ).

14:30-kor a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy petíciót ad át az Állampolgári Jogok Biztosának hivatalánál, a Falk Miksa utcában. 15.30-kor Miskolcon szintén az állampolgári jogok biztosának hivatalánál adnak át petíciót a PDSZ tagjai, Pécsen pedig ezt 15-kor órakor teszik meg.

Hídfoglalás a tanárokért címen 16:30-19.00-ig tüntetnek a diákok, a tervek szerint blokád alatt tartják majd a Margit hidat. A szervezők azt írják: "újból megmutatjuk a kormánynak, hogy a tanárok jelenlegi helyzete tarthatatlan, és hogy joguk van sztrájkolni, hiszen a sztrájk alapjog. Október 5. a pedagógusok világnapja. Ennek a napnak a minket tanító pedagógusok ünnepléséről és megbecsüléséről kéne szólnia, de ezt a jelenlegi politikai intézkedések lehetetlenné teszik. Tüntetni fogunk tanárainkért, hogy valóban meg legyenek becsülve, hiszen ha nincs tanár, nincs oktatás és akkor jövő sincsen! A sorozatos kiállások, sztrájkok és szolidaritási megmozdulások folytatódnak és nem hagyjuk, hogy tiltakozásaink, kiállásaink következmények nélkül maradjanak".

Pécsen a Szent István téren 18:30-tól lesz tüntetés. Több iskolából is érkeznek tanulók és tanárok, és szolidaritást vállalnak a Miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgató-helyettesével.

16 órától Veszprémben, Dunaújvárosban majd Debrecenben is lesz élőlánc. Győrben 17 órától flashmobot tartanak. 18 órától Szegeden Klebelsberg Kunó szobránál lesz nagygyűlés.

19 órától Budapesten a Kossuth Lajos téren lesz demonstráció TANÍTANÉK x noÁr - Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! 2.0 címen. "Álljunk ki együtt a gyerekek jövőjéért, az oktatásban dolgozók megbecsüléséért és a sztrájk jogáért!" - írják az eseményhez a szervezők. A koncertek ingyenesek, de adománnyal tudod támogatni a tiltakozó tanárokat és az esemény megvalósítását. A befolyt adományból pótolni tudjuk a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok kieső bérét, és fedezni tudjuk a tüntetés szervezési költségeit.

A BKV is támogatja a pedagógusokat. A BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet azt kéri, hogy 12 órakor minden hivatásos és civil járművezető szerte az országban dudaszóval jelezze, hogy kiáll a tüntetők mellett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Exhumálták egy 22 évvel ezelőtti gyilkossági ügy áldozatát, így jutottak el a rendőrök a gyanúsítottakhoz
A két férfit kedden fogták el Kecskeméten.

Link másolása

Egy 22 éve történt gyilkossági ügyben fogtak el két férfit kedden Kecskeméten – derül ki a Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtöki közleményéből. Az áldozat egy 24 éves férfi volt, az orvosszakértő véleménye alapján azonban akkor megszüntették az eljárást.

Az eset 2000. október elsején történt Kecskeméten. Az Izsáki úton található Silver diszkóban hajnalban az egyik vendéget a biztonsági őrök megverték majd kidobták a szórakozóhelyről. A 24 éves férfit nem sokkal később a közelben lévő vasúti síneken egy vonat halálra gázolta. Az ügyben akkor indított államigazgatási eljárás – elsősorban az igazságügyi orvosszakértő szakvéleményére alapozva –

nem állapított meg idegenkezűséget, így az eljárást meg is szüntették.

Később azonban, amikor a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztályán egy orgazdaság ügyében nyomoztak, akkor olyan információkhoz jutottak, amelyek alapján feltételezhető volt, hogy a 24 éves férfi halála mégsem egyszerű baleset volt.

Ekkor már aljas indokból elkövetett emberölés gyanúja miatt rendelték el a nyomozást, ennek során pedig „a modernkori technika vívmányait is segítségül hívták”.

Az áldozatot exhumálták, majd a Nemzeti Szakértői és Kutató Intézet igazságügyi orvos-, nyom-, fizikus- és antropológusszakértő együttes vizsgálata megállapította, hogy a férfi koponyáját a vonatgázolás okozta sérülésen kívül több más fizikai behatás is érte.

A nyomozók a begyűjtött bizonyítékok és a felkutatott közel száz tanú vallomása alapján jutottak el 47 éves kecskeméti N. Tamáshoz és a 49 éves nagyvenyimi V. Lajoshoz. A két férfit november 29-én hajnalban fogták el a nyomozók: N. Tamást az otthona közelében, V. Lajost pedig a munkahelye előtt.

Mindkettőjük otthonát átkutatták, a két férfit pedig előállították, majd gyanúsítottként hallgatták ki őket emberölés miatt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Nem veszi fel többé a munkát egy budai iskola tanára: „Nem tudok többet osztályterembe lépni, tükörbe nézni, amíg a kollégáimat megfenyítik”
Diákjait arra kéri, vegyék kezükbe a jövőjüket, mert „ez itt most történelem”.

Link másolása

Szenvedélyes Facebook-posztban jelentette be a Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium (SZLI) egyik tanára, hogy többé nem tanít – szúrta ki a Blikk.

„Nem tudok többet osztályterembe lépni, tükörbe nézni, amíg a kollégáimat megfenyítik, amíg félelembe löknek, ahelyett, hogy meghallgatnának. Nem vagyok bátor, mert megbénít a tudat, hogy többet nem taníthatok, nem nézhetek a szemetekbe, nem vitatkozhatunk, nem utazhatunk, együtt rácsodálkozva a világra, nem ámulhatok és nem haragudhatok, ha valamit elfelejtettetek. A tőletek sugárzó energia tartott idáig a pályán, mert éreztem, hogy érdemes dolgoznom, fejlődnöm, és nemcsak tanítottam, de nagyon sokat tanultam tőletek” – írta a Facebookon a tanárnő, aki hozzáteszi:

„Én mától nem megyek be tanítani.”

„Kérlek Titeket, gondolkodjatok és vegyétek a kezetekbe a jövőtöket. Ez rólatok szól és a ti jövőtökről. Ez most nem egy irodalmi szólam, ez itt most történelem” – üzente diákjainak.

Mindez azután történt, hogy szerdán újabb nyolc tanárt rúgtak ki polgári engedetlenség miatt 3 budapesti gimnáziumból. A diákok ezután virrasztást szerveztek a Belügyminisztérium elé, majd csütörtökön több iskolában tiltakozó akciókat tarottak. Két, a kirúgások által érintett középiskolában nem kezdték meg a tanítást, mert nem volt meg hozzá az elegendő számú tanár. Csütörtökön azután újabb 30 tanár kapott elbocsátás előtti utolsó figyelmeztetést, ebből 14-en az ország legjobb iskolájában, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskolában és Gimnáziumban tanítanak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Újabb 30 tiltakozó tanár kapott figyelmeztetést, 14 az ország legjobb gimnáziumában
A legközelebbi polgári engedetlenség után őket is kirúghatják.

Link másolása

Az iskolaigazgatók csütörtökön a tankerületek kérésére 30 tanárt figyelmeztettek levélben, ebből 14 fő a 8. kerületi Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban dolgozik – írja a 444.hu.

A figyelmeztetés azt jelenti, hogy ha még egyszer ún. polgári engedetlenségi mozgalom keretein belül nem veszik fel a munkát, akkor várhatóan őket is elbocsátják – hasonlóan a tegnap kirúgott 8 pedagógushoz.

Az intézmény 2022-ben is az ország egyik legjobb iskolája címet kapta meg, csütörtök reggel a tanárai és diákjai tüntetést tartottak az iskola épülete előtt a kirúgott tanárokkal szolidaritást vállalva. A figyelmeztető levelekről az egyik tanár posztolt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szerdán három budapesti középiskola újabb nyolc tanárát rúgták ki, mert korábban részt vettek polgári engedetlenségi akciókban. A diákok válaszul már szerda estére tüntetést szerveztek a Belügyminisztérium épülete elé, csütörtökön pedig a Tanárok a Tanárokért csoport újabb polgári engedetlenségi akciót hirdetett, amihez már 61 intézmény csatlakozott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Nem kell betartani a személyi előírásokat a szociális intézményeknek egy új kormányrendelet szerint
Jámbor András ellenzéki képviselő szerint ez nyílt beismerése annak, hogy nincsen pénz, és inkább az ellátások színvonalát csökkentik az intézmények.

Link másolása

Korábban mi is írtunk róla, hogy az ellenzéki és civil tiltakozások ellenére Novák Katalin aláírta az ellenzéki pártok által csak Lex Megdöglesz-nek hívott szociálistörvény-módosítást.

Jámbor András a Szikra Mozgalom és a Párbeszéd ellenzéki képviselője azonban felhívta a figyelmet egy kiegészítésre is.

„Novák Katalin aláírta a szociális törvény modósítását, majd ma meg is jelent egy kormányrendelet, amely szerint a szociális ellátórendszerben a pénzhianyt úgy orvosolják, hogy mostantól a nehéz helyzetben lévő hajléktalan-, fogyatékos-, illetve idősellátási intézményekben, vagy például a gyerekvédelemben elég kevesebb dolgozó, ellátás, vagy kevesebb hely is juthat egy emberre”

– írta a politikus a Facebookon. A szóban forgó szöveg „A Kormány 485/2022. (XI. 30.) Korm. rendelete a szociális ellátórendszer veszélyhelyzeti működéséről” címmel jelent meg nemrég a közlönyben.

„A nappali ellátás, a szakosított ellátás, a gyermekek átmeneti otthona, a családok átmeneti otthona, valamint a gyermekek esélynövelő szolgáltatásainak biztosítása során

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 57. § (3) bekezdésében,

b) a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok hatósági

nyilvántartásáról és ellenőrzéséről szóló 369/2013. (X. 24.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Sznyr.),

c) a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai

feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. (IV. 30.) NM rendeletben (a továbbiakban: NM rendelet),

d) a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló

1/2000. (I. 7.) SzCsM rendeletben (a továbbiakban: SzCsM rendelet),

e) a gyermekek esélynövelő szolgáltatásainak szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló

40/2018. (XII. 4.) EMMI rendeletben (a továbbiakban: EMMI rendelet), valamint

f) a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendeletben

meghatározott személyi és tárgyi feltételektől a fenntartó döntése alapján – az ellátottak emberi méltóságának és törvényben biztosított jogainak sérelme nélkül – el lehet térni

– áll a rendeletben.

„Egy ápolási intézményben 10 dolgozónak kell jutnia 150 ápoltra. Ez egy brutálisan rossz szám, de innentől kezdve akár egy dolgozó is foglalkozhat 150 ápolttal. Ugyanígy a hajléktalanellátásban, gyerekvédelemben simán megengedhető, hogy rossz helyzetben lévő intézmények egyszerűen ne töltsék be az álláshelyeket, mert nem tudják azt megoldani pénzügyileg” – írja Jámbor, aki szerint:

arról szól a rendelet, hogy nincs pénz, úgyhogy az ellátások színvonalát csökkentsék az intézmények ha túl akarnak élni.

Link másolása
KÖVESS MINKET: