News here

HÍREK

Országszerte tüntetnek szerdán az oktatásért: lesz élőlánc, hídfoglalás, flashmob és dudálás is

Már kora reggel megkezdődnek a tiltakozó akciók a fővárosban és a vidáki városokban is. Az események a tervek szerint estig tartanak.

Link másolása

Szerdára, október 5-re országszerte megmozdulásokkal készülnek a pedagógusok, diákok, szülők és a szakszervezetek is.

A pedagógusok világnapján a tüntetők meg akarják mutatni, hogy kiállnak a tanárokért.

Ennek különös jelentőséget ad az is, hogy múlt hét pénteken kirúgtak öt tanárt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, mert részt vettek a polgári engedetlenségben, nem tartottak órát, hogy így tiltakozzanak a hazai oktatási rendszer mostani állapota ellen. A tanárok elleni fellépés kedden is folytatódott, a budapesti Szent István Gimnáziumban három tanár kapta meg írásban a tankerülettől az utolsó figyelmeztetést szintén a polgári engedetlenség miatt.

Az egyik szerdai tiltakozás Diák-szülő élőlánc a tanárokért megmozdulás lesz Budapesten 7:45 és 9:00 között a Kossuth Lajos utca–Rákóczi úton (páros oldal) a Ferenciek terétől a Keletiig.

A szervezők azt írják: "IDŐ VAN! CSELEKVÉS KELL! Ha szülőként és diákként nem állunk ki a tanáraink mellett, akkor elbukik mindaz, amit eddig elértek a pedagógusok. Mutassuk meg a tanárainknak, hogy mellettük állunk! Mutassuk meg az oktatáspolitikai vezetőknek, hogy a diákok és szülők a tanáraik mellett állnak! Nem rúghatják ki a tanárokat! Vonják vissza a már kirúgottak felmentését! Élhetőbb körülményeket a tanároknak és a diákoknak!" A részletes tudnivalókat ITT találod.

A szervezők kiírása szerint már 49 iskola csatlakozott a felhíváshoz, és kommentben jelezték például egy óvoda csatlakozását is. Az élőlánc beosztását is közzétették: négy útszakaszra osztották be a regisztrált iskolákat, Erzsébet híd (északi oldal), Ferenciek–Astoria, Astoria–Blaha, Blaha–Keleti. Végül azt írják: "Legyen nagyon klassz, és sikeres a holnap reggel! Mindenki vigyázzon magára és a társaira! Legyetek hangosak, vérmérséklet és hangulat szerint dühösek vagy vidámak, a lényeg: A TANÁROKKAL VAGYUNK! JOBB OKTATÁSI RENDSZERT AKARUNK! NE LEGYEN MEGFÉLEMLÍTÉS! NE RÚGJÁK KI A TANÁRAINKAT! VONJÁK VISSZA A FELMENTÉSEKET"

Budapest több iskolájánál is lesznek reggel élőláncok, például Csepelen, a VI. kerületben, a XVIII. kerületben, Kőbányán is. Reggel 8 órától a Széll Kálmán téren a I., II. és XII. kerület, vagyis a Közép-Budai Tankerület több iskolájából 145 tanár demonstrál majd.

Szegeden is lesz élőlánc 7:00-7:30-ig, itt a Deák Ferenc Gimnázium tanulói és oktatói demonstrálnak. 7:30-tól a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt is élőlánc lesz. 7-től 8-ig pedig a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumnál.

16 órakor pedig Veszprémben a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt tiltakoznak majd.

Meghirdették a Tanári tiltakozás október ötödikén akciót is. A szervezők azt írják: "Az Európai Bizottság jelentése szerint az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a tanárok bérezése és egyszersmind legmagasabb az óraszáma. Ezek a feltételek elriasztják a pályától a pedagógusjelölteket, és egzisztenciális kilátástalanságba sodorják a pályán lévőket – a tanárhiány káros hatásait mindannyian érzékeljük, az oktatási rendszer immáron képtelen ellátni alapvető feladatait. Sztrájkjogunkat kiüresítették, a polgári engedetlenségben résztvevő kollégák a tankerületektől fenyegető levelet kaptak, melyben rendkívüli felmentésüket helyezték kilátásba. Hiszünk abban, hogy összefogással változást érhetünk el! Bízunk minden felelősen gondolkodó magyar polgár támogatásában!"

A program szerint munkabeszüntetés és tiltakozás lesz Budapesten a Széll Kálmán téren 8:00-kor, a Madách téren 9:00-kor, Óbudán a Fő téren 15:00 órakor, Budaörsön a Város Önkormányzatánál a Szabadság út 134-nél 14:30-kor, Sopronban a Széchenyi téren 17:00-kor, Budakalászon a Kárpátok őre szobornál 16:15-kor, Szombathelyen a Kanizsai Dorottya Gimnáziumnál 7:10-kor.

További események:

Kőbányán, a Szent László Gimnáziumnál 8-9 óra között lesz tüntetés.

Budapesten Radnóti Miklós Gimnázium és a Szent István Gimnázium diákjai és tanárai flashmobot tartanak 9:30-tól az Abonyi utcába, a Szent István sportpályájánál.

12 órától Budapesten, a Bajza utcai általános iskolánák a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sajtótájékoztatót tart a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetével (TBDSZ), az Egységes Közlekedési Szakszervezettel (EKSZ), a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (BRDSZ) és a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (MKKSZ).

14:30-kor a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy petíciót ad át az Állampolgári Jogok Biztosának hivatalánál, a Falk Miksa utcában. 15.30-kor Miskolcon szintén az állampolgári jogok biztosának hivatalánál adnak át petíciót a PDSZ tagjai, Pécsen pedig ezt 15-kor órakor teszik meg.

Hídfoglalás a tanárokért címen 16:30-19.00-ig tüntetnek a diákok, a tervek szerint blokád alatt tartják majd a Margit hidat. A szervezők azt írják: "újból megmutatjuk a kormánynak, hogy a tanárok jelenlegi helyzete tarthatatlan, és hogy joguk van sztrájkolni, hiszen a sztrájk alapjog. Október 5. a pedagógusok világnapja. Ennek a napnak a minket tanító pedagógusok ünnepléséről és megbecsüléséről kéne szólnia, de ezt a jelenlegi politikai intézkedések lehetetlenné teszik. Tüntetni fogunk tanárainkért, hogy valóban meg legyenek becsülve, hiszen ha nincs tanár, nincs oktatás és akkor jövő sincsen! A sorozatos kiállások, sztrájkok és szolidaritási megmozdulások folytatódnak és nem hagyjuk, hogy tiltakozásaink, kiállásaink következmények nélkül maradjanak".

Pécsen a Szent István téren 18:30-tól lesz tüntetés. Több iskolából is érkeznek tanulók és tanárok, és szolidaritást vállalnak a Miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgató-helyettesével.

16 órától Veszprémben, Dunaújvárosban majd Debrecenben is lesz élőlánc. Győrben 17 órától flashmobot tartanak. 18 órától Szegeden Klebelsberg Kunó szobránál lesz nagygyűlés.

19 órától Budapesten a Kossuth Lajos téren lesz demonstráció TANÍTANÉK x noÁr - Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! 2.0 címen. "Álljunk ki együtt a gyerekek jövőjéért, az oktatásban dolgozók megbecsüléséért és a sztrájk jogáért!" - írják az eseményhez a szervezők. A koncertek ingyenesek, de adománnyal tudod támogatni a tiltakozó tanárokat és az esemény megvalósítását. A befolyt adományból pótolni tudjuk a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok kieső bérét, és fedezni tudjuk a tüntetés szervezési költségeit.

A BKV is támogatja a pedagógusokat. A BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet azt kéri, hogy 12 órakor minden hivatásos és civil járművezető szerte az országban dudaszóval jelezze, hogy kiáll a tüntetők mellett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus
Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 76. évében érte a halál.

Link másolása

Hosszan tartó, súlyos betegséget követően, életének 76. évében szombat reggel meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus, filozófus, Orbán Viktor miniszterelnök korábbi főtanácsadója, a Minden gyerek lakjon jól! alapítvány kuratóriumi elnöke - írja a Mandiner.

A lapnak az egyik rokon megerősítette, hogy szombat reggel hét órakor hunyt el Hegedüs Zsuzsa.

A korábban a társadalmi felzárkóztatást, a társadalmi konfliktusok kezelését és megoldását szolgáló jelen- és jövőbeli stratégiák kidolgozásával kapcsolatos kérdéskörökben tanácsadóként dolgozó szakember közel egy éve tartó betegség következtében családja körében hunyt el. Temetéséről a családja gondoskodik - írja az MTI.

Hegedüs Zsuzsa 1969-ben az ELTÉ-n szerzett bölcsészdiplomát, szociológiából doktorált Párizsban, ahova 1976-ban emigrált, 10 évig nem jöhetett Magyarországra.

A szociológus 1969 és 1975 között a Pénzügykutatási Intézet tudományos munkatársa volt,

miniszterelnöki megbízottként 2014 és 2022 között dolgozott.

Hegedüs Zsuzsa 2009-től kuratóriumi elnöke volt a Minden gyerek lakjon jól! Alapítványnak, amely Magyarország leghátrányosabb helyzetű kistérségében élő családok élelmiszer-előállításához nyújt segítséget.

A szociológustól Orbán Viktor a közösségi oldalán búcsúzott:

Hegedüs Zsuzsa és Orbán Viktor között - a miniszterelnök tusványosi beszéde után - nézeteltérés alakult ki.

A főtanácsadó élesen kritizálta a miniszterelnök beszédét, majd lemondott a pozíciójáról.

Miután azt is kijelentette, hogy szerinte négy év után le kell cserélni a kormányt, mert „elszáll az agyuk”, úgy tűnt, nem is fogja magát meggondolni.

Ám később írt levelében már másképp gondolkodott. Hegedüs ugyanis örömmel vette, hogy Orbán Bécsben már némileg másképp nyilatkozott a korábbi kijelentései kapcsán. A tanácsadó akkor azt írta, büszke a kormányfőre, ezzel pedig a lemondása is "okafogyottá" vált, de a közös munkát már nem folytatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Már hat gyerek halt meg Streptococcus A fertőzés miatt, figyelmeztetik a szülőket az Egyesült Királyságban
A szakemberek elmondták a tünteket, az esetleges súlyosabb szövődményeket és azt is, mikor kell azonnal orvoshoz fordulni.

Link másolása

Már hat gyerek halt meg a Strep A fertőzés miatt szeptember óta – figyelmeztetnek az illetékesek az Egyesült Királyságban. A szakemberek arra kérik a szülőket, hogy figyeljenek a Streptococcus pyogenes (húsevő baktérium) tüneteire, mert gyorsan terjed a bakteriális fertőzés - írja a BBC.

A fertőzés általában enyhe megbetegedést okoz, de a torokfájástól a skarlátig terjedően többféle betegséget is okozhat, és súlyosabb esetben komoly baj is lehet belőle.

Idén a szokottnál több az ilyen típusú megbetegedés – írják.

Beate Kampmann professzor azt mondta, hogy a szülőknek orvosi segítséget kell kérniük, ha aggasztónak látják a helyzetet. Az egészségügy vezetői arról számoltak be, hogy szeptember óta hat gyerek halt meg a fertőzés miatt, köztük öt 10 év alatti Angliában és egy walesi lány. Skóciában és Észak-Írországban nem erősítettek meg halálesetet.

Utoljára 2017–2018-ban volt ennyire súlyos a fertőzés, akkor Angliában négy haláleset történt. Úgy vélik, hogy a kiugró halálos végű megbetegedés oka a baktériumok nagy mennyisége és a társadalmi keveredés.

Kampmann professzor elmondta, hogy a Strep A tünetmentes fertőzést okoz az emberek többségében, van akinél torokfájás, vagy skarlát jelentkezik. De csak kis százalékban következnek be súlyosabb esetek.

Elmondta, hogy idén háromszor annyi skarlátos eset volt, mint a járvány előtt: „Magas lázzal kezdődik, nagyon fáj a beteg torka, vörös a nyelve és papillák vannak rajta, majd kiütések alakulnak ki, amik kicsit olyanok, mint a csiszolópapír”.

„A kiütés a könyökökben és a nyak mögött kezdődik. Körülbelül 10 nap elteltével hajlamos hámlani, mert a betegséget egy toxin okozza, amelyet ez a baktérium termel” – tette hozzá.

Kampmann professzor azt mondta, ha a gyerekek nagyon rosszul vannak, vagy ha a szülőknek kétségei vannak, segítséget kell kérniük. Azt is mondta, hogy a lázas gyerekeket távol kell tartani az iskolától.

„A jó hír az, hogy az A csoportos Strep nagyon-nagyon jól kezelhető penicillinnel.”

De hozzátette: „ha gyermeke állapota bármilyen módon romlik, ha nem eszik, nem iszik, letargikus, akkor el kell vinni orvoshoz és ki kell vizsgáltatni”.

A legfrissebb adatok szerint a november 14-20-i héten 851 esetet jelentettek, szemben az előző évek 186-os átlagával.

Dr. Chris Smith virológus szerint a fertőzések általános növekedése a járvány utáni immunitás csökkenésének tudható be.

A BBC Breakfastnek azt mondta, hogy „ami megváltozott, az az, hogy a fiatalabbak három éven át egymástól távol, viszonylagos elszigeteltségben éltek. Nem kapták el a megszokott fertőzéseket olyan korábban normális arányban és olyan időben, mint ahogyan az az ilyen korosztályba tartozó gyerekek esetében megszokott”.

Azt javasolják, hogy azonnal hívják az orvost a szülők, ha:

• gyereknek légzési nehézségei vannak, ha a hasa a bordái alatt deszívódik

• szünetek vannak, amikor a beteg lélegzik

• ha a gyermek bőre, nyelve vagy ajka kék

• ha a beteg elesett, nem marad ébren.

A betegség tudnivalóiról ITT is olvashatsz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Már majdnem megállapodtak a minimálbérről, de aztán jött Orbán Viktor bejelentése
A munkaadók 2-3 százalékos járulékcsökkentéssel számoltak, erre azonban a kormányfő szerint nincs esély. Így viszont nekik is újra kell gondolni a munkavállalóknak tett ajánlatukat.

Link másolása

Alapjaiban rengette meg a jövő évi minimálbérekről szóló tárgyalásokat Orbán Viktor keddi mondatai - írja a Portfolió. A kormányfő szerint ugyanis nem lehet kigazdálkodni járulékcsökkentést, amihez viszont a cégvezetők ragaszkodnának.

Orbán Viktor a KAVOSZ rendezvényén azt mondta, hogy

„már a falnál vagyunk, és nem tudjuk csökkenteni a járulékokat, nem tud kigazdálkodni a magyar költségvetés járulékcsökkentést”.

A bejelentés kapcsán Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének a Portfóliónak azt mondta:

„Újra le kell ülnünk a szakszervezetekkel tárgyalni, mert a megállapodás közelében voltunk a minimálbéremeléssel kapcsolatban, ami közelítette volna a várható infláció mértékét. Nagyjából annak felelt volna meg a béremelés mértéke. A munkáltatók részéről azonban ennek az volt a feltétele, hogy 2-3 százalékponttal csökkentse a kormány a munkáltatói járulékot, ahogy az előző években is tette.”

A munkaadók tehát korábban 2-3 százalékpontos adómérsékléssel kalkulálták, így tették meg a béremelési javaslatukat is a munkavállalóknak.

Így 15 százalék körüli emelésre volt esély, ami azonban most elúszott.

Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a miniszterelnök kijelentése tovább fogja nehezíteni a minimálbértárgyalásokat, amelyek amúgy sem mutatkoztak könnyűnek.

„A kimagasló infláció miatt hatalmas az elvárás a munkavállalók részéről. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szembesítette a partnereket a reálveszteség elkerüléséhez szükséges minimálbéremelési mértékkel, ami 26 százalékos kellene, hogy legyen jövőre” - mondta Zlati, aki azt is hozzátette: a munkáltatói oldal pusztítónak nevezte ezt az értéket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Isten veled!” – Orbán Viktor búcsúja Hegedüs Zsuzsától
A szociológus nyolc évig volt dolgozott miniszterelnöki megbízottként.

Link másolása

Mint azt mi is megírtuk, szombaton meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus, aki Orbán Viktor mellett 2014 és 2022 között dolgozott miniszterelnöki megbízottként.

A miniszterelnök a közösségi oldalán búcsúzott tőle:

"Elhunyt Hegedüs Zsuzsa. Isten veled!"

- írta.

A szociológustól Ungár Péter is közösségi oldalán emlékezett meg:

"Hegedűs Zsuzsa halálával a huszadik század második felét szimbolizáló értelmiségi alakja távozott. Hegedűs egy a társadalmi együttműködés szabályait alapjaiban megváltozató korszak éles eszű tanúja volt. Azoknak a társadalmi mozgalmaknak a kutatója, és egy időben támogatója is volt, amelyek megalapozták azt, hogy létrejöhessen többek között az LMP politikai közössége is. Isten nyugosztalja!"


Link másolása
KÖVESS MINKET: