HÍREK
A Rovatból

Országszerte tüntetnek szerdán az oktatásért: lesz élőlánc, hídfoglalás, flashmob és dudálás is

Már kora reggel megkezdődnek a tiltakozó akciók a fővárosban és a vidáki városokban is. Az események a tervek szerint estig tartanak.

Link másolása

Szerdára, október 5-re országszerte megmozdulásokkal készülnek a pedagógusok, diákok, szülők és a szakszervezetek is.

A pedagógusok világnapján a tüntetők meg akarják mutatni, hogy kiállnak a tanárokért.

Ennek különös jelentőséget ad az is, hogy múlt hét pénteken kirúgtak öt tanárt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, mert részt vettek a polgári engedetlenségben, nem tartottak órát, hogy így tiltakozzanak a hazai oktatási rendszer mostani állapota ellen. A tanárok elleni fellépés kedden is folytatódott, a budapesti Szent István Gimnáziumban három tanár kapta meg írásban a tankerülettől az utolsó figyelmeztetést szintén a polgári engedetlenség miatt.

Az egyik szerdai tiltakozás Diák-szülő élőlánc a tanárokért megmozdulás lesz Budapesten 7:45 és 9:00 között a Kossuth Lajos utca–Rákóczi úton (páros oldal) a Ferenciek terétől a Keletiig.

A szervezők azt írják: "IDŐ VAN! CSELEKVÉS KELL! Ha szülőként és diákként nem állunk ki a tanáraink mellett, akkor elbukik mindaz, amit eddig elértek a pedagógusok. Mutassuk meg a tanárainknak, hogy mellettük állunk! Mutassuk meg az oktatáspolitikai vezetőknek, hogy a diákok és szülők a tanáraik mellett állnak! Nem rúghatják ki a tanárokat! Vonják vissza a már kirúgottak felmentését! Élhetőbb körülményeket a tanároknak és a diákoknak!" A részletes tudnivalókat ITT találod.

A szervezők kiírása szerint már 49 iskola csatlakozott a felhíváshoz, és kommentben jelezték például egy óvoda csatlakozását is. Az élőlánc beosztását is közzétették: négy útszakaszra osztották be a regisztrált iskolákat, Erzsébet híd (északi oldal), Ferenciek–Astoria, Astoria–Blaha, Blaha–Keleti. Végül azt írják: "Legyen nagyon klassz, és sikeres a holnap reggel! Mindenki vigyázzon magára és a társaira! Legyetek hangosak, vérmérséklet és hangulat szerint dühösek vagy vidámak, a lényeg: A TANÁROKKAL VAGYUNK! JOBB OKTATÁSI RENDSZERT AKARUNK! NE LEGYEN MEGFÉLEMLÍTÉS! NE RÚGJÁK KI A TANÁRAINKAT! VONJÁK VISSZA A FELMENTÉSEKET"

Budapest több iskolájánál is lesznek reggel élőláncok, például Csepelen, a VI. kerületben, a XVIII. kerületben, Kőbányán is. Reggel 8 órától a Széll Kálmán téren a I., II. és XII. kerület, vagyis a Közép-Budai Tankerület több iskolájából 145 tanár demonstrál majd.

Szegeden is lesz élőlánc 7:00-7:30-ig, itt a Deák Ferenc Gimnázium tanulói és oktatói demonstrálnak. 7:30-tól a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt is élőlánc lesz. 7-től 8-ig pedig a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumnál.

16 órakor pedig Veszprémben a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt tiltakoznak majd.

Meghirdették a Tanári tiltakozás október ötödikén akciót is. A szervezők azt írják: "Az Európai Bizottság jelentése szerint az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a tanárok bérezése és egyszersmind legmagasabb az óraszáma. Ezek a feltételek elriasztják a pályától a pedagógusjelölteket, és egzisztenciális kilátástalanságba sodorják a pályán lévőket – a tanárhiány káros hatásait mindannyian érzékeljük, az oktatási rendszer immáron képtelen ellátni alapvető feladatait. Sztrájkjogunkat kiüresítették, a polgári engedetlenségben résztvevő kollégák a tankerületektől fenyegető levelet kaptak, melyben rendkívüli felmentésüket helyezték kilátásba. Hiszünk abban, hogy összefogással változást érhetünk el! Bízunk minden felelősen gondolkodó magyar polgár támogatásában!"

A program szerint munkabeszüntetés és tiltakozás lesz Budapesten a Széll Kálmán téren 8:00-kor, a Madách téren 9:00-kor, Óbudán a Fő téren 15:00 órakor, Budaörsön a Város Önkormányzatánál a Szabadság út 134-nél 14:30-kor, Sopronban a Széchenyi téren 17:00-kor, Budakalászon a Kárpátok őre szobornál 16:15-kor, Szombathelyen a Kanizsai Dorottya Gimnáziumnál 7:10-kor.

További események:

Kőbányán, a Szent László Gimnáziumnál 8-9 óra között lesz tüntetés.

Budapesten Radnóti Miklós Gimnázium és a Szent István Gimnázium diákjai és tanárai flashmobot tartanak 9:30-tól az Abonyi utcába, a Szent István sportpályájánál.

12 órától Budapesten, a Bajza utcai általános iskolánák a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sajtótájékoztatót tart a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetével (TBDSZ), az Egységes Közlekedési Szakszervezettel (EKSZ), a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (BRDSZ) és a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (MKKSZ).

14:30-kor a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy petíciót ad át az Állampolgári Jogok Biztosának hivatalánál, a Falk Miksa utcában. 15.30-kor Miskolcon szintén az állampolgári jogok biztosának hivatalánál adnak át petíciót a PDSZ tagjai, Pécsen pedig ezt 15-kor órakor teszik meg.

Hídfoglalás a tanárokért címen 16:30-19.00-ig tüntetnek a diákok, a tervek szerint blokád alatt tartják majd a Margit hidat. A szervezők azt írják: "újból megmutatjuk a kormánynak, hogy a tanárok jelenlegi helyzete tarthatatlan, és hogy joguk van sztrájkolni, hiszen a sztrájk alapjog. Október 5. a pedagógusok világnapja. Ennek a napnak a minket tanító pedagógusok ünnepléséről és megbecsüléséről kéne szólnia, de ezt a jelenlegi politikai intézkedések lehetetlenné teszik. Tüntetni fogunk tanárainkért, hogy valóban meg legyenek becsülve, hiszen ha nincs tanár, nincs oktatás és akkor jövő sincsen! A sorozatos kiállások, sztrájkok és szolidaritási megmozdulások folytatódnak és nem hagyjuk, hogy tiltakozásaink, kiállásaink következmények nélkül maradjanak".

Pécsen a Szent István téren 18:30-tól lesz tüntetés. Több iskolából is érkeznek tanulók és tanárok, és szolidaritást vállalnak a Miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgató-helyettesével.

16 órától Veszprémben, Dunaújvárosban majd Debrecenben is lesz élőlánc. Győrben 17 órától flashmobot tartanak. 18 órától Szegeden Klebelsberg Kunó szobránál lesz nagygyűlés.

19 órától Budapesten a Kossuth Lajos téren lesz demonstráció TANÍTANÉK x noÁr - Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! 2.0 címen. "Álljunk ki együtt a gyerekek jövőjéért, az oktatásban dolgozók megbecsüléséért és a sztrájk jogáért!" - írják az eseményhez a szervezők. A koncertek ingyenesek, de adománnyal tudod támogatni a tiltakozó tanárokat és az esemény megvalósítását. A befolyt adományból pótolni tudjuk a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok kieső bérét, és fedezni tudjuk a tüntetés szervezési költségeit.

A BKV is támogatja a pedagógusokat. A BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet azt kéri, hogy 12 órakor minden hivatásos és civil járművezető szerte az országban dudaszóval jelezze, hogy kiáll a tüntetők mellett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Sokkot kapott Tóth Andi: megtámadták szeretett kutyáját
Az énekesnő kutyáját egy póráz nélküli husky támadta meg. Konkrétan szétkapta. Alig tudták leszedni róla, széttépte a nyakát.

Link másolása

Megrázó hírt osztott meg a kutyájáról Tóth Andi a 24 órán át elérhető Instagram-sztorijában.

"Kint voltunk ma a mezőn Bailey-vel, és egy póráz nélküli husky, egy gyönyörű husky megtámadta Bailey-t. Konkrétan szétkapta. Alig tudtuk leszedni róla, széttépte a nyakát. Én kihordtam egy sztrókot, és most ő is nagyon meg van ijedve”

– írta az énekesnő a posztban, és megmutatta azt is, ahogy Bailey remegve zihál.

Szerencsére Andi épségben, a kiskedvence pedig kisebb sérülésekkel megúszta a történteket.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Borkai Zsolt keményen nekiment Dézsi Csaba helyettesének: „Ne kamuzzon, alpolgármester úr!”
A sportoló gyerekek szülei előtt folyó vita a Győri Atlétikai Club elnöke, a polgármesteri székért induló Borkai Zsolt, valamint a fideszes alpolgármester, Szeles Szabolcs között hamar heves ordítozásba fordult át.

Link másolása

Kemény adok-kapokba torkollott a sportoló gyerekek szülei előtt folyó vita a Győri Atlétikai Club (GYAC) elnöke, a polgármesteri székért induló Borkai Zsolt, valamint a fideszes alpolgármester, az egyesület elnökségi tagja, Szeles Szabolcs között.

A szülői értekezlet heves ordítozásba fordult át, amelyen a meghívás ellenére Dézsi Csaba András nem vett részt. Az önkormányzatot Szeles Szabolcs, a város költségvetésért felelős alpolgármestere, a GYAC elnökségi tagja és Virág-Adorján Andrea polgármesteri főbiztos képviselte az eseményen.

A helyszíni tudósítások szerint a közönség soraiból többen azt kifogásolták, hogy egy nemrég alapított egyesület (Rába ETO SE) miért kap ugyanannyit, mint egy régóta működő klub.

A másik kritikus pont az volt, hogy amennyiben a GYAC-nak egy másik, hasonló profilú egyesülettel kell osztoznia az Olimpiai Sportparkon, akkor kevesebb edzőterem, illetve pálya fog jutni nekik. A GYAC elnöke szerint az a kérdés, működhetnek-e ugyanannyi időben, ugyanannyi pályán.

"Ne kamuzzon, alpolgármester úr! Tudja mindenki, kik utasítják az üzemeltető céget, kinek mennyi helyet adhat. Önök a tulajdonosok, mi csak albérlők vagyunk"

– mondta Borkai.

Szeles viszont arról beszélt, hogy a GYAC szakosztályainak a száma nőtt az elmúlt években, illetve kiemelt egyesületté váltak.

„Ne nézze már hülyének a szülőket!”

– válaszolta erre Borkai.

(via 24.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Jelentősen változott az esztergomi robbantásban súlyosan megsérült kommandós állapota
Szerda éjjel Esztergom külterületén egy férfi felrobbantotta magát, miközben a rendőrök és a TEK kommandósai intézkedtek vele szemben.

Link másolása

Mint arról korábban írtunk, szerda éjjel Esztergom külterületén egy férfi felrobbantotta magát, miközben a rendőrök és a TEK kommandósai intézkedtek vele szemben.

A tragédiában ketten – egy TEK-es és maga az elkövető, J. László – meghaltak, továbbá 8 rendőr, tűzoltó pedig megsérült.

A sérültek közül egy rendőr állapota súlyos, de nem életveszélyes, intenzív osztályon ápolják, légzéstámogatásban részesítik, négy másik rendőr sérülései nyolc napon túl gyógyulóak, valamennyiük állapota stabil.

A Magyar Nemzet azóta friss információkat tudott meg a kórházban ápolt rendőrökről: kiderült, hogy javult az esztergomi robbantásban megsérült rendőrök állapota.

A legnagyobb pozitív változás az intenzív osztályon ápolt kommandós állapotában van

– írta a lap.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ötször akkora a lakossági piaci gázár, mint amennyiért az állam veszi az oroszoktól
Annyira csökken az orosz importgáz ára, hogy már éppen csak drágább, mint a rezsicsökkentett ár.

Link másolása

Egy éve változatlanok a hazai lakossági gáztarifák, miközben kilencedik hónapja folyamatosan esik az orosz importgáz ára, írja a 24.hu a legfrissebb uniós statisztika alapján. A Magyarországra érkező orosz földgáz köbmétere júliusban kerekítve 125 forintba került, miközben egy hónappal korábban még 166 forint felett volt.

A köbméterenkénti 125 forintos ár azt jelenti, hogy ez már csak 1,2-szerese a rezsicsökkentett, 102 forintos köbméterárnak. Ugyanakkor ennek több mint az ötszöröse a lakosságnak az átlagfogyasztás felett felszámított 676 forintos tarifa. Egyben már csak a nyolcada annak az 1020 forintos „világpiaci árnak”, melyhez igazodva a kormány átszabta a rezsitarifákat a múlt év augusztusától.

Júliusban összesen 412 millió köbméter orosz gáz érkezett hazánkba, vagyis az idén eddig megszokott 300–400 millió köbméteres tempóhoz hasonlóan ment az import. Mivel már jóformán megteltek az ország gáztározói, az előttünk álló téli időszakban a szakértők nem várnak ellátási problémát.

A 24.hu megjegyzi, hogy júliusban az orosz importgáz-számla összességében 135 millió euró, vagyis bő 51 milliárd forint volt. Hasonló mennyiségért ilyen keveset még nem kellett fizetni ebben az évben: januárban nagyjából ugyanennyi orosz importgázért még négyszer ennyit, 549 millió eurót kértek. Legutóbb két éve, 2021 augusztusában alakult valamivel 30 eurócent fölött az egységár.

A lap szerint valószínűsíthető, hogy augusztus-szeptember hónapokra még csökken az orosz gáz ára, azután azonban emelkedés következhet. A tőzsdén augusztus-szeptemberben a 30–40 euró között, sőt időnként 40 euró/megawattóra fölött is kereskedtek. A 40 euró/megawattórás jegyzések 160 forint feletti köbméterárakat vetítenek előre, amin emelhet vagy csökkenthet az, ha gyengül vagy erősödik a forint az euróhoz képest.


Link másolása
KÖVESS MINKET: