HÍREK
A Rovatból

Országszerte tüntetnek szerdán az oktatásért: lesz élőlánc, hídfoglalás, flashmob és dudálás is

Már kora reggel megkezdődnek a tiltakozó akciók a fővárosban és a vidáki városokban is. Az események a tervek szerint estig tartanak.

Link másolása

Szerdára, október 5-re országszerte megmozdulásokkal készülnek a pedagógusok, diákok, szülők és a szakszervezetek is.

A pedagógusok világnapján a tüntetők meg akarják mutatni, hogy kiállnak a tanárokért.

Ennek különös jelentőséget ad az is, hogy múlt hét pénteken kirúgtak öt tanárt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, mert részt vettek a polgári engedetlenségben, nem tartottak órát, hogy így tiltakozzanak a hazai oktatási rendszer mostani állapota ellen. A tanárok elleni fellépés kedden is folytatódott, a budapesti Szent István Gimnáziumban három tanár kapta meg írásban a tankerülettől az utolsó figyelmeztetést szintén a polgári engedetlenség miatt.

Az egyik szerdai tiltakozás Diák-szülő élőlánc a tanárokért megmozdulás lesz Budapesten 7:45 és 9:00 között a Kossuth Lajos utca–Rákóczi úton (páros oldal) a Ferenciek terétől a Keletiig.

A szervezők azt írják: "IDŐ VAN! CSELEKVÉS KELL! Ha szülőként és diákként nem állunk ki a tanáraink mellett, akkor elbukik mindaz, amit eddig elértek a pedagógusok. Mutassuk meg a tanárainknak, hogy mellettük állunk! Mutassuk meg az oktatáspolitikai vezetőknek, hogy a diákok és szülők a tanáraik mellett állnak! Nem rúghatják ki a tanárokat! Vonják vissza a már kirúgottak felmentését! Élhetőbb körülményeket a tanároknak és a diákoknak!" A részletes tudnivalókat ITT találod.

A szervezők kiírása szerint már 49 iskola csatlakozott a felhíváshoz, és kommentben jelezték például egy óvoda csatlakozását is. Az élőlánc beosztását is közzétették: négy útszakaszra osztották be a regisztrált iskolákat, Erzsébet híd (északi oldal), Ferenciek–Astoria, Astoria–Blaha, Blaha–Keleti. Végül azt írják: "Legyen nagyon klassz, és sikeres a holnap reggel! Mindenki vigyázzon magára és a társaira! Legyetek hangosak, vérmérséklet és hangulat szerint dühösek vagy vidámak, a lényeg: A TANÁROKKAL VAGYUNK! JOBB OKTATÁSI RENDSZERT AKARUNK! NE LEGYEN MEGFÉLEMLÍTÉS! NE RÚGJÁK KI A TANÁRAINKAT! VONJÁK VISSZA A FELMENTÉSEKET"

Budapest több iskolájánál is lesznek reggel élőláncok, például Csepelen, a VI. kerületben, a XVIII. kerületben, Kőbányán is. Reggel 8 órától a Széll Kálmán téren a I., II. és XII. kerület, vagyis a Közép-Budai Tankerület több iskolájából 145 tanár demonstrál majd.

Szegeden is lesz élőlánc 7:00-7:30-ig, itt a Deák Ferenc Gimnázium tanulói és oktatói demonstrálnak. 7:30-tól a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt is élőlánc lesz. 7-től 8-ig pedig a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumnál.

16 órakor pedig Veszprémben a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt tiltakoznak majd.

Meghirdették a Tanári tiltakozás október ötödikén akciót is. A szervezők azt írják: "Az Európai Bizottság jelentése szerint az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a tanárok bérezése és egyszersmind legmagasabb az óraszáma. Ezek a feltételek elriasztják a pályától a pedagógusjelölteket, és egzisztenciális kilátástalanságba sodorják a pályán lévőket – a tanárhiány káros hatásait mindannyian érzékeljük, az oktatási rendszer immáron képtelen ellátni alapvető feladatait. Sztrájkjogunkat kiüresítették, a polgári engedetlenségben résztvevő kollégák a tankerületektől fenyegető levelet kaptak, melyben rendkívüli felmentésüket helyezték kilátásba. Hiszünk abban, hogy összefogással változást érhetünk el! Bízunk minden felelősen gondolkodó magyar polgár támogatásában!"

A program szerint munkabeszüntetés és tiltakozás lesz Budapesten a Széll Kálmán téren 8:00-kor, a Madách téren 9:00-kor, Óbudán a Fő téren 15:00 órakor, Budaörsön a Város Önkormányzatánál a Szabadság út 134-nél 14:30-kor, Sopronban a Széchenyi téren 17:00-kor, Budakalászon a Kárpátok őre szobornál 16:15-kor, Szombathelyen a Kanizsai Dorottya Gimnáziumnál 7:10-kor.

További események:

Kőbányán, a Szent László Gimnáziumnál 8-9 óra között lesz tüntetés.

Budapesten Radnóti Miklós Gimnázium és a Szent István Gimnázium diákjai és tanárai flashmobot tartanak 9:30-tól az Abonyi utcába, a Szent István sportpályájánál.

12 órától Budapesten, a Bajza utcai általános iskolánák a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sajtótájékoztatót tart a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetével (TBDSZ), az Egységes Közlekedési Szakszervezettel (EKSZ), a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (BRDSZ) és a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (MKKSZ).

14:30-kor a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy petíciót ad át az Állampolgári Jogok Biztosának hivatalánál, a Falk Miksa utcában. 15.30-kor Miskolcon szintén az állampolgári jogok biztosának hivatalánál adnak át petíciót a PDSZ tagjai, Pécsen pedig ezt 15-kor órakor teszik meg.

Hídfoglalás a tanárokért címen 16:30-19.00-ig tüntetnek a diákok, a tervek szerint blokád alatt tartják majd a Margit hidat. A szervezők azt írják: "újból megmutatjuk a kormánynak, hogy a tanárok jelenlegi helyzete tarthatatlan, és hogy joguk van sztrájkolni, hiszen a sztrájk alapjog. Október 5. a pedagógusok világnapja. Ennek a napnak a minket tanító pedagógusok ünnepléséről és megbecsüléséről kéne szólnia, de ezt a jelenlegi politikai intézkedések lehetetlenné teszik. Tüntetni fogunk tanárainkért, hogy valóban meg legyenek becsülve, hiszen ha nincs tanár, nincs oktatás és akkor jövő sincsen! A sorozatos kiállások, sztrájkok és szolidaritási megmozdulások folytatódnak és nem hagyjuk, hogy tiltakozásaink, kiállásaink következmények nélkül maradjanak".

Pécsen a Szent István téren 18:30-tól lesz tüntetés. Több iskolából is érkeznek tanulók és tanárok, és szolidaritást vállalnak a Miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgató-helyettesével.

16 órától Veszprémben, Dunaújvárosban majd Debrecenben is lesz élőlánc. Győrben 17 órától flashmobot tartanak. 18 órától Szegeden Klebelsberg Kunó szobránál lesz nagygyűlés.

19 órától Budapesten a Kossuth Lajos téren lesz demonstráció TANÍTANÉK x noÁr - Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! 2.0 címen. "Álljunk ki együtt a gyerekek jövőjéért, az oktatásban dolgozók megbecsüléséért és a sztrájk jogáért!" - írják az eseményhez a szervezők. A koncertek ingyenesek, de adománnyal tudod támogatni a tiltakozó tanárokat és az esemény megvalósítását. A befolyt adományból pótolni tudjuk a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok kieső bérét, és fedezni tudjuk a tüntetés szervezési költségeit.

A BKV is támogatja a pedagógusokat. A BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet azt kéri, hogy 12 órakor minden hivatásos és civil járművezető szerte az országban dudaszóval jelezze, hogy kiáll a tüntetők mellett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Gyöngyöstarjáni tragédia: Zsuzsa életét adta a vizslájáért
A kutyáját próbálta megmenteni az erős sodrásban. Az egyik kollégája igyekezett a kezét tartani, de a víz olyan erővel szakította át a konténer mindkét oldalát, hogy elragadta magával az asszonyt.

Link másolása

Tragikus a helyzet még mindig Gyöngyöstarjánban - írja a Blikk. A lap ellátogatott a településre, ahol még mindig katasztrófális állapotok uralkodnak.

A faluban két halálos áldozata is volt a hatalmas esőzésnek. Egyikük Gergely, akit a megduzzadt patak sodort el egy pincébe.

A másik áldozat a 44 éves Zsuzsanna, aki a közeli bányában dolgozott a mérlegnél, mikor a tragédia bekövetkezett. A portál úgy tudja, hogy válását követően költözött Gyöngyösre a 22 éves lányával és kutyájával. Van egy 28 éves fia is. A tragikus napon Mirát, a vizsláját is magával vitte.

Holttestét a rendőrség hőkamerás drón segítségével találta meg.

A bánya tulajdonosának édesapja a lapnak elmondta:

"Zsuzsanna a kék konténerben tartózkodott, három kollégája pedig a mellette lévő bódéban, amikor megtörtént a baj. A társai gyorsan cselekedtek, átsiettek hozzá és kikötötték magukat vezetékekkel és spaniferrel, hogy az áradás ne vigye el őket. Csakhogy

a hölgy leszedte magáról a kötelet, hogy a kutyáját próbálja megmenteni, közben a legerősebb ember igyekezett a kezét tartani, de a sodrás olyan iszonyú erővel szakította át addigra a konténer mindkét oldalát, hogy elragadta magával őt is."

A kutya túlélte az esetet - értesült a Blikk. Még este is kereste hős gazdáját a bányánál, végül lánya vitte haza magával.

Az áldozat édesanyja teljesen megtört: „A lányomat elvitte a víz” - panaszolta.

"Teljesen értelmetlen, ami a lányommal történt, nem tudom felfogni még az egészet. Annyit hallottunk, hogy a kollégája kezéből kicsúszott szegény, de a részletekről egyelőre nem tájékoztattak. Az unokám és a vejem szólt, hogy a lányomat elvitte a víz és keresik. Azt az érzést elmondani nem lehet, amit abban a pillanatban éreztem, nem kívánom senkinek.

Nem hibáztatunk senkit, nem akarunk senkit elítélni. Neki sajnos ez volt megírva, segíteni már nem tudunk rajta. A bányában jóban volt mindenkivel, nagyon szerették a tulajdonosok".

A lánya összeesett, amikor az édesanyja holttestét megtalálták a szakemberek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Titkos kormányhatározatban rendelt el a tömeges létszámleépítést a minisztériumokban és az állami intézményekben a kormány
Az elbocsátások érintik még az Oktatási Hivatalokat, a Klebelsberg Központokat és a Nemzeti Parkokat, továbbá az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézetet is.

Link másolása

Ahogy mi is írtunk róla, megkezdték a tömeges leépítést az Államkincstárnál. A korábban bejelentett létszám kétszerese kerül így utcára.

A Népszava pedig arról ír, hogy egy titkos kormányhatározatban rendelték el, hogy

a minisztériumokban és háttérintézményeikben összesen 2614 álláshelyet kell megszüntetni.

A 4042/2023-as számú kormányhatározatra hivatkozva jelentik be a létszámcsökkentést, de a dokumentum tartalmáról nincs információ - írja a lap.

Bár korábban a kormány létszámstopot tervezett, most mégis a tömeges leépítés mellett döntött.

A Magyar Államkincstár 661 dolgozóján kívül a törvényjavaslat további 2000 álláshelyet szüntetne meg a minisztériumokban és költségvetési szerveknél. Az elbocsátások érintik még az Oktatási Hivatalokat, a Klebelsberg Központokat és a Nemzeti Parkokat, továbbá az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézetet is.

Az állások egy része a nyugdíjba vonulók, de valódi elbocsátásokra is sor kerül. Az erről szóló határozat tartalmát azonban nem ismerni. A 4000-es határozatok a létszámgazdálkodással kapcsolatos kérdéseket szabályozzák, és bár nem nyilvánosak, nem tartalmaznak valódi államtitkokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Egy 11 éves iskolás gyerek cége építene lakóparkot a Balatonnál
Az általános iskolában tanuló diák kilencéves korában lett tulajdonosa a cégnek, amely ellen 2016 óta NAV-végrehajtás van érvényben, és a végrehajtást azóta sem törölték.

Link másolása

Két lakópark is épülne Balatonszabadiban. Az ügyüket május 25-én tárgyalta a képviselő-testület - írja a Magyar Narancs.

Az egyik beruházást Gamászapusztára tervezik, ahol 35–36 lakóépületet készítenének. A cég ügyvezetője T. László. A kérelmet H. Antal írta alá, ő a cégtulajdonos H. A. Antal kiskorú törvényes képviselője.

A 11 éves diák az egyik siófoki általános iskolában tanul és a cégnyilvántartás szerint 2012-ben született. Kilencéves korában lett tulajdonosa a cégnek, amely ellen 2016 óta NAV-végrehajtás van érvényben, és a végrehajtást azóta sem törölték. A gyerek tulajdonjogát a cégbíróság bejegyezte.

A lapnak egy jogász elmondta, hogy furcsa, hogy az illetékes gyámhatóság jóváhagyta a döntést. Az is érdekes, hogy miért érdeke egy gyereknek egy adóssággal terhelt cégben tulajdont szerezni.

A fiatalkorú másik törvényes képviselője Cs. Eszter. Ő viszont szerepel a NAV-nál a 180 napon túl 10 millió forintnál nagyobb adóhátralékkal rendelkező személyek listáján.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A fürdőszobában rejtegette Donald Trump az amerikai atomtitkokat
A volt amerikai elnök ellen vádat emeltek, mert minősített iratokat tárolt otthonában. Június 13-ra idézték be Miami szövetségi bíróságára. Szerint azonban ő ártatlan.

Link másolása

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért

minősített iratokat tárolt otthonában.

Ezt maga a politikus jelentette be csütörtökön. A volt elnök közlését megerősítette ügyvédje, Alina Habba a Fox News esti műsorában - írja az MTI.

Az Axios oldalán olvasható vádirat szerint a volt amerikai elnök a Mar-a-Lago nevű villájában dobozokban tárolta a titkos iratokat.

Ezeket többek között a hálószobákban, fürdőszobákban és zuhanyzókban helyezte el. Az iratok között volt például az amerikai nukleáris arzenálról szóló információ, vagy az Egyesült Államok és szövetségeseinek lehetséges katonai gyenge pontjairól szóló jelentés,

vagy olyan irat, amely arról szólt, hogy hogyan reagálna az amerikai hadsereg egy esetleges az Egyesült Államok ellen irányuló támadásra.

A vádirat Trump egyik bűntársát is, Walt Nauta-t, Trump tanácsadóját is megnevezi.

A BBC folyamatosan beszámol a Trump elleni vizsgálódásról. A portál fotókat is közzétett a volt amerikai elnök otthonáról, az ott tárolt dobozokról.

Az MTI közlése szerint Trump a közösségi médiaoldalán, a Truth Social felületén közölte, hogy a kormányzat értesítette ügyvédeit, hogy megtörtént a vádemelés. Eszerint

június 13-ra idézték be Miami szövetségi bíróságára.

"Ártatlan ember vagyok" - írta a politikus, aki nehezményezte, hogy ellene vádat emelnek, miközben Joe Biden elnök korábbi irodáiban és ingatlanjaiban 1850 doboznyi iratot találtak a hatóságok.

Joe Bident csütörtökön egy sajtótájékoztatón megkérdezték a Donald Trump ellen zajló vizsgálatról, és arról, mennyire garantált az igazságügyi minisztérium függetlensége.

Az elnök kijelentette: a garancia az, hogy ő egyszer sem mondta meg a minisztériumban dolgozóknak, hogy mit tegyenek, vagy mit ne tegyenek.

Donald Trump ellen április elején már vádat emeltek New Yorkban egy másik ügyben hallgatási pénzek kifizetése és üzleti adatok meghamisítása gyanújával.


Link másolása
KÖVESS MINKET: