News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Orosz katona a feleségének: „Sírtak, könyörögtek az életükért az ukrán civilek, de én csak lőttem őket”

Az ukrán hírszerzés lehallgatta egy orosz katona és felesége telefonbeszélgetését. A nő el sem tudja képzelni, hogyan élhetnek tovább a történtek után.

Link másolása

hirdetés

Gyökeresen megváltoztathatja az orosz katonák lelkivilágát a háború az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerint. A hírszerzés mindezt azután közölte, hogy lehallgatták egy orosz katona és felesége telefonbeszélgetését, írja a Daily Star.

A felvétel idején a férfi a dél-ukrajnai Herszon megyében volt bevetésen. A biztonsági szolgálat közleménye szerint az orosz katona részletesen beszélt arról, hogyan „alázta meg az ukrán civileket, lőtt rájuk (leggyakrabban fejbe), még akkor is, amikor kegyelemért könyörögtek”.

A hírszerzők szerint a férfi a beszélgetés során elismerte, hogy teljesen bekattant.

Amikor a felesége aggódva megkérdezte, hogyan tudnak ezután tovább élni együtt, a katona azt mondta, hogy „ez nem igazán érdekli”. A háborúban történtekről többek között ezeket mondta a feleségének:

„Egy igazi g.ci lettem, teljesen megőrültem.”

„Civilek voltak, civileket dobtam a lövészárkokba.”

hirdetés
„Mindenkit fejbe lőttünk, megöltük őket.”

„Sírtak, könyörögtek, de én csak lőttem őket”

A biztonsági szolgálat azzal zárja közleményét, hogy remélik, a felvételen hallható orosz katona „trágyaként” végzi az ukrán földben. Ha mégsem, akkor tettei miatt nemzetközi bíróság elé állítják, mivel a beismerő vallomással felérő telefonbeszélgetés mellett már sikeresen beazonosították a katonát.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Megtiltotta az Alkotmánybíróság a népszavazást a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról
Indoklásuk szerint a két népszavazásra feltenni kívánt kérdés tiltott tárgykörbe tartozik, így a Kúria döntése mindkét esetben alaptörvény-ellenes, ezeket az Ab megsemmisítette.

Link másolása

hirdetés

Az Alkotmánybíróság honlapján szerdán délelőtt közzétett közlemény szerint a testület alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette a Kúria népszavazási kérdés hitelesítése tárgyában hozott két végzését:

a Fudan egyetem ügyében nemzetközi szerződés, az álláskeresési járadék ügyében pedig a költségvetés érintettsége miatt nem lehet országos népszavazást tartani.

A Nemzeti Választási Bizottság tavaly augusztusban két ügyben hitelesítette a magánszemély által benyújtott kérdéseket, amelyeket a Kúria tavaly decemberben jóváhagyott. A két kérdés:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A Kúria döntései ellen az Alkotmánybírósághoz fordultak alkotmányjogi panasszal.

A Fudan egyetem ügyében az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a népszavazási kérdéssel hatályon kívül helyezni kért törvény a Kínai Népköztársasággal kötött nemzetközi szerződés végrehajtását célozza. A nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítését végrehajtó, azzal közvetlen összefüggésben álló törvény megváltoztatása vagy hatályon kívül helyezése azonban az alaptörvény alapján nem tartozik népszavazási útra.

Az Alkotmánybíróság ezért megállapította, hogy a népszavazásra feltenni kívánt kérdés az alaptörvény tiltott tárgykörébe tartozik, így a Kúria döntése alaptörvény-ellenes, ezért azt az Alkotmánybíróság megsemmisítette.

Az álláskeresési járadék ügyében szintén alkotmányjogi panaszt nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz, amely azt állapította meg, hogy a népszavazásra feltenni kívánt kérdés tiltott tárgykörbe ütközik, mivel érdemben és számszakilag változtatna a központi költségvetésen, illetve annak végrehajtásán, így közvetlenül és jelentősen érintené az ország éves költségvetéséről szóló törvényt.

hirdetés
A Kúria döntése ez alapján alaptörvény-ellenes, ezért azt az Alkotmánybíróság megsemmisítette.

Karácsony Gergely főpolgármester tavaly júliusban jelentette be, hogy öt kérdésben népszavazást kezdeményez. Ezek közül hitelesített kettőt augusztus végén a Nemzeti Választási Bizottság, a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szólót.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
„Ha ilyen magasra teszik a lécet, hol lesz a középút?” – Feldühítette az uniós diplomatákat, hogy Szijjártó 15-18 milliárd eurót várna az olajembargóért
Egy uniós diplomata „erkölcstelennek” nevezte Szijjártó nyilatkozatát, hangsúlyozva, hogy háború idején nem ilyen típusú alkudozásokat kell folytatni.

Link másolása

hirdetés

Feldühítette az uniós diplomatákat Szijjártó Péter hétfői nyilatkozata, amelyben arról beszélt, 15-18 milliárd euróból lehetne modernizálni a magyar energiaszerkezetet, hogy vállalható legyen az orosz olajembargó.

"Ha ilyen magasra teszi a lécet, hol van a középút? Mindannyian szeretnénk megoldást találni Magyarország gazdasági aggodalmaira, de ezek a számok szóba sem jöhetnek"

- idéz egy uniós diplomatát a Politico, szúrta ki a 444.hu.

Egy másik diplomata pedig "erkölcstelennek" nevezte a magyar külügyminiszter nyilatkozatát, hangsúlyozva, hogy háború idején nem ilyen típusú alkudozásokat kell folytatni.

Szijjártó Péter hétfőn, az uniós külügyminiszteri csúcs után beszélt arról Brüsszelben, hogy "az Európai Bizottság okozott egy problémát egy javaslattal, jogos az elvárása a magyar embereknek, hogy adjanak egy megoldási javaslatot is a beruházások finanszírozására és az áremelkedés kompenzációjára vagy megelőzésére, amelyhez egy teljes magyar energiaszerkezeti modernizáció lenne szükséges, mintegy 15-18 milliárd eurós nagyságrendben".

A külgazdasági és külügyminiszter egyébként nem sokkal korábban a El País spanyol lapnak még azt mondta, összesen 750 millió euróra lenne szükség az orosz olaj magyarországi kiváltásához. A külügyminiszter akkor is hangsúlyozta, a kormány addig nem tudja támogatni a jelenlegi szankciócsomagot, amíg Brüsszel nem kínál megoldást az ország energiaellátásának biztosítására.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Videó: élő csótányok mászkáltak egy budapesti pizzériában, azonnal felfüggesztette a Nébih
A berendezések és az eszközök koszosak, szennyezettek voltak, a főzőtérben nem lehetett kezet mosni, és a dolgozók munkaruházata is erősen elhasznált volt.

Link másolása

hirdetés

Azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy VII. kerületi, Nefelejcs utcai pizzéria működését, miután az Atamel bt. által üzemeltetett egység ellenőrzésénél súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket találtak, szennyezett berendezéseket és nagy mennyiségű élő csótányt a főzőtérben - közölte a Nébih szerdán az MTI-vel.

A hivatal szakemberei a vendéglátó-ipari egység helyszíni ellenőrzésénél megállapították, hogy az étterem üzemi helyiségei túlzsúfoltak, a padozat, az oldalfalak, berendezések, polcok szennyezettek voltak. Több helyen a technológiához nem kapcsolódó tárgyakat, eszközöket tároltak, ezzel szennyeződés veszélyének tették ki az élelmiszereket.

A húselőkészítő helyiség fagyasztó-, hűtő-, daráló- és szeletelőberendezései koszosak voltak, a főzőtérben a sütő lábazata körül és a sütő alatt nagy mennyiségű szennyeződés gyülemlett fel, a tűzhely rácsrostjaira vastagon ráégett a szennyeződés. A nyitott bejárati ajtó közvetlen közelében található szennyezett dagasztógép félig megtelt vízzel, benne a következő dagasztáshoz előkészített kovásszal.

A közlemény szerint további problémát jelentett a hűtőterek rendezetlensége, de az eltérő higiéniai megítélésű élelmiszerek szakosított tárolása sem volt megoldott.

Ráadásul az étterem több helyiségében, így az árukiadóban a hűtőszekrény ajtaján, a főzőtérben és a mosogató melletti tárolóban elhelyezett edényeken, eszközökön nagy mennyiségű, élő csótányt találtak a Nébih munkatársai.

Súlyos hiányosságként értékelték a szakemberek, hogy a főzőtérben található egyetlen kézmosó eldugult, kézmosószer, papír kéztörlő, hulladéktároló sem állt rendelkezésre. Az egész egységben kizárólag a vendégmosdókban lehetett higiénikus módon kezet mosni. A dolgozók munkaruházata is erősen elhasznált, szennyezett volt.

A Nébih a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt

hirdetés
egyrészt felfüggesztette az egység működését, másrészt 9 tétel, összesen 82,18 kilogramm nem nyomon követhető vagy lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert azonnali hatállyal kivont a forgalomból, illetve felhasználásukat, forgalomba hozatalukat megtiltotta.

Ugyanakkor jelezték, az étterem az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van - olvasható a Nébih közleményében.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Nagy Márton: Meg kell erősíteni a CBA-t és a Coopot, 50% feletti tulajdon kell a kiskereskedelemben
A gazdaságfejlesztési miniszter-jelölt az árszabályozásról úgy fogalmazott, ez „egy nagyon durva módja a piac szabályozásának. De a helyzet is nagyon durva”.

Link másolása

hirdetés

A jelenlegi körülmények között nemcsak önálló gazdaságpolitikára, hanem önellátó gazdaságra is szüksége van az országnak, ez a fenntartható felzárkózás alapja - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter-jelölt az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén szerdán Budapesten.

Hangsúlyozta: viharos évtizedben élünk, ahol egyszerre fenyeget minket egy háború, folyamatos járványhullámok, és ezt kísérő energia- valamint élelmiszerválság.

Nagy a Telex tudósítása szerint többek között arról is beszélt, hogy

az önálló és önellátó gazdaság nevében el kellene érni az 50 százalék feletti magyar tulajdonarányt a hazai kiskereskedelemben is.

Később aztán egy újságírói kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy

szerinte meg kell erősíteni a vállalkozásokat, példaként pedig a magyar tulajdonú Coopot és CBA-t említette.

Ugyanakkor jelezte: a megerősítés pontos módszeréről nem beszélt, csupán a stratégiai célról.

hirdetés

Nagy emellett az árszabályozásra is kitért.

"Az árszabályozás nagyon durva módja a piac szabályozásának. De a helyzet is nagyon durva"

- fogalmazott a gazdaságfejlesztési miniszter-jelölt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: