Óriási a munkaerőhiány a szállodaiparban: van, ahol az igazgató is beáll takarítani
Korábban mi is írtunk róla, hogy bajban vannak a balatoni éttermek: sok helyütt alig találnak szakácsot és kisegítő személyzetet, a legtöbben pedig csak nagyon magas bérért vállalják a munkát.
Most az InfoRádió Aréna című műsorában Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a szállodaiparban sem sokkal jobb a helyzet.
Mint mondta, a budapesti szállodások mindent megtesznek annak érdekében, hogy legalább minimalizálják a veszteségüket, különféle akciókat hirdetnek az üzletembereknek is, hátha most már üzleti útra indulnak. De „ezek pótcselekvések, mert valós tevékenység Budapesten nem nagyon lehet” - tette hozzá.
Ezzel szemben vidéken teljesen más a helyzet, ugyanis a magyar emberek megindultak a belföldi célpontok felé. Vagyis a nyár a vidéki turizmus tekintetében ígéretesnek tűnik, azzal együtt, hogy sokan a külföldet választják. Flesch ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a belföldi turizmus 75-80 százalékát a budapestiek adják, amin változtatni kellene.
A szövetség elnöke a munkaerő kérdését drámainak értékelte, elmondása szerint akkora a hiány, hogy sokszor már az igazgatók vagy az értékesítők takarítanak, és szakácsok sincsenek, pedig még el sem indult igazából Nyugat-Európából a magyar szakemberek „elszívása”.
- tette hozzá Flesch Tamás.