News here

HÍREK
A Rovatból

Orbán Viktor: „Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek”

A miniszterelnök ismét élesen bírálta a háborús szankciókat, de szerinte ki lehet javítani ezt a rossz politikai döntést.

Link másolása

Ismét kritizálta az európai uniós szankciókat Orbán Viktor, aki a Kossuth Rádiónak adott interjút péntek reggel. Elmondta, hogy a politikai döntések miatt mentek fel az energiaárak, hiszen ha nem lennének a szankciók, szerinte 100 dollár környékén lenne az olaj ára, amennyi az áprilisi választások idején is volt.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy tavasszal még Németországgal együtt vezették azt a csoportot, amely ellenezte a szankciók kivetését az energetikai szektorra, erről meg is állapodtak, ám később a németek is megváltoztatták az álláspontjukat. Az Európai Unió végül megszavazta a szankciókat, ennek isszuk most a levét Orbán szerint.

„Most az a kérdés, hogy tovább rontunk-e ezen a helyzeten. Egyszer már becsaptak bennünket, hazudtak Brüsszelben az európai embereknek. Hazudtak, mert nem azt tették, amit vállaltak”

- fogalmazott a kormányfő.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország nem szavazta meg a szankciókat, mentesítést is kaptunk. Úgy véli, ha nem harcoltuk volna ki a kivételt, még rosszabb lenne a helyzet, akkor nem az ár lenne a gond, hanem a hiány. A mentesítés miatt viszont van energiánk.

Azért kritizálja a kormány a szankciós politikát, mert "jó, ha az ember hangot ad a dühének". Szerinte azért kell hangot adniuk a véleményüknek, mert ha nem változtatják meg ezt Brüsszelben ezt a politikát, a felár, amit most fizetünk az energiáért be fog épülni a gazdaságba és az életünk részévé válik. Október a vízválasztó, most kell világossá tenni, hogy ezt nem akarjuk - hangsúlyozta. Mint mondta, vannak olyan hibák a politikában, amiket nem lehet kijavítani, de ezúttal lenne lehetőség a javításra.

„A szankciók természete, hogy nem határozatlan időre, hanem hat hónapra vezetik be őket. Mindig meg kell újítani őket. Ekkor lehetősége van a brüsszeli politikusoknak, hogy belássák a hibájukat”

- mondta.

A háborús szankciókról szóló nemzeti konzultációról is beszélt. Felidézte, hogy voltak nehéz, válságos pillanatok az elmúlt 12 évben, ő pedig azt tapasztalta, hogy az a legjobb, ha valamilyen formában be tudják vonni az emebreket a döntésbe, jogilag pedig a nemzeti konzultáció erre a legegyszerűbb megoldás. Mint mondta, neki és a kormánynak is megvan a maga álláspontja, de szeretnék megkérdezni az embereket is.

„Nem mintha nem lenne véleményem arról, hogy mit gondoljak a szankciókról, ki is fogom tölteni a konzultációs kérdőívet. Az egyetértést létre kell hozni, esélyt kell adni az embereknek”

- fogalmazott.

Megnyugtatásként azt is elmondta, hogy a gázellátás biztosított Magyarországon: ha egyetlen csepp gáz sem érkezik, akkor is 4,5-5 hónapig tudna működni a magyar gazdaság a jelenlegi formájában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Reagált a kormány Matolcsy kritikájára: „Ez a gazdaságpolitika a helyes út Magyarország számára”
Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára arról is beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Banknak nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában.

Link másolása

Mi is írtunk róla, hogy Matolcsy György szokatlan őszinteséggel bírálta a kormány gazdaságpolitikáját. A jegybank elnöke többek között arról beszélt: "Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van".

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn napirend előtti felszólalásában Matolcsy Györgyről azt mondta, „őszödi beszédhez hasonlítható gazdasági igazságbeszéde (..) elképesztő brutális látleletét adta ennek a kormányzásnak” - írja a Telex. A Jobbik képviselője szerint fel kéne állnia valakinek a kormánypárti padsorokból, és legalább meg kellene próbálnia cáfolni a jegybankelnök szavait.

"A magyar politika történetében gazdasági fronton ilyen vádbeszédet önök nem hallottak még, talán egyetlen ellenzéki képviselőtől sem”

- mondta.

A képviselő felszólalására a kormány nevében Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára reagált. Mint mondta:

„A Magyar Nemzeti Banknak nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában. Az MNB független, függetlenül végzi a törvényben meghatározott feladatát, így véleményét is teljesen függetlenül és szabadon mondhatja el, akár a gazdaságpolitikáról, vagy más, a világot érintő gazdasági ügyekről.”

Az államtitkár ezek után arról beszélt, hogy a kormányzat gazdaságpolitikája igazi sikertörténet. Ismertetése szerint a gazdasági növekedés meghaladja a 4 százalékot, ezzel az unió legjobbjai között van. A munkanélküliség nem nőtt, míg a munkahelyek száma meghaladja a 4,7 milliót. Az uniós adócsökkentési rangsorban első Magyarország. Mindhárom nemzetközi hitelminősítő is befektetésre ajánlja Magyarországot. 28 százalékos a beruházási ráta.

„Ez a gazdaságpolitika a helyes út Magyarország számára”

– mondta Tállai András.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Hiába a súlyos vádak, Rogán Antal kabinetfőnökének vizsgaügye nem szerepel a Schadl-ügy vádiratában
Pedig korábban ki is rúgták az érintett egyetemen vizsgáztató tanársegédet, a jogi kar dékánja pedig beszélt arról, hogy „baráti szívességet” tettek Nagy Ádámnak.

Link másolása

Korábban mi is írtunk róla, hogy a nyomozati anyagok szerint a többek között hivatali visszaéléssel és korrupcióval is vádolt Schadl György egyetemi vizsgákat intézhetett Nagy Ádámnak, de ebből semmi nem szerepel a vádiratban – írja a 24.hu.

Rogán Antal kabinetfőnöke akkor került be a hírekbe, amikor a 444.hu által nyilvánosságra hozott nyomozati anyagok (többek között lehallgatott telefonbeszélgetések) alapján kiderült, hogy néhány sikeres vizsgájának ügyében közben járt Schadl is.

A 24.hu szerint több okból is érdekes, hogy Nagy Ádám ügye egyáltalán nem került be a vádiratba. Egyrészt, mert a nyomozati anyagok nyilvánosságra kerülése után felfüggesztették annak a tanársegédnek a vizsgáltatási jogát a Pécsi Tudományegyetemen, aki anélkül adott érdemjegyet Nagynak, hogy megjelent volna a vizsgán.

Másrészt a Pécsi Tudományegyetem jogi karának dékánja egy beismerő vallomásként is értelmezhető nyilatkozatot tett arról, hogy anyagi haszna nem származott a segítségnyújtásból, baráti szívességet tett, amit már nagyon megbánt.

A dokumentumból egyébként az is kimaradt, hogy Schadl György kék villogóval járt a buszsávban, és a kiszivárgott nyomozati anyagok szerint ki akart rúgatni egy bírót.

A portál megkereste a Központi Nyomozó Főügyészséget, ahol arról érdeklődtek, kihallgatták-e Rogán kabinetfőnökét, és rákérdeztek a "kék villogó" ügyére is. A szervezet azt válaszolta: az ügy bírósági szakban van, így az eljárásról az október 24-én kiadott közleményükön túl további információt nem adnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Óbudán, Szegeden és Pécsen is ülősztrájkoltak a diákok
Több iskolában a tanárok is demonstráltak munkabeszüntetéssel.

Link másolása

Mint ahogy mi is beszámoltunk róla, 86 iskola 832 tanára tervezte, hogy hétfőn nem veszi fel a munkát az újabb kirúgások miatt.

A tiltakozáshoz több iskola is csatlakozott, 11:00 órától 11:45-ig ülősztrájkoltak. Köztük az Óbudai Gimnázium diákjai, akik szavaik szerint azért tettek így, mert „a tankerület, valamint a vezetőség a tanárokat és a diákokat is fenyegeti az oktatás ügye melletti kiállásért.”

A pécsi Janus Pannonius Gimnáziumban és a Budapest 8. kerületi Fazekas Mihály Gimnáziumban szintén ülősztrájk volt. A Nemes Nagy Ágnes Szakgimnáziumban a tanárok akcióztak - írja a 444.hu.

Szegeden is tiltakoztak a Deák Ferenc Gimnáziumban a tanulók, de a tanárok is demonstráltak. A Szeged.hu cikke szerint az intézmény 74 tanára közül 23 nem vette fel a fel munkát, így tiltakoztak a pedagógustársadalmat ért újabb megfélemlítés ellen.

"Nagyon félünk, de ennek a napnak mégis arról kell szólnia, hogy megéljük a szabadságot, nincs félelem és megtapasztaljuk azt, hogy milyen kiállni magunkért és mindazokért, akik érintettek ebben a küzdelemben, vagy retorzió érte őket"

– mondta az egyik munkát beszüntető tanár, Bató Ágnes a lapnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A benzinkutak negyedénél hiány van – főleg a hatósági áras üzemanyagok fogytak el
Ilyen mértékű és az egész országra kiterjedő üzemanyaghiány évtizedek óta nem volt Magyarországon.

Link másolása

„Egyre több benzinkúton alakultak ki hosszú sorok, a fővárostól kezdve a kistelepüléseken is érzékelhető az üzemanyaghiány. Ez már két hete elkezdődött, napról napra több benzinkút jelzi, hogy nem tudnak benzint és gázolajat eladni, hétfő reggelre körülbelül 500 töltőállomás, vagyis a hazai kutak negyede számolt be hiányról" – mondta a hvg.hu-nak Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu benzinárfigyelő oldal ügyvezetője.

A készlethiány főleg a hatósági áras üzemanyagokat érinti, a piaci árú termékekből nagyobb eséllyel lehet tankolni.

Mi is megírtuk, hogy szerte az országban, és már Budapest sok kerületében is akadozik a üzemanyag-ellátás, az emberek kútról kútra járnak, hogy tudjanak tankolni.

A hvg.hu is idéz lakossági kommenteket, amelyek szerint Békés és Baranya megyékbe az országos átlagnál is kevesebb üzemanyag jutott, Pécs környékén például alig van működő kút. A kialakult helyzethez az vezetett, hogy a Mol korlátozza a kutaknak eladott üzemanyag mennyiségét.

Ilyen mértékű és az egész országra kiterjedő üzemanyaghiány évtizedek óta nem volt Magyarországon.

Bujdos úgy tudja, a Mol hétfőn ismét megpróbálja újraindítani a júliusban karbantartás miatt leállított százhalombattai olajfinomítót. Átmenetileg ez mérsékelheti a hiányt, de hosszú távon a benzinársapka kivezetése jelentene megoldást, csak így térnének vissza az importőrök, amelyek képesek lennének tehermentesíteni a Molt – tette hozzá.


Link másolása
KÖVESS MINKET: