HÍREK
A Rovatból

Orbán Viktor: Ha Magyar Péter a „belső körökhöz” tartozott, akkor én nem

A miniszterelnök egyszer találkozott a Tisza Párt alelnökével, és akkor sem beszéltek egymással két mondatnál többet. Orbánt állítása szerint nem zavarja Varga Judit volt férjének politikai szerepvállalása.


Magyar Péter is szóba került a Blikk Orbán Viktorral készített videóinterjújában. A miniszterelnök előbb arról beszélt, hogy miért nevezte rémálomnak az évértékelő beszédében Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit EP-listavezető februári lemondását, majd utóbbi volt férjének színre lépésével kapcsolatban kérdezték.

„Hát arról inkább nem mondanék semmit. A szóban forgó úriembert nem ismerem, életemben két mondatnál többet nem váltottam vele és az is teljesen formális volt. Ha ő a "belső körökhöz" tartozott, akkor én nem.

Egyébként is nehezen megyek túl a politikán és nem szívesen mondok véleményt az emberekről, különösen olyanokról nem, akiket nem ismerek. Könnyű megbántani valakit, vagy igazságtalanságot elkövetni. Az biztos, hogy kicsit szokatlan, hogy az ember a saját feleségét lehallgatja és utána a vele való rögzített beszélgetést politikai célokra használja. De ez is több annál, mint amit mondani akartam. Judittal szemben a személyes érzelmeink azért erősek, mondom, barátság is van és az, hogy őt szenvedtetik vagy sanyargatják, az mindannyiunknak fáj.”

A Blikk ezután arról kérdezte Orbánt, hogy zavarja-e Magyar politikai szerepvállalása.

„Nem. Egyetlen magyar választópolgártól sem lehet eltiltani, hogy kipróbálja magát a politika világában. Az is lehet, hogy vezeti olyan meggyőződés, ami figyelemre méltó. Nem szabad túl korán ítélkezni, nem lehet tudni, miből lesz a cserebogár.

Türelem meg távlatok kellenek ahhoz, hogy valamit meg lehessen a politikában ítélni. Az zavarna, hogyha mindez a mi térfelünkön történt volna, de miután mindez tőlünk balra történik és ez az ellenzéken belüli ügyek világához tartozik, a mi világunk ettől el van teljesen zárva. Ezért nincs hozzá személyes vagy érzelmi viszonyom.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Reagált Karsai Dániel annak a megafonosnak, aki azt üzente neki, hogy kapja be
Az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász nem a megszólalást minősítette, sokkal inkább a szabad akart fontosságáról mondta el véleményét.


„Az elmúlt napokban több helyről elhangzott, hogy az életről csak Isten dönthet. Ebben a kontextusban kissé meglepő módon az orális szex is felmerült. Most erről szeretném kifejteni az álláspontomat”

– írja a Facebookon a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogász, aki hónapok óta küzd az aktív eutanázia törvényi elismeréséért.

Szakács István, a Megafon egyik megmondóembere durván beszólt szombaton a halálos betegséggel küzdő Karsainak. Úgy fogalmazott, „kapja be”, majd két levél Xanaxot ajánlott neki. Ezután először bocsánatot kért, majd bejelentette, hogy egy jó darabig (talán örökre) visszavonul a közéleti kommentártól.

Karsai a posztban viszont nem a megszólalást minősítette, hanem a szabad akarat fontosságáról írta le gondolatait:

„Én vallásos vagyok. Hiszek abban, hogy egy felsőbb entitás teremtett minket. Ugyanakkor a teremtés nem lenne teljes a szabad akarat nélkül. Ha nem tudunk elkövetni jót és rosszat egyaránt, nem lenne értelme a létezésnek”

– írja. Megjegyezte azt is, hogy még ha fel is tesszük, hogy az életvégi döntés meghozatala „rossz”, evilági, azaz jogi eszközökkel megtiltani akkor sem lehet. Az Isten által adott szabad akaratot ugyanis nem lehet korlátozni, ám ez szerinte természetesen nem jelenti azt, hogy akkor engedélyezzük a gyilkosságot, gyerekek abuzálását, a korrupciót is. A mások sérelmére elkövetett „rosszat” nem szabad hagyni.

„Ez Isten és ember ellen való vétek lenne. És súlyos emberi jogi sérelem. Az elmúlás ugyanis az élet része. Tehát az elmúlás: létkérdés. Az Alaptörvény egyik legszebb mondata szerint a létezés alapja az emberi méltóság. Aminek integráns része az önrendelkezési jog. Ami kiterjed az elmúlás idejének és módjának megválasztására is.

Összefoglalva Isten és az emberi jog is azt mondja: szabadságot mindenkinek!”

– zárta posztját Karsai, aki a poszt végén üzent a magyar válogatott következő Eb-ellenfelének, a németeknek is egyet: „Németoszrág, reszkess!”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
„Meg akarjuk előzni a katasztrófát!” – Több százezren tüntettek Marine Le Pen pártja ellen Franciaországban
Párizsban mintegy 75 ezer ember vonult utcára, de Franciaország különböző városaiban is tüntettek az emberek. A szakszervezetek szerint akár 600 ezernél is többen.


Több százezer ember vonult utcára Párizsban és Franciaország különböző városaiban szombaton, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) ellen tiltakozzanak a közelgő francia parlamenti választások előtt.

Emmanuel Macron francia államfő azután írta ki az előrehozott választást, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette párt nagyarányú győzelmet aratott, míg a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett.

A francia fővárosban a rendőrség becslése szerint 75 ezren vonultak fel a szombati tüntetésen, de országszerte több mint 200 ezer ember vehetett részt a tiltakozásokban, míg 21 ezer rendőr biztosította az utcákat. Ám a felvonulást szervező egyik szakszervezet (CGT) sokkal nagyobb számokról beszélt: szerintük a fővárosban 250 ezer, országszerte pedig 640 ezer tüntető vett részt a rendezvényeken.

„Azért vonulunk, mert rendkívül aggódunk amiatt, hogy (az RN vezetője) Jordan Bardella lehet a következő miniszterelnök… Meg akarjuk előzni ezt a katasztrófát!”

– mondta a Reuters tudósítása szerint a baloldali szakszervezet egyik vezetője a beszédében, és sokan fejezték ki aggodalmukat Le Pen pártjának rasszista és xenofób gyökerei miatt.

A kétfordulós nemzetgyűlési választásokat június 30-ra és július 7-re írták ki. Macron szerdán felszólította mindazokat, akik „nemet tudnak mondani a szélsőségekre”, hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások „előtt vagy után”.

„Azt szeretném, hogy amikor eljön az idő, összefogjanak azok a jószándékú nők és férfiak, akik együtt nemet tudnak mondani a szélsőségekre”

– nyilatkozta az államfő.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Visszavonul a közélettől az a megafonos, aki azt írta Karsai Dánielnek, hogy kapja be
Szakács Facebook-posztjában zárójelbe tette azt, hogy talán végérvényesen visszavonul a közéleti kommentártól. Szerinte a tiktokozás nem tett jót a mentális egészségének.


Tegnap mi is megírtuk, hogy Szakács István győri megafonos influenszer azt találta mondani a TikTokon, hogy „Karsai Dániel kapja be... Azért, mert az életről egyedül a jóistennek van joga rendelkezni. A Karsai Dániel annyira izél. Tehát ha annyira olyan állapotban érzi magát, vegyen be két doboz Xanaxot, oszt viszon' látásra.”

Ám hamar rá kellett jönnie az influenszernek, hogy hibát követett el:

„Az intenzív TikTok élőzés rosszat hozott ki belőlem, nem jó a mentális egészségemre. Ezért most egy jó darabig (talán örökre) visszavonulok a közéleti kommentártól!”

– írta szombat esti posztjában Szakács.

Ezután a Facebook-oldalán azt írta, végtelenül sajnálja és szégyelli magát, és bocsánatot kér Karsai Dánieltől. Hozzátette, hogy a családjukban is volt egy hasonló betegséggel küzdő rokon, akit ő is ápolt, ezért átérzi a betegség szörnyűségét, majd kitartást kívánt Karsainak és családjának.

Az influenszer ezután újabb poszttal jelentkezett, amiben megismételte a bocsánatkérést Karsai és minden más ember felé, akiket megbántott, és elismerte, hogy:

„hatalmas butaság volt, amit mondtam, sosem szabadott volna, és bárcsak vissza tudnám csinálni, de sajnos ezt már nem tehetem.”

Úgy hiszi, az sem mentség, hogy egy TikTok-élőben és „sok baloldali provokáció után” történt mindez, ezután kijelentette, hogy egy ideig visszavonul a közélettől, és zárójelben utalt arra is, hogy talán végérvényesen.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Szijjártó Péter szerint több mint tízezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás van hazánkban, a helyi hírügynökség ennél is jóval többről tud
A Fülöp-szigeteknek hazánk a 46. kereskedelmi partnere, 30. exportpiaca és 64. importforrása. Rákontráztak Szijjártó számára.


Az rtl.hu írta meg, hogy a Magyarországon dolgozó filippínók többsége autótechnikusként, gépkezelőként, sofőrként, targoncakezelőként, szállodai dolgozóként, mezőgazdasági munkásként, raktári dolgozóként, logisztikai kezelőként és teherautó-sofőrként van alkalmazva.

Szijjártó Péter külügyminiszter a héten Manilában járt, ahol a magyar tárcavezető Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszterrel tárgyalt – írja az MTI.

Szijjártó a tárgyalás során hangsúlyozta, hogy Magyarország megbecsüli azt a több mint tízezer Fülöp-szigetekit, aki az országban dolgozik.

A 24.hu információi alapján viszont a Fülöp-szigeteki hírügynökség szerint 2023-ban Magyarország volt a Fülöp-szigetek 46. kereskedelmi partnere, 30. exportpiaca és 64. importforrása. A sajtóorgánum által idézett hírügynökség szerint Magyarország 2023 decemberében mintegy 16 098 filippínónak szolgált második otthonaként.


Link másolása
KÖVESS MINKET: