News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Orbán: „az árbefagyasztás a gyerekes családoknak és a nyugdíjasoknak jó, aki szerint rossz, az nem érti az életet”

Az ellenzéknek egyet kellene értenie a járványkezeléssel, a rezsicsökkentéssel és az élelmiszerárstoppal a miniszterelnök szerint, ehelyett túl messzire mennek a bírálatokban.

Link másolása

hirdetés

A Kossuth Rádió reggeli műsorában megtartott szokásos reggeli interjújában Orbán Viktor a heti eseményekről is beszélt.

Miért támadja az ellenzék a járványkezelést? Orbán válasza az, hogy az ellenzék túl messzire megy, amikor rablógyilkosságnak nevezi a járványkezelést. Mindent lehet jobban csinálni, de a pártok részérdekeket képviselnek, és az egészet kellene szolgálniuk.

Az Operatív Törzs két éve működik, és nagyon komoly munka folyik ott Orbán szerint. Nem azt érdemlik, hogy támadják őket, ahogy az ápolónők és az egészségügyi szakemberek sem. Igaz, ezt senki nem is mondta.

Az Afrikába küldött vakcinákról azt mondta Orbán, hogy mindig kell lenni elég oltásnak, és bár az omikron talán kevésbé veszélyes, ráhagyással kell dolgozni a készletekkel. Jobb, ha odaadjuk valakiknek, mintha kidobnánk a szavatosság lejárta közeledtével.

A kérdező szerint a keleti vakcinákat támadja az ellenzék, ami szerinte üzleti kérdés. Orbán szerint a vakcinákat gyárakban készítik, pénzért adják. A gyógyszergyárak fontosak, de nem szolgáltathatjuk ki magunkat az EU által összeszervezett gyógyszergyárak klubjának. A kétszer olyan drágán beszerzett kínai vakcina a miniszterelnök szerint azért kellett, hogy ne legyünk zsarolhatók.

Élelmiszerárstop: a miniszterelnök elmondta, az infláció és az életszagú megközelítés két dolog. Normális esetben a kormánynak nem kell beavatkozni. Vannak rendkívüli helyzetek, amikor nem bízható a gazdasági szereplőkre. A világgazdaság egésze szenved az inflációtól, a kormánynak új szereplőként kell fellépnie. Szerinte a gyerekes családoknak és a nyugdíjasoknak ez jó, aki szerint rossz, az nem érti az életet.

hirdetés

Szerinte nem komoly az, hogy a kormány politikájának következménye a magas infláció. Az energiaárak növekedése a legfőbb ok szerinte, és ez Brüsszel döntése volt. Orbán úgy véli, hogy a klímavédelemhez magas energiaárak kellenek. A családokat védeni kell a növekvő energiaárak ellen. Szerinte a franciák és a spanyolok most vezetik be a rezsicsökkentést. Normális ember Orbán szerint nem támadja a rezsicsökkentést. Ebben szerinte az ellenzék is egyetérthetne, ők kitartanak a rezsicsökkentés mellett.

A

Családtámogatások ki fognak idén futni, ezek kampányígéretek voltak? Orbán szerint ők felépítettek egy rendszert, egymáshoz illesztve, és ez működik. Még néhány elemet be kell illeszteni, bár így is példátlanul kifejlett rendszer.

Megismételte egy korábbi szövegét, amely szerint a németek beírták a kormányprogramba, hogy Németország bevándorlóország. Ő inkább levágná a kezét, hogy ilyet beleírjon.

Azt szeretné, hogy kézzelfogható haszon származna a gyerekes családoknak. Szerinte a gyerekeseket egyenlő szintre kell hozni a gyermektelenekkel. Ő a gyerekeinkre szeretné hagyni az országot, nem idegenekre, ő felelős a magyar jövőért.

2021 szerinte fantasztikus év volt, a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően persze, 6 százalék fölötti növekedéssel. Ezért tud pénzt adni a nyugdíjasoktól a gyereket nevelőkig. Mikor, ha nem most?

Spanyolországba és Moszkvába utazik. Az ellenzék szerint Putyin odarendelte, de őt nem lehet sehova odarendelni. Ő a nemzeti érdekeket tartja szem előtt. A pandémia előtt is volt ilyen csúcstalálkozó mindig. A gáz mennyiségét szeretné növelni, ami az oroszoktól jön. Van még jó néhány területe az együttműködésnek, amit lehet erősíteni. A magyarok az ukrán helyzetben a békében érdekeltek, minden ilyen találkozó előtt egyeztet a NATO és az EU illetékeseivel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Putyin szanatóriumba kerülhet, jövőre már nem lesz Oroszország élén egy volt brit hírszerző szerint
Sir Richard Dearlove szerint az orosz elnök helyét Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára vehetné át.

Link másolása

hirdetés

Már az év végén szanatóriumba kerülhet Vlagyimir Putyin rossz egészségi állapota miatt, ezzel pedig el fogja veszíteni a hatalmát - véli a brit MI6 hírszerző ügynökség korábbi vezetője.

Mivel az utóbbi időben egyre csak erősödnek azok a híresztelések, miszerint az orosz elnök súlyos betegség(ek)ben szenved, Sir Richard Dearlove szerint azzal, hogy hosszú távú gyógykezelésre küldik, erőszakos puccs nélkül is le lehetne váltani Putyint.

"Úgy gondolom, 2023-ban már nem lesz a pozíciójában. Valószínűleg szanatóriumba kerül, ahonnan már nem Oroszország vezetőjeként fog kijönni"

- mondta a korábbi hírszerző ügynök a One Decision podcast-műsorban, amelynek ő az egyik műsorvezetője.

Dearlove szerint Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára vehetné át az elnök helyét, ha Putyint szanatóriumba viszik. Rámutatott, hogy az orosz vezetésben nincs utódlási terv, de ha Putyinnak valóban hosszú távon gyógykezelésre lesz szüksége, elengedhetetlen lesz a vezetőváltás.

Azt is mondta, hogy szerinte Putyin kiválásával az oroszországi rezsim végéhez érünk. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy az uralom teljesen meg fog szűnni, de szét fog esni.

Dearlove arról is beszélt, hogy meglátása szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúja kétségtelenül egy katasztrófa. Az ország gazdaságában káosz van, a nyugati szankciók pedig a következő 3-6 hónapban fogják igazán éreztetni a hatásukat, nagyon magas lesz az infláció. Katonai szempontból pedig teljes fiaskónak tartja az orosz inváziót.

hirdetés

Hasonlóan vélekedik Putyin jövőjéről egy másik volt MI6-ügynök, Christopher Steele is, aki korábban Oroszországban is kémkedett. Szerinte az orosz elnök a gyengélkedése miatt már így is veszít a hatalmából, a háború előrehaladtával pedig egyre nagyobb káoszban hagyja a Kremlt.

Steele szerint Putyinnak már most is rendszeresen szüneteltetnie kell a munkát az orvosi kezelések miatt, a kormányüléseket is sokszor ezért tartják több részletben. Úgy véli, ez minden bizonnyal nagyon komoly hatással van az ország kormányzására. Putyin viszont biztosan nem fogja leállítani a háborút a gyengélkedése miatt, valószínűleg éppen az hajtja, hogy megszilárdítsa örökségét, mielőtt kénytelen lenne lemondani az elnökségről.

Az utóbbi időben számos pletyka terjedt el arról, hogy milyen betegségben szenvedhet az orosz elnök. A legtöbben a Parkinson-kórt és a pajzsmirigyrákot valószínűsítik, de a leukémia és a vérrák is felmerült már. Nemrég az ukrán katonai hírszerzés vezetője azt mondta, Putyin egyszerre több betegséggel, köztük rákkal is küzd. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője már többször is tagadta, hogy bármiféle probléma lenne az elnök egészségével.

Forrás: Daily Mail


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Vakcina helyett sóoldatot adhatott be pácienseinek egy jánoshalmi doktornő
A Blikk információi szerint a 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt.

Link másolása

hirdetés

Közel két hónapja ül börtönben egy 70 éves orvos, Dr. J. Johanna, aki Pfizer-vakcina helyett sóoldatot adott be több betegének is - írja a Blikk. A lap szerint eddig tizenhárom esetben bizonyosodott be, hogy így járt el a jánoshalmi doktornő, de a nyomozás még jelenleg is folyik, így még több esetre is fény derülhet.

A Blikk úgy tudja,

a doktornő a sóoldatot kapó betegeknek pénzért állított ki hivatalos igazolást, így megkaphatták a védettségi igazolványt.

A lebukásához egy be nem oltott páciensének elszólása vezethetett. Miután felmerült a visszaélés gyanúja, a hatóság kamerákat helyezett el a doktornő rendelőjében, ami igazolta a rendőrök felvetéseit. Végül a rendelőben kattant a bilincs az orvos és a vele feltehetőleg együttműködő asszisztense csuklóján.

A lap szerint a nyomozók a doktornő és asszisztense lakásán, illetve a rendelőben is kutatást tartottak: több mint 3 millió forintot, 1000 eurót, regisztrációs nyilatkozatokat, oltási igazolásokat, oltóanyag-ampullákat, telefonokat és laptopokat, valamint két gépkocsit foglaltak le.

A Blikk úgy tudja, az orvos asszisztense részletes beismerő vallomást tett.

hirdetés

A lap információ szerint a háziorvos egyébként nem titkoltan vírustagadó, és a helyiek szerint még rendelőjében is rászólt a betegekre, hogy ne viseljék a maszkot.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Évtizedek óta nem látott hiány jöhet az építőanyag-piacon
A helyzet az orosz-ukrán háború végével sem enyhülhet, hiszen Ukrajna várható újjáépítése miatt még erősebb verseny várható az építőanyagokért.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. május 23.


Link másolása

hirdetés

A jelenlegi háborús helyzet mintha felnagyította volna a magyar építőipari anomáliákat. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új csomagjában nem véletlenül szentel meglehetősen nagy teret ennek az ágazatnak - írja az Azépénzem.hu.

A jegybank a Fenntartható egyensúly és felzárkózás programjában – számos más terület mellett – meglehetősen nagy teret szentel a lakáspiaci kérdéseknek is. Leírták, amit mindenki a saját, illetve gyerekei bőrén is érzékelhet, hogy a jövedelmek nem tartanak lépést a lakásárakkal, egyre több évnyi megtakarítás szükséges a lakások kifizetéséhez.

Az Azépénzem.hu megjegyzi: arra nem térnek ki, hogy a lakások drágulását milyen nagy mértékben fűtötték a sokszor erősen átgondolatlannak tűnő kormányzati támogatások. Arról viszont esik szó, hogy a jelenlegi helyzetben az otthonteremtési támogatások által nyújtott segítség csak 3 gyermek vállalása esetén válik érdemivé.

A lakhatás elérhetőségének javítását bérlakásprogram segítségével érnék el. Ezt az MNB szakértői és más szakértők is régóta szorgalmazzák. A jegybank elképzelése a bérlakásprogram ugyanakkor csak a fiataloknak és az állami alkalmazottaknak állhatna a rendelkezésére.

Ugyanakkor a lakáskínálattal is akadnak gondok. A lakásállomány megújulása ugyanis régiós szinten is igen alacsony Magyarországon. Ezen a tartósan 5 százalékos lakásáfával, a családi és társasházakra kiterjesztett energiahatékonysági felújítási programokkal, valamint ütemezett állami beruházásokkal segítenének.

hirdetés

A portál szerint a vitairatból úgy tűnik, hogy

a teljes magyar építőipari ágazat problémás.

Tavaly a lakásépítési költségek Magyarországon növekedtek legnagyobb mértékben az unión belül.

Magyarországon az építőipar régiós és európai összehasonlításban is magas importaránnyal dolgozik. A hazai építőipar importált építőanyagoktól való függése 2021-ben 48 százalék volt, míg a lengyelországi például 15-20 százalék.

A portál szerint ettől sem független, hogy

a piaci szereplők évtizedek óta nem látott építőanyag-hiányra számítanak.

Néhány területet külön is nevesítenek. Mint írják: az acélipari termékek, a kőzetgyapot, a szigetelőanyagok, az elektromos és gépészeti berendezések és az építési célú faipari termékek hazai elérhetősége jelent szűk keresztmetszetet. De márciusban akadozott a betonacél és az alumínium beszerezhetősége.

Az elemzés szerint ugyanakkor

az orosz-ukrán háború végével sem várható az építőanyag-ellátás problémáinak enyhülése,

mivel Ukrajna várható újjáépítése miatt még erősebb verseny várható az építőanyagokért.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Drágul a fagyi is, akár 500 forintot is elkérhetnek egy gombócért
Többe kerülnek az alapanyagok is, és többféle termékből hiány is tapasztalható - mondja a szakember.

Link másolása

hirdetés

Az áremelkedés a fagyit sem kíméli, drágulhat a jeges édesség. Ezt a területet is sújtja az alapanyaghiány és a külföldről származó gyümölcspürék drágulása - mondta el a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke az InfoRádiónak.

Erdélyi Balázs úgy véli, hogy

idén már 350-400 forint lehet egy gombóc fagyi, de a kiemeltebb régiókban az 500 forintot is elérheti majd az ára.

A szakember szerint egy tejes fagylaltnál sokféle hozzávalót kell használni, hogy jó és szép legyen a készítményük. De ehhez felkészült cukrász is kell, aki ismeri a hozzávalókat, és betartja az előírásokat.

Az egyik komoly gondot abban látja, hogy nem csak drágulás várható, hanem sok esetben az is előfordulhat, hogy nem lesz elegendő az alapanyag. Ez pedig a cukrászokat is kiszolgáltatott helyzetbe hozza. Gond lehet a vajjal, cukorral, tejtermékekkel, vagy a gyümölcsökkel, gyümölcspürékkel is, amiket külföldről szereznének be.

A tavalyi kisebb áremelés után idénre komolyabb drágulást vár, amely területenként és üzletenként is eltérhet.

hirdetés

Erdélyi szerint a minőségi fagyiknál indokolt a 350-450 forint közötti ár, mert az alapanyagok mellett drágult az energia és az élőmunka is.

Forrás: Portfolio


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: