hirdetés

HÍREK

Orbán válaszolt Webernek: „Bennünket okol, amiért nem teljesültek az Európai Bizottság elnöki székét megcélzó ambíciói”

Szerinte az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője neheztel Magyarországra.
MTI - szmo.hu
2020. december 30.

hirdetés

Manfred Weber csatlakozott a baloldali elitklubhoz, ahol a jobboldalnak csak széle, a baloldalnak pedig csak közepe van - írta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) frakcióvezetőjének válaszolva szerdán. A levélről a Miniszterelnöki Sajtóiroda közleményben tájékoztatta az MTI-t.

A kormányfő azt követően válaszolt Manfred Webernek, hogy a brüsszeli politikus a Welt am Sonntag című konzervatív német hetilapban reagált Orbán Viktor egy héttel azelőtti, ugyanott közölt interjújára.

A magyar miniszterelnök "Szamizdat Nro.5." című írásában emlékeztetett, Manfred Weber a németországi nyilvánosságban tévútnak minősítette Magyarország politikáját, amely "tíz éve irányítja az országot".

A koronavírus-járvány kezdetéig a 12 százalékos munkanélküliséget 4 százalék alá, "az államadósságot 84 százalékról 66 százalék alá csökkentettük, a minimálbért több mint kétszeresére emeltük, az átlagbért pedig közel megdupláztuk, miközben a háztartások pénzügyi vagyona közel háromszorosára nőtt" - sorolta Orbán Viktor, hangsúlyozva, a "GDP 2014 óta 2-3 százalékkal gyorsabban nő, mint az európai átlag, és mi költjük arányosan a legtöbb pénzt egész Európában családtámogatásra, kultúrára és sportra, a magyar gyerekek számára bölcsődét, óvodát és ingyenes iskolai étkezést és tankönyveket biztosítunk".

hirdetés

"Ez lenne a tévút?" - tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Kiemelte, "közismert tény", hogy Manfred Weber neheztel Magyarországra. Úgy fogalmazott: "Bennünket okol, amiért nem teljesültek az Európai Bizottság elnöki székét megcélzó ambíciói." Orbán Viktor hozzátette: ez igaz, de még ha emberileg érthető is, nem helyes, hogy egy európai pártcsalád vezetőjének tisztánlátását így eltorzítsa a személyes indulat, sőt gyűlölet.

"Mi azt várjuk a vezetőinktől, hogy erősítsék a pártcsaládunkat, növeljék súlyát és befolyását, hogy együtt erősebbek legyünk, mint szimpla matematikai összeadással lennénk" - közölte a kormányfő.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, a baloldali elitklubban egy képtelen európai politikai geometria a divat. E szerint a jobboldalnak csak széle van, ezért már létezése önmagában folyamatos veszélyt jelent: fasizmust, nácizmust, nacionalizmust, antiszemitizmust és homofóbiát. A baloldalnak viszont csak közepe van, ezért innen nem fenyegetheti veszély a néppárti eszményeket, se a szabadságot, se a demokráciát, se a piacgazdaságot - fejtette ki Orbán Viktor.

"Ezért Weberék jobbra zárnak" - írta Orbán Viktor, aki szerint "először az EPP-ből, aztán az unióból is kiebrudalták a briteket, a PiS vezette konzervatív frakció nem lehet partner, és a Fidesz-féle gyanús kereszténykonzervatívoktól is jobb megszabadulni".

A kapukat balra kell kitárni: jöjjenek a szociáldemokraták, aztán a baloldali liberálisok, hamarosan a zöldek, és ki tudja, hol a vége - írta Orbán Viktor, hozzátéve: "hiába, a lejtőn nincs megállás".
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Működésképtelen lett a Jahn Ferenc Kórház egyik belgyógyászati osztálya

Mindössze három orvos írta alá az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést.
Fotó: Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház - Hivatalos oldal / Facebook - szmo.hu
2021. március 02.

hirdetés

Dr. Kunetz Zsombor tette ki a Facebookra azt a levelet, amit Dobosi Zsolt orvosigazgató írt Paphalmi Ritának, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Igazgatási Főosztálya főosztályvezető asszonyának hétfőn, és amiből kiderül:

a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet II. Belgyógyászati Osztályán mindössze 3 orvos (az ott dolgozók 20 százaléka) írta alá az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt.

A II.-es számú Belgyógyászati és Gasztroenterológia Osztály így működésképtelenné vált az intézményben.

Korábban az egészségügyi szakértő posztolta azt a levélrészletet is, amiből kiderül, hogy „a tabányai Szent Borbála Kórházban is iszonyatos a káosz”, mert a sürgősségi osztályon felmondott az összes közalkalmazotti státuszban dolgozó orvos. De a megyeszékhelyen többen távoztak a radiológiáról, a kardiológiáról, a nefrológiáról és a pszichiátriáról is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Akár 30 százaléknyi szigorítás is jöhet még Kásler Miklós szerint

„Nem kértük ezt a járványt, de így alakult” - fogalmazott az emberi erőforrások minisztere.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2021. március 02.

hirdetés

Kásler Miklós 71. születésnapján adott interjút a Blikknek. Az emberi erőforrások minisztere beszélt arról, hogy Magyarország eddig jól helyt állt a közel egy éve jelen lévő járvány kezelésében.

Szerinte mivel „naponta két-háromszáz ember kerül most kórházba, ötszáz felett van és meredeken nő a lélegeztettek száma”, ezért nem érdemes kritikával illetni a kormány 16 ezer darabos lélegeztetőgép-vásárlását.

A következő időszakról elmondta, hogy

„a vakcináció mértéke több hét múlva éri el azt a szintet, ami megfékezhetné a felfutást. Addig szükség lehet szigorításokra is”.

Kifejtette, hogy ha a járványügyi szigorítások maximumát 100 százaléknak tekintjük, Magyarország jelenleg 70 százaléknál tart. Hogy milyen korlátozások lehetségesek még, arra nemzetközi példákat hozott. Ő is beszélt arról - akárcsak hétfőn Müller Cecília -, hogy

lehetséges még az iskolák bezárása vagy a szünetek előre hozása illetve meghosszabbítása. Az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartása mellett lehet az egyéb boltok nyitva tartásán is szigorítani

- tette hozzá.

hirdetés

Mint fogalmazott, a járvány az egészségügy számos hibájára is rámutatott, többek között az épp most megszüntetni kívánt hálapénz kérdésére is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Néhány országból korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra

A szomszédos országok közül csak Ukrajnából szűnnek meg a korlátozások, ezen kívül csak Oroszország szerepel európaiként a listán.
MTI / Fotó: MTI/EPA/Filip Singer - szmo.hu
2021. március 02.

hirdetés

Néhány országból korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra - közölték hétfő este a kormány honlapján.

A kormany.hu azt írta: a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet alapján a külügyminiszter felhatalmazást kapott arra, hogy a belügyminiszterrel közösen rendeletben állapítsa meg azokat az államokat, ahonnan gazdasági vagy üzleti célú útról Magyarországra hazatérve a magyar állampolgár hazánk területére korlátozás nélkül beléphet.

Ugyanez a lista tartalmazza azokat az államokat is, amelyek állampolgára, vagy amely államban 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosult személy gazdasági vagy üzleti célból Magyarország területére korlátozás nélkül léphet be.

Mostantól ebbe a körbe tartozik az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Oroszország, India, Indonézia, Izrael, Japán, Koreai Köztársaság, Törökország, Ukrajna, Szingapúr, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek - közölték.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Akciófilmbe illő jelenetekkel sem sikerült kideríteni, ki használta a NER kedvenc magángépét vasárnap

Már-már szokásosan a Maldív-szigeteken jártak vele.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 02.

hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a tavalyi év végén és idén év elején többször is megfordult a Maldív-szigeteken az OE-LEM lajstromjelű, Garancsi István kormányközeli üzletember tulajdonában álló Bombardier Global 6000 magánrepülő, amit Mészáros Lőrinc is előszeretettel használ utazásokhoz.

Legutóbb vasárnap járt az Indiai-óceán szigetállamában a gép, amit az Alfahír egyik munkatársa várt a budapesti landolásnál. Az újságíró hajnali 5 előtt kinn volt már a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren, ám végül nem sikerült kiderítenie, ki utazott a géppel.

„Kisbusszal beálltak elém, hogy ne láthassam, kik szállnak ki a gépből. Többször elsétáltak előttem esernyővel a biztonságiak, majd be is néztek a kocsimba, hogy mit csinálok. Amikor végre kiszálltak a személyek, akkor meg sima kézi zseblámpával villogtak, hogy véletlenül se sikerüljön képet lőnöm”

- számol be kalandjáról az újságíró, akinek sztorija nem ért véget a reptéren. Mint írja, a gép utasai ezután autóba ültek, és a Ferihegyi gyorsforgalmi úton haladtak végig, egyszer egy piros lámpát is figyelmen kívül hagyva. A lap munkatársa - a KRESZ szabályok betartásával - már nem tudta tovább követni a repülő utasait, ezért úgy döntött, haza indul. Ekkor azonban arra lett figyelmes, hogy az egyik kombi Skoda, amit korábban sikerült lefotóznia, mögé került egy Mercedessel együtt.

„Egészen a Határ útig követtek. Ekkor elkezdtem cikkcakkban közlekedni, kis utcákba behajtani, de továbbra is mögöttem voltak. Cseles manőverekkel az egyiket sikerült leráznom, de a Mercedes, ha gyorsítottam, ő is gyorsított, ha lekanyarodtam, ő is lekanyarodott. Egy kisteherautó megelőzésével sikerült megzavarnom, és hirtelen elvesztett a sofőr. Gyorsan leparkoltam és lekapcsoltam a lámpákat, de megint kiszúrt és mellém hajtott, majd továbbment. Tettem még pár kört, hogy biztosra vegyem, nem fognak hazáig utánam jönni”

- számol be a filmbeillő reggel kimeneteléről az Alfahír újságírója.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: