hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Orbán: a tömeges oltásról készenléti oltásra állunk át

A miniszterelnök arra kér mindenkit, hogy aki be szeretné oltatni magát, azt az elkövetkező napokban tegye meg, mert a jelenlegi „kényelmes helyzet” meg fog változni.

Link másolása

hirdetés

Készenléti oltásra áll át a magyar egészségügy a tömeges helyett - jelentette be Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat, amelyhez hozzátette: lejtmenetbe került a halálozások száma. Tegnap

26-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe, 269 új fertőzöttet regisztráltak, az aktív fertőzöttek száma pedig 64 ezer.

Tovább folyik az oltás, a tegnapi nap folyamán 11588 embert oltottak be az első, 81942 főt a második adag vakcinával. Ezzel együtt a teljes magyar népesség 54 százaléka kapta meg az első, 38 százalék a második adagot az oltásból, amely kiemelkedően jó adat.

A tömeges oltásról a készenléti oltásra áll át az egészségügy. A miniszterelnök arra kér mindenkit, hogy aki be szeretné oltatni magát, az az elkövetkező napokban tegye meg, mert a jelenlegi "kényelmes helyzet" meg fog változni.

A miniszterelnök szerint mi vagyunk az egyetlen uniós ország, ahol nem vakcinahiány, hanem vakcinabőség van.

"Oltásbiztonságban vagyunk"

- tehát senkinek sem kell amiatt aggódnia, hogy akár egy következő hullám, akár az újraoltás esetén nem lesz elég vakcina. Van annyi oltóanyag, hogy nem egyszer, de kétszer is be tudnánk oltani mindenkit. 2 és fél millió ember azonban még mindig nem kért vakcinát, a miniszterelnök ismét nyomatékosította, hogy az egyéni felelősségen múlik már az oltás kérdése.

hirdetés

Az egységes uniós vakcinaigazolvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy azt majd minden ország saját hatáskörében fogja azt kiadni a lakosságnak. Ezzel kapcsolatban is folyik most egy nagy fejlesztés a Belügyminisztériumban, amelyet június 15-ig befejeznek.

Az applikációban megjelenik majd a második oltás és a vakcina típusa is, és ez összhangban lesz majd a többi EU-s ország oltási igazolványával.

Hozzátette, hogy a magyar védettségi igazolvány "minőségét tekintve kiemelkedő", és míg több nyugati országban még kártya sincs, addig a magyarról büszkeséggel beszél.

A miniszterelnök beszélt emellett az új munkahelyek létrehozásáról is, amely jelenleg nagyon nehéz feladat, ám a gazdaság újraindítása még csak most kezdődik meg. Megemlítette a pedofilellenes-törvényjavaslatot is, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy "vékony végen jártak" a javaslat megvitatása során, és nem akartak olyan döntést hozni, amelyet később megbánnak. Végezetül június 4-én Trianonról és a magyar összefogásról emlékezett még meg a miniszterelnök, aki elmondta: a Kárpát-medencében mindenkinek kalkulálnia kell a magyarokkal.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Oltásellenesek csoportja zavarta meg az egészségügyisek tüntetését a Hősök terén

Az előre meghirdetett hivatalos tüntetést felhasználva egy kisebb csoport a kötelező oltás ellen tiltakozott, hiába kérték a szervezők, hogy menjenek el.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is élőben beszámoltunk, tüntetést tartottak szombaton az egészségügyi dolgozók Budapesten.

A több ezer fős megmozdulás rendben zajlott, ám nem sokkal a kezdés után egy kisebb, mintegy százfős, oltásellenes csoport tűnt fel - írja az Index.hu.

A szervezők arra kérték őket, maradjanak távol a nagygyűléstől, de a csapat egyik vezetője közölte, hogy "ők a nép". A csoport a kötelező oltás ellen tiltakozott.

Egy szórólapot is osztogattak, amelyből a helyszínen tartózkodó kollégánk is kapott. Ezen azt írják, hogy "2021 óta alkotmányos válság van Magyarországon", mert "az Alaptörvényt alkotmányellenesen hozták létre", ezért "érvénytelen" és "el kell törölni".

"A kormányoknak a veszélyhelyzet biztosítja a jogaink csorbításának ürügyét és a kizárólagos hatalmat, azaz teljhatalmat, így érdeke van fenntartani a járványt, saját kinevelt szakértői által. Az oltásokkal mutáns járványokat generálhatnak és sejtszinten programozhatják a szervezetünket, mely totális kontrolleszközzé válhat bármely diktatúra kezében. Az Alaptörvény eltörlésével megszűnik a diktatúra, vele a cenzúra, hazánk kifosztása, elbutítása, maga a járvány és a kényszeroltás is" - olvasható a szórólapjukon.

hirdetés

A demonstráció végén két kisebb csoport "veszekedni kezdett" egymással. A tüntető egészségügyisek kérték a tiltakozókat, hogy menjenek el az ő eseményükről. A rendbontókat a rendőrök igyekeztek fegyelmezni.

Fotókon az egészségügyisek tüntetésén megjelent oltásellenes demonstrálók:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Havi bruttó 900 ezer forintért takarítja az iskolát a testnevelő tanár cége Szentendrén

Miután felmondtak a korábbi takarítók, a fenntartó átmeneti megoldásként egy helyi vállalkozóval kötött szerződést, amit egy hónap után módosított háromszoros díjazásra.

Link másolása

hirdetés

Tavaly szeptemberben mondtak fel a takarítók a Bárczi Gusztáv Általános Iskolában Szentendrén, miután a járványügyi helyzet miatt megnövekedett a munkájuk. Az intézmény a váci Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény szentendrei tagintézménye, és 73 sajátos nevelési igényű gyermek ellátását végzik benne - írja a Népszava.

A profilból adódóan különösen fontos az iskola megfelelő fertőtlenítése, takarítása. Ezért gyors megoldásként a Tankerületi Központ októberben szerződést kötött egy helyi vállalkozóval, átmeneti megoldásként, amíg nem oldják meg más módon a feladatot.

Mint kiderült, a cég az iskola testnevelő tanáráé, és határozott idejű szerződést kapott bruttó 280 ezer forintos havi díjjal. Ám egy hónap múlva határozatlan időre módosították, a díjazást pedig felemelték bruttó 900 ezer forintra.

A lap kérdésére Verebélyi Gábor Ákos, a Váci Tankerületi Központ vezetője azt közölte, hogy a zökkenőmentes ellátás miatt volt erre szükség, amíg fel tudnak venni takarítószemélyzetet. Azt is elmondta, hogy a munkát jelenleg a tanár cégében hárman látják el az intézményben, saját eszközeikkel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Fotók: fehér felsőben, fehér lufikkal tüntetett több ezer egészségügyi dolgozó Budapesten

Óriási tömeg gyűlt össze a Hősök terén. A szervezők célja az volt, hogy hangot adjanak annak a sok problémának, amellyel jelenleg küzd az egészségügy.

Link másolása

hirdetés

Mint arról beszámoltunk, tüntetésre hívták az egészségügyi dolgozókat szombaton a Hősök terére. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara által meghirdetett esemény célja ez volt:

"Álljunk ki közösen, politikamentesen hivatásunkért, egymásért, betegeinkért, az egészségügy jövőjéért, valamint emlékezzünk meg a járvány alatt elveszített szakdolgozó társainkról!"

A tüntetésen számos szakmai és civil szervezet is megjelent. A dolgozók jó része fehér pólóban, ruhában érkezett, az együttérzésüket pedig egy-egy környezetbarát, biológiailag lebomló fehér lufival fejezték ki. A demonstráció elején a léggömböket együtt engedték fel az égbe.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Meghalt Simon Mari színésznő

A 62 éves korában elhunyt művésznőt többek között a Cha-Cha-Cha, az Elcserélt szerelem, A kör négyszögesítése, a Szeleburdi vakáció című filmekben és a Szomszédok sorozatban is láthattuk.

Link másolása

hirdetés

62 éves korában meghalt Simon Mari színésznő - írja a Színház Online.

Simon Mari 1958. november 15-én született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1983-ban kapott diplomát Marton László osztályában, majd a Vígszínházhoz szerződött.

1985–86-ban a debreceni Csokonai, 1986–89-ben a nyíregyházi Móricz Zsigmond, 1989-ben az egri Gárdonyi Géza Színház tagja volt, ám az elmúlt időszakban szabadúszóként dolgozott.

Láthattuk a Cha-Cha-Cha, az Elcserélt szerelem, A kör négyszögesítése, a Szeleburdi vakáció című filmekben és a Szomszédok sorozatban is felbukkant.

Olyan szerepekben remekelt, mint Sharon Lake (Allen: Játszd újra, Sam!); Hazel (O’Neill: Amerikai Elektra); Fanny (Krleža: Léda); Ophélia (Sh.: Hamlet); Tünde (Vörösmarty M.: Csongor és Tünde); Andromaché (Euripidész–Sartre: Trójai nők); Colette (Eisemann M.: Fekete Péter); Melitta (Grillparzer: Sappho); Kornél (Szép E.: Vőlegény); Sontilla (Bibbiena: Calandria).

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: