News here
hirdetés

HÍREK

Orbán: Szombat reggeltől érvényesek az újabb nyitási szabályok

Azt még nem tudja a kormány, mikor jöhetnek az újabb enyhítő lépések, de az már biztos, hogy a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos szabályozáson nem változtatnak.

Link másolása

hirdetés

Szombat reggeltől lépnek életbe az újabb újranyitási fázis intézkedései: a kijárási tilalom éjfélkor kezdődik, az üzletek és a vendéglátóipari egységek 11-ig lehetnek nyitva, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára pedig számos hely és szolgáltatás megnyílik - jelentette be Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Ugyan még nem értük el a 4 millió oltásszámot, de a miniszterelnök arra számít, hogy ez még ma, azaz pénteken vagy szombaton meglesz.

A holnaptól életbe lépő rendelkezésekről itt írtunk bővebben:

hirdetés
"Annyi vakcina van most már Magyarországon összesen, amennyi mindenki számára elengedő. Oltóanyagunk van, oltási képességünk van, oltási szervezettségünk van, most már csak az embereken múlik, hogy felvegyék az oltást"

- mondta a kormányfő.

Úgy fogalmazott, hogy míg korábban úgy védekeztünk, hogy elzárkóztunk, ezzel a vírus terjedését lassítottuk, addig most már támadásban vagyunk az oltásnak köszönhetően.

"A vakcina megöli a vírust. Ez olyan, mint egy golyóálló mellény, amiről lepattan a vírus. Mindenkinek ott van egy golyóálló mellény vagy a háziorvosánál, vagy a kórházi oltóponton."

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy még nem vagyunk túl a járványon, "a döntő ütközetnél" vagyunk, de nyerésre állunk ebben a csatában.

Elmondása szerint

a nagykorúak körében már többen vannak a védettek, mint a nem védettek, ezért is ruházzák fel a védettségi igazolványt előnyökkel.

Meghallgatták ugyan az ezzel kapcsolatos kritikákat, de ezeket alaptalannak találták, ezért kijelentette, hogy "a védettségi igazolvány működni fog Magyarországon".

Kérdésre válaszolva viszont elmondta, hogy

az esküvőkön, lakodalmakon nem teszik kötelezővé a védettségi igazolványt, mert nem akarják "kettéhasítani a násznépet".

Szerinte a vírus terjedése szempontjából azok a nehezen kezelhető helyek, ahol keverednek a védettek és a nem védettek, ezért is nehéz sok esetben meghozni a szabályokat. Példaként említette a vendéglátóhelyek belső tereit, ahol pont azért kell maszkot viselni a védettségi kártyásoknak is, amikor nem az asztaluknál ülnek, mert keveredhetnek azokkal a nem védettekkel, akik pl. a mosdóhasználat miatt mennek be a belső helyiségekbe.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Orbán Viktor grimaszai sokszor érdekesebbek voltak az ellenzéki hozzászólások alatt, mint maguk a beszédek
Az arckifejezések alapján a miniszterelnök nem vette véresen komolyan a neki címzett üzeneteket.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, megtartotta az őszi parlamenti ülésszak első beszédét Orbán Viktor.

A beszéd után az ellenzék vezető politikusai reagáltak a miniszterelnök beszédére. Nem meglepő módon a Párbeszéd, a Momentum, az LMP vagy épp a Mi Hazánk képviselői különböző kritikákkal illették Orbán gondolatait a szomszédban zajló háborúról vagy épp a brüsszeli szankciós politikáról.

Többször Kövér Lászlónak kellett rendre utasítani a fideszes képviselőket a bekiabálások miatt – írja az RTL.hu.

A csatorna egy videóban össze is szedte azokat az arckifejezéseket, amiket Orbán Viktor vágott a beszédek alatt.

hirdetés
Az ellenzéki Gurmai Zita és Szabó Tímea megszólalásai mosolyt csaltak a miniszterelnök arcára, de Lukács László György a Jobbik országgyűlési képviselőjének mondandóját is fejrázás kísérte.

Összességében elmondható, hogy a grimaszok alapján Orbánt nem hatotta és nem is rázta meg különösebben az ellenzéki kritika.

Orbán Viktor grimaszai az ellenzéki beszédek alatt
/div>


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Szja-mentességgel ösztönöznék a 30 alatti nőket a gyerekvállalásra
Ha egy nő vállalná, hogy 25 és 30 éves kora között szül, kitolnák az szja-mentességét.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben Duró Dóra családpolitikai kritikájára válaszolva emlékeztetett arra, hogy idén 670 milliárd forint személyi jövedelemadót fizettek vissza a családoknak. Szerinte a családi adókedvezmény, illetve a nyugdíjon kívül bármilyen juttatás inflációhoz kötése – a szankciós politika okozta infláció mellett – azonos lenne a biztos államcsőddel. Szólt arról is, hogy decemberben véglegesítik a következő évi költségvetést és akkor lesznek újabb családpolitikai intézkedések.

Példaként említette, hogy terveik szerint lesz olyan intézkedés, ha valaki már betöltötte a 25. életévét és már nem jár neki az szja-mentesség, de vállalja, hogy szül egy gyermeket 25 és 30 éves kora között, akkor 30 éves koráig tovább élvezheti az adómentességet.

A hétfői parlamenti ülésen az ellenzék politikusai egyebek mellett a jelentős infláció miatt ostorozták a miniszterelnököt, aki visszautasította, hogy a 25 év alatti fiatalok szja-mentessége választási osztogatás lenne, bár ezt konkrétan nem is rótták fel neki.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Lelőtte katonai parancsnokát egy orosz férfi Szibériában
A besorozott katona közölte: ő nem fog harcolni Ukrajnában.
Fotó: MTI/AP - szmo.hu
2022. szeptember 26.


Link másolása

hirdetés

Egy orosz férfi lelőtt egy helyi katonai parancsnokot Szibériában, miután közölte vele, hogy nem hajlandó harcolni Ukrajnában – írja a The Guardian cikke alapján a 24.hu.

Az incidens Irkutszk régiójában, a 85 ezres lakosságú Uszty-Ilimszk városában történt. Az esetről videófelvétel is készült.

Ezen az látszik, hogy az elkövető közvetlen közelről nyit tüzet a parancsnokra, a lövöldözést hallva pedig többen kirohannak a teremből.

Arról ellentmondásosak a hírek, hogy a meglőtt férfi meghalt-e. Egyes információk szerint hordágyon vitték el az épületből, de azt többen megjegyzik, hogy nem mozgott.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Orbán Viktor Kálmán Olgának: „Továbbra is maradjanak az árnyékban”
A miniszterelnök szerint 2002 és 2010 között a napon volt, le is égtek.

Link másolása

hirdetés

A Parlamentben Orbán Viktor beszéde után elkezdődtek az ellenzéki hozzászólások amiről mi is írtunk, ahogy a miniszterelnök reakcióiról is a beszédekre.

A felszólalók közül Kálmán Olga a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője úgy fogalmazott: Orbán tönkretette a forintot. Háború még egyáltalán nem volt, amikor már 350 forint felett volt az euró – mondta. A DK képviselője szerint szinte sehol a világon nem drágultak annyira az élelmiszerárak, mint nálunk. „Meddig folytatják az élelmiszerárak emelését?” – kérdezte a miniszterelnöktől.

Válaszában Orbán azt mondta: akkor lesz vége az élelmiszerár-növekedésnek, amikor eltörlik a szankciókat – idézi a Telex.

Felidézte, hogy volt olyan idő 2010 előtt, amikor 1,1 millió jelzálog-hitel volt, és ennek nagy része svájci devizában, ami tönkretette az embereket. Azt javasolta a DK képviselőjének, hogy óvatosabban rója fel a forintot, ami szerinte automatikusan gyengül, ha a dollár erősödik az euróval szemben.

hirdetés

Kálmán Olga ezzel szemben úgy gondolja, hogy akkor lesz vége az élelmiszerár-növekedésnek, amikor Orbán Viktor kormányának is vége lesz. Ezért alakított a DK árnyékkormányt, amellyel azt ígérte, kihúzzák az országot a megélhetési válságból.

„Nehéz úgy egymásra figyelni, ha közben kilövik az ember szemét” – reagált a miniszterelnök, utalva a 2006-os őszi zavargásokra és az akkori kormány helyzetkezelésére. Szerinte a mostani ellenzéknek 2002 és 2010 között volt alkalma vezetni az országot.

„Amikor volt lehetőségük, nem árnyékban tehették, jól le is égtek. Továbbra is maradjanak árnyékban”

– riposztolt Orbán Viktor.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: