News here
hirdetés

HÍREK

Orbán: Kötelező lesz a polcokon tartani a befagyasztott árú termékeket a boltokban

Ezt ellenőrizni is fogják, és komoly pénzbüntetésre számíthatnak azok, akik megszegik a szabályt.

Link másolása

hirdetés

"Mi egy olyan kormány vagyunk, amelyik abban hisz, hogy a gazdaság úgy tud működni, ha az emberek szabadabban tudják követni az érdeküket" - fogalmazott Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában.

Mint mondta, európai inflációtól szenvedünk, de a határokon nem lehet ezt megállítani, ezért a negatív hatást kell tompítani. Szerinte két irányból lehet védekezni az infláció ellen: béremeléssel és az árak emelkedésének "megfogásával". Azt mondta, nyugaton vannak olyan országok, ahol másfél-kétszeresére nőtt a családok pénzügyi terhe, ilyen Magyarországon nincs a rezsirendszer árszabályozása miatt.

"Inflációs időben is védjük a családokat, ezek példátlan intézkedések" - mondta a már sokszor elismételt kormányzati lépésekről, például a benzinár befagyasztásáról.

Elárulta, hogy Szerbiában látta az élelmiszerárstop ötletét, ahol öt alapvető élelmiszercikk árát csökkentették korábbi szintre először 60 napra, majd ezt meghosszabbították még egy hónappal.

"Körül kell nézni, nem szabad az embernek azt hinnie, csak ő tudja a megoldást, tanulni sosem szégyen" - mondta.

Hangsúlyozta, hogy

hirdetés
az élelmiszerárstopban érintett termékekből mindig kell lenni a boltok polcain, ezt ellenőrizni is fogják a hatóságok. A szabályszegő üzleteket pedig "komoly pénzügyi tételekkel fogják büntetni".

Orbán azt mondta, azért nem lehet minden terméknek az árát befagyasztani, mert nem tudnák ellenőrizni ennek a betartását, sőt a boltok sem tudnák betartani ezt a szabályt. Olyat pedig nem helyes elvárni a kereskedőktől, amit nem lehet betartani - véli a kormányfő, aki szerint most olyan szabályt hoztak, ami betartható.

Bízik abban, hogy remélhetőleg 90 nap után az európai infláció mérséklődik, és ha "ennek 6 terméknek az árát ott tudjuk tartani, akkor a nehezebb inflációs időszakot kibekkeljük".

Amikor a műsorvezető megkérdezte, hogy az Európai Unió mit fog szólni az új intézkedéshez, számíthatunk-e esetleg kötelezettségszegési eljárásra, Orbán azt mondta: "Hogy Brüsszel mit fog tenni azt nem tudjuk, mert ott nem a józan ész az irányadó, hanem a piaci dogmák".

A miniszterelnök szerint a kormánynak nem csak piaci szempontokat kell képzelni, nem tárhatja szét a kezét, ha valami rossz dolog van a piacon, nem nézheti egyszerűen, hogy mi történik a gazdaságban. A magyar kormánynak a családok biztonsága az első, ezért ha kell, be kell avatkozni a gazdaságba. Orbán szerint viszont Brüsszelben nem így gondolják, ezért fel van készülve rá, hogy meg kell védeni ezt az intézkedést.

Az nem lepi meg, hogy az ellenzék is kritizálja az árbefagyasztást, de nem tartja normálisnak. Szerinte attól, hogy valaki baloldali vagy ellenzéki, mondhatja azt valamire, hogy jó, vagy támogatja. Orbán úgy véli, egy-egy ügyben nem a pártlogika alapján kell közelíteni a kérdésekhez, hanem az emberek felől. Szerinte azonban az ellenzék "száján nem tud kijönni" az, hogy valami jó, amit a kormány csinál, és "teljesen ésszerűtlen dolgokat mondanak".hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Akár 450 százalékkal is drágább lehet ősztől egy fontos gyógyszer
A piaci verseny hiánya miatt, valamint a támogatási rendszer átalakítása miatt jelentősen drágulhatnak hamarosan a vérhígítók.
Fotó: pixabay.com - szmo.hu
2022. augusztus 15.


Link másolása

hirdetés

Egy új, hatósági eljárás bevezetése lehet az oka, hogy a heparint tartalmazó készítményeknél akár 450 százalékos drágulás is bekövetkezhet októbertől. Ráadásul a jelentős drágulás miatt többen kiszorulhatnak az ellátásból - értesült a Napi.hu.

Az augusztus 1-jén elindított hatósági eljárás keretében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) úgy akarja átalakítani a támogatási rendszert, hogy a jövőben a támogatás mértéke egységes lesz készítményenként, így a különböző mennyiségű heparint tartalmazó termékek azonos támogatást kapnak.

A portál úgy értesül, hogy a megelőzésre használt vérhígítókért 4500 forint körüli összeget, a terápiás készítményekért pedig 15.600 forintot kell majd fizetni a gyógyszerszedőknek.

Ráadásul arról, hogy kinek milyen heparintartalmú készítményt kell használnia, arról nem a beteg, hanem az orvosa dönthet. Nagyban múlik például a páciens testsúlyától, ezért a későbbiekben egy 70 kg testsúlyú betegnek jelentősen többet kell majd fizetnie, mint például egy 50 kilós betegnek, ami által sérülnek a betegjogok is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Gémesi György szerint le kellene mondania a négygyerekes család házát árverésen megvásárló polgármesternek
„A polgármester meg tudta volna védeni a családot” – vélekedett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke.

Link másolása

hirdetés

Mi is írtunk róla, hogy egy kis Veszprém megyei faluban, Bében elárverezték egy négygyerekes család házát. A vevő Brunner Imre polgármester, aki egyedül licitált az épületre, így a kikiáltási áron, 3 millió forintért vehette meg azt, sőt haladékot sem ad a családnak az ingatlan elhagyására. A helyi lakosok embertelennek és szívtelennek nevezték a település vezetőjének cselekedetét: „Az lenne a dolga, hogy segítsen azokon, akik bajban vannak, erre ő használja ki a szorult helyzetüket”.

A tulajdonos húga szerint a testvére szívbeteg, kímélni próbálják. A család nem tudta fizetni a devizahitelt, emiatt árverezték el a házukat. Az árverés előtt felkeresték a falu polgármesterét, hogy segítséget kérjenek tőle, de azt mondta, semmit sem tehet. Az árverés vége előtt három perccel kínált fel érte három millió forintot, így lett az övé.

Az RTL Híradó beszámolója szerint Brunner Imrét nem sikerült elérni. Annyi kiderült, hogy az elárverezett ház mögötti telket már korábban megvette. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ami történt, az ugyan nem ütközik jogszabályba, de nem méltó egy polgármesterhez.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke szerint:

hirdetés
"Én azt gondolom, polgármester úrnak végig kéne gondolnia polgármesteri szerepét, és szerintem ezek után le kéne mondania, mert ez tisztességtelen volt... A polgármester meg tudta volna védeni a családot, azzal, hogy ha ő veszi meg, akkor maradnak biztonságban, valamilyen feltételrendszer mellett, vagy ha nem pályázik, illetve nem licitál, akkor nem licitál senki, és maradhatnak tovább benne."

A család szerint korábban a végrahajtó nekik azt mondta, ha senki sem jelentkezik, van rá esély, hogy visszafizetve az adósságot a házban maradjanak. Arra azonban nem számítottak, hogy épp a polgármester lesz az, aki miatt el kell hagyniuk az otthonukat.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Betiltották a miniszoknyát Lázár János közlekedési központjában, írja a Népszava
Külön rendelkeznek a férfiak és a nők elvárt öltözködéséről.

Link másolása

hirdetés

Bár tombol a nyár, a Lázár János által nemrég alapított Nemzeti Közlekedési Központba most szigorítanak az öltözködési szabályokon - írja a Népszava.

Az új dress code alapján a férfiaknak nem ajánlott a rövid- illetve térdnadrág, az ujjatlan trikó vagy póló viselése. A nőknek pedig a túl rövid szoknyát nem javasolják.

Az nem derül ki, hogy mi számít túl rövidnek.

A HR-osztály indoklása szerint az épület légkondicionált, így elvárható az irodai megjelenés.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Videón a Wagner zsoldosok főhadiszállásának romjai, a vezetőjük túlélte az ukrán támadást
Legalább 100 orosz zsoldos meghalt az ukrán média szerint.

Link másolása

hirdetés

Több, egymástól független hírforrás is arról számolt be, hogy az ukrán csapatok súlyos csapást mértek a Wagner-csoport egyik főhadiszállására Kelet-Ukrajnában, a luhanszki Popasznától nem messze, Szeverodonyecktől délre.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megyei kormányzó egy tévéműsorban kijelentette, hogy

a Wagner orosz zsoldoshadsereg több mint száz tagja veszthette életét Popaszna településen, amikor az ukrán erők csapást mértek egy orosz támaszpontra.

További részletekbe nem bocsátkozott, hanem azt javasolta, hogy várják meg az ukrán vezérkar hivatalos közlését. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett, hogy orosz Telegram-csatornák vasárnap adtak hírt a popasznai Wagner-támaszpont elleni ukrán támadásról.

VIDEÓ: A támadás után

Az orosz főhadiszállás olyan területen található, amelyet az oroszok már teljesen ellenőrzésük alatt tartanak.

Az ukrajnai főhadiszállást egy orosz újságírónak köszönhetően sikerült megállapítaniuk az ukránoknak. Az Ukrajinszka Pravda ukrán napilap szerint a Kreml-barát újságíró augusztus 8-án egy Telegram-posztban buktatta le a Wagner főhadiszállás helyét, mikor fotókat közölt az ottani látogatásáról. Bár a posztját később törölték, de a másolatai a közösségi médiában megmaradtak.

Elterjedt a hír, hogy a csoport vezetője, Prigozsin is az áldozatok között van, de ezt még nem erősítették meg.

A vezetőjük:

A Wagner-csoport az orosz elnök nem hivatalos félkatonai szervezete. A katonai tevékenysége mellett például Afrikában maffiaszerűen terjeszkedik, és súlyos pénzügyi operációkat is folytat - írja a BBC. Ezen kívül jelentős aranykészleteket is felügyelnek és segítik finanszírozni az ukrajnai harcokat is.

Szolgáltak már Donbászban, Szíriában, Líbiában és Közép-Afrikában is. Maliban például tavaly többször érte őket a vád, hogy civilekkel kegyetlenkedtek. De többször összekapcsolták őket háborús bűnök elkövetésével is.

A csoportot Jevgenyij Prigozsinhoz kötik a nyugati hírszerzők. „Putyin séfjének” becézik, mert vendéglátóipari vállalkozása már régóta segíti az orosz elnököt és a fegyveres erőit. A Kreml azonban nem ismeri el a Wagner-csoport létezését.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: