News here

HÍREK

Orbán: Csak 2023-ban szavaz a svéd és a finn NATO-csatlakozásról Magyarország

A 30 NATO-tagországból csak Magyarország és Törökország nem ratifikálta még az északi országok csatlakozását.

Link másolása

2023 első parlamenti ülésnapján fog szavazni az Országgyűlés Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról – jelentette be Orbán Viktor csütörtök délután Kassán, a V4-csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. Szerinte emiatt „egyetlen percet sem veszített” a két ország.

Korábban Mateusz Morwiecki lengyel kormányfő azt mondta, Lengyelország, Csehország és Szlovákia sürgetni fogja Magyarországot, hogy minél előbb ratifikálja a két ország NATO-csatlakozását. Ezt a jelenlegi 30 NATO-tagállamból már 28 megtette, egyelőre csak Törökország és Magyarország nem.

A Szabad Európa Rádió korábban úgy értesült, hogy a magyar Parlament december 7-én szavazhat a kérdésről. Most mégis úgy tűnik, legalább két hónapot várni kell még a döntésre, mert az Országgyűlés a jövő évben februárban ül össze először.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Belügyi helyettes államtitkár a tanárokról: „Jöjjön be, dolgozzon, oszt’ utána váltson munkahelyet”
„Hát, ha azt hiszi valaki, hogy a Belügyminisztérium azt mondta, hogy itt nem kell adni ezeknek pénzt, bocsánat, hát miért ne adnának? Csak nincs” – mondta Hajzer Károly.

Link másolása

Meglepő őszinteséggel beszélt a pedagógusokról Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára az október 19-iInfotér Konferencián. Az előadásról most került nyilvánosságra a videó, amelyből kiderült, hogy vélekedett a tanárok helyzetéről a nagy, októnber 23-i tüntetés előtt.

„Ismeretes, hogy furcsa nagyon sok pedagógusnak, hogy az a négy óra, hat óra, amit oktatással kell tölteni, az munkaidő. És tudom, hogy elveszi ez az idő azt az időszakot, amikor ő különórát tud adni diákoknak 6-7-8 ezer forintért óránként,

de mégis ha ő jelentkezett abba az iskolába, hogy ő tanítani fog, hát a minimum, hogy azt úgy valahogy elvégzi. És a szabadidejében meg persze, menjen akkor oktatni meg keresse a pénzt, meg mindent csinálhat” - idézi Hajzer szavait a 444.hu.

„De valahogy ezt a kialakult helyzetet, ami most jelenleg van, nem úgy kell elrendezni, hogy akkor nem járunk be órára. Mert ez olyan fura nekünk, akik dolgozunk - én mérnök vagyok egyébként, és akkor én kicsit sérelmezném, ha valaki polgári engedetlenséget folytatna... Hanem hát, bocs, jöjjön be, dolgozzon, oszt' utána váltson munkahelyet. Én ezt mondom.”

„És ez egy személyes vélemény, nem tartom helyesnek azt, hogy úgy gondolják, hogy a diákoknak az érettségi felkészítésének megakadályozása majd zsarolja a vezetést. Hát ez olyan fura, nem?” - mondta.

Azt is hozzátette még: „De egyébként tüntessen persze, hát itt szabad tüntetni, meg mindent szabad csinálni. Tényleg mindent szabad. De azt kell megérteni, hogy más a munka, és van sztrájk is meg minden, és le van korlátozva, ez világos, meg minden. De én mint informatikus azt tudom mondani, hogy fura helyzet van ezzel, tényleg.”

A fizetésekről is elmondta a véleményét:

„Senki nem mondja, hogy sokat keresnek. De tényleg nem mondja senki. Többet kell keresni, igen. Mi lenne a legkényelmesebb a BM-nek? Ha mindenki öt-hatszor annyit keresne. Igen? Hát persze. Hát, ha azt hiszi valaki, hogy a Belügyminisztérium azt mondta, hogy itt nem kell adni ezeknek pénzt, bocsánat, hát miért ne adnának? Csak nincs”.

A tanárok teljesítményének méréséről ezt mondta:

„És akkor a köznevelésben is ugyanezek a szituációk vannak, az egyik például az, hogy

a tanári tevékenységet is mérni kell, mint ahogy az orvosét is. És a kiemelt tanárok azok kiemelt munkát végeznek, és a kiemelt bérezés is szerintem jár neki. De megalapozni csak akkor lehet, hogyha ez valahogy mérve van.

És mi a legjobb mérőszám? Az hogyha azt nézzük, hogy a diákokban ez mit okozott, az ő tevékenysége. Hogy valami javult vagy romlott.”

Arról is beszélt, hogy olyan informatikai környezetet fognak teremteni az oktatásügyben, „amiben a diákok elsajátítják a legkorszerűbb technológiákat vagy technikákat, és megfelelő tudásra és képességekre tesznek szert.”

A 444.hu megjegyzi, hogy Hajzer Károly 1981-től 2010-ig a rendőrségen dolgozott, majd belügyi osztályvezető volt, 2014 óta helyettes államtitkár.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Kövér László leteremtette Szabó Tímeát: „Ez a parlament, nem egy kocsma!”
A házelnök szerint a Párbeszéd politikusa bekiabálással zavarta Dömötör Csabát.

Link másolása

Félbeszakította a parlament ülésén Kövér László a Dömötör Csabát bekiabálással zavaró Szabó Tímeát az Index tudósítása szerint.

„Legyen szíves végighallgatni azt, amit az államtitkár úr mond. Világos?” - mondta a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének. Erre az ellenzéki politikus visszakérdezett: „Világos?”

A házelnök erre erélyesen rászólt: "Igen! Világosan beszéltem? Mert úgy látom, nem érti meg. Pedig kétszer kettő, négy, ilyen egyszerű. Önnek nincsen joga bekiabálni másoknak a mondandójába. Legyen szíves végighallgatni azt, amit az államtitkár úr mond. Legyen szíves végighallgatni, mert konzekvenciái lesznek, jelzem".

Kövér ezután azt mondta:

"Nem volt olyan felszólalása Önnek, hogy amikor válaszolt volna az államtitkár úr, vagy a miniszter úr, akkor ne kiabált volna folyamatosan közbe. Ez a parlament, nem egy kocsma! Nem egy romkocsma a VII. kerületben!"

Szabó Tímea a napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy a kormány Magyarországból az 1980-as évek Romániáját kezdte el kialakítani. Felvetette, hogy a Párbeszéd a jelenlegi rossz helyzet orvoslására a négynapos munkahét bevezetését javasolja. Ezzel szerintük nőne a termelékenység, a foglalkoztatás és a munkavállalók teljesítménye, valamint ez környezetbarát megoldás lenne.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában arról beszélt, hogy a kormány a megalakulása óta támogatja a munkavállalást, elkötelezett, hogy mindenkinek legyen munkája, aki dolgozni szeretne. Szerinte a baloldal kormányzása alatt magas adók és segélyezés volt a munkavállalás támogatása helyett. A végén hozzátette, hogy a baloldal mindvégig támogatta a szankciókat, bizonyára „a csilingelő dollárokért”. Szerinte Szabó Tímea kampányára is érkezhetett támogatás külföldről.

VIDEÓ: A felszólalás


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Őrökkel vezettette ki a Tanítanék aktivistáit a parlamenti ülésteremből Latorcai János
Egy időre félbeszakadt az ülés, az Országgyűlés alelnöke „zavart keltőknek” nevezte az aktivistákat.

Link másolása

Félbeszakadt a parlament hétfő délutáni ülése, amikor a Taníték Mozgalom képviselői megjelentek a karzaton. Facebook-oldaluk szerint tanárok és diákok is voltak köztük, akiknek az volt a céljuk hogy felhívják a döntéshozók figyelmét az oktatás rendszerszintű válságára és a követeléseikre. Fekete pólót viseltek, aminek a hátán egy-egy betű volt. Amikor mind megfordultak, azt lehetett leolvasni a hátukról, hogy "tanítanék". Így álltak szótlanul percekig.

Az ülést vezető Latorcai János szünetet rendelt el az akció miatt:

„Sajnos a karzaton rendzavarás történt. Olyanok jelentek meg, akik politikai demonstrációt tartanak. A Ház szigorú szabályai értelmében a Házban a karzat soha nem nyilváníthatott véleményt. Ezért kénytelen vagyok addig szünetet tartani, amíg a karzatról a zavart keltők el nem távoznak”

- mondta az Országgyűlés alelnöke.

Ezután felszólította a Tanítanék képviselőit, hogy távozzanak, mert ha nem, „van keményebb késztető eszközünk is”. Végül kivezettette az aktivistákat az ülésteremből.

Mindezt Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa élőben közvetítette a Facebookon.

De a Párbeszéd TikTok-oldalára is felkerült erről egy videó:

@parbeszed Az országgyűlés alelnöke kivezettette a demonstráló pedagógusokat a karzatról. #magyarpolitika #fideszmemes #pedagógusok #tanárok #tanárokattámogatom #tanársztrájk #pedagógussztrájk #magyarparlament #parlamentifelszólalások ♬ Epic Music(863502) - Draganov89

A tanárok és a diákok követelései:

1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!

2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!

3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!

4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!

5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!

6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!

7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!

8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!

9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Valós idejű számlálón lehet követni, mennyit fizet az EU Putyinnak az energiáért a háború kitörése óta
Folyamatosan lehet látni, hogy mennyi pénzt hoz az oroszoknak az EU-ba szállított olaj, földgáz és szén.

Link másolása

Különleges számlálót készített a Europe Beyond Coal (Európa a szén után) portál. Ez valós időben mutatja meg, hogy mekkora az EU-tagországok fosszilis importja Oroszországból.

A számláló

mutatja azt a minimumösszeget, amiről biztosan tudható, hogy EU-tagok fizették orosz olajra, földgázra és szénre a háború kitörése óta.

Az összeg cikkünk írásakor 122,9 milliárd eurónál jár, de folyamatosan közelít a 123 milliárdhoz.

A 2030-ra a kontinens szénmentességéért kampányoló szervezet honlapján az összeg gyarapodása az embargó miatt lelassult - írja a Telex.

Az oldalon - a lap alján - egy 2021-es lista látható, hogy az egyes országok mennyit költöttek orosz olajra, gázra, szénre.

A portál megjegyzi, hogy Oroszország jól jár az olaj eladásával, Ukrajna pedig jól jár a tranzitért járó összeggel. Azonban Németország és Lengyelország leválik az orosz olajról, ezzel pedig a maradó kisebb kelet-közép-európai vevők miatt már nem lesz akkora üzlet az orosz olaj Európába szállítása, és emiatt sérülékenyebb lesz a vezeték is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: