News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Orbán arról, hogy Biden gengszternek nevezte: „Ez személyes sértés az összes magyar számára”

A miniszterelnök az amerikai Fox Newsnak adott interjújában a bevándorlásról és az „antiszemita” ellenzéki összefogásról is beszélt.

Link másolása

hirdetés

Péntek reggel ezúttal nem a Kossuth Rádióban adott interjút Orbán Viktor, hanem az Egyesült Államok legnézettebb politikai tévéműsorában szerepelt. A miniszterelnököt Tucker Carlson interjúvolta meg még korábban, a beszélgetés egy részlete amerikai idő szerint csütörtök este került adásba a Fox News csatornán.

Az ismert amerikai tévés a Karmelita könyvtárában beszélgetett a kormányfővel, akit először a bevándorlásról kérdezett a Telex beszámolója szerint. Arra volt kíváncsi, hogy a magyar kormány miért ment szembe 2015-ben az Európai Unióval a menekültek kérdésében. Orbán erre úgy válaszolt, hogy ez volt az egyetlen ésszerű választás.

"Ilyenkor meg kell védened az országodat. Meg kell mondani nekik, hogy 'fiúk, álljatok meg, ha át akarjátok lépni a határt, vagy be akartok vándorolni az országba, van egy jogi procedúra, amit végig kell csinálnunk'"

- fogalmazott.

Ezután arról beszélt, hogy Európában számos ország új döntött, hogy új fejezetet nyit a történelmében "új társadalom" néven, ami Orbán szerint egy posztkeresztény, posztnacionalista társadalmat jelent. Elmondása szerint ezek az országok azt vallják, hogy ha különböző közösségeket - akár nagyszámú muszlim közösségeket - és az ország lakóit - mondjuk keresztény közösségeket - összekeverik egymással, akkor annak jó kimenetele lesz. Ő viszont nem biztos ebben.

"Nincs arra válasz, hogy ez jó vagy rossz-e, de szerintem nagyon kockázatos. És annak az esélye, hogy nem jó, hanem nagyon rossz lesz, nyilvánvaló"

- véli.

hirdetés

Elmondta, hogy Magyarország nem akarja vállalni ezt a kockázatot, szerinte ezért támadják ennyire keményen őt és az országot is.

"Úgy kezelnek, mintha én lennék az Európai Unió fekete báránya"

- mondta.

A miniszterelnök szerint nem lehet kizárni, hogy a jövőben újabb migrációs hullám jön Európában, ezúttal viszont nem a Közel-Keletről érkeznek bevándorlók az EU-ba, hanem Európán belül lesz vándorlás nyugatról keletre. Úgy gondolja, azok a nyugat-európai keresztények és konzervatívok lesznek majd a bevándorlók, akik a konzervatív vezetésű kelet-európai országokban akarnak jobb otthont találni.

Szerinte egyébként már most is számos olyan keresztény és konzervatív család van, akik úgy gondolják, hogy Nyugat-Európa nem elég biztonságos, túl bizonytalan a jövő, a közbiztonság nem biztosított, az országaik ideológiai iránya, illetve alapvető értékei pedig nem az ő szájízük szerint változik, ezért néznek alternatív lakóhelyek után.

Carlson ezután felhozta, hogy Joe Biden amerikai elnök a tavalyi elnökválasztás előtt "totalitárius gengszternek" nevezte őt a lengyel miniszterelnökkel és a fehérorosz elnökkel együtt.

„A reakció az ilyesféle véleményekre itt Magyarországon nem igazán udvarias. 'Mégis ki ez az ember, hogy ilyeneket mond?' Aztán azt mondjuk, hogy 'oké, ő az Egyesült Államok elnöke, mégiscsak komolyan kéne vennünk'”. De akkor is. Valaki, aki nem beszéli a nyelvünket, akinek nagyon korlátozott a tudása Magyarországról, aki egyértelműen nem ért meg minket, és ilyen véleményeket mond?! Ez egy személyes sértés az összes magyar számára"

- jelentette ki Orbán.

Ezután viszont hangsúlyozta, hogy bár nem mindig egyezik a véleményük a politikában, nagyon igyekeznek fenntartani a jó kapcsolatokat Magyarország és az Egyesült Államok között, hiszen "a jó amerikai-magyar kapcsolat egy érték", ezért "meg kell védeni belőle, amit csak tudunk".

Szerinte egyébként azért támadják nyugaton a magyar és a lengyel kormányt, mert túl sikeresek. Úgy fogalmazott: "A nyugati liberálisok nem tudják elfogadni, hogy a nyugati civilizáción belül van egy konzervatív, nemzeti alternatíva, amely sikeresebb a mindennapi élet szintjén, mint a liberális".

Amikor Carlson megemlítette, hogy Magyarország két fontos szövetségesét is elveszítette tavaly Donald Trump volt amerikai elnök és Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök személyében, Orbán beismerte, hogy ezen a téren nem volt sok szerencsénk, hiszen mindkét politikus fontos barátja volt Magyarországnak.

"A jelenlegi körülmények tehát teljesen újak Magyarország számára. Számomra politikusként ez egy kemény kihívás" - mondta.

Ezután a jövő évi magyarországi parlamenti választásra és az ellenzéki összefogásra terelődött a szó.

Carlson azt mondta, furcsa azt látni, hogy az amerikai baloldal egy olyan koalíciónak szurkol, amelyben antiszemiták (utalva a Jobbikra) is helyet kaptak. Orbán erre úgy felelt, ha néhány éve megkérdezték volna tőle, hogy megtörténhet-e, hogy az „exkommunista politikai erők és az antiszemita jobboldal” összefog a „nyugatorientált, Izrael- és amerikapárti” kormány ellen, akkor azt válaszolta volna, hogy nem, ez elképzelhetetlen.

Az nem lepte meg, hogy a "hataloméhes" ellenzék széles koalíciót formált a kormány ellen, az viszont igen, hogy nyugaton, például Amerikában ilyen könnyen elfogadták őket.

Kérdésre válaszolva elmondta, nem tart attól, hogy külföldről beleavatkoznak a választásba, mert "fel vagyunk rá készülve".

"A nemzetközi baloldal nyilvánvalóan mindent meg fog tenni, amit csak tud – talán még többet is –, hogy kormányváltás legyen Magyarországon" - mondta.

VIDEÓ: A teljes interjú angol nyelvenhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Tönkremehetnek a CSOK-ot felvevő családok, ha nem módosítják a támogatások jogszabályát
Hatalmas összeget kaphatnak a nyakukba a párok büntetőkamatként, ha elválnak, vagy nem születnek meg a vállalt gyermekek.

Link másolása

hirdetés

Mint ismert, a jegybank 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot – és az emelésnek még valószínűleg nincs vége. Ennek számtalan vonzata van, de az egyik egyértelműen az, hogy jelentősen megdrágulhatnak a hitelek kamatai.

A money.hu szakértői rávilágítanak: törvény szerint a lakossági ügyfeleknek pénzintézet csak a mindenkori jegybanki alapkamatnál 24 százalékponttal magasabb kamatozású hitelt nyújthat, így az új hitelplafon 31,75 százalék lett. Ezzel viszont a jogszabályi rendelkezések miatt csak jövőre fognak szembesülni a hitelfelvevők. Ez alapján az előttünk álló félévben a „sima” hitelek maximális kamata 29,9 százalék lehet, míg a hitelkártya és áruhitel tartozásokra felszámított banki díj 44,9 százalékos szintig emelkedhet – eddig nem számít uzsorakamatnak.

Ez alól az emelkedés alól pedig nem jelent kivételt a kormány kedvence, a CSOK sem.

Ha ugyanis egy család felveszi a csokot, de a határidőre nem születnek meg a gyermekek, vagy a házaspár válása miatt meghiúsul a támogatás célja, a pároknak büntetőkamattal kell visszafizetniük a támogatást.

A büntetőkamat ebben az esetben a jegybanki alapkamat ötszöröse. Ez a mostani emelés után 38,75 százalék lesz.

Ezt a mértéket kell alkalmazni akkor is a jogosulatlanul igénybevett összegre, ha a családnak a 3-ból 2 gyermeke azért megszületett. Ekkor a két és a háromgyermekes CSOK különbségét, 7,4 millió forintot kell a közel 40 százalékos büntetőkamattal azonnal visszamenőlegesen visszafizetnie a két gyermeket már nevelő családnak.

Ez azt jelenti, hogy egy 10 milliós támogatásért bőven 30 millió forint feletti összeget kell visszafizetni, ami hatalmas terhet róhat a magyar családokra.

Emiatt a szakértők szerint a hitelszabályok módosítására van szükség. Emellett tippként javasolják a babaváró hitelt, amely esetében a büntetőkamat sokkal méltányosabb.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Globális adómegállapodás: határozattal válaszolhat a magyar vétóra az Európai Parlament
Többpárti állásfoglalás készül, amely jó eséllyel bírálni fogja Magyarországot, amiért a gazdasági helyzetére hivatkozva vétót emel az irányelvre vonatkozó javaslattal szemben.

Link másolása

hirdetés

Jelenleg 137 ország támogatja az OECD keretében létrejött globális minimális társaságiadó-kulcsról szóló megállapodást – ezek között 26 európai uniós ország van. Egyedül Magyarország nem támogatta a kezdeményezést, amit az adóelkerülés és az adócsalás mérséklésére találtak ki, de emellett segítené a jelenlegi gazdasági problémák megoldását is. Úgy tűnik, hogy az EU most döntésre szánta el magát a magyar vétó miatt.

A Népszava megtudta, hogy

többpárti európai parlamenti állásfoglalás készül a „globális adómegállapodást aláásó” nemzeti vétókról. És mivel egyedül mi vagyunk a tervek ellen, egyértelmű, hogy a határozat célpontja Magyarország.

Az EU terve, hogy jogszabályba foglalná a megállapodást, amelyhez valamennyi tagország kormányának a beleegyezésére szükség van.

Az EP meghatározó politikai csoportjai már elkészítették a határozati javaslataikat, hétfőre elkészülhetnek a közös állásfoglalás-tervezettel.

Ez jó eséllyel bírálni fogja Magyarországot, amiért a gazdasági helyzetére hivatkozva vétót emel az irányelvre vonatkozó javaslattal szemben.

Jelenleg több frakció támogatná, hogy az irányelvet Magyarország nélkül – megerősített együttműködés keretében –fogadják el, ám a kereszténydemokraták és a konzervatívok nem értenek ezzel egyet. Szerintük a kívülmaradás alááshatja a belső piacot és torzíthatja a versenyt a tagállamok között.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Észak-Korea szerint Dél-Koreából érkező léggömbök terjeszthették el náluk a koronavírust
Egy 18 éves katona és egy 5 éves gyerek óvatlansága állhat az ország közel ötödét megfertőző járvány mögött. Legalábbis az észak-koreai állami hírügynökség ezt állítja.

Link másolása

hirdetés

Észak-Korea déli szomszédját okolja az országban kitört koronavírus-járvány miatt, írja a The Guardian.

Phenjan szerint olyan léggömbök terjeszthették el a vírust a közel 26 millió lakosú országban, melyeket Dél-Koreából indítottak útnak, bár hivatalosan nem nevezték meg déli szomszédjukat.

Észak-Koreában a világjárvány kitörésének első két évében hivatalosan egyetlen fertőzöttet sem azonosítottak. Az első beteget május 12-én jelentették, ami komoly közegészségügyi válságot vetített előre az elszegényedett, éhezéssel küzdő országban. Pénteken 4750 embernél jelentkeztek a tünetek, ezzel összesen 4,74 millió fertőzöttről tudnak az országban.

Az észak-koreai egészségügyi hatóságok hivatalosan lázas betegségnek azonosítják a Covid-19-et, ami szakértők szerint a tesztkészletek súlyos hiányára utalhat. Az országban eddig hivatalosan 73 ember halálát ismerték el a járvánnyal összefüggésben.

Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) pénteken közölte, hogy

hirdetés
egy 18 éves katona és egy 5 éves gyerek még április elején Kumgang tartományban érintettek meg „azonosítatlan tárgyakat”. Később mindkettejük koronavírus-tesztje pozitív lett.

A hatóságok közleményéből kiderül, hogy a két fertőzött környezetében meredeken emelkedni kezdett „a lázas megbetegedések” száma. A KCNA egyúttal figyelmeztette az ország lakóit, hogy óvatosan kezeljék a déli határ felett átrepülő léggömböket és tárgyakat.

Észak-koreai disszidensek rendszeresen küldenek leggömbökkel rendszerellenes szórólapokat és humanitárius segélyt a szomszédos országban rekedteknek. Az amerikai járványügy (CDC) szerint nem zárható ki, hogy tárgyak felületén keresztül terjedjen a Covid-19, de ennek kockázata meglehetősen csekély.

Az országban azután kezdett terjedni a koronavírus, hogy a karantént követően újra beindult a kereskedelem Kína és Észak-Korea között. Szakértők szerint ha Kim Dzsongun arra a következtetésre jutott volna, hogy Kínából érkezett a vírus az országába, szigorítani kellett volna a karanténintézkedéseket a határmenti térségben, ami a kereskedelem újabb visszaesését eredményezhetné.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Meghalt Böszörményi Gyula József Attila-díjas író
57 évesen hunyt el az Álomfogó-regények írójaként ismertté vált író.

Link másolása

hirdetés

Június 29-én, 57 éves korában meghalt Böszörményi Gyula József Attila-díjas író – vette észre a 24.hu a gyászoló család Facebookon közzétett közleményét.

Mint ismert, az író izomsorvadásos betegségben szenvedett és gyerekkora óta mozgássérült volt. 2002-ben lett országosan ismert Gergő és az álomfogók című meseregényével, amit aztán több kötettel is folytatott. De az ő nevéhez fűződnek olyan sikeres regénysorozatok is, mint az Ambrózy báró esetei.

hirdetés

„Te vagy az, aki fölfelé zuhan

És zuhantában nem követ

Ismert pályát, másik követ”

– búcsúzik a család egy Müller Péter Sziámi-dal szövegével.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: