News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Olyan volt, mint egy igazi koncentrációs tábor” – mondja egy ukrán házaspár az orosz gyűjtőtáborról

Olekszandr és Olena azt állítja, az oroszok több órán keresztül vallatták őket, a „szűrőtáborban” pedig elképesztő állapotok uralkodtak.

Link másolása

hirdetés

Egy orosz gyűjtőtáborban szerzett tapasztalatairól mesélt a BBC-nek egy ukrán házaspár. Olekszandrnak és Olenának sikerült megszöknie Mariupolból, de csak az ostrom alatt álló várostól északnyugatra fekvő Nikolszke faluig jutottak. Ott viszont egy oroszok által létrehozott menekültközpontba, vagyis "szűrőtáborba" kerültek.

"Olyan volt, mint egy igazi koncentrációs tábor"

- mondja a 49 éves Oleksandr.

A pár elmondása szerint az egykori iskolában kialakított táborban ujjlenyomatot vettek tőlük, minden oldalról fotót készítettek róluk és több órán keresztül vallatták őket az oroszok, "mint egy börtönben" - fogalmaztak.

Azt mondják, nagyon féltek attól, hogy az oroszok megnézik a telefonjukat, ezért minden Ukrajnával kapcsolatos bizonyítékot töröltek a telefonjaikról, még a lányuk fotóját is, amin az ukrán zászló előtt áll.

Olekszandr szerint bebizonyosodott, hogy a félelmük jogos volt, ugyanis a kihallgatásuk során elvették tőlük a telefonjaikat, és az orosz biztonsági tisztek átnézték a fényképeiket, a híváselőzményeiket és megvizsgálták kapcsolatban állnak-e újságírókkal, kormányzati vagy katonai tisztviselőkkel.

hirdetés
"Ha valakit azzal gyanúsítottak, hogy »ukrán náci«, azt Donyeckbe vitték további vizsgálatra vagy kivégzésre"

- fogalmazott Olekszandr, bár állítását a BBC nem tudta ellenőrizni.

Olekszandr azt is hozzátette: bármilyen kétség, vagy kis ellenállás esetén a pincékbe vihették az embereket kihallgatásra és kínzásra.

"Mindenki félt, hogy Donyeckbe viszik"

- fogalmazott.

A párt végül őrizetbe vették, és felkerültek egy evakuálási listára.

A házaspár szerint a "szűrőtáborban" elképesztő állapotok uralkodtak.

Olena arról számolt be, hogy az idősek a folyosókon aludtak matrac és takaró nélkül. Állítása szerint több ezer emberre mindössze egyetlen WC és mosdó jutott. A szappan és a fertőtlenítőszer már a második napon elfogyott, egy idő után pedig nem volt vécépapír és egészségügyi betét sem. Olena szerint elviselhetetlen bűz volt, az emberek között pedig hamar elkezdett terjedni a vérhas is.

Az orosz hatóságok végül egy Oroszországba tartó buszra akarták felrakni a párt, de ők inkább kockáztattak és privát sofőrt kerestek. A sofőr aztán elvitte őket az oroszok által megszállt Bergyanszk városába. Itt aztán három napjukba telt, mire találtak egy újabb sofőrt, aki ukrán ellenőrzés alatt álló területre vitte őket. 12 orosz ellenőrző pontot kikerülve végül sikerült eljutniuk Zaporizzsjába, ahonnan egy éjszakai vonattal utaztak tovább Lvivbe. Itt nyilatkoztak a BBC-nek is.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
A kormány határozza meg a gáz árát, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő cég pedig drágábban adhatja, mint az állami MVM
Tóth Bertalan kérdésére Koncz Zsófia államtitkár nem válaszolt érdemben. Az ellenzéki politikus szerint ez azért is pikáns, mert az államtitkár anyja Mészáros Lőrinc gázszolgáltató cégének az egyik vezetője.

Link másolása

hirdetés

Többet kell fizetnie a gázszolgáltatásért a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő szolgáltató ügyfeleinek, mint az állami MVM-nél. Az MSZP társelnöke szerint ez érthetetlen, mivel a díjakat a kormány határozza meg.

„Szolgáltatóként határozta meg a minisztérium ezt az alapdíjat és valóban az állami tulajdonú szolgáltatónál ezt alacsonyabb mértékben határozta meg, Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő szolgáltatónál pedig magasabb összegben” – magyarázta az RTL Híradónak Tóth Bertalan.

A különbség egy átlagos fogyasztó esetén évi nyolcezer forint.

Tóth Bertalan az ügyben feltett írásbeli kérdésére Koncz Zsófia államtitkár nem válaszolt érdemben. Az ellenzéki politikus szerint ez azért is pikáns, mert az államtitkár anyja Mészáros Lőrinc gázszolgáltató cégének az egyik vezetője.

hirdetés

A kormány az RTL-nek azt válaszolta: „a területi sajátosságok miatt az Opus Tigáz üzemelteti a leghosszabb elosztói hálózatot hazánkban, ezért itt szükségszerűen magasabb a hálózatra számított rendszerhasználati díj is."

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Energiaválság: olyat csináltak a szlovénok, amit csak kevesen vállaltak be
Nincs ársapka, nincs rezsicsökkentés, van viszont több támogatási csomag azok számára, akiket a válság a legrosszabbul érint.

Link másolása

hirdetés

Az energia drágulásának ellensúlyozását szolgáló támogatási csomagokról döntött csütörtökön a szlovén kormány - közölte a szlovén közszolgálati televízió.

Az egyik csomag 40 millió euró értékben a vállalkozásokat segíti, míg a másik 41 millió euró értékben a veszélyeztetett csoportoknak nyújt támogatást.

Matjaz Han gazdasági miniszter a vállalkozásokat érintő csomagról elmondta: 20 millió euró idén, 20 millió euró 2023 márciusáig áll rendelkezésre. A kedvezményezettenként félmillió, illetve legfeljebb 2 millió euró összegű támogatás abban az esetben igényelhető, ha az energiaárak legalább kétszer magasabbak lesznek a tavalyi átlagnál, és a vállalatok energiaköltségeik legfeljebb 30 százalékát fedezhetik belőle - hangsúlyozta.

Hozzátette: a nagy energiafogyasztású vállalkozások csak abban az esetben lesznek jogosultak a támogatásokra, ha veszteségesen működnek, ekkor költségeik 70 százalékát állják.

Azok a főként kis- és középvállalkozások, amelyekre vonatkoznak a szabályozott villamos energia és földgáz árak, nem jogosultak a programra.

A szlovén kormány még júliusban maximálta a kis- és középvállalkozók, valamint a lakosság számára a gáz és villany árát, valamint 22 százalékról 9,5 százalékra csökkentette a villamosenergia áfáját. A rendelet szeptember 1-jén lép érvénybe, egy éves időtartamra.

hirdetés

Luka Mesec munkaügyi miniszter a veszélyeztetett csoportok támogatására szánt csomaggal kapcsolatban kiemelte:

az intézkedés 63 ezer veszélyeztetett és 7400 fogyatékossággal élő személyt érint, akik 200 eurós egyszeri támogatásban részesülnek. Amennyiben egy háztartásban több hátrányos helyzetű személy van, az összeg annak megfelelően csökken. Például ha egy háztartásban két munkanélküli személy él, a támogatás összege 313 euróra csökken fejenként - magyarázta.

Az egyszeri segélyt ugyanúgy folyósítják, mint a többi szociális támogatást. A háztartások bármire felhasználhatják a támogatást - fogalmazott a tárcavezető.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Videó: megpörgetett egy óriáskereket a tomboló vihar, és a kabinok leszakadtak róla Toszkánában
A felhőszakadásoknak és a 140 km/h-t elérő széllökéseknek már két halálos áldozata is van.

Link másolása

hirdetés

Brutális vihar tombol Toszkánában, amely nemrég elérte Piombino városát is. A Repubblica azt írja, hogy a felhőszakadásoknak és a 140 km/h-t elérő széllökéseknek már két halálos áldozata is van. Egy férfi Luccában vesztette életét, míg egy nőt egy fa ütött agyon Carrarában.

Eugenio Giani toszkánai kormányzó egy videót is közzétett az Instagramon, látható, hogy a heves széllökések megpörgetik a Piazza Bovio téren álló óriáskereket, a kabinok pedig leszakadnak róla.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A finn miniszterelnök cáfolja, hogy drogok hatása alatt állt a kiszivárgott a bulivideón
A buliról készült videón valakik „lisztről” beszélnek, ami Finnországban a kokain közismert elnevezése.

Link másolása

hirdetés

Tagadja a finn miniszterelnök, hogy a csütörtökön előkerült bulivideóban drogok hatása alatt táncolt volna önfeledten, írja a LADbible. Azután merült fel Sanna Marin esetleges kábítószer-fogyasztásának lehetősége, hogy a videóban valakik jól hallhatóan „lisztről” beszélnek, ami a finneknél a kokainra utaló szlengszó.

Marin azzal érvelt, hogy a felvételek „privát videók”, és „nem nyilvánosak”. Kitartott amellett, hogy nem követett el semmi illegálisat az eseményen, és azt mondta, „nincs rejtegetnivalója”. A 36 éves miniszterelnök bevallása szerint kizárólag alkoholt fogyasztott a húsz ember, köztük több tévés műsorvezető, egy ismert stylist, egy képviselő és egy influenszer részvételével megtartott házibulin, ami két lakásban kezdődött, és két bárban ért véget.

Marin szerint éppen ezért semmi értelme rendőrségi vizsgálatnak sem, hiszen semmi törvénybe ütköző nem történt a buliban. A miniszterelnök biztonsági emberei bár ott voltak a helyszínen, de nem vettek részt a buliban.

A finn miniszterelnök azt mondja, hogy a szivárogtatás ellenére sem zárja ki életéből a barátait, és kitart amellett, hogy másokat sem látott drogozni az este folyamán. Hasonlóképpen nyilatkozott Karoliina Tuominen is, aki nem látott drogfogyasztásra utaló jeleket a buliban. Az ismert rádiós műsorvezető szerint semmi különös nem történt aznap este, csak néhány felnőtt szórakozott egy jót.

hirdetés

Sanna Marin az eset kapcsán nyomatékosította: a szabadidejét szereti a vele egykorú barátaival tölteni, amikor ugyanúgy szórakozik, ahogy a többiek. Hozzátette: esze ágában sincs megváltozni, épp ugyanaz az ember marad, aki eddig is volt, és csak remélni tudja, hogy ezt elfogadják az emberek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: