HÍREK

Olyan sok embert oltottak be Izraelben, hogy már telefonon kell rábeszélni a kimaradtakat

Míg márciusban napi 80 ezer ember kapta meg a vakcinát, a napi átlag most már csak 6000 - elfogytak ugyanis azok, akik be akarják oltatni magukat, egymillióan viszont még hiányoznak a felnőttek közül.
Fotó: - szmo.hu
2021. április 03.


Link másolása

Amilyen hatalmas lendülettel indult az oltási kampány Izraelben, olyannyira laposodott most el az oltási görbe. Ennek oka, hogy aki be akarta oltatni magát, azok nagy része már megtette, sokan viszont még kivárnak. Az egészségügyi dolgozók az utóbbi időben jobb híján oltás helyett telefonon próbálják rábeszélni őket, hogy oltassák be magukat - írja a The Times of Israel.

Izraelben már februárban be volt oltva a lakosság fele, nem sokkal később pedig már az volt a tudományos körökben a vita tárgya, hogy vajon elérték-e már a nyájimmunitást.

Az oltásdömping február közepén érte el a maximumát, amikor egy nap alatt 83 280 embert oltottak be. A szám még mindig magas volt márciusban, amikor átlagban 45 ezren kapták meg naponta az oltást, azóta rohamosan csökkent. Olyannyira, hogy a múlt heti számok alapján átlagosan 6 ezer embert oltottak be naponta.

Ennek okai nem abban keresendők, hogy nem lenne elég vakcina, vagy az oltási terv akadozna, hanem abban, hogy egyszerűen elfogytak az emberek. Azok, akik prioritásnak érezték az oltást, azok már megkapták, most már azok jönnek, akik vonakodnak.

Ők viszont egyelőre nem jönnek éppen azért, mivel ilyen-olyan okokból fenntartásaik vannak. Az egészségügyi dolgozók emiatt telefonon keresik meg őket, és megpróbálják rábírni őket az oltásra.

Eddig 5,24 millió izraeli kapta meg az első oltást, míg teljes körűen, azaz két dózissal 4,79 millióan vannak beoltva. A 9,3 millió össznépességhez képest azonban ez még mindig kevés, a becslések szerint még legalább 1 millió oltásra jogosult van.

A 90 évnél idősebb izraeliek közül 97,4%-nak volt meg legalább egy oltása. A 80–89 éveseknél ez az arány 94,6%, a 70–79 éveseknél 97,3%, a 60–69 éveseknél 88,7%. Az ötvenes, negyvenes, harmincas és huszonéves izraeliek esetében ez 87,2%, 82,3%, 77,6% és 72,9%.

A távolmaradásnak számos oka lehet: egyrészt Izraelben is rengeteg oltásellenes álhír terjed, így sokan bizalmatlankodnak az oltóanyagokkal kapcsolatban. Mások vallási megfontolásból nem oltatják be magukat: egyes ortodox zsidók határozottan ellenzik az oltást, míg mások a zsidók tavaszi ünnepe, a pészah miatt odázzák el az oltást. Emellett az okok abban is keresendők, hogy sokan nem akarnak az esetleges mellékhatásoktól szenvedni az ünnepek alatt, így inkább még várnak vele. A szakértők arra számítanak, hogy a pészah után - amely idén április 4-ig tart - ismét visszatér az oltási kedv.



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Óriási fölénnyel nyerte Dr. Kulja András a Magyar Péter által meghirdetett szavazást, mégis csak az EP lista negyedik helyére kerül majd
Az egészségügyi tiktokert meg sem tudták szorítani a többiek, 39 ezernél is több szavazatot kapott. Az első tízben több nő van, mint férfi.

Link másolása

Dr. Kulja Andrásra szavaztak a legtöbben, így ő lehet az egyik EP-képviselőjelöltje Magyar Péter pártjának a június 9-i választáson. Az éppen Békés megyei országjáráson tartózkodó Magyar a Facebookon jelentette be, hogy lezárult a szavazás, amire két nap alatt 95 ezernél is több voks érkezett.

„A szavazataitok alapján összeállítjuk és rövidesen nyilvánosságra hozzuk az EP listánkat. Holnap délelőtt pedig megkezdjük az aláírásgyűjtést” – írja a posztban Magyar Péter.

A lista alapján az egészségügyi influenszerként közismert Kulja toronymagasan, 39 ezer szavazattal nyert, míg a tizedik helyhez már 2600 szavazat is elég volt. A listára összesen hat nő és négy férfi került fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter pártjának színeiben indulna a Gyurcsány Ferencet játszó színész
Sás Péter eredetileg függetlenként indult volna a mezőhegyesi polgármesteri székért, de lehet, hogy inkább mégis a TISZA Pártot választja.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Erősen gondolkodik azon a független Sás Péter, hogy inkább Magyar Péter pártjának színeiben induljon a mezőhegyesi polgármester-választáson, írja a Telex. A színészt a legtöbben a 2013-as, szédületesen rossz Elment az öszöd című filmből ismerhetik, amiben Gyurcsány Ferencet alakította.

Sás Péter a Talpra Magyarok! Közösség alapítójának mezőhegyesi állomásán, a közönség soraiból kilépve élő adásban kérdezett Magyartól. Arról érdeklődött, az általa csak Lézer Jankónak becézett Lázár Jánost, aki állítása szerint a műemléknek számító ménesparancsnoki épületet rombolja (habár erre konkrét bizonyítékot nem hoz fel), hogyan lehetne számon kérni.

Magyar szerint számtalan ehhez hasonló esetet lehetne sorolni Budapesten és vidéken is, „annyi történik, hogy nem működik az állam”, kézi irányítással működnek a hivatalok. Egy kormányváltás után ezeket nem fogják tudni visszaépíteni, de a hivatalokat újra működésre tudják bírni, és „el tudjuk kerülni, hogy a propaganda, azt hiszem, a legolvasottabb online portál, az Index, olyan interjút készítsen Tiborcz Istvánnal, a nemzet vejével, amelyben nem arról kérdezik, hogy 36 évesen hogy 500 milliárd forintja, azon kívül, hogy tehetséges, amit kár lenne tagadni, hanem arról kérdezik, hogy valóban mit tesz a nemzeti örökség, az épített örökség védelméért.”

Magyar Péter és a színész beszélgetését a lenti videóban 29:23-tól lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Deutsch Tamás: Ki a f*sz az a Magyar Péter?
De azért vitázna vele, hisz erről már korábban is beszélt.

Link másolása

Erősen indította a kormányközeli Mandinernek adott interjúját Deutsch Tamás EP-képviselő, a Fidesz-KDNP EP-listájának vezetője:

„De most komolyan, »who the fuck is« Magyar Péter? Ennyi.”

Magyarul ez nagyjából annyit tesz, mint „ki a f*sz az a Magyar Péter”, ami minimum érdekes, mivel Deutsch megerősítette, hogy a pártok listaállítása, május harmadika után „minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel” kész vitázni.

Tovább árnyalja a képet, hogy a Deutsch Tamást indító kormánypártokhoz közel álló Megafon Központ

az elmúlt hónapban csak a Facebookon több mint 148 millió forintott költött hirdetésre, a pénz zöme pedig pont a Magyar Péterről szóló bejegyzésekre ment el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Háromfős titkárságot igényelt lemondása után Novák Katalin
Lakást viszont egyelőre nem kért a volt köztársasági elnök.

Link másolása

Az Index megkeresésére az Országgyűlés Sajtóirodája közölte, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök a lemondása után lakás használatára nem nyújtott be kérelmet, de háromfős titkárságot fog alkalmazni.

A volt köztársasági elnökök életük végéig alkalmazhatják a titkárságot, továbbá

térítésmentes egészségügyi ellátás, lakás, autó, valamint az aktuális házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese illeti meg őket, amely jelenleg havi bruttó 4,5 millió forint.

A kegyelmi botrány után lemondott Novák a későbbiekben is bármikor igényelheti a korábban nem kért szolgáltatásokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET: