HÍREK
A Rovatból

Ők lehetnek Novák Katalin utódai, már múlt csütörtök óta castingolják a jelölteket

Az Index szerint három személy népszerűségét és ismertségét kezdték el mérni a telefonos kérdőívekkel. Egy meglepő név is van közöttük.

Link másolása

Még fel sem szállt Novák Katalin repülőgépe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről múlt csütörtökön, hogy Katar felé tartson utolsó hivatalos útjára, amikor a kormányzat már meg is kezdte a lehetséges jelöltek castingolását - tudta meg az Index.

A portál szerint Orbán Viktor ezúttal nem gondolkodik női köztársasági elnökben, illetve, hogy nagyon frusztrálja a Fidesz vezérkarát, hogy a párt által támogatott három elnökből kettő már megbukott. Egy neve elhallgatását kérő forrás arról beszélt: „az új elnök nem baj, ha kicsit szürke és kissé savanyú, de legyen támadhatatlan.

„Áder János nem volt show-man, mégis két ciklust végigvitt.”

Az Index szerint csütörtök óta három személy népszerűségét kezdték el mérni telefonos lekérdezésekkel:

 • Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert,
 • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert,
 • és Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát.

  A listán talán Merkely neve a leginkább meglepő. Az INdex szerint a koronavírus járvány alatt egycsapásra ismerté váló Széchenyi-díjas orvos a tudományos eredményei, a habitusa és a vezetői tapasztalata alapján alkalmas lehetne arra, hogy beköltözzön a Sándor-palotába. A probléma, hogy a róla készült bulivideók miatt később előkerülhetnek és a gúnyolódók céltáblájává válhat.

  Hármuk mellett a lehetséges jelöltek között említik még az első Orbán-kabinet Miniszterelnökségét vezető miniszterét, Stumpf Istvánt, valamint Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert is, aki jelenleg a Fidesz EP-képviselője.

  Az Index arról is ír, hogy a kormánypárt tagságát megzavarta Novák Katalin ügye, illetve lemondásának körülményei is. Több vidéki fideszes azt mondta: nagyon várják a február 17-i évértékelőt, valamint a 21-i kihelyezett frakcióülést.

  „Csak remélni tudjuk, hogy Orbán Viktor magyarázatot fog adni arra, hogy miért bukott meg a Fidesz két jól felépített és népszerű női politikusa gyakorlatilag néhány nap alatt”

  – fogalmazott egy vidéki képviselő. Azt is hozzátette: remélik, hogy Orbán mihamarabb megnevezi az új államfőjelöltet, valamint az EP-lista vezetőjét is, a lemondott Varga Judit helyett.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Népszerű
  Ajánljuk
  Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  A Rovatból
  Nem nézett ki jól Orbán a beszéde közben: „Hivatalból mindig egészséges” – ennyit mondtak csak róla
  Sokaknak feltűnhetett a miniszterelnök rekedtes hangja az MKIK évadnyitóján. Sajtófőnöke szerint nincs miért aggódni.

  Link másolása

  Aki követte Orbán Viktor beszédét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évadnyitó rendezvényén, annak feltűnhetett a kormányfő reszelős, rekedtes hangja. A Blikk rá is kérdezett Havasi Bertalannál, a miniszterelnök sajtófőnökénél, hogy jól van-e Orbán.

  „A miniszterelnök hivatalból mindig egészséges”

  – válaszolta a lapnak Havasi. Felidézik, hivatalosan utoljára 2019 decemberében esett ágynak a miniszterelnök.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  A Rovatból
  Vörös vonal: Pokorni Zoltán is reagált arra, hogy 150 ezres tandíjat kérnének a szülőktől a kerület egyik iskolájában
  A távozó polgármesternek „elvi és gyakorlati problémái” is vannak a fenntartóváltással. Szerinte az egyetem és a Klebelsberg Központ is követett el hibákat az ügyben.

  Link másolása

  Botrány és tiltakozás kíséri a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola és Gimnázium fenntartócseréjét. Miután a Gábor Dénes Főiskola átvenné az intézményt, tandíjat kérnének, ami akár havi 150 ezer forintos plusz terhet is róhatna a családokra.

  „Kiráz a hideg az egésztől” – mondta el egy szülő a fenntartóváltásról, miután hétfőn aláírásgyűjtésbe kezdtek a szülők annak érdekében, hogy az iskola ne kerüljön az egyetemhez. A megszólaltatott édesanya gyerekei, bár szeretik az iskolájukat, kénytelenek lesznek váltani, ha fizetőssé teszik az intézményt.

  „Hát, gondolom, a szokásos. Megint lenyúlják az iskolát, ingatlant, épületet, aztán majd lehet, hogy egyszer csinálnak egy lakóparkot. Bármi lehet”

  – mondta el a Blikknek egy apuka.

  Az Élhető Hegyvidékért Egyesület elnöke, Balla Judit szerint nem azzal van a baj, hogy magániskola nyílna a kerületben, hanem azzal, hogy emiatt megszűnne egy jól működő, mindenki által szeretett ingyenes intézmény.

  „Ahhoz képest, hogy egy iskola átvételéről van szó, az az anyag, amit letettek, semmi. Ha ezt valaki komolyan gondolná, egy nagyon komoly anyag kellene, amiben igenis vannak ígéretek és igenis vannak vállalások” – mondta el az ügyről Novák István, az egyesület elnökségi tagja.

  Az ügyben megszólalt Pokorni Zoltán is. A XII. kerület távozó polgármestere elmondta a Blikk kérdéseire küldött válaszában az alábbiakat közölte:

  „Számomra a közfeladatot ellátó oktatási intézmények tandíjkötelessége mindig is vörös vonal volt. Egyházak, sőt, egyetemek is vettek át már köznevelési intézményeket, de a tandíjmentesség mindenhol megmaradt.

  Egyetértek Fonti Krisztina alpolgármesterrel abban, hogy a Tamási jövőjével kapcsolatban az önkormányzat számára a szülők és a pedagógusok véleménye a döntő. De az biztos, hogy a most odajárók, a kerületi családok, a német nemzetiségi tanulók és a Hegyvidéken élők a jövőben sem fizethetnek tandíjat a Tamásiban.

  Elvi és gyakorlati problémákat látok az ügyben. Az első és legfontosabb a tandíj kérdése. A másik, hogy egy területi feladatokat ellátó iskola profilját meg lehet-e ennyire szűken határozni. Kétségtelen, hogy ma a műszaki és IT-végzettség jelenti a legmagasabb várható kezdő és életjövedelmet. Az is kétségtelen, hogy a magyar iskolarendszer gyengén teljesít műszaki, természettudományos képzés tekintetében, jó lenne ezen erősíteni. De az ellenkező véglet, a nyelvi és humán kompetenciák sem válhatnak másodlagossá.

  Persze, vannak gyakorlati, sőt, stílusbeli kifogásaim is. Hiba volt, hogy a KLIK [helyesen: Klebelsberg Központ – a szerk.] és az egyetem csak a gimnáziumi jelentkezések lezárását követő napokban jelezte az érintettek felé az igényt a fenntartóváltásra, amikor már a miniszter döntés határideje szorítja az egyeztetéseket. Az időprés, az ultimátum nem az érdemi párbeszédnek, hanem az indulatoknak kedvez. Ez pedig nem jó tanácsadó.

  Amikor a mostani tamásis gyerekek szülei még a felsőoktatásban tanultak, akkor a Gábor Dénes Főiskola nem a felsőoktatási intézményi rangsor elején foglalt helyet. Azóta egyetemmé vált, de nem mutatta be a szülőknek az elmúlt 20-30 év előrelépéseit. Ennek pótlása is talán megnyugtató lehetne.

  A Hegyvidéken élők sokféle középiskolákból válogathatnak. Talán az országban itt a legnagyobb és legszínesebb a kínálat. Ez egyszerűtől az elit állami középiskolákig, az egyházi iskoláktól a Lauderen és a Waldorfon keresztül az angol, osztrák, japán nyelvű iskoláig. Megszoktuk a színes kínálatot, ez így jó, sokat dolgoztunk ezért. Az országos kompetenciaméréseken a Hegyvidék mindig az élbolyban van, az itteni családok gyermekei jó színvonalú képzést kapnak.

  Biztosan nem támogatunk olyan elképzelést, amely az eredményeink ellen hat, és amelyet a szülők, a pedagógusok többsége elutasít”

  – fogalmazott a kerületvezető.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Ókovács Szilveszter: „nem támadni kellene, hanem inkább tanítani” az Operaház büfészünetét
  Az igazgató szerint szükségük van arra a bevételre, amit a Carmina Burana előadásba beillesztett kényszerű büféztetésből szereznek.

  Link másolása

  Vasárnap szabályosan letarolta az internetet a hír, hogy Ókovács Szilveszter utasítására az eddig megszakítás nélkül játszott Carmina Burana előadását egy félórás szünettel vágják ketté kifejezetten azért, hogy az Operaház büféjének bevételét növeljék.

  Az ez ellen tiltakozó karmester ellen az intézmény jogi lépéseket tervez, míg az ügyben megszólalt – többek között – Miklósa Erika operaénekes és Pottyondy Edina humorista-influenszer is. A közösségi oldalakat pedig elárasztották az opera büféjével kapcsolatos mémek.

  Forrás: Facebook

  Miután sokat kritizálták az Opera gyakorlatát, megszólalt a büféztetés ügyében Ókovács Szilveszter is. Az igazgató nem lát semmi kivetnivalót a gyakorlatban, sőt. Az RTL Híradónak nyilatkozva azt mondta:

  „Fontos leszögezni: az Opera boltjai, túrái, büféi is saját üzemeltetésben vannak, azok nyereségét a kollégák Szép-kártyáira vezetjük rá. Ezt a gyakorlatot nem támadni kellene, hanem inkább tanítani!”

  Az igazgató úgy fogalmazott: „engedjék meg, hogy a bevételhez hozzájussunk”, miután elmondása szerint a magyar Operaház a párizsi hasonló intézmény költségvetésének nagyjából ötödéből működik.

  „Aki Operába akar jönni, és ebben a minőségben, ilyen környezetben kívánja meghallgatni a zeneműveket, az el tudja dönteni, hogy akar-e perecet venni, vagy sem. De a kollégáimat ne fosszák meg ennek a bevételnek a lehetőségétől” – tette hozzá Ókovács Szilveszter.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Kárpátalja Magyarországhoz kerülne egy térkép szerint, amit a volt orosz elnök mögé vetítettek
  A Dmitrij Medvegyev mögé vetített, a tervezett jövőt ábrázoló térképen az Oroszországgal ellenséges Románia és Lengyelország is területekhez jutna, míg Ukrajnából alig maradna valami.

  Link másolása

  A 2008 és 2012 között (lényegében technikai okok miatt) Vlagymir Putyint az elnöki székben váltó Dmitrij Medvegyev sokáig szelídebb hangot ütött meg az országot 2000 óta ténylegesen irányító kollégájával szemben, ám az orosz-ukrán háború 2022-es kitörése óta megszokhattuk, hogy rendre a legvadabb nyilatkozatokkal bombáz, akár az USA-ról, akár az ukránokról, akár Európa szerepéről beszél a háborúban.

  A jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyetteseként működő Medvegyev ezúttal egy térkép előtt arról beszélt, hogy Ukrajna mindig is Oroszország része volt, a történelmi területeknek vissza kellene térniük Oroszországhoz.

  „Ukrajna egyik korábbi vezetője valamikor azt mondta, hogy Ukrajna nem Oroszország. Ennek a koncepciónak örökre el kell tűnnie. Ukrajna határozottan Oroszország”

  – üzente Medvegyev, nagy tapsot kiváltva a nézőközönségből.

  A volt elnök és miniszterelnök mögötti térkép azonban sok embernek még jobban szemet szúrt, mint maga a beszéd. Ezen az látható, hogy a jelenlegi Ukrajna területét alaposan megcsonkítanák – azonban nem csak Oroszország javára. Északnyugat-Ukrajna eszerint Lengyelországhoz kerülne – ami azért érdekes, mert Lengyelország az egyik legharcosabb támogatója megszállt szomszédjának, míg az egyik legellenségesebb politikát folytatja Oroszországgal szemben az egész Európai Unióban.

  A kép szerint a Moldovovától északra eső területek (a szintén Ukrajna-barát) Romániához kerülnének, míg

  Magyarország megkapná a teljes Kárpátalját.

  Utóbbinak azért van jelentősége, mert Európa-szerte sokan Magyarországot tartják a leginkább oroszbarát országnak, és a cáfolatok ellenére sokakban tartja magát az az elmélet, hogy Putyin hazánk támogatása és Ukrajna elleni vétóiért cserébe megkapná a magyarok lakta ukrajnai területeket.

  Bár az orosz vezetők többször ellenséges és megszállandó területként beszéltek a szintén volt szovjet tagköztársaság Moldováról is, a jelenlegi térkép ezt az országot érintetlenül hagyná, és a szövetséges Belarusz területe sem változna. A jelenleg hivatalosan több mint 600 ezer négyzetkilométeres Ukrajnából azonban mindössze Kijev megye maradhatna meg.

  A sokak által oroszbarátnak kikiáltott magyar kormányzat legutóbb múlt héten tett azért, hogy ez a vélemény ne sokat változzon: Orbán Viktor tiszteletre nem méltó sovinisztának nevezte a moszkvai börtönben meghalt ellenzéki vezetőt, Alekszej Navalnijt, özvegyének európai parlamenti beszédén a fideszes képviselők nem vettek részt, míg temetése napján Szijjártó Péter nevetgélt önfeledten Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk