KULT

"A közönségtől kapott szeretetből építkezünk" – interjú a 15 éves Ocho Machóval

Megjárták a Sziget nagyszínpadát, legnépszerűbb daluk 25 millió lejátszásnál tart a YouTube-on, most pedig felejthetetlen születésnapi koncertre készülnek.

Link másolása

Május 12-én tartja 15. születésnapi buliját a Barba Negra Trackben az Ocho Macho zenekar. A nyolctagú csapat folyamatos építkezéssel jutott el mostani népszerűségéig, de a Nagy-Szín-Pad verseny három évvel ezelőtti megnyerése különösen nagyon lendített rajtuk.

Erről is mesélt Kirchknopf Gergő frontember, valamint szóba került az is, mitől válhatott legnagyobb slágerükké a Jó nekem, vágynak-e spanyol nyelvterületre, és alapvetően bulizenét játszó együttesként mekkora szerintük a szövegeik jelentősége.

– Hogyan alakult ki a zenekar fúvósokkal és latin életérzéssel felturbózott hangzásvilága? Milyen hatások értek benneteket, kik voltak az előképeitek?

– 2003-ban Kőszegen, egy családi ház pincéjében, egy baráti társaság zenélgetett céltalanul a saját örömére. Amikor én is odatévedtem megbeszéltük, hogy megtanulunk kb. 40 dalt mindenki ízlésvilágából. Így lett a nagy eklektika, amit a mai napig viszünk tovább, hiszen még mindig hisszük, hogy a zene nem akar kategorizálódni a mi életünkben. 

– A szombathelyi származásotok mennyire hangsúlyos számotokra, milyen erős szálakkal kötődtök a városhoz?

– Mára már azt kell mondjam, nagyon "innational" a zenekar, ami alatt azt értem, hogy anno Kőszegen alakultunk, de ma már a tagok fele Budapesten száll be a buszba, annak ellenére, hogy zalaegerszegi, zalalövői, hajdúszoboszlói. A másik fele pedig Kőszeg-Szombathelyről indul. Mégis mindannyian kötődünk Kőszeghez és Szombathelyhez, itt vagyunk igazán otthon.

Barátaink pontosan tudják, mennyi nehézségen vagyunk túl, mennyi munkával jár a “siker”. Persze ezek édes gondok, de a nehézségek okoztak azért borús időszakokat is bőven. Ettől függetlenül hiszünk a szamárlétrában és alázattal dolgozunk tovább.

– Három éve nyertétek meg a Nagy-Szín-Pad versenyt. Visszatekintve mennyit lendített a karriereteken ez a győzelem?

– Nagyon örömteli érzés volt szembesülni az általunk sem ismert ténnyel, hogy mennyien szavaztak ránk, mennyien szeretik a zenénket. A médiamegjelenések löktek egy nagyot, az – amúgy már egész jól működő – gépezeten, új erőre kaptunk. A Nagy-Szín-Pad miatt az ország olyan szegleteibe is eljutott a zenekar híre, ahol korábban nem ismertek bennünket.

– Milyen sarokpontokat tudnál még kiemelni az elmúlt 15 évből, aminek eredményeképp ma ott tartotok, ahol?

– Ahogy már említettem, ránk nem jellemző a siker megfogalmazása és üldözése, inkább a munkába, a zenélésbe vetett hit. Természetesen azért így is begyűjtöttük a pofonokat, de ezekből tanulva igyekszünk tudatosan tervezni a jövőnket. Fontos állomás volt minden hazai és külföldi fesztivál is.

Például amikor 2011-ben a SZIN-ről mentünk Ausztriába a Sunsplash (Wiesen) fesztiválra, ahol Gentleman előtt játszhattunk, megérte a sok kilométert. Vagy amikor egy erdélyi koncert után színpadról le és utazás Sopronba a Volt fesztiválra.

Előfordul, hogy négy bulink van egymás után az ország különböző szegletében. Az ilyen „túrákon” kifacsaródunk, nagyon elfáradunk, de minden percét élvezzük és feltölt minket a közönségtől kapott energia!

– A Jó nekem a mai napig a legnépszerűbb slágeretek, a YouTube-on összesen már 25 millió megtekintés felett jár. Mit gondolsz mit tud ez a dal, ami miatt eljuthatott erre a szintre?

– Azt szoktam mondani, hogy ez a dal már önálló életet él. A mai napig kapjuk a feldolgozásokat, amit csak azért nem hallgatok meg, mert szeretném az eredeti dal lelkületét megőrizni magamban és úgy színpadra vinni. Sokat köszönhetünk a Jó nekemnek, kétségtelen, hogy viszi a zenekar hírét és hozza az embereket a koncertekre. Pedig ez egy egyszerű dalocska, de talán ez a titka is egyben. Nem kell mindig túlmagyarázni a dolgokat. Hiszem, hogy ez a dal fentről jött és velünk, rajtunk keresztül üzen valamit.

– Mennyire lebeg azóta előttetek, amikor új számokat írtok, hogy ezt a sikert meghaladjátok? Célotok egyáltalán?

– Soha meg sem fordult a fejünkben. Hála Istennek, a 90 perces koncerteken a közönség velünk énekli a többi dalt is és bizony mára már jól át kell gondolnunk, hogy mi fér bele az adott esti repertoárba és mi nem. Így viszont tudunk akár 4 állomáson keresztül egyfajta megújulásban, frissességben maradni.

Ha újat alkotunk, nem szeretnénk hasonlítani egyetlen korábbi dalunkhoz sem. Minden dal születése egy különleges élmény, mi csak segítjük a világrajövetelét.

– Nyolcan vagytok a zenekarban, mennyire demokratikus a közös munka? Kompromisszumos döntéseket hoztok, vagy frontemberként te mondod ki a végső szót, ha valamiben nem juttok közös nevezőre?

– Mára már elfogadtuk egymást és megvannak a feladatkörök. Úgy szoktam fogalmazni, hogy demokratikus diktatúra van, hiszen vannak helyzetek, amikor az idő nem engedi meg, hogy nyolcan döntsünk. Szerencsére a többiek megbíznak bennem és a tudásom legjavával próbálok ilyenkor dönteni. 

– Alapvetően bulizenét játszotok, mekkora jelentősége van ezt figyelembe véve a szövegeknek? Fontosnak tartod, hogy a közönség ne csak táncoljon a dalaitokra, de azonosuljon is azok mondanivalójával?

– A vidám zenei stílus nem jelenti azt, hogy ne figyelnénk és reagálnánk a környezetünkre, a világunkra. Azt gondolom, az elmúlt években a négy nagylemezen több komolyabb témát is boncolgattunk. A legjobb ihlet pedig mindig a MOST és a jelen történések. Mindig kint van egy antenna, ami ezeket az adásokat fogja.

Az évek során nagyobb hangsúlyt fektettünk a dalszövegeinkre, szeretnénk üzenni ezeken keresztül, de a zenénkhez hozzátartozik a kikapcsolódás, az önfeledt szórakozás is.

Az emberek túl vannak terhelve, jár nekik is az igényes élőzenére táncolás. Minket maximálisan feltölt a közönség mosolya és a tőlük kapott szeretet. Mi ebből építkezünk.

– Volt már alkalmatok spanyol nyelvterületen zenélni? Ha nem, szerepel a terveitek között akár egy spanyolországi, akár egy latin-amerikai turné?

– Igen, volt szerencsénk Madridban koncertezni a Pancho (Puskás Ferenc emlékére írt) dalunk kapcsán. Egy madridi zenekar talált akkor ránk a myspace-en és így hoztunk össze egy spanyol-magyar bulit. Óriási volt. Természetesen örömmel mennénk latin-amerikai turnéra, de azt gondolom, hogy nekünk elsősorban itthon van dolgunk. Még rengeteg mosolyt szeretnénk begyűjteni... :-)

– Mire számíthat a közönség a május 12-i jubileumi koncerten? 

– A felejthetetlen, egyedi koncertélmény mellett különleges hangzással, látványos fénytechnikai- és látványelemekkel, vendégfellépőkkel (többek közt Deniz, KRSA, Dannona) és további meglepetésekkel kedveskedünk majd a vendégeknek. Rég nem játszott dalokra, áthangszerelt slágerekre, leporolt és felújított dallamokra lehet számítani ezen az estén, de természetesen az új, Dönts! című lemezünkről is játszunk majd, amely időközben aranylemez lett.

– A Sziget nagyszínpadát már kipipálhattátok, ez alighanem a hazai zenekarok jó részének legnagyobb álma. Vannak még ehhez hasonló ambícióitok? El tudjátok képzelni magatokat például az Arénában?

– Így van, a Sziget nagyszínpadán állni egy óriási, fenomenális, felejthetetlen élmény volt.

Ha egyszer eljutunk az Arénába egy önálló koncerttel, akkor az lesz az az este, amikor beteljesedik a legnagyobb álmom.

De már most szólok, hogy utána minimum egy héten belül a próbatermeben szeretnék lenni és további dalokon dolgozni!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
„A bicskei áldozatok elnézést kértek, végre, Balog Zoltántól, Varga Judittól és Novák Katalintól” – Bödőcs Tibor retró Híradó-paródiával jelentkezett
Teli van erős utalásokkal a humorista legújabb videója, amiben körülmetélik Gyöngyösi Mártont, és Karácsony Gergely is férfivá műtteti magát.

Link másolása

A régi idők Híradójának paródiájával jelentkezett Bödőcs Tibor. Az alig ötperces szösszenetben számos közéleti eseményt figurázott ki a népszerű humorista.

A humor azonban sok helyütt maró társadalomkritikát rejtett: szóba került többek között, hogy Szijjártó Péter Szergej Lavrovval együtt nevette ki az orosz börtönben meghalt Alekszej Navalnij nyitott koporsóját, hogy Orbán Viktor megtanította cipőfűzőt kötni Donald Trumpot vagy hogy a bicskei gyerekotthon áldozatai bocsánatot kértek – végre – Balog Zoltántól, Varga Judittól és Novák Katalintól.

Ezen kívül a Vágó István-klón Bödőcs „beszámolt” arról is, hogy az amerikai nagykövetségen körülmetélték Gyöngyösi Mártont, hogy Magyar Péter eltávolíttatja Schmidt Mária-tetoválását a válláról, és megtudhattuk, hogy Karácsony Gergely férfivá műtteti magát.

A rövid videó végén, mintegy bónuszként, értesülhettünk a legújabb Rákay Philip-filmről is – ezúttal igen meglepő stílusban.

Bödőcs Tibor retró Híradó-paródiája


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KULT
A Rovatból
95 éves lenne Audrey Hepburn, aki előre tudta, hogy meg fog halni
Az ikonikus angol-holland származású színésznő 1929-ben született és 1993-ban halt meg egy hospice házban. Kemoterápiával kezelték, de tudta, hogy nem fogja túlélni a betegséget.

Link másolása

Idén ünnepelné 95. születésnapját Audrey Hepburn, melynek apropóján a Blikk képgalériát közölt a híres színésznőről.

Audrey Hepburn sikeres modell is lehetett volna, ha fiatal nem happolják el a filmes szakemberek. Pályája elején modellkedésből és táncos szerepekből keresett pénzt, de 1948-ban kapta meg az első szerepét a Nederlands in zeven lessen című filmben.

Az '50-es években Angliában dolgozott, ahonann az Egyesült Államokba vezetett az útja, ahol az első világraszóló sikerét a Római vakációval szerezte. 1967-ben visszavonult a filmes szakmától, ám Steven Spielberg amerikai filmrendező felkérésére elvállalta később az Örökké című film egyik szerepét.

1992-ben derült ki, hogy vastagbélrákkal küzd. A diagnózist követően megműtötték, kemoterápiával kezelték, de tudta, hogy nem fogja túlélni a betegséget.

Egy hospice házban halt meg 1993. január 20-án.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KULT
A Rovatból
Így tudta meg Kulka János, hogy a Nemzet Színésze lett – Máris sokan gratuláltak neki
A színészt egy kollégája hívta fel telefonon, és a bejelentéssel nagyon meglepte őt - árulta el Kulka János, aki nagyon köszönte a kitüntető címet.

Link másolása

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Kulka Jánost választották a Nemzet Színészének a nemrégiben elhunyt Tordy Géza helyére.

A művészt az RTL Híradó kérdezte meg arról, honnan tudta meg a hírt:

Kulka János válasza:

"Molnár Piroska hívott, gratulált nekem. Nemzet Színésze vagy. Meglepődtem. Nagyon köszönöm, nagyon"

- árulta el a színész, majd hozzátette: sokan gratuláltak neki, sok sms-t és hívást kapott.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Premier: „Síneken guruló no-go zóna” – A négyes-hatos villamosról írt dalt a Bankrupt
Az utóbbi pár évben egymás után hozták ki a társadalomkritikus slágereket, most szerettek volna kicsit elszakadni a politikai témáktól, de csak félig sikerült.

Link másolása

A négyes-hatos villamos lenyűgöző élővilágát már-már Sir David Attenborough-t idéző aprólékossággal mutatja be a Bankrupt új slágere. Az Interrupters-féle lendületes, modern ska-punk vonalat képviselő szám refrénje garantáltan meg fog ragadni mindenkiben, aki kénytelen rendszeresen igénybe venni a körúti fegyencjárat szolgáltatásait.

A számhoz készült montázsvideó ezúttal a tömegközlekedési akciójelenetek tematikájára épül, és hogy minden igényt kielégítsenek, ehhez a számhoz is készült angol változat.

„Az elmúlt másfél évben sorozatban kihozott virális társadalomkritikus slágerek (Keresett a Feri, Viktorland, A hülyeség ára, Illiberal Holiday, Hol van a pénz?) után szerettünk volna kicsit elszakadni a politikai témáktól. De amikor realizáltuk, hogy pont az önkormányzati kampány közepére esik majd a megjelenés, muszáj volt ebbe is beletenni pár sort arról, hogy ígérhet bárki bármit, a négyes-hatos ilyen marad. És ha már így alakult, belekerült Budapest legádázabb ellensége is” – meséli a csapat frontembere, Sarkadi Balázs.

Négyes-Hatos:

Four-Six:

A zenekart legközelebb május 11-én Veszprémben, a Teremben, utána pedig június 1-én Budapesten, az Instantban lehet élőben megnézni.

A zseniális borító Vass Richárd munkája, a kiváló hangzásról pedig ezúttal is Botlik Mátyás (Grenma Stúdió) gondoskodott.


Link másolása
KÖVESS MINKET: