HÍREK

„Nincs tájékoztatás, élelem és szállás sem” – Megbénította a rendkívüli időjárás a londoni reptereket is

A megpróbáltatásoknak még ezzel sincs vége. Ugyanis az útlevélellenőrök karácsonyra és újévre sztrájksorozatot terveznek.

Link másolása

Mi is beszámoltunk róla, hogy a hétvégén kezdődött hóesés rengeteg problémát okozott Nagy-Britanniában az utakon. Több riasztást is kiadott a brit meteorológiai szolgálat a havazás és az éjszakai fagyok miatt.

A rossz időjárási viszonyok a repülést is akadályozták. A Wizz Air légitársaság is nyilatkozatot adott ki az Egyesült Királyság járatait érintő, rendkívüli időjárás miatti fennakadásokról:

December 11-én sűrű havazás és kedvezőtlen időjárási körülmények sújtották az Egyesült Királyság térségét, amelyek jelentős fennakadásokat okoztak a tömeg- és légiközlekedésben.

A földi tömegközlekedést érintő fennakadások miatt a repülőtéren dolgozó személyzet tagjai (köztük biztonsági, földi kiszolgáló alkalmazottak, a repülőgépek jégtelenítésével foglalkozó munkatársak) képtelenek voltak eljutni a munkahelyeikre, a repülőtereket és azok környékét beborító, több mint tíz centiméteres hó pedig megakadályozta a repülőgépek számára a fel- és leszállást.

Más légitársaságokhoz hasonlóan a Wizz Air-t is érintették a váratlan körülmények, így sajnálatos módon kénytelen volt törölni vagy jelentősen késleltetni több induló és érkező járatát is London-Luton és London-Gatwick repülőterekről.

És bár mindent igyekeznek megtenni, de vannak tényezők – például az időjárási körülmények – melyre nincs ráhatása a légitársaságnak – írják. A Wizz Air tájékoztatást küldött az aktuális helyzetről és a járatok átfoglalási lehetőségeiről azon utasai számára, akik közvetlenül a wizzair.com oldalon vagy mobilalkalmazáson keresztül foglaltak jegyet. A közvetítőkön, utazási irodákon keresztül foglaló utasoknak ezekért az információkért az érintett cégekhez kell fordulniuk.

A légitársaság helyi partnereivel közösen már dolgozik azon, hogy az Egyesült Királyságban rekedt utasok számára szállást biztosítson, viszont ez az egész országot érintő krízis következtében a vártnál hosszabb időt vesz igénybe.

A Wizz Air mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb helyreállítsa a megszokott működést, és köszöni utasai türelmét és megértését – írják a közleményükben.

A másik fapados légitársaság, a Ryanair gépei sem tudtak menetrend szerint közlekedni. A Borsonline-nak egy utas arról számolt be, hogy a vasárnap esti járat London Stansted Airport-ról Budapestre nem indult el a hóvihar miatt.

Az utasokat a bánásmód háborította fel:

„Nincs megfelelő tájékoztatás, szó sincs kártérítésről, nincs élelem, sem szállás. Olyan is volt, akivel közölték, hogy takarodjon kifelé, ha törölték a járatát. Erre üvöltöttük, hogy a csomagjai nélkül senki ne menjen sehova. Brutális káosz uralkodik”.

Egy másik utas szerint: „Nem kaptunk élelmet, sem étkezési jegyet, a csomagjainkról semmi hír, azt sem tudjuk, hol vannak. Nincs dohányzó, nem működnek a telefonok, nincs áram a konnektorokban, nincs wifi, de még térerő is alig”.

A lap megkérdezte a légitársaságot, hogy mi lehetett a fennakadás oka, illetve mikorra várható az utasok hazaszállítása. A válasz szerint a kifutókat az időjárás miatt kellett lezárni. Az utasokat tájékoztatták a helyzetről és a lehetőségekről. A Ryanair minden utasától azt kéri, hogy az erőteljes brit havazásokra való tekintettel mindenképp tájékozódjanak a helyzetről a cég honlapján, ahol folyamatosan frissítik a járatokkal kapcsolatos információkat.

A megpróbáltatásoknak még ezzel sincs vége. Ugyanis az útlevélellenőrök karácsonyra és újévre sztrájksorozatot terveznek.

A szokásosnál hosszabb várakozási időre, fennakadások lehetőségére figyelmeztette a Nagy-Britanniába készülő utazókat hétfőn a brit kormány az útlevélellenőrök karácsonyra és újévre tervezett sztrájksorozata miatt – írja az MTI.

A brit határőrizeti szolgálat (UK Border Force) alkalmazottainak többnapos, az egész karácsonyi és újévi időszakot érintő sztrájkját a múlt héten jelentette be szakszervezetük (PCS). A szolgálat látja el az útlevélellenőrzési feladatokat is a határátlépő pontokon.

A tervek szerint a határrendészeti dolgozók a két legnagyobb londoni repülőtér, Heathrow és Gatwick összes terminálján, valamint Birmingham, Cardiff, Glasgow és Manchester repülőterein sztrájkolnak december 23-tól 26-ig, illetve december 28-tól 31-ig.

Ugyanezeken a napokon a dél-angliai Newhaven rendkívül forgalmas kompkikötőjének határőrizeti alkalmazottai is sztrájkolnak.

A szakszervezet azzal indokolta az akciót, hogy a kormány mindössze 2 százalékos béremelést ajánlott a szolgálat dolgozóinak, és ezt többszöri tárgyalás után sem volt hajlandó emelni. A PCS szakszervezet 10 százalékos béremelést követel. A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi adatai szerint októberben 11,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció Nagy-Britanniában.

Mark Serwotka, a szakszervezet főtitkára a sztrájkokat bejelentő tájékoztatóján elmondta: ilyen inflációs körülmények között a határrendészeti dolgozók közül sokan „étkezéseket kénytelenek kihagyni, vagy nem tudják fűteni otthonukat”.

A brit belügyminisztérium hétfői felhívása szerint a sztrájkidőpontokban a beutazóknak hosszabb várakozási időre, fennakadásokra kell felkészülniük az érintett beléptető pontokon.

A minisztérium kérte azt is, hogy a Nagy-Britanniába utazók indulásuk előtt ellenőrizzék járataik üzemeltetőinek legfrissebb közleményeit, útmutatásait.

A tárca közölte ugyanakkor, hogy katonákat, köztisztviselőket és más területeken dolgozó, önkéntesen jelentkező kormányalkalmazottakat képez ki a határrendészeti feladatok ellátására arra az esetre, ha a meghirdetett sztrájkokat a Border Force dolgozói valóban megtartják.

A londoni belügyminisztérium javasolja, hogy a jogosult beutazók a sztrájkok idején használják az elektronikus beléptető kapukat (eGates). A tizenöt legnagyobb brit repülőtéren és nemzetközi pályaudvaron 270 ilyen berendezés működik. Ezeket a kapukat azok vehetik igénybe, akiknek biometrikus azonosítóval ellátott útlevelük van, betöltötték 12. életévüket – bár a 12-17 év közöttiek csak felnőttek kíséretében használhatják az e-kapukat –, és brit vagy EU-állampolgárok. Beléphetnek Nagy-Britanniába az e-kapukon keresztül az amerikai, a kanadai, az ausztrál, az új-zélandi, a japán, a szingapúri, a dél-koreai, a svájci, a norvég, a liechtensteini és az izlandi állampolgárok is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Török Gábor: Alábecsültem Orbán Viktort
A politikai elemző reagált arra, hogy a kormánypárt Sulyok Tamást jelölte a köztársasági elnöki posztra.

Link másolása

Mint megírtuk, Novák Katalin helyére Sulyok Tamást jelölte a kormánypárt.

A hírre reagálva Török Gábor politikai elemző a közösségi oldalán azt írta:

"Alábecsültem Orbán Viktort. Vagy a helyzet kritikusságát. A miniszterelnök eddigi négy választása közül messze a mai áll a legközelebb az alkotmány szelleméhez. Még inkább: ez a mai esélyes csak arra, hogy megfeleljen annak. Kevés rá az esély, de az ellenzéki pártok helyében megfontolnám, hogy támogassák Sulyok Tamást".

Az ellenzék is megszólalt, miután Kocsis Máté ismertette Orbán Viktor javasltát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megszólalt Sulyok Tamás a köztársaságielnök-jelöléséről
Az Alkotmánybíróság elnöke közleményt adott ki, amelyben megírta, mit gondol, és a jelölést is elfogadta.

Link másolása

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke közleményt adott ki a köztársaságielnök-jelöltsége kapcsán. Azt írja:

"Az Alkotmánybíróság elnökeként ért a megtisztelő jelölés az államfői hivatal betöltésére. Ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni. A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom".


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Meghalt Gyúró Mónika, többszörös magyar bajnok úszó, a Verrasztó testvérek édesanyja
Verrasztó Dávid és Verrasztó Evelyn olimpikon úszók édesanyja 54 éves volt.

Link másolása

Gyászol a magyar úszósport: 54 esztendős korában elhunyt Gyúró Mónika, többszörös magyar bajnok, egykori válogatott versenyzőnk – akit a sportrajongók elsősorban Verrasztó Dávid és Evelyn odaadó édesanyjaként ismertek - írja a Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott a közösségi oldalán.

Gyúró Mónika az 1980-as évek egyik reménysége volt. Ifjúsági Eb-n szerzett érmet, és 14 évesen ott volt a római Európa-bajnokságon a felnőttek között. Legjobb eredménye az 5. hely volt Szófiában 800 méter gyorson. kamaszként több magyar felnőtt bajnoki aranyérmet is szerzett. Széchy Tamás egyik tanítványa volt. 1986-ban szerepelt a világbajnokságon is.

Házasságot kötött az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Verrasztó Zoltánnal, és bár célul tűzte ki a szöuli olimpiát, de addigra megszületett fia Dávid, majd Evelyn.

Lánya egy szívszorító fotóval búcsúzik édesanyjától.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Sulyok Tamás öt ingatlanban résztulajdonos és 65 millió forintnyi megtakarítása van
Az államfőjelölt friss vagyonbevallása szerint a különféle megtakarítások mellett szegedi és budapesti lakásban, szántóban, üdölőtanyában és üdülőben van tulajdonrésze.

Link másolása

Sulyok Tamás Alkotmánybíróság elnök a pozíciója miatt évente köteles vagyonnyilatkozatot tenni. A legfrissebb, idei dokumentuma szerint öt ingatlanja és 65 millió forintnyi megtakarítása van - írja a Telex.

A köztársasági elnöknek jelölt 67 éves jogász bevallása szerint négy ingatlan felének a tulajdonosa. Van egy 45 és egy 117 négyzetméteres szegedi társasházi lakás, egy 3223 négyzetméteres domaszéki szántó, rajta egy 60 négyzetméteres üdülőtanya, egy 90 négyzetméteres balatonkenesei családi házas üdülő fele, és 1223/10000-ed részben tulajdonos egy 72 négyzetméteres II. kerületi budapesti lakásban.

Értékpapírral is rendelkezik, többféle formában van megtakarítása, állampapírban, a nyugdíj-előtakarékossági számlán és kötvényben, összesen 65 millió forintnyi összeggel rendelkezik.

Tartozása nincs, de 8 millió forintos hitelintézeti számlakövetelés áll fenn vele szemben.

A jelenlegi Alkotmánybírósági munkája mellett és ügyvédi irodában is dolgozik, ahol a bevallása szerint 3. jövedelmi kategóriában van (bruttó 500 001 és 1 millió forint közötti összeget keres havonta).


Link másolása
KÖVESS MINKET: