HÍREK
A Rovatból

Nem meneszti Demeter Szilárdot a kormány

Varga Mihály pénzügyminiszter parlamenti felszólalásában azt mondta: épp elég, hogy Demeter belátta a hibáját, visszavonta és törölte a cikket.

Link másolása

Demeter Szilárdról a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjéről kérdezték az ellenzéki képviselők Varga Mihály pénzügyminisztert, miniszterelnök-helyettest az Országgyűlésben - írta a Telex.

Varga Mihály azt mondta, nem menesztik Demetert. Szerinte épp elég, hogy visszavonta és törölte az írását, amelyben Soros György gázkamrájának nevezte Európát.

Arató Gergely DK-s képviselő a Petőfi Irodalmi Múzeum cikkére utalva elmondta, hogy

„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci, ismerjük ezt a hangot. Azzal hogy a helyén van, önök közösséget vállalnak egy nyílt nácival”

– mondta a képviselő Varga Mihálynak.

Burány Sándor, a Párbeszéd politikusa úgy fogalmazott, „várjuk a tájékoztatást arról, hogy Demeter Szilárd lemondásáról miért nem tett bejelentést”.

Harangozó Tamás az MSZP nevében szintén azt kérdezte, hogy Demeter Szilárd meddig marad még a posztján, Csárdi Antal, az LMP képviselője pedig kifejezetten a PIM-főigazgató távozását követelte.

Varga Mihály mindezekre reagálva csak annyit mondott, hogy Demeter Szilárd visszavonta az írását.

“Demeter Szilárd visszavonta az írását, sőt, a Facebook-oldalát is törölte. Azt írta, hogy amit írt, az sértheti az áldozatok emlékét, tehát elismerte a hibáját" - fogalmazott Varga.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Megszólalt Török Gábor a Fidesz népszerűségének zuhanásáról, szerinte erre a négy adatra érdemes figyelni
Az elemző négy számot emelt ki a Závecz legfrissebb felmérésének értelmezéséhez.

Link másolása

Egy hónap alatt a biztos pártválasztók között 11 százalékponttal csökkent a Fidesz támogatottsága a Závecz adatai szerint. Bár április elején is a kormánypárt volt a legnépszerűbb párt a választók körében, 25 százalékkal, a tendencia azonban aggasztó lehet a Fidesznek: míg a legutóbbi, március eleji Závecz-kutatásban 29% volt a párt támogatottsága, most 25%.

A biztos pártválasztói körben korábban regisztrált 45% helyett ebben a felmérésben 34% látható.

Török Gábor kedden délelőtt a Facebook-oldalán reagált a friss kutatás eredményeire. Az elemző négy korábbi adatot emelt ki a mostani közvélemény-kutatások értelmezéséhez.

  • Az eddig megtartott négy EP-választáson a Fidesz legrosszabb eredménye 47% volt (2004).
  • 2009 óta EP-választáson a Fidesz egyszer sem ért el 50% alatti eredményt (56, 51, 53).
  • 2002 óta (22 éve!) a Fidesz sem parlamenti, sem EP-választáson nem került 40% alá.
  • Ellenzéki párt 2009 óta EP-választáson egyszer sem került 20% fölé (legjobb eredmény: 17% - MSZP, 2009)

    Az elemző egy korábbi bejegyzésében azt írta:

    „Az egyértelmű, hogy az elmúlt két hónapban megbolondult/megkavarodott/felpezsdült/átalakult a magyar belpolitika, de azért van itt három szám, amit egyelőre nehéz értelmezni/elhinni: Fidesz 33, DK-MSZP-P 26, MP/Tisza 14.”


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

  • HÍREK
    Balog Zoltán egyházkerülete ingyen kapott az államtól egy 1,4 milliárd forintos ingatlant
    1950 óta volt a ház a magyar állam tulajdonában. Az egyház 15 év múlva akár el is adhatja.

    Link másolása

    Az rtl.hu járt utána, hogy január végén teljesen ingyen kapta meg az államtól a Dunamelléki Református Egyházkerület, melyet Balog Zoltán vezet, az Alkotmány utca 25. szám alatti ingatlant.

    Az 569 négyzetméteres irodaház több mint 1,4 milliárd forintot ér a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adatai szerint.

    A tervek szerint az egyházkerület hivatali munkáját végzik majd benne. Az ingatlan 1950 óta a magyar állam tulajdonában volt. A földhivatali iratok szerint a tulajdonát később el is adhatja az egyház, mivel a magyar állam csak 15 évre jegyeztetett be elidegenítési tilalmat. Az rtl.hu értesőlései szerint már korábban is a reformátusok használták az irodaházat, eddig csak bérlőként.

    Link másolása
    KÖVESS MINKET:


    HÍREK
    A Rovatból
    Hadházy Ákos segít pénzt gyűjteni a szekszárdi kórházból kirúgott takarítónőknek
    Balog Tímea és Szabó Anikó azután kapta meg a felmondását, hogy felemelték a szavukat, mert „fertőtlenítő pótlékot” fizettek nekik túlóra helyett.

    Link másolása

    Hadházy Ákos Facebook posztban számol be két, szekszárdi takarítónő sorsáról. Az RTL Házon kívül legutóbbi adásában is bemutatott Balog Tímea és Szabó Anikó ugyanazon a napon, indoklás nélkül kapta meg a felmondását. Azt gondolják, mindez azért történt, mert felemelték a hangjukat, többek között azért, hogy egy úgynevezett „fertőtlenítő pótlékot” fizetnek túlóra helyett.

    A felmondást nem indokolták, megtehették, mert bár kilenc éve dolgoztak a kórháznál, de mivel januártól a B+N Referencia kft. alá szervezték ki a kórházban a takarítókat, így próbaidősnek minősültek.

    300 ezer bruttó fizetéssel kecsegtették őket, de az első fizetésnél kiderült, hogy a túlórát nem túlórában számolták el, hanem úgynevezett „fertőtlenítő pótlékot” adtak. Így nem kellett például a hétvégékre dupla óradíjat fizetni, ahogy azt a szabályok előírják. A nők ezután a NAV-hoz fordultak, ahol szintén nem értették, mi lehet az a bizonyos pótlék.

    A B+N szerint viszont ők szabályosan jártak el. Azt írták, hogy ha a kollégák túlóráznak és „jelenléti íven is így rögzíti a csoportvezető, akkor ezt így is számfejtik”.

    A bökkenő csak annyi volt, hogy nem vezettek jelenléti ívet a dolgozók szerint, így ők nem tudják bebizonyítani, hogy mikor túlóráztak.

    Tímea és Anikó bejelentése nyomán a NAV eljárást indított, és munkaügyi ellenőrök is jártak azóta a szekszárdi kórházban. Márciustól alvállalkozónak szervezte ki a B+N a kórház takarítását.

    Hadházy Ákos szerint ahhoz, hogy ezek a bátor nők sikerrel vívhassák meg a harcukat, segítségére van szükségük.

    „Azért, hogy meg tudják fizetni az őket segítő ügyvédeket, és azért is, hogy ne kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe.”


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

    Ajánljuk

    HÍREK
    A Rovatból
    A 7 éve halott nagymama és az évtizedek óta külföldre költözött szomszéd is kapott értesítést, hogy mehet szavazni
    Egy halásztelki család fordult a választási irodához, miután kipostázták az értesítőket. Az NVI szerint a belügyi nyilvántartásban volt a hiba.

    Link másolása

    A hvg.hu írta meg, hogy egy halásztelki család fordult a választási irodához, mert a júniusi önkormányzati és EP-választásról kiértesítették 2017-ben elhunyt családtagjukat is. Szomszédjuk is kapott értesítőt, aki viszont már a nyolcvanas években elhagyta az országot, és ma már 116 éves lenne.

    A Nemzeti Választási Iroda válasza szerint az adatok a Belügyminisztérium által vezetett személyi adat- és lakcímnyilvántartásban szerepeltek hibásan.

    Mivel az értesítők és a szavazóköri névjegyzék adattartalmát a Nemzeti Választási Iroda ez alapján állítja össze, ők automatikusan küldték ki az értesítéseket.

    Az NVI mindkét ügyben felvette a kapcsolatot a Belügyminisztérium munkatársaival, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy pontosítani fogják a nyilvántartásukat.

    Végül törölték is a rossz adatokat a rendszerből.

    A halásztelki családban azonban továbbra sem értik, hogyan került hirtelen elő a családtag a választói adatbázisban hét évvel a halála után. Eddig ugyanis egyszer sem fordult elő, hogy az elhunyt rokon választási értesítőt kapott volna, vagy a belügyi, hibás adatok alapján bármilyen más szervezet kereste volna.

    Link másolása
    KÖVESS MINKET: