HÍREK
A Rovatból

„Nem látom, hogy ez a befolyásos politikus pár hét múlva a semmibe hullana” - Ceglédi Zoltánt kérdeztük a Tóth Csaba-Hadházy Ákos-párharcról

Aligha kétséges, hogy nincsen még egy olyan megosztó személyiség az ellenzéki előválasztásban, mint Tóth Csaba Zuglóban. Ellenfeléről és a többi párttal való viszonyáról, valamint személye hosszabb távú lehetséges hatásairól kérdeztük a politikai elemzőt.

Link másolása

A papíron egy hete, a technikai nehézségek miatt gyakorlatban hétfő óta folyó ellenzéki előválasztásról számtalan cikkben tudósítottunk már – ezeket az #előválasztás hashtagre kattintva mind vissza lehet olvasni.

Lezajlott már két miniszterelnök-jelölti és számtalan képviselőjelölti vita is. Ezek nagy részén a szereplők csak kis különbséget mutattak egymáshoz képest, a helyi vitákon gyakran nagyítóval kellett keresni a különbséget két jelölt programja között.

Ilyen helyzetben kifejezetten kiélezett, sőt lényegében az egyetlen igazán izgalmas csörtét hozta a budapesti 8-as számú választókerület (Zugló) sorsa, ahol a Momentum által indított, eddig jobbára korrupcióellenes akcióval kitűnő Hadházy Ákos csap össze az eredetileg az ellenzék több pártja (MSZP, DK, Jobbik) által támogatott Tóth Csabával, a körzet jelenlegi parlamenti képviselőjével. Tóth eddigi viszonylag nagy arányú győzelmeinek köszönhetően erős esélyese lett volna Zuglónak, ám régi állítólagos korrupciós (sőt a pletykák szerint még súlyosabb) ügyei, és részben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt akciói miatt sokan elfordultak tőle, a kampányban ellenfelei pedig a szokásosnál jóval komolyabb mértékben támadták.

A Jobbik etikai vizsgálatot kezdeményezett a Hadházy Ákos által kirobbantott gyártelep-ügyben. Végül ilyen vizsgálat nem folyt, de akkor már látszott, hogy a Jobbiknak nem fűlik a foga Tóth támogatásához, lényegében kihátráltak mögüle, végül ezt szombaton be is jelentették.

A pénteki miniszterelnök-jelölti vitán Karácsony Gergely kijelentette, hogy nem szavazna Tóthra, ha Zuglóban élne, ezzel a főpolgármester is kiszállt Tóth mögül, ami a korábbi rossz viszonyukat tekintve nem volt váratlan, inkább a késői időpont lepett meg sokakat. Ekkor már csak a DK (és a jelölő MSZP) állt mögötte, a DK először attól tette függővé a támogatás megvonását, hogy Karácsony hivatalosan is jelzi, hogy nem áll Tóth mögött. Ez nem történt ugyan meg, de a DK nem akart utolsó támogatója lenni a vállalhatatlanná vált zuglói képviselőnek, és ők is bejelentették, hogy kiszállnak.

Megkérdeztük Ceglédi Zoltán politikai szakértőt, mi a véleménye Tóth Csaba szerepéről az előválasztásban, illetve a képviselő és a többi párt viszonyáról.

(Az interjú azelőtt zajlott, hogy a mögötte álló pártok megvonták volna a támogatást Tóth Csabától, ám úgy érezzük, a képviselőjelölt szerepe így sem elhanyagolható az előválasztási folyamatban, így azt eredeti formájában közöljük.)

– Az ellenzéki előválasztási vitákban a legkülönbözőbb helyeken került elő Tóth Csaba neve. Az őt nem támogató pártok jelöltjei nem hagyták ki a ziccert, hogy a mögötte álló baloldali pártok orra alá dörgöljék a zuglói képviselő támogatását. A sajtóban a miniszterelnök-jelölti kampányra olykor használt „összegyurcsányozni” kifejezés mintájára mondhatjuk azt, hogy az egész előválasztási kampány „összetóthcsabázódott”? Mennyire befolyásolhatja Tóth Csaba – legfinomabban szólva – ellentmondásos személyisége és politikai múltja az egész előválasztás folyamatát?

– Láttunk már olyat, hogy egy személy körüli botrány a mögötte álló pártokra, sőt, az e pártok által máshol támogatott indulókra is hatással volt. Borkai ügye nem Győrben ütötte a legnagyobbat. A konfliktus alapja ott is az volt, hogy ami a jelöltről kiderült, az éles ellentétben áll a politikai közössége által vallott ideológiával, nézetekkel. Ez a Fidesznél a „keresztényi életmód”, az ellenzéknél a korrupció elleni küzdelem jelszavát jelenti. Ha Tóth Csabát nem pusztán vádak érik, de az Egyesült Ellenzék meggyőződik róla, hogy valóban korrupt, onnantól valóban tehertétel lesz az előválasztás során, és pláne, ha győz, és őt kell támogatnia minden ellenzékinek.

– Tóth Csaba és a nevéhez tapadó kérdéses események lehetőséget adnak-e arra, hogy legnegatívabb esettel számolva akár az egész ellenzéki előválasztás hitelességét megkérdőjelezzék?

– Ettől nem tartanék az ellenzék helyében. Tóth Csabáról a zuglóiak fognak dönteni. Ha megválasztják, az azt jelenti, hogy helyben az aktív ellenzéki szavazók körében neki nagyobb a támogatottsága, mint Hadházy Ákosnak. Ez nem az előválasztás hitelességét kérdőjelezi meg, ahogy Trump előválasztási sikere sem az előválasztás „hibája” volt, hanem egy rosszul taktikázó republikánus pártelit bűne. Itt is azt kell inkább ebben az esetben megkérdőjelezni, hogy milyen ellenjelöltet és milyen kampánnyal indítottak ellene.

Egy hete megnéztük, hogy a helyi lakosok melyik jelöltet részesítik előnyben:

– Nem látunk a színfalak mögé, de lehet-e egyáltalán elképzelésünk arról, mi a valódi oka, hogy a számos negatív kontextusban, gyakran korrupciós ügyekben felmerülő Tóth Csabához ilyen sokáig foggal-körömmel ragaszkodtak az őt jelölő pártok (és azok prominensei) – még az ellenzéki oldalon sokkal jobb reputációval rendelkező Hadházy Ákossal szemben is?

– Egyfelől hatékonysági szempontok: a focit gólra játsszák, a politikát mandátumra. Tóth Csaba kétszer is nyert egyéniben, Hadházy Ákos egyszer sem. Másfelől pedig ezek a győzelmek és a helyi pártépítés, az országosan is kiemelkedően erős zuglói szocialista szervezet Tóth Csabát erős politikussá teszik, aki az MSZP-t és személyesen Karácsony Gergelyt is „fogja” ezzel az erővel. Hadházy Ákosnak bár a külső, korrupcióellenes reputációja valóban jó, de az ellenzéki pártok élménye inkább az vele kapcsolatban, hogy nehéz természete van, és nem lojális a közösségéhez. A Fideszből az LMP-be, onnan Márki-Zay Péter mozgalmába, majd a Momentumhoz ülni azt eredményezi, hogy nem lesz stabil hátországod.

– Tóth Csaba láthatóan fontos ember volt a kampányban az őket jelölő pártok számára. Mi várható egy esetleges kudarcos szereplése esetén? Vajon Hadházy Ákos potenciális győzelme után (várhatóan a többi képviselőjelölthöz hasonlóan), meghajol a választói akarat előtt, esetleg még be is áll ellenfele mögé? Vagy – személyes véleménye szerint – ebben a sztoriban „lehet-e még valami” az ellenzéki képviselőjelöltek előválasztása után is?

– Ha nem Tóth Csaba nyeri az előválasztást, akkor a következő kérdés az, hogy (dacára annak, hogy ezt előzetesen például Fekete-Győr András kizárta) kap-e befutó helyet a közös listán. Ha igen, akkor nem számítok további konfliktusra. Ha nem, azt egyelőre akkor sem látom, hogy ez a befolyásos politikus pár hét múlva a semmibe hullana.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Karókkal és megállni tilos táblákkal akadályozták meg, hogy Magyar Péter a platós autójáról beszélhessen Tamásiban
A TISZA Párt politikusa azt kérte a polgármestertől, hogy ugyan „ilyen elánnal lépjen fel a tamási SZTK fejlesztéséért, hogy legyenek röntgengépek, hogy ne rohasszák le a tamási egészségügyet”.

Link másolása

Folytatta országjáró körútját Magyar Péter csütörtökön is. Délután Tamásiba látogatott, ahol a videó szerint komoly tömeg várta. Ám a TISZA Párt politikusa nem tudott az útja során használt platós kisteherautóval bejutni a térre.

A kézfogások és fotózkodások után a mikrofonhoz lépve először "köszöntetet" mondott a település polgármesterének.

Köszönöm, hogy ennyien eljöttek, és nem félnek - kezdte a beszédét.

"Köszönjük meg Porga Ferenc polgármester úrnak a törödést, hogy tegnap kirakták ide ezeket a karókat, hogy ne jöhessen be a gépkocsi ide a térre. Köszönjük meg a megállni tilos táblákat, és hogy tegnap fontosnak érezték ezt kihelyzeni. Köszönjük a törődést és értjük. Értjük a célzást, köszönjük szépen"

- mondta Magyar Péter.

Azt kérte a polgármestertől, hogy "ugyan ilyen elánnal lépjen fel a tamási SZTK fejlesztéséért, hogy legyenek röntgengépek, hogy ne rohasszák le a tamási egészségügyet. Hajrá, mi drukkolunk neki" - tette hozzá.

Majd azzal folytatta, hogy esetleg álljon ki ő is a település lakói elé, a belügyminiszter és az igazságügyminiszter is, és esetleg az érintett bíróság vezetője is, akik miatt nem olyan régen meghalt itt egy édesanya, akit a volt férje több késszúrással ölt meg - mondta. Azt kérte a jelenlévőktől, hogy egy perc csenddel emlékezzenek az áldozatra, aki távoltartást kért a börtönből szabadult férfival szemben, de a kérelmét elutasították.

Magyar Péter Tamásiban


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Molnár Áron: Láttam két fiatal lányt, akik a Fidesznek gyűjtöttek aláírást. Megkérdeztem, mi motiválja őket
Kiderült, hogy Erdélyből jöttek, és nem igazán ismerték a magyarországi kultúrális, oktatási helyzetet. Ezért elhívta őket az esti előadásukra, ahova el is mentek, és a végén közölték, hogy soha nem láttak még ilyet.

Link másolása

Molnár Áron az Instagramon írt meg egy történetet, amely a napokban esett meg vele.

Mint írja, eegy találkozóra igyekezett, mikor meglátott két fiatal lányt, "akik becsöngetnek egy házba és azt mondják, hogy a Fidesznek gyűjtenek aláírást. Megütte a fülem és

baromi kíváncsi lettem, hogy mi motiválja őket erre, így bemutatkoztam nekik és megkérdeztem. Nagyon nyitottak voltak és elmondták, hogy ők Erdélyből jöttek, a szüleik, családjaik mind Fidesz szavazók, szimpatikus számukra a polgármester programja, nekik Erdélyben “sok jót csinál a Fidesz” és ezért gyűjtenek aláírást".

Rákérdezett a lányoknál, hogy mennyire ismerik a magyarországi helyzetet, a kultúra, az oktatás helyzetét. "Mivel nem igazán ismerték, elmondtam pár saját példát. Például azt, hogy a barátaim nagy része és én fekete listán vagyunk, mert kritikusak vagyunk a rendszerrel szemben, elmondtam, hogyan támadja a Fidesz propagandagépezete hazugságokkal a barátaimat, a családtagjaimat és elmondtam, hogy bár Romániában sikerrel jártak a pedagógusok, a sztrájkköveteléseikkel (ezt a történetet ismerték a lányok) nálunk a pedagógusoktól elvették a sztrájkjogot, így amíg ez a rendszer van, soha nem fognak olyan eredményt elérni, mint a román kollégáik".

Beszámolója szerint a lányok ezen meglepődtek, de nyitottak maradtak.

"Ezért elhívtam őket az esti előadásunkra, a Kezdet/végére és mondtam nekik, hogy lesz két szabad pótszékük, mert szeretném, ha látnák, hogy itt van egy csapat, akik úgy szeretnének színházat csinálni, hogy ne kelljen félniük a politikai befolyásolás miatt. Végül a lányok eljöttek, az előadás végén, mivel mindig készítünk bárkivel fotót aki szeretné, találkoztunk velük is és elmondták, hogy nagyon tetszett nekik az előadás és hogy soha nem láttak még ilyet".

A bejegyzése végén még annyit tett hozzá, hogy "ezzel a történettel szeretném jelezni, hogy a kultúra hidat képez, a kultúra nem szétválaszt, hanem összeköt, hogy van esély arra, hogy más pártpolitikai gondolkodású emberek végül este a színházban együtt nevessenek, sírjanak, gondolkodjanak. Mert a kultúra közös. Mindannyiunké".

Forrás: 24.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Jelentősen megnőtt a Velencei-tó vízszintje, majdnem háromszorosa a két évvel korábbinak
Volt ok az aggodalomra, mert a tó annyira leapadt korábban, hogy már csak 53 centiméternyi víz volt benne. Megmutatjuk milyen volt.

Link másolása

Csütörtök reggel Agárdnál 145 centimétert mutatott a vízmérce - írja az Időkép.

Már február elején újra a régi fényében pompázott a Velencei-tó, a 2022-es kritikusan alacsony vízállást követően ugyanis ekkorra 75 centiméterrel emelkedett a vízszint.

Az elmúlt időszakban ez az emelkedés tovább folytatódott, csütörtök reggel már 145 centimétert mutatott a vízmérce Agárdnál, vagyis az 53 centiméteres rekordalacsony vízállás óta mára közel egy méterrel (92 cm) emelkedett a Velencei-tó vízszintje.

Ez az érték már meghaladja a 140 centiméteres alsó szabályozási szintet, így a tó újra a régi fényében pompázik.

Ilyen állapotok volttak 2022-ben:

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Nagy Ervin cáfolt: fake news, hogy Magyar Péter fővárosi listáját vezetné
A színész szerint hamis állítás, hogy őt is indítaná a TISZA párt a júniusi önkormányzati választáson. A hírre Magyar Péter is reagált korábban.

Link másolása

Mi is írtunk róla, hogy sajtóértesülés szerint a fővárosért folytatott küzdelembe is beszállhat Magyar Péter, három kerületben is indulna a Tisza Párt. Állítólag Nagy Ervin színművészt is felkérték. A hírre Magyar Péter reagált, azt mondta, hogy nem tudja megerősíteni mindezt, mert ezzel kapcsolatban még nem hozták meg a döntést.

A színész az RTL Híradónknak azt mondta, hogy

ez fake news, "hamis állítás. Én nem akarok elindulni egyáltalán az önkormányzati választásokon".

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk