HÍREK
A Rovatból

Nem hívták meg Harryt és Meghant a II. Erzsébet temetése előtti fogadásra

Pedig ez a háború utáni korszak egyik legnagyobb államfői összejövetele lehet.
Fotó: The Telegraph/YouTube - szmo.hu
2022. szeptember 18.


Link másolása

Egyes források szerint a sussexi hercegi párt „nem hívták meg” a királynő temetésének előestéjén rendezett állami fogadásra – írja a Metro.

III. Károly király és Kamilla királyné vasárnap este a Buckingham-palotában rendez fogadást a világ vezetőinek és a külföldi királyi családoknak.

A feltételezések szerint eleinte Harry herceg és felesége, Meghan Markle is meghívást kapott, hogy csatlakozzanak a királyi család többi tagjához. A palota tisztviselői azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy ez az alkalom csak az aktív királyi családtagoknak szóljon, így a kaliforniai székhelyű házaspár nem valószínű, hogy részt vehet rajta.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke, Emmanuel Macron francia elnök és Olena Zelenska, az ukrán first lady is azok között lesz, akik Londonba utaznak a fogadásra. Őket köszönti majd Wales hercege és hercegnője, a királyi hercegnő, valamint Wessex grófja és grófnője.

Sokan úgy vélik, ez a háború utáni korszak egyik legnagyobb államfői összejövetele lehet.

A Harry és Meghan meghívása miatti feszültség néhány nappal azután támadt, hogy bejelentették, gyermekeik nem kapják meg az “Ő Királyi Fensége” címet. A sussexiek 2020 januárjában hagytak fel a saját titulusuk használatával, amikor önként lemondtak a rangjukról.

Vitás kérdés volt az is, hogy Harry viselheti-e katonai egyenruháját a néhai uralkodó virrasztásán.

Annak ellenére, hogy egykor katonatiszt volt, polgári ruhában jelent meg a hivatalos eseményeken. Többek közt akkor is, amikor II. Erzsébet koporsója mögött vonult. A hét elején azonban a palota tisztviselői meggondolták magukat, így a hercegnek mostantól katonai egyenruhát kell viselnie.

A forrás hozzátette:

„Nevetséges helyzet volt, tekintve, hogy Sussex hercege szolgálta a hazáját, és a fegyveres erők nagyra becsült tagjának számít, azáltal is, amit a veteránokért tett. Fontos, hogy a királynő unokái megbecsülve érezzék magukat, miközben együtt gyászolják szeretett nagymamájukat."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Magyar Péter: Attól nem félek, hogy egy elbukott választás után a Fidesz ne adná át a hatalmat
Vasárnap este Kérdezz, felelek adást tartott Varga Judit exférje. Sok minden szóba került a beszélgetés során: Magyar Péter elmondta, hogy szerinte teljesen elképesztő, hogy ún. "mélyállamot" épít a Fidesz.

Link másolása

Az elmúlt hónapokban a figyelem középpontjába került politikus vasárnap a Discordon válaszolt a felhasználók kérdéseire. A Kérdezz, felelek adást a Facebookon is közvetítették.

Sok minden szóba került a beszélgetés során: Magyar Péter elmondta, hogy szerinte teljesen elképesztő, hogy ún. "mélyállamot" épít a Fidesz.

Szerinte az mégse normális, hogy 1390 milliárd forintot költött a kormány propagandára, miközben összedől az egészségügy és az oktatásunk.

Varga Judit exférje beszélt az elszámoltatásról is, szerinte az első és legfontosabb lépés, hogy Magyaroroszág belépjen az Európai Ügyészségbe. A másik pedig egy olyan legfőbb ügyész kinevezése, aki pártfüggetlen.

Magyar felhozta konkrét példaként a Völner-Schadl ügyet. Magyar elmondta, hogy elképesztő, hogy a volt igazságügyi miniszter még mindig szabadlábon van. Szerinte ha jól működne az ügyészség, akkor teljesen más lenne a helyzet Magyarországon.

Magyar Péter szerint a kegyelmi botrány kiverte a biztosítékot az embereknél, ezért most van egy olyan flow, amivel leváltható ez a kormány. Örül, hogy elkezdtek az emberek beszélgetni egymással.

A politikus szerint ha Magyarországon tényleg független lesz az igazságszolgáltatás, akkor talán majd sikerül visszaszerezni az ellopott nemzeti vagyont.

Magyar szerint ha a TISZA Párt felhatalmazást kap, és kormányt tud alakítani, akkor számon lehet majd kérni a programjukat.

"Attól nem félek, hogy egy elbukott választás után a Fidesz ne adná át a hatalmat"

- mondta az adásban Magyar Péter. Szerinte nagyon könnyen építenek majd egy új hazát, és a választás másnapján mindenki felszabadult és boldog lesz.

"Mi akkor tudunk győzni, ha ebben mindenki segít. Ha június 9-én eljöttök, és szántok a hazátokra egy-két órát, akkor ígérem, hogy megcsináljuk együtt"

- zárta gondolatait Magyar.

A teljes Kérdezz, felelek adást itt lehet visszanézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
A földre ültették, guggoltatták a dolgozókat és szigorúan ellenőrzik a telefonjaikat is az iváncsai akkumulátorgyárban
Rendkívül szigorú biztonsági intézkedések jellemzik a gyárat, ahol nemrégiben többen rosszul lettek munka közben. A kulturális és nyelvi különbségek miatt a dolgozók sem mindig értik meg egymást vagy a vezetőséget.

Link másolása

Bizarr állapotok uralkodnak Iváncsán az akkumulátorgyárban, ahol a legszigorúbb előírások párosulnak a legfurcsábbakkal – ez derül ki a Házon kívül vasárnap esti adásából. Az RTL-nek személyazonosságuk titokban tartása mellett mesélt két dolgozója gyárról, amit nemrég ki kellett üríteni, mert az ott dolgozók orrvérzésre, fejfájásra, köhögésre és hányingerre panaszkodtak munka közben.

Az ott dolgozók szerint a még csak tesztüzemben működő gyárban különösen szigorúak a biztonsági előírások. A telefonok kameráját például le kell ragasztani, amit a biztonságiak minden alkalommal ellenőriznek is. „Kifelé a biztonsági szolgálat minden egyes telefont ellenőriz. Hogyha hiányzik róla a matrica, akkor a telefont vizsgálatnak vetik alá, és jegyzőkönyv készül az esetről” – mesélte az egyik ott dolgozó. Arról ugyanakkor nem beszélnek pontosan, hogy mi okozta a rosszulléteket a gyárban.

Emellett nem szabad a benti gépekre bármit feltölteni vagy onnan letölteni, menteni sem, vannak olyan weboldalak, amik onnan nem érhetők el, ha pedig valakinek kifelé e-mailt szeretnének küldeni, ahhoz külön engedélyt kell kérni.

A gyárban sok vendégmunkás dolgozik, elsősorban koreaiak, vietnámiak, ukránok és kirgizek. Ők egymással és a magyarokkal leginkább „kézzel-lábbal” kommunikálnak, nehezen értik meg egymást. A kulturális különbségek miatt sokszor az utasításokat sem értik a magyar dolgozók. Az egyik nyilatkozó szerint:

„Pár hete jött egy olyan intézkedés, hogy műszak kezdete előtt gyülekeznünk kellett volna a folyosón, és az összes operátornak le kellett volna ülnie a földre, vagy aki nem akar leülni, az le is térdelhetett volna a földre, és úgy kellett volna végighallgatni a műszakvezetőnek a beszédét.”

Ezen sokan felháborodtak, és fel is mentek a HR-osztályra, aminek köszönhetően ezt az utasítást visszavonták. Ugyanakkor a kulturális különbségeket említve felhívták a figyelmet: miközben Koreában a térdelés valóban nagyon megalázó, az ülés éppen hogy jót jelent.

Az iváncsai és a komáromi gyárat üzemeltető SkOn Hungary szerint tesznek azért, hogy csökkentsék a gyárakban a kulturális különbözőségeket.

A Házon kívük riportja az iváncsai akkumulátorgyárról

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Nincs mese, itt a nyár – már csak a szél zavarhat be kicsit, de jönnek a 30 fok körüli délutánok
Szinte egész héten kitart a jó idő, május elseje is ideális lesz a szabadtári programoknak. Sajnos pont a hétvégége ígér zivataros, hűvös időt.
Malinovszki András / Fotó: Arek Socha/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2024. április 29.


Link másolása

Szinte zavartalanul nyárias idő jön a héten – így búcsúzik az április, és a május eleje is közel 30 fokos nappalokkal köszönt be.

Az Időkép előrejelzése szerint hétfőn főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk. Csapadék sehol sem várható. A délkeleti szél sokfelé élénk, a Dunántúl nagy részén és délen erős lesz. Délután 24 és 28 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden szinte mindenhol derült időben lesz részünk, csak néhol jelenhetnek meg kósza felhők az égen. Esni sehol sem fog. Élénk, a Dunántúlon és helyenként délen erős lesz a délkeleti szél. A legmelegebb órákban 23 és 27 fok közötti értékeket mérhetünk.

Szerdán, azaz május elsején, a munkaszüneti napon is sok napsütésre számíthatunk, csupán a délután második felében érkezhet több felhő a Dunántúl déli és délnyugati tájai fölé, viszont csapadék ezen a napon sem várható. Sokfelé élénk, helyenként erős lesz a keleti-délkeleti szél. Délutánra 22 és 27 fok közé melegszik a levegő.

A jelenlegi előrejelzés szerint csütörtökön néhány fokot hűlhet a hőmérséklet, és a megnövekvő felhőzetből időnként egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. Jelen állás szerint az időjárás éppen a hétvégére romolhat el: sűrű záporokkal és zivatarokkal, heves széllel hideg idő érkezik, több fokot hűlhet a levegő.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Leépítést tervez idén minden ötödik magyarországi német cég
Egyre elégedetlenebbek a gazdaságpolitika kiszámíthatóságával és a jogbiztonsággal.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. április 28.


Link másolása


Nem nagyon várnak javulást 2024-re a magyarországi német cégek, amelyek elsősorban a kereslet visszaesésétől és a szakképzett munkaerő hiányától szenvednek – derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) konjunktúrafelméréséből, amit a Portfolio ismertetett.

Magyarországon összesen 2437 német cég működik, ezek közül az idei felmérésben 241 vett részt. A német vállalatok véleménye a hazai gazdaságról és versenypiaci hangulatról azért fontos, mert a cégek jelentős része az autóiparban tevékenykedik,

évente 2-3 milliárd eurós, tényleges, tárgyi eszközökbe történő beruházást hajtanak végre és 220 ezer munkavállalót foglalkoztatnak Magyarországon.

A magyar gazdaság mostani helyzetét a megkérdezett cégek 44 százaléka kielégítőnek vagy ugyanolyannak érzi, mint tavaly, 40 százalékuk viszont úgy látja, hogy romlik a helyzet.

A jelentés szerint emiatt a magyarországi német vállalatok 19 százaléka leépítést fontolgat idén,

felvételben pedig csak 27 százalékuk gondolkodik.

Link másolása
KÖVESS MINKET: