hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Négyen haltak meg a Capitolium ostromában, Washingtonban szükségállapotot rendeltek el

Legalább 15 napig fennáll a szükségállapot a súlyos zavargások után az Egyesült Államok fővárosában.
Fotó: MTI/AP/John Minchillo - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Összesen négy halálos áldozata van a washingtoni Capitolium elleni zavargásnak - közölte Robert Contee washingtoni rendőr-főkapitány.

Egy nő lőtt mellkassérülésébe halt bele, további három tüntető (mind férfiak) orvosi sürgősségi segítségnyújtás közben vesztették életüket

- írja a CNN.

52 embert tartóztattak le.

Az NBC híradása szerint a fővárosban 15 napra szükségállapotot rendeltek el. A tegnapi naphoz hasonlóan a következő két hétben nem lehet az utcára menni este 6 és reggel 6 között. Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatására egyébként 13 nap múlva, január 20-án kerül sor.

Szerdán a Capitolium épületében a szenátus és a kongresszus épp együttes ülést tartott, hogy érvényesítsék az elektori szavazatokat, és így megerősítsék Joe Biden győzelmét, amikor Donald Trump hívei betörtek az épületbe.

hirdetés
Trump előzőleg lázító hangú beszédet tartott a néhány ezer fős tömeg előtt, amiben azt mondta, meg kell akadályozni, hogy a törvényhozás elfogadja az elektori szavazatokat, és ezzel Joe Biden győzelmét.

Felszólította a szenátus és a kongresszus együttes ülését vezető Mike Pence alelnököt, hogy ne hirdesse ki az eredményt, ő azonban közleményben jelezte, hogy erre nincs jogköre.

Nem sokkal ezután Trump hívei összecsaptak a rendőrökkel a Capitolium lépcsőjén. A rendfenntartók hiába vetetettek be könnygázt, a tömeg áttörte a kordont és megindult felfelé.

Voltak, akik a kordon korlátjait használták létraként, és így mászták meg az épület falát, mások ablakokat törve jutottak be az épületbe.

Odabent a Capitolium őrsége szintén hiába próbálta megállítani az ülésterem felé tartó több száz embert.

VIDEÓ: A demonstrálók áttörik a rendőrsorfalat

Amikor egyértelművé vált, hogy az őrség nem tudja megakadályozni, hogy a tömeg bejusson az ülésterembe, és odakintről már behallatszott a közeledők kiabálása, bezárták az ülésterem bejárati ajtóit. Az egyik elé egy szekrényt is odatoltak.

Valaki azt mondta, odakint lövéseket hallott.

A képviselőket megkérték, hogy a padsorok között keressenek menedéket, és készüljenek fel azoknak a gázálarcoknak a felvételére, amelyek megvédhetik őket a könnygáz hatásaitól. Ekkor sokan telefonálni kezdtek, volt, aki a Nemzeti Gárdát hívta, mások arról beszéltek, fel kellene hívni az elnököt.

Ezután az őrség egy föld alatti folyosón evakuálta a képviselőket az épületből, mindenkinek sikerült kijutnia. A CNN szerint a kongresszusi vezetőket a Fort McNair nevű katonai bázisra vitték.

Amíg a kiürítés tartott, az üléstermet védő, magukat elbarikádozó őrök fegyvert fogtak a bezárt ajtó túloldalán álló zavargókra.

Eközben az újságírók a karzaton lapultak meg, és senki sem tudta megmondani, mi történik, ha bejut a tömeg.

Az elektori szavazatokról szóló választmányi tanúsítványokat tartalmazó dobozokat szintén magukkal vitték a Capitolium épületet elhagyó munkatársai, nehogy a Trump-hívek szó szerint elégethessék a választás eredményét.

VIDEÓ: az őrség tagjai fegyverrel biztosítják a képviselők evakuálását

Az épületbe bejutó több száz tüntető közben a Twitterre kikerült felvételek szerint a folyosókon ácsorgott, illetve benyitottak a különböző ajtókon. Sokuknál amerikai zászló volt, olyan is akadt, akinél konföderációs zászló. Néhányan fegyvert viseltek, az egyik tüntető pedig egy lándzsát tartott a kezében.

Többen bejutottak a képviselőház demokrata elnökének szobájába, egyikük leült Nancy Pelosi székébe, és feltette a lábát az asztalára, majd üzenetet írt neki.

Mások különböző tárgyakat vettek magukhoz, "emlékbe". Közben azt kiabálták, ez a nép háza.

Az egyik tweetelő szerint voltak, akik könnygázt használtak, de azt nem tudni, kik. Egy másik felvétel alapján azonban valószínűleg nem gázról, hanem a porral oltók porjáról lehetett szó.

A rendőrség és a Capitolium őrsége kezdetben hagyta, hogy a tömeg fel-le sétáljon odabent, az erősítésre vártak.

Az épület elfoglalása után nem sokkal Joe Biden beszédet mondott, amiben a demokrácia történetében példátlannak nevezte a történteket, és követelte Trumptól, hogy televíziós beszédben küldje haza a híveit.

Trump nem sokkal később a Twitterre tett ki egy videót, ebben arra kérte a zavargások résztvevőit, hogy legyenek békések, és menjenek haza. Ugyanakkor megismételte, hogy szerinte ellopták tőle a választást, és azt mondta a Capitolium elfoglalóinak, hogy szereti őket.

A történtek miatt mozgósították a teljes washingtoni Nemzeti Gárdát, a rohamrendőrséget, és a helyszínre küldték az FBI különleges egységeit is.

Először a szenátusi szárnyat sikerült megtisztítaniuk a hatóságoknak. Sok tüntetőt felszólítottak, feküdjenek a földre, és sokakat letartóztattak. Őket szövetségi szintű bűncselekményekkel vádolják. Ezután a rohamrendőrök megkezdték a bejárat előtti lépcsőről leterelni a tömeget, majd kiürítették a teljes környéket, és az épületet biztonságosnak nyilvánították.

A világ számos vezetője elítélte a történteket: a legtöbben azt hangsúlyozták, hogy Amerika a világ demokráciájának mintaképe, ezért különösen sajnálatosak az események. Többen személyesen Donald Trumpot tették felelőssé a történtekért.

George W. Bush volt republikánus elnök is keményen kritizálta Trumpot, míg Barack Obama más republikánus vezetőket is felelőssé tett, és közölte: csak rajtuk áll, hogy továbbra is olajat öntenek-e a tűzre.

A Twitter és a Facebook pedig felfüggesztette az amerikai elnök fiókjait, arra hivatkozva, hogy többször megsértette a szabályzatukat: bejegyzéseiben sokszor beszélt arról, hogy nem vesztette el a választást, ami álhírnek minősül, és olyan videót is posztolt, amiben nem egyértelműen csitította az általa felhergelt tömeget. Ezt a felvételt azóta a YouTube is törölte.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Lantos Gabriella keményen nekiment Müller Cecíliának a Sinopharm vakcinája miatt

Az egészségügyi szakember szerint a tiszti főorvosnak azonnal lépnie kellett volna, amikor kiderült, hogy nem biztos a kínai oltóanyag hatékonysága.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

Lantos Gabriella egészségügyi menedzser egy Facebook-posztban élesen kritizálta Müller Cecíliát a járványkezelése miatt. Az országos tiszti főorvos hétfőn, az operatív törzs sajtótájékoztatóján azt mondta, „mindig is voltak olyan állampolgárok, akiknél nem kellőképpen válaszol a szervezet a vakcina beadására”. Hozzátette, őket majd a közösségi immunitás védi meg.

Az Új Világ Néppárt elnökségi tagja szerint „egyre alaposabb a gyanú, hogy a Szinopharm az idősebbek közt sokszor nem alakít ki immunválaszt”.

Lantos szerint egy felelős vezető ilyenkor:

  • elrendeli az antitest és sejtes immunitás mérést. Állami finanszírozással;
  • az eredményeket közzéteszi. A rászorulóknak megszervezi a 3. oltást. Azonnal. Más vakcinával;
  • megköszöni a türelmet. Biztosítja az érintetteket az együttérzéséről.

A szakértő szerint Müller Cecília hozzáállása kimeríti a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés kategóriáját. A tiszti főorvos nyakláncára utalva hozzátette, a felelős vezető

nem a nyakában hordja a keresztet. Hanem a személyiségében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Rockzenekar énekese volt a Jemenben halálra kínzott magyar férfi: „Igazságtalanul, ártatlanul szenvedett”

Koltai György felvette a muszlim vallást, majd Jemenbe költözött, ott érezte magát igazán otthon. Végül ott is halt meg, borzalmas körülmények között.
Fotó: Parázsló Hamvak/Facebook - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

Mint megírtuk, elraboltak, majd halálra kínoztak egy magyar férfit Jemenben. Egy helyi aktivista szerint a 43 éves férfit arra akarták kényszeríteni, hogy segítsen nekik váltságdíjat kiharcolni az elengedéséért cserébe. Ő azonban ezt megtagadta, ezért fogvatartói végeztek vele. Ez még áprilisban történt, de csak most derült fény a szörnyűségre.

A Blikk kiderítette, hogy a férfi Koltai Györgyként született Magyarországon, aki 17 évvel ezelőtt még a Parázsló Hamvak nevű skinhead zenekar énekese volt, amely két évig létezett. Aztán hátat fordított a nacionalizmusnak és a rocknak, és felvette a muszlim vallást, még a nevét is megváltoztatta emiatt. Abdul Karim Faresként kezdett új életet Jemenben 2000-es évek második felében, ahol végre otthon érezte magát.

"Itthon nem érezte otthon magát, Jemenben viszont megtalálta, amit talán egész életében keresett. Teljesen nem szakított ott sem a zenei múlttal, hangmérnökként dolgozott"

- mondta el a lapnak Kovács Miklós Ahmed, a férfi jó barátja, akivel a magyarországi muszlim közösségben találkoztak és kötöttek barátságot.

Nem gondolja, hogy valami különös oka lett volna a férfi pálfordulásának, szerinte egyszerűen csak a muszlim vallásban találta meg a lelki békéjét. Amikor Jemen egyre veszélyesebbé vált a polgárháború miatt, Koltai egy időre visszajött Magyarországra, de nem érezte itt jól magát, visszavágyott Jemenbe.

hirdetés
"Mondogattuk neki többen, hogy legyen türelemmel, amíg békésebb lesz ott a helyzet, de nem hallgatott ránk, visszautazott. Túl korán. Utána nyoma veszett, én legalábbis vagy egy évig nem hallottam róla semmit. Mostanáig"

- mondta Kovács Miklós Ahmed.

Őt is lesújtotta barátja halálhíre, de mint mondta, a muszlimok másképp viszonyulnak a halálhoz. Számukra minden Isten akarata szerint történik, az is, hogy ki mikor és hogyan hal meg. Koltai viszont szerinte igazságtalanul, ártatlanul szenvedett, mártírrá vált, ezért a hitük szerint automatikusan a Paradicsomba jutott.

A Parázsló Hamvak Facebook-oldalán (amely 2013 óta nem frissült) közzétettek egy bejegyzést, amelyben megerősítették, hogy a zenekar egykori alapítója és énekese volt a Jemenben meggyilkolt áldozat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Fotók: Eltemették Igaly Diána olimpiai, világ- és Európa-bajnok koronglövőt

2004 olimpiai bajnoka 56 évesen, áprilisban hunyt el koronavírusban.
Fotók: Markovics Z. Kristóf, SZMO - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

A törökbálinti temetőben végső nyugalomra helyezték Igaly Diánát, 2004 koronglövő olimpiai bajnokát, a Magyar Sportlövő Szövetség alelnökét.

A szertartáson beszédet mondott Bodrogi Gyula színművész, de részt vett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság egykori, és dr. Kulcsár Krisztián jelenlegi elnöke is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Orosz és kínai fegyvereket szállító hajót fogott el az amerikai hadsereg az Arab-tengeren

Még nem tudni a szállítmány pontos célját, de valószínű, hogy a jemeni kormányellenes lázadóknak szánták volna.
Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

Az amerikai haditengerészet flottája szombaton közölte, hogy a USS Monterey (CG 61) irányított rakétás cirkáló május 6–án az Arab-tengeren megállított egy zászló nélküli hajót, ami nagy mennyiségű gépkarabélyt, páncéltörőt, mesterlövészpuskát és egyéb fegyvert szállított - vélhetően Jemenbe.

A legénység tagjait a fedélzeten kihallgatták, majd elengedték, miután élelemmel és vízzel látták el őket. A szállítmány pontos célja még nem derült ki, de a fegyverek egyelőre az amerikaiaknál maradtak.

Korábban egy hasonló szállítmányt a jemeni síita húszi lázadók megsegítésére akartak eljuttatni. A felkelők a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció által támogatott jemeni kormány ellen harcolnak. A felkelőket támogató Irán most tagadta, hogy bármi köze lenne a szállítmányhoz.

Ugyancsak hétfőn arról számolt be az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, hogy amerikai hadihajók harminc figyelmeztető lövést adtak le az iráni Forradalmi Gárda tizenhárom gyorsnaszádjára a Hormuzi-szorosnál, amelyek „nagy sebességgel, veszélyesen megközelítették” őket.

Reuters

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: