HÍREK

Napi őrséget állítanak az egyetemüket elfoglaló színművészetis diákok

Részletesen beszámoltak az egyetemfoglalás első másfél napjáról, és a követeléseikről is beszéltek.

Link másolása

Szerdán délután 15 órára sajtótájékoztatót hirdettek a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai. Kedd reggeli épületfoglalásuk óta ez volt az első alkalom, hogy hivatalosan válaszoltak a sajtó kérdéseire.

A hallgatók azzal kezdték a tájékoztatót, hogy a szerdai naptól kezdve minden nap délután 3-tól 8 óráig őrséget állítanak, ebben az idősávban két ember fogja a bejárati ajtó feletti erkélyrészről őrizni az egyetemet.

Az egyetem diákjai megmutatták, milyen adományokat kaptak, külön kiemelve a higiénia fenntartására és a fertőtlenítésre alkalmas szereket, ezzel bizonyítva, hogy az óvintézkedésekre különös figyelmet fordítanak. Mint elmondták, egymás között maszkot hordanak, hőmérőznek, és számos helyre kézfertőtlenítőt helyeztek ki. Megköszöntek minden adományt, amit kaptak. A keddi napon olyan sok ételt kaptak, hogy egy részét a rászorulóknak is fel tudták ajánlani. Azt is hozzátették, hogy szerdától minden nap 15 órától valamilyen performatív akcióval készülnek az egyetem előtt.

Kérdésre válaszolva elmondták, hogy azért nem mentek el a minisztériummal tárgyalni, mert a követeléseik alapjait nem tartották be, ezen kívül nem kapták meg a napirendi pontokat sem. A mai találkozóról (amin a színház lemondott vezetői tárgyaltak Vidnyánszky Attilával) hivatalos meghívót ők nem kaptak, így erre sem kívántak elmenni.

Arra, hogy a követeléseikre érkezett-e reakció, és hogy a kuratóriummal leülnek-e beszélni, elmondták, hogy a kuratóriumot nem ismerik el, így velük sem tárgyalnak. A minisztériummal a későbbiekben hajlandóak beszélni, de innentől kizárólag nyitott tárgyalásokon vesznek részt, amit az egyetem dokumentumfilmesei rögzítenének.

Hozzátették, hogy addig maradnak és folytatják az akciójukat, amíg követeléseik célját el nem érik.

Azért nem fogadják el a Vidnyászky Attilával való tárgyalást, mert folyamatos infantilizálást, sértegetést tapasztalnak a másik oldaltól. Azt sem tartják elfogadhatónak, hogy tárgyalni már aláírt papírokkal hívják őket.

Kérdésként elhangzott az is, számolnak-e azzal, hogy más egyetemek, a HÖOK vagy önkormányzatok melléjük állnak vagy szolidaritást vállalnak-e velük. Mint elmondták, a HÖOK vezetőjével folyamatosan tartják a kapcsolatot, hiszen ezt az akciót nemcsak az SZFE ügyének tartják, hanem a magyar felsőoktatásénak is. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi kara már egy fényképpel szolidaritásról biztosította az egyetemfoglalókat.

A diákok kifejtették, hogy politikusok támogatását továbbra is csak magánemberként fogadják el, politikailag semlegesek szeretnének maradni. Civil szervezetek és egyházak támogatását azonban a jövőben is szívesen veszik.

A számokról szólva kifejtették, hogy nagyjából 70 és 100 közötti létszámban vesznek részt az akcióban, időnként váltásban egymással. Van egy állandó ötfős őrségük is, akiknek a váltását szintén megszervezik maguk között. Számos belső fórumot tartottak meg, ezeken a saját struktúrájuk megbeszélése, átalakítása a cél. Ezen kívül érkeznek néha külsősök is a fórumra, esténként pedig olykor zenekarok érkeznek, akik koncerteket tartanak a bent lévőknek.

A távozó tanárokról szólva elmondták: mindenkinek egyéni döntése, hogy mit tesz a jelenlegi helyzetben, ők bármilyen reakciót elfogadnak tanáraiktól. A fórumok céljáról azt mondták, azokon az ideális képzési formákról gondolkoznak leginkább. Az oktatást nem szeretnék akadályozni, hanem

„az új vezetőség potenciális szakmai direktívájának bojkottja a cél.”

A sajtótájékoztatót itt nézheted vissza:

Security Check Required

null


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Több száz Wagner-zsoldos került kórházba Luhanszk megyében – állítja az ukrán vezérkar
Ott azonban az orvosok állítólag nem akarják ellátni őket.

Link másolása

Az orosz Wagner zsoldoscsoport mintegy háromszáz tagját szállították a Luhanszk megyei Juvilejne kórházába, az orvosok azonban nem hajlandók ellátni őket – hozta nyilvánosságra vasárnap az ukrán vezérkar.

A jelentés szerint az orvosok azért nem akarják kezelni őket, mert legtöbbjük olyan betegségek hordozója, mint az AIDS, a szifilisz, a tuberkulózis, valamint a tüdőgyulladás.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója közben egy tévéműsorban elmondta, a régiójában sok az orosz katona, akik képzetlenek, de létszámuknak köszönhetően képesek az előrenyomulásra. „Bármi lehetséges, mert ez egy hatalmas ellenség elleni háború. Oroszország 140 milliós lakosságával hatalmas tartalékkal rendelkezik. Igen, ezek nem hivatásos katonák, de még mindig sok van belőlük. Még ha nincs is jól átható taktikájuk, a létszámuknak köszönhetően fokozatosan haladnak előre” – fogalmazott a kormányzó. Egyúttal megjegyezte, hogy a térségben nehéz a helyzet, de az ukrán erők jól tartják az ellenőrzésük alatt álló területeket.

A dél-ukrajnai Herszon megyei kormányzói hivatal arról adott hírt, hogy vasárnapra virradóra az orosz erők Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a megyeszékhelyt, Herszon városát. Eltaláltak egy tömegközlekedési vállalatot, amelynek az épülete megsemmisült és tíz városi járműben keletkeztek károk. További négy lakóház rongálódott meg, de személyi sérülés nem történt.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt napban mintegy 650 orosz katona halt meg, akikkel együtt az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége hozzávetőleg 126 160-ra emelkedett. Az ukrán erők egyebek mellett nyolc orosz harckocsit és hét tüzérségi fegyvert semmisítettek meg az elmúlt napon.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Karácsony Gergely szerint a mesterséges intelligencia okosabb, mint a kormány
Legalábbis nem használja azokat a szavakat, amivel Lázár János üzente meg a leállítandó projekteket.

Link másolása

Nemrég mi is bemutattuk, milyen területeken és mennyire intelligens az Open AI chatbotja, a ChatGPT, ami azóta több egyetemen sikeresen "tett le" vizsgákat, házidolgozatokat old meg, de művészi teljesítményre is képes.

Vasárnapi Facebook-posztjából kiderül: Karácsony Gergely is felfedezte magának a chatbotot (amilyenhez hasonló, bár jóval egyszerűbb változatot ő maga is használ a Facebookon), rögvest fel is tett neki néhány kérdést. A főpolgármester ezzel azt szerette volna megmutatni, a Fidesz megszüntetett vagy leállítani tervezett beruházásaival szemben az AI mit tartana Budapest legfontosabb fejlesztéseinek.

Karácsony megfogalmazása szerint:

„Ilyen, amikor a mesterséges intelligencia okosabb a kormánynál, mert tudja azt, amit mi, budapestiek is jól tudunk...”

Hozzáteszi, „annyi azért ebből is leszűrhető: a mesterséges intelligencia Budapest ügyében nem használja a "lezárni", "nem", "soha" szavakat”.

Ezzel a városvezető utal Lázár János módszereire. Pénteken derült ki, hogy az építési és közlekedési miniszter csapatával dokumentumokra írt rövid szavakkal közölte, hogy mely projekteket szánja folytatásra méltónak, és melyeket kaszálná el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Síelőkkel és snowboardosokkal telt meg a mátraszentistváni sípark – fotók
A síközpont végre kinyithatott, miután sok hó esett a Mátrában, a téli sportok szerelmesei pedig ki is használták az alkalmat.

Link másolása

A várva várt télies időjárásnak köszönhetően a héten kinyitott a mátraszentistváni sípark, az ország egyik legnépszerűbb síközpontja.

A napokban már többen is kipróbálták már a frissen behavazott pályákat, hétvégére pedig meg is telt a sípark síelőkkel és snowboardosokkal.

A legfrissebb tájékoztatás szerint öt (négy kék és egy piros) pályán lehet csúszni, de várhatóan jövő héten újabb pályát nyitnak meg. Hétvégén pedig már esti síelésre is lesz lehetőség.

Az MTI fotósa képeken örökítette meg a vasárnap havat szelőket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Szeszélyes időnk lesz a héten: a szerdai 10 fok után lehűlés jön záporokkal
Egész héten erősen fog fújni a szél, de esőre, hóra is számíthatunk.

Link másolása

A hét elején még emelkedik a nappali hőmérséklet, szerdán akár 10 Celsius-fok is lehet, majd csütörtöktől lehűlés jön, vasárnap már csak mínusz 1 és plusz 5 fok közötti hőmérséklet várható a legmelegebb órákban. Egész héten erős, élénk lesz a szél, néhol viharossá fokozódik. Több alkalommal vegyes halmazállapotú csapadékra kell számítani, amely a hét végéhez közeledve egyre inkább hó lesz - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn a legtöbb helyen néhány órára kisüt a nap, azonban délelőtt északnyugat felől növekszik a fátyolfelhőzet, később meg is vastagszik a felhőtakaró, amely este, késő este újra csökkenni kezd.

Hétfőn a nap második felében elszórtan fordulhat elő gyenge vegyes csapadék, nyugaton és délen az esőnek, míg északkelet felé haladva a havas esőnek, hónak van nagyobb esélye.

A délnyugati szél délutántól egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul és megerősödik, helyenként viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között valószínű.

Kedden felhőátvonulások várhatók hosszabb-rövidebb napsütéssel, elszórtan előfordulhat zápor, hózápor. Az északnyugati, nyugati szél nagy területen megerősödik, főként az északnyugati szélcsatornában viharossá fokozódik. Hajnalban általában mínusz 4 és plusz 2 fok között alakul a hőmérséklet, de a szeles tájakon pár fokkal enyhébb lesz a hajnal. Kora délután 3-9 fokot mérhetnek.

Szerdán általában közepesen felhős időre lehet számítani,

szórványosan előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék, zömében záporok, de északkeleten hózáporok is kialakulhatnak.

Az északnyugati, nyugati szél főként az északkeleti részeken erős lesz, egy-egy viharos lökés sem kizárt. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 4 fok között várható, a szeles helyek lesznek fagymentesek. A maximum 5 és 10 fok között alakul.

Csütörtökön közepesen vagy erősen felhős idő várható. Szórványosan előfordulhat vegyes csapadék, főleg északkeleten havas eső, hózápor, másutt eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik.

A minimum-hőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 4 fok között alakul, a szeles helyek lesznek fagymentesek. A csúcsérték 3 és 9 fok között valószínű.

Pénteken felhőátvonulások várhatók, általában többórás napsütéssel. Elszórtan kialakulhat hózápor. Helyenként erős lökések kísérhetik az északnyugati, északi szelet. Hajnalban általában mínusz 6 és plusz 1, kora délután 0 és plusz 6 fok közötti hőmérsékletet mérhetnek.

Szombaton felhőátvonulások várhatók hosszabb-rövidebb napsütéssel. Elszórtan kialakulhat zápor, hózápor. Az élénk északnyugati, északi szelet helyenként erős lökések kísérhetik. Hajnalban mínusz 5 és plusz 1, kora délután 0 és plusz 6 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap a gyakran változó felhőzetből helyenként fordulhat csak elő hózápor. Az északi, északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A hőmérséklet hajnalban mínusz 7 és plusz 1, kora délután mínusz 1 és plusz 5 fok között alakul.

Link másolása
KÖVESS MINKET: