News here

HÍREK

Napi őrséget állítanak az egyetemüket elfoglaló színművészetis diákok

Részletesen beszámoltak az egyetemfoglalás első másfél napjáról, és a követeléseikről is beszéltek.

Link másolása

Szerdán délután 15 órára sajtótájékoztatót hirdettek a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai. Kedd reggeli épületfoglalásuk óta ez volt az első alkalom, hogy hivatalosan válaszoltak a sajtó kérdéseire.

A hallgatók azzal kezdték a tájékoztatót, hogy a szerdai naptól kezdve minden nap délután 3-tól 8 óráig őrséget állítanak, ebben az idősávban két ember fogja a bejárati ajtó feletti erkélyrészről őrizni az egyetemet.

Az egyetem diákjai megmutatták, milyen adományokat kaptak, külön kiemelve a higiénia fenntartására és a fertőtlenítésre alkalmas szereket, ezzel bizonyítva, hogy az óvintézkedésekre különös figyelmet fordítanak. Mint elmondták, egymás között maszkot hordanak, hőmérőznek, és számos helyre kézfertőtlenítőt helyeztek ki. Megköszöntek minden adományt, amit kaptak. A keddi napon olyan sok ételt kaptak, hogy egy részét a rászorulóknak is fel tudták ajánlani. Azt is hozzátették, hogy szerdától minden nap 15 órától valamilyen performatív akcióval készülnek az egyetem előtt.

Kérdésre válaszolva elmondták, hogy azért nem mentek el a minisztériummal tárgyalni, mert a követeléseik alapjait nem tartották be, ezen kívül nem kapták meg a napirendi pontokat sem. A mai találkozóról (amin a színház lemondott vezetői tárgyaltak Vidnyánszky Attilával) hivatalos meghívót ők nem kaptak, így erre sem kívántak elmenni.

Arra, hogy a követeléseikre érkezett-e reakció, és hogy a kuratóriummal leülnek-e beszélni, elmondták, hogy a kuratóriumot nem ismerik el, így velük sem tárgyalnak. A minisztériummal a későbbiekben hajlandóak beszélni, de innentől kizárólag nyitott tárgyalásokon vesznek részt, amit az egyetem dokumentumfilmesei rögzítenének.

Hozzátették, hogy addig maradnak és folytatják az akciójukat, amíg követeléseik célját el nem érik.

Azért nem fogadják el a Vidnyászky Attilával való tárgyalást, mert folyamatos infantilizálást, sértegetést tapasztalnak a másik oldaltól. Azt sem tartják elfogadhatónak, hogy tárgyalni már aláírt papírokkal hívják őket.

Kérdésként elhangzott az is, számolnak-e azzal, hogy más egyetemek, a HÖOK vagy önkormányzatok melléjük állnak vagy szolidaritást vállalnak-e velük. Mint elmondták, a HÖOK vezetőjével folyamatosan tartják a kapcsolatot, hiszen ezt az akciót nemcsak az SZFE ügyének tartják, hanem a magyar felsőoktatásénak is. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi kara már egy fényképpel szolidaritásról biztosította az egyetemfoglalókat.

A diákok kifejtették, hogy politikusok támogatását továbbra is csak magánemberként fogadják el, politikailag semlegesek szeretnének maradni. Civil szervezetek és egyházak támogatását azonban a jövőben is szívesen veszik.

A számokról szólva kifejtették, hogy nagyjából 70 és 100 közötti létszámban vesznek részt az akcióban, időnként váltásban egymással. Van egy állandó ötfős őrségük is, akiknek a váltását szintén megszervezik maguk között. Számos belső fórumot tartottak meg, ezeken a saját struktúrájuk megbeszélése, átalakítása a cél. Ezen kívül érkeznek néha külsősök is a fórumra, esténként pedig olykor zenekarok érkeznek, akik koncerteket tartanak a bent lévőknek.

A távozó tanárokról szólva elmondták: mindenkinek egyéni döntése, hogy mit tesz a jelenlegi helyzetben, ők bármilyen reakciót elfogadnak tanáraiktól. A fórumok céljáról azt mondták, azokon az ideális képzési formákról gondolkoznak leginkább. Az oktatást nem szeretnék akadályozni, hanem

„az új vezetőség potenciális szakmai direktívájának bojkottja a cél.”

A sajtótájékoztatót itt nézheted vissza:

Security Check Required

null


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Rendőri intézkedés közben halt meg egy férfi Balatonalmádiban
Korábban az autójával elsodort egy biciklist Alsóörsnél, ezért állították meg a rendőrök.

Link másolása

Rendőri intézkedés közben rosszul lett és meghalt egy 55 éves budapesti férfi Balatonalmádiban vasárnap.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnapi közleménye szerint 15 óra 30 perc körül kaptak egy bejelentést arról, hogy az Alsóörs külterületén található kerékpárúton egy futót elsodort egy személygépkocsi, majd a sofőr segítségnyújtás nélkül továbbhajtott.

A rendőrök nem sokkal később Balatonalmádi Káptalanfüred városrészében, a vasútállomásnál állították meg az autóst.

Az 55 éves férfi azonban az intézkedés közben rosszul lett és összeesett.

A rendőrök azonnal megkezdték az újraélesztését, amit a kiérkező mentősök folytattak, az életét azonban már nem tudták megmenteni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Egyre több benzinkúton fogynak ki a hatósági áras üzemanyagokból, már Budapesten is gondok vannak
A Mészáros utcai Mol-kúton nincs 95-ös benzin, a Szentendrei út mentén található OMV-kúton pedig szombat este nem volt gázolaj.

Link másolása

Egyre több kúton fogynak ki az ársapkás üzemanyagokból, már budapesti kutakon is hiány van - írja a Telex.

A Mészáros utcában található Mol-kúton két napja nem lehet kapni 95-ös benzint.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, pénteken a Shell korlátozást vezetett be, így azóta tankolásonként, a kútoszlopon feltüntetett piaci áron számolva

 • maximum bruttó 20.000 forint értékű Shell FuelSave 95 benzin, illetve
 • maximum bruttó 50.000 forint értékű Shell FuelSave Diesel üzemanyag vásárolható.

  A kis benzinkutaknak a Mol a jövő héten sem szállít üzemanyagot, ők pedig mástól pedig nem tudnak vásárolni. A Független Benzinkutak Szövetségének alelnöke, Gépész László a helyzetet úgy jellemezte, hogy „ez egy haldoklás”.

  A Telex vasárnap azt írta, hogy az olvasóik és a munkatársaik is több helyen készlethiányt tapasztaltak az országban a hétvégén.

  A főváros I. kerületében, a Mészáros utcában lévő Mol-kúton például két napja elfogyott a készlet, és az eladó nem is tudta megmondani, hogy mikor érkezik újabb szállítmány a 480 forintos literenkénti áron kapható 95-ös benzinből.

  Itt vasárnap délelőtt már csak a 699 forintért kínált Evo 100 prémium benzinből lehetett tankolni, de a kút munkatársa szerint ez is hamarosan elfogy.

  De nem ez volt az egyetlen benzinkút, ahol hiány volt a Telex szerint.

 • Az M5-ös autópálya fővárosból kifelé vezető szakaszán lévő Mol-kúton szombat este nem volt gázolaj,
 • a Szentendrei út mentén található OMV-kúton vasárnap dél körül csak benzint árusítottak.
 • Nagykanizsán, a 7-es főút mellett működő Mol-kúton elfogyott a hatósági áras gázolaj.
 • Gödöllőn, a Dózsa György úti Molnál sem hatósági áras gázolaj, sem benzin nem volt, a Pattantyús Ábrahám körúton semmilyen üzemanyag nem volt, a Szabadság úton, szintén a Molnál pedig csak az alap és feláras gázolajat lehetett tankolni, benzinből viszont egyik fajtát sem.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • HÍREK
  Lőszereket találtak abban az autóban, ami vasárnap reggel frontálisan ütközött egy busszal a Ferihegyi Repülőtérre vezető úton
  A balesetben az autó sofőrje és az utasa is meghalt.

  Link másolása

  Lőszereket találtak a rendőrök abban a kocsiban, amiben ketten meghaltak vasárnap reggel, miután frontálisan ütköztek egy busszal a Ferihegyi Repülőtérre vezető úton - tudta meg az rtl.hu.

  A rendőrség lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt indított nyomozást.

  Ahogy mi is beszámoltunk róla, vasárnap reggel két ember meghalt, amikor az autójukkal átsodródtak a szemközti sávba a Ferihegyi Repülőtérre vezető úton, majd nekiütköztek egy autóbusznak. Az ütközés erejétől szinte teljesen eltűnt a kocsi eleje, és hiába nyíltak ki a légzsákok, a sofőr és utasa is meghalt a balesetben.

  A két középkorú, Pest megyei férfi holttestét a tűzoltók emelték ki a roncsból. A buszban a sofőrön kívül senki sem sérült meg, mert nem szállított utasokat.

  Az RTL információ szerint a baleset helyszínén lőszereket találtak a helyszínelők. A lap értesülését később a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) is megerősítette. Mint írták,

  a „balesettel érintett gépkocsiban, illetve abból kiszóródva a rendőrök lőszereket találtak”,

  ezért lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt nyomozást rendeltek el az ügyben.

  Ezekre a két férfinak nem volt engedélye. Azt, hogy pontosan mennyi és milyen típusú lőszert találtak, azt egyelőre nem árulta el a hatóság.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  December elejére várta a babáját a kismama, aki szombaton halt meg egy balesetben a 4-es főúton
  Az autójuk frontálisan ütközött egy másik járművel. A mentősök sem a 29 éves nő, sem a magzat életét nem tudták már megmenteni.

  Link másolása

  December elejére várta kisfiát az a kismama, aki szombaton halt meg egy autóbalesetben a 4-es főúton - tudta meg az RTL Híradó. A nőt a tűzoltók vágták ki az összeroncsolódott autóból, de sem őt, sem a magzata életét nem tudták megmenteni.

  A baleset szombat délután történt a 4-es főúton Ebes és Debrecen között.

  A nő, a férje és hároméves kislányuk utazott az autóban, amikor egy szemből érkező jármű eddig tisztázatlan körülmények között áttért az ő sávjukba és frontálisan összeütköztek.

  A balesetben a másik sofőr is meghalt, a nő férje és kislánya pedig súlyosan megsérült.

  A nőt a tűzoltók vágták ki a roncsból. A kiérkező mentősök beindították nála a szülést, hogy megmentsék a magzat életét, de nem jártak sikerrel.

  „Mikor már láttam a kabátját a gyereknek, megismertem egyből, hogy biztos ő, mert itt jár minden nap a boltba az anyukájával. Nagyon sajnáljuk őket”

  - mondta sírva az ebesi család egyik ismerőse a Híradónak. Az idős nő azt mondta, a hír annyira megviselte, hogy egész éjjel nem aludt.

  Az RTL úgy tudja, hogy az anya mindössze 29 éves volt és gyerekkorától fogva Ebesen élt.

  Párjával három éve voltak házasok, december elejére várták volna a második gyermeküket.

  A Híradónak a település polgármester azt mondta, hogy már felvette a kapcsolatot a családdal, és segítségét is felajánlotta.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: