hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Mélységesen felháborít és elszomorít” – sokan kiakadtak azon, hogy nem lehet fogadott orvossal szülni a debreceni Szülészeti Klinikán

Óriási vita robbant ki az intézmény Facebook-oldalán a döntés miatt. Sokak szerint nagyon kiszúrnak ezzel a kismamákkal, míg több anyuka szerint fogadott orvos nélkül is lehet problémamentesen szülni.
Címkép (illusztráció): Bokskapet/Pixabay - szmo.hu
2021. január 05.

hirdetés

Mint azt megírtuk, a debreceni Szülészeti Klinika kedden bejelentette, hogy amíg nem lesz egy átlátható és tiszta, a hálapénz gyanúját sem feltételező rendszer, addig megszüntetik a fogadott orvos és szülésznő rendszerét. Azt ígérték, amint rendeződik a hálapénz kérdése, ismét lehetőséget teremtenek arra, hogy a kismamák az általuk választott orvos segítségével szülhessenek.

A szülészeti klinika Facebook-oldalán hamar megszaporodtak a kommentek a tájékoztató bejegyzés alatt.

Sokan felháborodtak a döntés miatt, amivel szerintük nehéz helyzetbe hozzák a kismamákat, főleg azokat, akik mostanában szülnek.

"Ezt nagyon rossz ötletnek tartom! Eddig volt egy orvosod, aki mindent tudott a terhességedről, és nem papírból olvasta, hanem ő vizsgált. Most azt mondják, szüljön valaki egy olyan orvosnál, aki ránézett a papírjaidra, és még sose láttad! Hogy lehet így bizalmat szavazni neki? Nem akarok senkit megbántani, de azért hadd dönthesse már el az ember, kinek szavaz bizalmat!"

- írta egy hozzászóló, és hasonló véleményen vannak mások is.

hirdetés

"Egyáltalán nem értek ezzel a döntéssel egyet. Nem flancból fogadtam orvost, hanem mert problémás a terhességem. Szültem már orvos nélkül, köszönöm szépen, igazán klassz ellátást kaptam! Ha nincs a szülésznőm, szerintem a babával együtt meg is haltunk volna. A biztonságérzet számomra nagyon fontos, amit most ezzel a döntéssel elvettek...."

"Mélységesen felháborít és elszomorít ez a döntés vagy szabály, mindegy minek nevezzük! Ez egy kitolás a kismamákkal szemben! Ha valaki orvost fogad, akkor annak megvan az oka, és ez szabad akaratból történik. Azért fogad egy kismama orvost, mert annál az orvosnál érzi magát biztonságban testileg lelkileg ebben a kiszolgáltatott helyzetben, és vállalja az ezzel járó költségeket is! Egy kismamának fontos, hogy családbarát, biztonságos és jól felszerelt környezetben élje át a szülés minden pillanatát a saját fogadott orvosával és szülésznőjével! Én 100 km-t utaztam az orvosomhoz, mert ragaszkodtam hozzá illetve, hogy normális körülmények között szüljek! Ez 2 szer 9 hónap! És bármennyi pénzt megért volna de ragaszkodtam ehhez!"

"Borzasztó képmutatásnak érzem ezt a döntést. Ha nincs versenyhelyzet, mert nem engednek választani, mi ösztönzi az egészségügyi dolgozókat a magasabb színvonalú ellátásra? Ha fogadott orvos nélkül bekerülök a kórházba, főleg ha nem is tolok borítékot az aktuális ügyeletesnek, úgy kezelnek, mint egy darab rongyot. Ezzel a döntéssel a hálapénz nem szűnik meg, csak épp nem azért adja az ember, mert valakitől szolgáltatást vásárol, hanem hogy ne alázzák meg a kelleténél jobban. Értem én, hogy a többség, aki így szült, olyan buta, hogy kár neki bármit is mondani, udvariatlan, rossz a higiéniája, stb. De engem ne vegyenek ezekkel egy kalap alá! Azok az egészségügyi dolgozók, akik eddig ilyen “ügyfelekkel” dolgoztak, ebbe vannak belefásulva, hogyan fognak ebből kilépni? Egyszeri halandóként csak a boríték van a kezünkben, hogy jobb belátásra bírjuk őket. Most, hogy orvost sem választhatunk, még inkább elveszíti majd az összeg a hála jellegét, hiszen leginkább már az ember félelmében adja."

"Nagyon nem kismamabarát döntés, főleg azokkal szemben, akik az elkövetkezendő hetekben szülnek. Főleg ha észreveszik, hogy ez nem fog működni, és a későbbiekben visszaállítják. Nem hiába fogadunk orvost, megbízunk benne, és tudják minden korelőzményünket. A jó orvosok a kismamák lelkét is ápolják. Köszönjük a reménytelenséget."

"Ez nem kismamabarát döntés, és mesélhetnék egy-két orvosuk hozzáállásáról, az ég mentse meg, aki hozzájuk kerül majd."

Többen azonban azt írják, fogadott orvos nélkül is lehet biztonságosan, problémamentesen szülni.

"Mindkét gyermekemet a Klinikán szültem... Fogadott orvos nélkül, remek orvosi és csecsemőgondozói, illetve gyermekorvosi ellátással. Én kértem, hogy ott szülhessek, és nem bántam meg!!!

Ha még lenne gyermekem, ma sem mennék máshová!"

"Most komolyan nem értem, miért kell fogadni orvost, de hát mindenki maga dönti el, akinek van sok, az megteheti. Én 2 gyermekemet szültem a Klinikán és nem fogadtam orvost, és ugyanúgy minden ellátást, odafigyelést megkaptam az orvostól boríték nélkül is! Ez egy divat már az anyák közt, hogy fizetik az orvosokat, fogadnak orvost.

"Én a Klinikán szültem, ügyeletes orvosnál, fogadott orvos nélkül, a sima állami ellátást igénybe véve terhesgondozásban: csak és kizárólag jót tudok mondani, elmondhatatlanul hálás vagyok a mai napig a teljes csapatnak. Szerintem mindenki szakmája kiválósága volt, akikkel én a szülés és a bent töltött 6 nap alatt kapcsolatba kerültem. A kapustól a legfelsőbb vezetésig mindenkiből sugárzott valami, amitől én a legnagyobb biztonságban éreztem magam végig."

"Én 2 gyermeket szültem a klinikán fogadott orvos vagy szülésznő nélkül, így is tökéletes ellátást kaptam én és a gyermekeim is!"hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Gyurcsány Ferenc ellopta a show-t, amikor hozzászólt egy róla szóló cikkhez

A DK elnöke is meglepődött azon, hogy milyen sokszor ejtették ki a nevét az M1 kedd esti híradójában.
Címkép: Gyurcsány Ferenc/Facebook - szmo.hu
2021. március 03.

hirdetés

Mint megírtuk, Gyurcsány Ferencnek sikerült ismét magára vonnia a Fidesz figyelmét. Hétfőn arról írt a Facebook-oldalán, hogy arról, hogy Orbán Viktor a kínai vakcinával oltották a koronavírus ellen, az jutott eszébe, hogy az édesanyja gyakran tejfölös dobozban tette el a csirkepaprikást.

A fideszes Hollik István és Kocsis Máté nem hagyta válasz nélkül a DK elnökének szavait. Mindketten élesen kritizálták a volt miniszterelnököt azért, mert megkérdőjelezi a kormányfőnek beadott vakcinát.

Talán emiatt történhetett meg az, hogy az M1 kedd esti fél 8-as híradójában 23-szor említették Gyurcsány Ferenc nevét - számolt be róla a 444.hu "Megdőlt a fedett pályás gyurcsányozási világrekord" című cikkében.

De nem is ez a pláne, hanem az, hogy a portál cikkéhez maga a DK elnöke is hozzászólt a Facebookon.

hirdetés
"Az komoly :D" – írta a politikus kommentben, amire alig 2 óra alatt 9900 reakciót kapott (többet, mint maga a poszt).

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Már több ember halt meg koronavírusban Magyarországon, mint az USA-ban lakosságarányosan

Arányaiban nálunk a kilencedik legrosszabb a helyzet az egész világon az elmúlt egy hét adatait nézve, ha a miniállamokat kivesszük, a hetedik.
Fotó (illusztráció): MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2021. március 03.

hirdetés

Magyarország megelőzte az Egyesült Államokat a lakosságarányosan vett halálozási adatok terén a koronavírus-járványban - írja a 444.hu.

A globális koronavírus-adatokat összesítő Our World in Data oldalán van egy grafikon arról, hogy egymillió lakosra vetítve nézve mely országokban haltak meg a legtöbben a járvány során.

A legfrissebb adatok szerint Magyarország már a 9. helyen áll: nálunk egymillió lakosra 1572 áldozat jut, míg az Egyesült Államokban 1560. De ha százezer lakosra vetítve nézzük az áldozatok számát, akkor is beértük az USA-t, ugyanis március 2-én mindkét ország 155-155 áldozatnál tartott. Ezen a listán is a 10. helyen áll Magyarország.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Eldőlt: a Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából

Az Európai Néppárt európai parlamenti csoportja megszavazta a frakció alapszabályát módosító tervezetet.
MTI/SZMO, Címkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs - szmo.hu
2021. március 03.

hirdetés

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) csoportja megszavazta a frakció alapszabályát módosító tervezetet - közölte Pedro Lopez de Pablo, az EPP EP-frakciójának alelnöke szerdán a Twitteren.

A módosítás többek között lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén.

A 148 támogató, 28 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett elfogadott alapszabály lehetővé teszi egész delegációk kizárását és tagságuk felfüggesztését, amíg korábban ezekre csak adott képviselő esetében volt lehetőség. A szöveg megtartotta azt a szabályt, amely a kizárásról szóló döntéshez kétharmados többség meglétét írja elő.

A módosított működési szabályzat szerint egy tag vagy egy teljes képviselőcsoport jogainak ideiglenes, meghatározott idejű felfüggesztésének elfogadásához szintén kétharmados többség szükséges.

A szavazás eredménye után Novák Katalin a Twitter-oldalán megerősítette, hogy

a Fidesz kilép a Néppárt frakciójából.

"Nem engedjük, hogy elhallgattassák az EP-képviselőinket, akik a választóinkat képviselik. Az első számú prioritás számunkra az, hogy kezeljük a világjárványt és életeket mentsünk" - írta posztjában a Fidesz alelnöke.

hirdetés

Orbán Viktor Manfred Webernek küldött levelét később a Facebook-oldalán is megosztotta.

 

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben jelentették be, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Saját magukat tesztelhetik az embereket koronavírusra antigén teszttel Szlovákiában

Ezzel a szlovák tesztelési stratégia hatalmas változáson fog keresztülmenni az egészségügyi miniszter szerint.
Fotó (illusztráció): MTI/EPA/Katia Hrisztodulu - szmo.hu
2021. március 03.

hirdetés

35 millió nazális antigéntesztet rendelt öntesztelésre Szlovákia - jelentette be a szlovák egészségügyi miniszter.

Marek Krajčí elmondása szerint arra kérték a Szabványügyi, Mérésügyi és Vizsgálati Hivatalt (ÚNMS), hogy engedélyezze ezeket a típusú nazális teszteket az emberek öntesztelésére. A teszteket az Európai Bizottság szerezte be, már úton vannak Szlovákiába.

A miniszter szerint "jó áron" vásárolták meg, a Siemens tesztjének darabja 3,50 euróba került, míg az SD Biosensoré 3,70 euró volt.

Krajčí azt mondta, a tesztelési stratégia "hatalmas változáson fog keresztülmenni" a tesztek révén. Ezeket a tervek szerint az iskolákban és a háztartásokban alkalmaznák.

Forrás: Körkép

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: