HÍREK
A Rovatból

Müller Cecília: Elrendelem a tömeges oltást a mai naptól

Az országos tisztifőorvos szerint erre fogják felhasználni a hétvégén érkező 600 ezer kínai vakcinát is.
SZMO/MTI - szmo.hu
2021. április 23.


Link másolása

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóját Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese kezdte. Elmondta, hogy elértük a 3,5 millió beoltottat, így szombattól nyitnak a teraszok, de

a vendéglátóhelyek belső helyiségeiben csak a mosdóhasználat idejéig lehet tartózkodni, akkor is maszkban.

Megerősítette azt is, 11 órára módosul szombattól a kijárási tilalom kezdete.

György István, az oltási munkacsoport vezetője ezután közölte: megnyitották az online időpontfoglaló rendszert, amit az elmúlt két napban sikeresen teszteltek. Mostantól minden, még nem beoltott, de regisztrációval rendelkező ember tud az interneten időpontot foglalni az oltásra.

Aktuálisan jövő hét hétfőre, keddre és szerdára, kifejezetten kórházi oltópontokon, Sinopharm-vakcinával történő oltásra lehet időpontot foglalni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér lakossági portálján, az www.eeszt.gov.hu címen.

Az államtitkár elmondta: az időpontfoglaló oldalon a regisztráltak egy-két perc alatt le tudják foglalni maguknak az oltás időpontját, a belépéshez csak a TAJ-számot és a születési dátumot kell megadni. A rendszerben ki lehet választani, mely napon, hány órakor, melyik település mely kórházi oltópontján szeretné valaki megkapni az oltást.

Az időpontfoglalásról visszaigazoló emailt és oltás előtti nap emlékeztető emailt küldenek, a foglalás visszaigazolása pedig kinyomtatható. György István felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki csak egy foglalást tud végezni és a véglegesített foglalás már nem módosítható.

Kiemelte: az érvényesen regisztráltak - vagyis, akiknek a regisztrációkor megadott adatait már ellenőrizték - valamennyi kórházi oltópontra tudnak maguknak időpontot foglalni, de a helyszín kiválasztásakor ajánlott figyelembe venni, hogy egy hónap múlva a második oltást ugyanazon az oltóponton fogják beadni, amelyiken az elsőt.

Az államtitkár azt kérte, aki időpontot foglalt magának, az jelenjen is meg az oltáson. Akinek "közbejön valami" és nem tud elmenni, továbbra is jogosult az oltásra egy későbbi időpontban.

Szólt arról is, hogy a hétvégén egy nagyobb szállítmány, 600 ezer Sinopharm-vakcina érkezik, ennek felét a kórházi oltópontokon használják fel, a másik felét pedig a háziorvosok adják majd be. Hozzátette: előfordulhat, hogy a következő napokban a háziorvos is oltásra hívja a regisztráltakat, ezért azt kérte, aki már foglalt magának időpontot, az jelezze ezt a háziorvosnak, aki így fel tudja kínálni másnak is a vakcinát.

Kérte, senki ne tegyen olyat, hogy a háziorvosnál és a kórházi oltóponton is fenntart magának időpontot, mert ez oda vezethet, hogy nem jut oltás valakinek, aki vár rá.

Bármennyire jól haladunk is, még mindig több mint 1,3 millió regisztrált vár oltásra

- jegyezte meg.

György István szerint az időpontfoglaló rendszer hatalmas terhet vesz le a háziorvosok, asszisztensek és adminisztrátorok válláról, mert eddig az oltások beadása mellett a kórházi oltópontokra is nagyrészt ők irányították a praxisukhoz tartozó regisztráltakat.

A követhető héten nagyot tudunk lépni az átoltottságban, ami legyengíti a járványt és visszahozza a normális életünket - emelte ki. Hozzátette: az Európai Unióban továbbra is az egyik legsikeresebb oltási programot hajtja végre Magyarország.

Az államtitkár arra biztatott mindenkit, hogy regisztráljon és éljen az időpontfoglalás lehetőségével, valamint, hogy mérlegelje, érdemes-e a kockázatot vállalni, hogy későbbre halasztják az oltást. Minden Magyarországon engedélyezett és elérhető vakcina hatásos - szögezte le.

Müller Cecília pedig kijelentette, hogy

"az oltás további gyorsítási érdekében elrendelem a tömeges oltást a mai naptól".

Az országos tisztifőorvos hozzátette, erre fogják felhasználni a most érkező 600 ezer kínai vakcinát is.

Müller Cecília arról is beszélt, úgy látja, "szépen csökken" az aktív fertőzöttek száma, de nem alacsony, a járványnak nincs vége, "a védelmi intézkedésekről nem szabad megfeledkeznünk". Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy minden fennálló intézkedés továbbra is komolyan betartandó.

"Egyetlen oltást követően már adtunk esélyt magunknak arra, hogy enyhe formában zajlódjon le a megbetegedés"

- fogalmazott.

A nyitással kapcsolatban Müller Cecília azt mondta:

"ez a nyitás csak és kizárólag az átoltottságnak köszönhető".

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet az egyéni felelősség fontosságára is.

Egy újságírói kérdésre válaszolt, ami arról szólt, miért csak Pfizerrel olthatók a 16 és 18 év közöttiek. Müller Cecília azt válaszolta, hogy a vakcinák leirata határozza meg az alkalmazhatóság feltételeit, és a hazánkban és Európában jelenleg használt vakcinák közül csak a Pfizer vakcinája teszi lehetővé, hogy 16 és 18 év közötti fiataloknak is beadhassák, de tudnak számos más egyéb vakcináról, amelyeket már klinikai hármas fázisban tesztelnek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Ennyi volt: a rendőrség vetett véget Orbánék brüsszeli konferenciájának
A harmadik helyszínről azután rúgták ki az MCC által szervezett rendezvényt, hogy az elkezdődött. Menczer Tamás a „háborúpártiakat”, a brüsszeli polgármestert és az antifasiszta tüntetőket hibáztatta.

Link másolása

Miután két helyszínről is elzavarták a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli rendezvényét, Orbán Balázs az X-en jelentette be: egy harmadik helyen végül befogadták a Nemzeti Konzervatív Konferenciát (NATCON), így az el is kezdődött. Csakhogy Menczer Tamás néhány órával később Facebookon azt írta:

„A konferencia a harmadik helyszínen elkezdődött, de most megérkezett a rendőrség, és közölte, hogy a konferenciát azonnal be kell fejezni!”

Menczer a „háborúpártiakat”, a brüsszeli polgármestert és az antifasiszta tüntetőket hibáztatta. Részleteket nem árult el arról, hogyan állt elő ez a helyzet, erről mindössze annyit írt, hogy „nem biztosítják a rendezvényt, hanem bezárják”.

A konferencián a tervek szerint felszólalt volna mások mellett Orbán Viktor, a brexitet elindító Nigel Farage, a francia szélsőjobboldali Eric Zemmour és a volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Moravieczki is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Sikerült Orbánéknak helyszínt találni, mégis elindulhatott a brüsszeli konferencia
Orbán Balázs büszkén posztolta az X-en, hogy teltházzal indult el a rendezvény, noha közben rácáfolt önmagára az ezt illusztráló képpel. Végül innen is kirúgták a konferenciát, ahol a miniszterelnök is felszólalt volna.

Link másolása

Miután két helyről is elküldték a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli rendezvényét, egy harmadik végül befogadta a Nemzeti Konzervatív Konferenciát (NATCON). A helyszínről Orbán Balázs az X-en posztolt:

„A baloldal megpróbálta megakadályozni, mégis elkezdődött! Yoram Hazony teltház előtt nyitotta meg a brüsszeli NATCON-t.”

A miniszterelnök politikai igazgatója egy képet is posztolt, melyen jól látszik, hogy nincsen teltház a rendezvényen, noha azt nem túl nagy teremben tartják végül meg. A galérián például minden egyes szék üres, de a földszinti sorok sincsenek teljesen feltöltve.

A rendezvényen a tervek szerint felszólal majd mások mellett Orbán Viktor, a brexitet elindító Nigel Farage, a francia szélsőjobboldali Eric Zemmour és a volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Moravieczki is. Yoram Hazony, akit Orbán Balázs említett, egy izraeli konzervatív szerző.

FRISSÍTÉS:

Menczer Tamás néhány órával később bejelentette, hogy a harmadik helyszínen a rendőrség vetett véget a rendezvénynek. Erről itt írunk:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
3 millió forintot költött Magyar Péter lejáratására a DK-hoz köthető Nyugati Fény egyetlen hónap alatt
A lap idén 78 hirdetést adott fel a Facebookon, ezek mindegyike Magyar Pétert támadja. Az ellenszenv kölcsönös, Magyar korábban Gyurcsány Ferencet a NER pillérének nevezte.

Link másolása

A DK-hoz köthető Nyugati Fény március közepe óta 3 millió forintot költött el Magyar Péter elleni – írja a Telex a Meta Ad Library adatai nyomán. A lap szerint:

Idén összesen 78 darab Facebook-hirdetést indított a DK-s lap, és ezek mindegyike csak és kizárólag Magyar Péterről szólt.

A hirdetésekben jellemzően az eddigi interjúiból vágtak ki rövid részleteket, vagy azokat a cikkeiket igyekeznek minél több olvasóhoz eljuttatni, amelyben leválasztják Magyart a DK szavazótáboráról. A legutóbbihoz például Magyar egyik partizános interjújából vágtak ki egy részletet, melyben arról beszél, hogy pártvezetőként soha nem kötne koalíciót Gyurcsány Ferenccel. Ebből a Nyugati Fény ezzel a címmel készített hirdetést:

„Magyar Péter bevallotta: inkább a Fidesszel kötne koalíciót, mint az ellenzékkel”.

A DK a 2022-es választás óta azon dolgozik, hogy a következő országgyűlési választásokra az ellenzék vezető erejeként ő ossza a lapokat, és mindenki más hozzájuk igazodjon – értelmezi a Nyugatui Fény kampányát a Telex. A Republikon és a Nézőpont felmérése szerint azonban nem kizárt – folytatják –, hogy Magyar új pártja beelőzi a DK-t, ami alaposan felborítaná az ellenzéken belüli pozíciókat.

Az ellenszenv és a gyanakvás kölcsönös, Magyar például arról beszélt az április 6-i tüntetésen, hogy „Gyurcsány Ferenc a pillére és a biztosítéka a NER-nek”. Magyar Péter lejáratására egyébként a fideszesek is bőven költenek: a Megafon egy hónap alatt 143 millió forintot égetett el a Facebookon, ennek nagy részét a Magyar Pétert támadó videók tették ki.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Sulyok Tamás zsidó vezetők előtt beszélt apja antiszemita, nemzetiszocialista múltjáról
„A múltat, a személyes múltamat is vállalva hajtok fejet a holokauszt valamennyi áldozata előtt” – mondta el a Parlamentben a köztársasági elnök.

Link másolása

Ahogy arról korábban írtunk, bár Sulyok Tamás apját korábban „szociálisan érzékeny, filoszemita” embernek nevezte, elsősorban Gergely Anna és Karsai László történészeknek köszönhetően kiderült: Sulyok László pártirodát és berendezést is igényelt az elhurcolt zsidók vagyonából Székesfehérváron.

Kedden, a holokauszt magyar áldozatainak emléknapján a köztársasági elnök zsidó vezetők előtt beszélt a Parlamentben édesapja múltjáról.

„A múltat, a személyes múltamat is vállalva hajtok fejet a holokauszt valamennyi áldozata előtt”

– fogalmazott Sulyok Tamás.

„Megrendített, amiket apámról a nyilvánosságban az elmúlt hetekben hallottam” – tette hozzá az Országgyűlés felsőházában tartott beszédében. A köztársasági elnök kiemelte: csak akkor emlékezünk tisztelettel és őszintén áldozattá vált honfitársainkra, ha újra és újra „szembesítjük magunkat a múltra néző, de a mának és a jövőnek szóló” kötelességgel.

„Hiszem, hogy szitokszavak, egymás Janus-arcú méricskélése helyett jóra, egymás elfogadására születtünk” – fogalmazott Sulyok, majd röviden apjára is kitért. „Nem tudtam faggatni, így maradtak az ő elejtett szavai és hallgatásai. Ma sem tudom már kérdezni”.

„Tizenkét évvel a holokauszt után születtem, a családban azt hallottam, hogy mi soha senkinek nem ártottunk, nem voltak ellenségeink”

– tette hozzá az államfő.

Szerinte apja „1945-ben szembesülhetett azzal a rémséggel, amit a holokauszt jelentett, és egy világ dőlhetett össze benne”. A köztársasági elnök a beszéde végén „a személyes múltját is vállalva” hajtott fejet a holokauszt valamennyi áldozata előtt.

Sulyok köszöntője után Jichák Herzog izraeli elnök videóüzenete következett, amiben az izraeli államfő a háláját hangsúlyozta, amiért „a magyar kormány teljes felelősséget vállalt a nácikkal való magyar kollaborációért”, valamint az Izrael melletti kiállásáért, és azért, hogy „Magyarország antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia politikája egyértelmű üzenet, biztonságot ad a magyarországi zsidóknak”.

via MTI, 444

Link másolása
KÖVESS MINKET: