HÍREK
A Rovatból

12 tipp arra, mit lehetne használni az irgalmatlan mennyiségű műanyag helyett

Tömegével pusztulnak az állatok a Földön emiatt. Hogyan csökkenthetjük a műanyagszemét mennyiségét?

Link másolása

Annak idején az 1980-as évek végén, gyermekkoromban, a Beyond2000 című műsorban, az egyik külföldi tévécsatornán ehető - ha jól emlékszem, rizsből préselt - tányért és kanalat mutattak be. Az eldobható, de akár el is rágcsálható, lebomló eszközt az egyszer használatos, szemétbe dobott műanyagok alternatívájaként alkották meg.

Ám ez a termék nem váltotta le azt az eszméletlen mennyiségű műanyagot, amit az emberiség azóta is használ, illetve amelyből az emberiség azóta még sokkal, de sokkal többet használ.

A változás kézzel fogható: például először az üvegpalackokat váltotta fel műanyag, majd a visszaváltható műanyagot az, amit csak eldobni lehet.

Egyre telnek a folyók, tengerek és szárazföldek nem lebomló műanyag hulladékkal, és túlzás nélkül mindent megölnek maguk körül.

Pedig volna olyan megoldás, amivel a műanyagnak legalább egy része kiváltható!

Microplastic samples collected by a manta trawl. #ocean #plastic #megaexpedition #theoceancleanup

The Ocean Cleanup (@theoceancleanup) által megosztott bejegyzés,

We have big news. We’ve just joined a brand new coalition of 20 organizations to hold Starbucks accountable for their plastic pollution -- and change the global "to-go culture." ... Every minute the equivalent of one garbage truck full of plastic ends up in the ocean. Yet #Starbucks has no plan to reduce its tons and tons of plastic trash. It continues to serve billions of its iconic white paper cups that are extremely difficult to recycle because of the plastic lining, along with masses of single-use plastic lids, its signature green straws, and cutlery... In 2008, Starbucks said it would serve a 100% recyclable paper cup and increase reusables to 25% by 2015. To date, it hasn’t done either.... Join the hundreds of thousands of people who are already a part of this historical initiative to hold Starbucks accountable. Sign here: https://mobilize4change.org/starbucks (Link in bio as well). #StarbucksTrash #BreakFreeFromPlastic #oceans #oceanplasticpollution #plasticpollution #plasticstraws @NoPlasticStraws #plasticpollutes

Plastic Pollution Coalition (@plasticpollutes) által megosztott bejegyzés,

A Bremerhaveni Főiskola, a Bremerhaveni Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet, valamint a Nordsee gyorsétteremlánc például komposztálható, és ehető, algából készülő csomagoláson dolgozik.

Készülnek valóban eldobható, de akár meg is ehető tányérok búzakorpából, pálmalevélből, cukornádból is, és van, amit itthon is be lehet szerezni.

Hogyan csökkenthető még az iszonyatos mennyiségű hulladék? Adok ehhez néhány tippet.

1. Mi már nem veszünk kerti partihoz és szülinapokhoz sem "eldobható" műanyag evőeszközöket, tányérokat, poharakat. Amit lehet, úgy szervezünk meg, hogy a meglévő étkészletet használjuk. Nagyon ritkán esik áldozatul egy-egy pohár vagy tányér, és felosztottuk egymás közt a családban a buli utáni mosogatást.

2. Nem veszünk minden nap palackos vizet. Csapvizet iszunk, abból főzünk teát, kávét, levest stb. Viszünk magunkkal üvegkulacsban vagy termoszban vizet, innivalót.

3. Drasztikusan csökkentettük az eldobható pohárban vásárolt kávé fogyasztását - amikor csak tudjuk, otthon megfőzzük. A következő lépés amúgy az lesz, hogy a korábban bejáratott take away helyeken a saját bögrénkbe fogjuk kérni a kávét, hogy ne termeljünk a papír/műanyag pohárral szemetet.

4. Szintén csökkentettük a házhoz szállítós kajarendelés mennyiségét. Ritkán rendelünk, az ételekkel kapott műanyag edényt igyekszünk elmosni és többször használni, pl. ételek lefagyasztásához.

5. Nem vásárolunk meg minden műanyag cuccot a gyereknek, amit esetleg korábban megvettünk volna. A már nem használt játékokat pedig nem hajítjuk ki, hanem továbbadjuk másoknak, ha a gyereknek már nem kell.

6. Lebomló zacskót használunk kommunális hulladékhoz. Igen, sokkal drágább. De erre tudunk áldozni, hát megtesszük.

7. Előkerült dédi régi porcelán ételhordója, illetve a mi régi fém ételhordónk. Látom másnál is, hogy ilyesmibe kéri és csomagoltatja az ebédjét, szóval nem az ördögtől való dolog.

8. Bevásárláshoz évek óta vászonszatyrokat használunk. Igen, a férjem is azzal jár bevásárolni, és nem egyáltalán nem érzi magát rosszul emiatt, ő egy vagány, fekete mintás táskával megy a boltba.

Van, aki kosárral jár, és akad olyan is, aki gyékény táskát vesz a bevásárláshoz.

9. Amikor olyan helyen vásárolunk, ahol nem engedik a saját zacskó használatát, igyekszünk minden zöldséget egyetlen műanyag zacskóba tenni, előtte nyilván lemérjük, és a kódokat ezekre a zacskókra ragasztjuk.

10. Nem használunk szívószálat.

11. Nagyon, de nagyon ritkán vásárolunk műanyag zacskós nassolni valót. Viszont van itthon nagyobb mennyiségben vásárolt dió, napraforgómag stb. ha valaki rágcsálni szeretne valamit.

12. Ha mégis kellene partihoz, egyebekhez eldobható tányér stb., akkor már Magyarországon is lehet rendelni ilyesmit. Csak utána kell járni, hogy hol. A Tudatosvásárló is segít ebben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Megrázó felvétel: videóra vették azt a pillanatot, amikor a támadó rálőtt Robert Ficóra
A politikus a testőreivel együtt az őt üdvözlő tömeghez sétált, mikor a merénylő közvetlen közelről több lövést is leadott rá.

Link másolása

Szerda délután egy férfi több lövést adott le Robert Fico szlovák miniszterelnökre. A politikust életveszélyes állapotban szállították kórházba, állapotáról még nem adtak információt.

A támadót a rendőrök a helyszínen elfogták.

A privigyei regionális televízió lefilmezte azt a pillanatot, amikor a támadó rálőtt Robert Ficóra. (Figyelem! Megrázó felvétel!)

VIDEÓ: A támadás pillanatai

Forrás: napunk.dennikn.sk


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Sokkolták a történtek – Megszólalt a Fico elleni merényletet elkövető férfi fia
Arra a kérdésre, hogy az apja gyűlölte-e Ficót, azt felelte: Így mondanám, nem rá szavazott. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok.

Link másolása

A Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen szerdán elkövetett lőfegyveres merénylet feltételezett elkövetőjének fia az aktuality.sk szlovák hírportálnak nyilatkozott. Szerinte apja "nem szavazott Ficóra".

Azt mondta:

sokkolták a történtek, majd hozzátette, hogy édesapja legálisan tartott fegyvert. Elmondta, hogy fogalma sincs róla, hogy az apja mit tervezett, és mi volt a támadás oka.

Arra a kérdésre, hogy az apja gyűlölte-e Ficót, a merénylő fia azt felelte: "Így mondanám, nem rá szavazott. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok".

Bár a szlovák rendőrség egyelőre nem erősítette meg a merénylet helyszínén őrizetbe vett férfi személyazonosságát, a merénylőről egybehangzóan azt állítják szlovák sajtóorgánumok, hogy egy 71 éves lévai illetőségű férfi, aki biztonsági őrként dolgozott és így legálisan tartott fegyvert.

Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen szerdán délután Nyitrabányán (Handlova) a kabinet kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. A támadást követően a szlovák kormányfőt életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai Roosevelt kórházba szállították.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Szlovák miniszterelnök-helyettes: Ficónak több lőtt sebe van, állapota nagyon komoly, életveszélyes, még most is műtik
Egy közvetlenül az államfőválasztás után elkövetett, politikai motivációjú merénylet történt - közölte a belügyminiszter, és határozottan a kedélyek megnyugvására szólított fel.

Link másolása

Már több mint három órája tart a műtétje és továbbra is kritikus állapotban van a besztercebányai kórházban Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki ellen merényletet követtek el Nyitrabányán (Handlova) - jelentette be a besztercebányai Roosevelt kórházban tartott sajtótájékoztatóján Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes.

Robert Kalinák elmondta:

a miniszterelnöknek több lőtt sebe van, állapota nagyon komoly, életveszélyes, és jelenleg is zajlik az állapota stabilizálását célzó műtét.

"Ez, ami ma történt, egy olyan sebet okozott, amelynek begyógyítása soká fog tartani, és arra évekig emlékezni fogunk" - jelentette ki Robert Kalinák.

Sutaj Estok belügyminiszter Szlovákia fennállása legsötétebb pillanatának és a demokrácia legszomorúbb napjának nevezte a miniszterelnök ellen elkövetett merénylet napját. A miniszter kijelentette, hogy a vizsgálat során már bebizonyosodott: egy közvetlenül az államfőválasztás után elkövetett, politikai motivációjú merénylet történt. Elmondta, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek majd be, és ő személyesen a kormány biztonsági tanácsának összehívását is kezdeményezte.

A belügyminiszter ezzel együtt határozottan a kedélyek megnyugvására szólított fel. Mint fogalmazott: "azoknak is meg kell nyugodniuk, akik esetleg befejezettnek szeretnék látni ezt a szörnyű tettet, és azoknak is, akik esetleg bosszún gondolkoznának."

Robert Fico ellen szerda délután Nyitrabányán (Handlova), a kormány kihelyezett ülése után követett el lőfegyveres merényletet egy idősebb férfi, akit a helyszínen azonnal őrizetbe vett a rendőrség. A miniszterelnököt életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai Roosevelt kórházba szállították, ahol az esti órákban még zajlott a műtétje.

Amennyiben a szlovák miniszterelnök sérülései miatt hosszabb ápolásra szorulna, a vonatkozó szabályozás szerint feladatai ellátását a négy miniszterelnök-helyettes egyike venné át, a szlovák sajtó Robert Kalinákot tartja a legesélyesebbnek e feladat ellátására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
„Nem láttam, hogy valaki a kormányfő elé ugrott volna” – A testőrök hibáztak Fico védelmének biztosítása közben, vélik szakértők
Egyikük szerint a miniszterelnök testőreinek azonnal biztonságos helyre kellett volna vinniük a politikust, de ehelyett többen a támadóra vetették magukat, vagy a hivatali autó körül szaladgáltak.

Link másolása

Hibáztak Robert Fico testőrei, mikor a szlovák miniszterelnök az őt köszöntő tömeghez sétált - állítja egy szakember. Hamran István volt rendőrfőkapitány a testőrök fatális hibáiról beszél - írja a napunk.dennikn.sk.

„Káosz volt, ez nyilvánvaló, ez pedig kudarc”

- mondta. Majd arra is emlékeztetett, hogy maga Fico beszélt arról nemrég, hogy a közhangulat és feszültségek miatt előfordulhat, hogy valaki politikusra támad.

„Hogyan elemezték ezeket a fenyegetéseket, ki értékelte ki őket?” – kérdezte Hamran a Denník N-nek adott interjújában.

Beszélt arról, hogy a merényletről készült felvételek alapján a miniszterelnök testőreinek azonnal biztonságos helyre kellett volna vinniük a politikust, de ehelyett többen a támadóra vetették magukat, vagy a hivatali autó körül szaladgáltak.

A szakértő szerint nekik a miniszterelnökkel kellett volna foglalkozniuk, a rendőrk dolga lett volna a támadó lefegyverzése.

Egy másik szakember, Juraj Zábojník, a közjogi méltóságok védelméért felelős hivatal volt vezetője is úgy vélte, hogy a testőrök hibáztak.

„Ha eldördül négy-öt lövés, akkor valaki hibás. Akkor valami gond van a testőrökkel. Nem láttam, hogy valaki a kormányfő elé ugrott volna”

- mondta az esetről. Azt is hozzátette, hogy a téren nem volt olyan sok ember, hogy ne lehetett volna bebiztosítani Fico védelmét. Szerinte akkor, ha egy védelem alatt álló személy emberek közé megy, a testőröknek minden oldalról mellette kell állniuk.


Link másolása
KÖVESS MINKET: