HÍREK
A Rovatból

Mindennaposak a konfliktusok a BKV-járművezetők és a hajléktalanok között a szakszervezet szerint

Mint írják, a járművezetők kedvtelésből nem alázzák meg a társadalom perifériáján élő embereket. A szakszervezet szerint a hajléktalanok nagy része „agresszív, koszos, büdös, hangos”, és nemcsak az utasokat zavarják, de gyakran beszennyezik a járműveket is.

Link másolása

Közleményben reagált a Közlekedési Alkalmazottak Polgári Szakszervezete (KAPSZ) arra, hogy egy videó tanúsága szerint egy budapesti villamosvezető megalázó hangnemben zavarta le a villamosról a hajléktalan utasokat. Az egyik utazó által készített felvételt az rtl.hu hozta nyilvánosságra. Azt írták a Bécsi út felé közlekedő villamos vezetője a szemtanú szerint rögtön agresszíven lépett fel, nem kérte őket szépen, hogy szálljanak le.

A KAPSZ Facebook-oldalán közzétett közleményében azt írják, évtizedek óta fennáll a konfliktus a tömegközlekedési eszközöket életvitel szerűen használó hajléktalanok és a járművezetők között. Szerintük a kollégák magukra maradtak egy olyan problémával, amiért nem felelősek, nincsenek hozzá eszközeik és nem is feladatuk kezelni a helyzetet, amelynek maguk is elszenvedői.

"Elhatárolódunk attól a feltételezéstől, hogy kollégáink kedvtelésből megaláznák a társadalom perifériáján élő embereket, azonban sajnos előfordul, hogy a tehetetlenség nem helyénvaló cselekedetekhez vezet. Természetesen ez egyik kolléga viselkedésére sem mentség"

- hangsúlyozta Deák Krisztián, a szakszervezet elnöke.

Az érdekképviselet szerint "az érintett hajléktalanok nagy része agresszív, büdös, koszos, hangos, zavarja az utasokat. Rendszeres, hogy alkoholos állapotuk miatt leesnek az ülésről, balesetet okoznak: ez az alapvető probléma mellett kiemelt teher egy járművezetőnek, hiszen az időigényes és sok papírmunkával járó eljárásban először az ő felelősségét vizsgálják. Gyakori, hogy ezek az emberek állapotukból kifolyólag nem tudják visszatartani a vizeletüket, székletüket, beszennyezik a járműveket. A járművet ilyenkor kiveszik a forgalomból, de sokszor az a hajléktalan átszáll a követő járműre és beszennyezi azt is".

"A konfliktusok mindennaposak: nem hajlandóak leszállni, agresszívek, semmibe veszik kollégáink kéréseit, rendszeresen inzultálják, köpködik a járművezetőket. Ha a hatóságokhoz fordulunk, a fentieken felül órákra megáll a villamosközlekedés is"

- írták.

Tájékoztattak, hogy a szakszervezet konzultációt kezdeményezett a BKV-nál az esettel kapcsolatban a probléma mielőbbi megoldása érdekében.

A BKV Zrt. az rtl.hu-val azt közölte, a felvételek alapján megkezdték az eset kivizsgálását, a járművezetőktől pedig minden esetben elvárják "a kulturált, utasbarát munkavégzést".

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Bekérették a magyar nagykövetet Ukrajnában, miután Orbán Viktor Afganisztánhoz hasonlította az országot
Az ukrán külügyminisztérium szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar miniszterelnök „senki földjének” nevezte Ukrajnát.

Link másolása

Orbán Viktor „elfogadhatlan" megjegyzései miatt az ukrán külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet – írja a Reuters.

„Az ilyen kijelentések teljesen elfogadhatatlanok. Budapest továbbra is szándékosan a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétélére törekszik. Ezért a magyar nagykövetet bekéretjük az ukrán külügyminisztériumba egy őszinte megbeszélésre. Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy válaszul más intézkedéseket is hozzunk"

– nyilatkozta Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, ez a bizonyos mondat csütörtökön hangzott el a miniszterelnök szájából, a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján, amin külföldi újságírók vettek részt.

Ebben többek között azt is kijelentette, hogy

nem szeretné, hogy Magyarország az unió tagja maradjon, de nincs más választása az országnak,

mert exportjának 85 százaléka az az unión belüli kereskedésből származik. De szerinte minden rossz dolog, ami Európában történt az elmúlt 30 évben, az az unió hibája.

Az orosz-ukrán háborúról pedig azt mondta, Vlagyimir Putyin célja már nem Ukrajna elfoglalása, hanem, hogy „kormányozhatatlan ronccsá tegyék” az országot. Szerinte ez már sikerült is.

„Ez most Afganisztán [...] a senki földje”

– fogalmazott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Megszólalt a magyar külügy, miután bekérették a kijevi magyar nagykövetet, mert Orbán Viktor „senkiföldjének” nevezte Ukrajnát
A tárca szerint „a háború következménye, hogy egész országrészek válnak pusztasággá”, Magyarország ezért békét és azonnali tűzszünetet akar.

Link másolása

A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá - így reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium arra, hogy az ukrán külügy bekérette a kijevi magyar nagykövetet Orbán Viktor Ukrajnáról szóló kijelentése miatt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor személyesen fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciájának vendégeit. Rod Dreher, az American Conservative című folyóirat felelős szerkesztőjének beszámolója szerint a magyar kormányfő a találkozón Ukrajna kapcsán többek között azt mondta, hogy

„ez most Afganisztán [...] a senki földje”.

Ezen az ukránok eléggé kiakadtak és bekérették a kijevi magyar nagykövetet. Az ukrán külügyminisztérium szóvivője többek között azt mondta, hogy „az ilyen kijelentések teljesen elfogadhatatlanok”, illetve hogy „Budapest továbbra is szándékosan a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétélére törekszik”.

Az ügyben most megszólalt a magyar külügyminisztérium is. A Mandiner megkeresésére a tárca azt írta:

„A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá. Magyarország ezért akar békét és fegyverszállítások helyett azonnali tűzszünetet. Ez Magyarország világos álláspontja a háború kezdete óta. Magyarország sem szavakban sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Gyurcsány Orbánról: „Micsoda szörnyűség ez az ember”, Orbán az ellenzékről: Soros!
Dübörög a politikai kommunikáció, ki tudja, hol áll meg...

Link másolása

Magvas gondolatokkal jelentkezett szombaton Facebook oldalán Orbán Viktor jelenlegi és Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is.

Orbán pénteki rádióinterjújának egy részletét posztolta, drámai videó kíséretében. Ebben arról beszél: „Nem csak a politikával foglalkozók számára, hanem szerintem minden ember számára feltűnt már az a jelenség, hogy a baloldal a legfontosabb kérdésekben és a legfontosabb nemzetközi kérdésekben különösképpen, folyamatosan olyan álláspontot képvisel, ami rossz Magyarországnak”.

Szerinte az ellenzék háború- és szankciópárti, ami rosszat tesz a hazának. Az ellenzéki pártokkülföldi támogatására utalva azt mondta, most legalább már tudjuk, hogy a baloldali pártok azért ilyenek, mert ezért fizetik őket.

Orbán Viktor arra még kíváncsi, hogy pontosan kiktől érkezett a pénz, de abban biztos, hogy Soros Györgynek köze van ehhez – akit egyébként „derék honfitársunknak” nevez.

Ugyanígy facebookozással töltötte a szombat délelőttjét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is. Ő Orbán Viktor minapi szavaira reagált. Mint Rod Dreher amerikai konzervatív újságíró cikkéből kiderült, a miniszterelnök egy médiakonferencián arra a kérdésre, hogy szeretné-e, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon „egyértelmű nem”-mel felelt, bár hozzátette, hogy gazdaságilag nincs más választása.

Gyurcsány úgy fogalmaz:

„Magyarország vagy európai marad vagy meghal – hisszük mi.”

Orbánról azt mondja: „Micsoda szörnyűség ez az ember. Mi meg nem szeretnénk, hogy ez a politikai, történelmi kalandor, egyébiránt bűnöző vezesse hazánkat. Ádáz ellenfele vagyunk. Mostantól inkább, mint bármikor.”

Ezután politikai iránytűt is megfogalmaz követőinek: „A hazafiak ma európaiak és ellenzékben vannak. Az ellenzék ezzel a rongy világgal, amit a kormányfő képvisel, szemben áll. Nincs középút. Vele vagy a hazafiakkal. Mi vagyunk az ellenzék.”

Link másolása
KÖVESS MINKET: