News here

HÍREK

„Mi vagyunk az elsők a sorban. És ki lesz a következő?” – Zelenszkij szerint Oroszország más országokat is megtámadhat

Az elnök ezt egy orosz tábornok kijelentésére alapozza, ami alapján Oroszország offenzívát indíthat Moldova ellen.

Link másolása

Az ukrán elnök figyelmeztette az országok vezetőit, hogy Ukrajna inváziója csak a kezdet lehet Oroszország tervében. Ezt megelőzően egy orosz tábornok kijelentette: átvenné az ellenőrzést Dél-Ukrajna felett - közölte a The Guardian.

„Minden nemzetnek, amely hozzánk hasonlóan hisz az élet győzelmében a halál felett, velünk kell harcolnia. Segíteniük kell nekünk, mert mi vagyunk az elsők a sorban. És ki lesz a következő?”

- mondta Volodimir Zelenszkij videó üzenetében pénteken.

Félelmeit arra alapozta az ukrán elnök, hogy egy orosz katonai vezető, Rusztam Minnekajev, kijelentette Oroszország új offenzívájának célja, hogy átvegye az ellenőrzést Dél-Ukrajna felett. Szárazföldi hidat képeznének a Krím felé, ezzel jelezve, Oroszország a háborúban elfoglalt ukrán területeken tartós megszállást tervez.

Minnekajev pénteken azt is elmondta, hogy Dél-Ukrajna elfoglalása egyben hozzáférést is biztosítana Oroszországnak a moldovai oroszbarát szakadár Dnyeszteren túli területhez. Oroszország megtámadhatja Odessza kikötővárost, vagy gazdasági blokádot indíthat a terület ellen.

A katonai vezető kijelentései ugyanakkor közvetlenül ellentmondanak Vlagyimir Putyin korábbi állításainak, miszerint Oroszország nem tervezi ukrán városok tartós elfoglalását, illetve, hogy a Kreml irányt vált a Kijev felé irányuló sikertelen offenzívája után.

„A különleges művelet második szakaszának kezdete óta az orosz hadsereg egyik feladata a Donbász és Dél-Ukrajna feletti teljes ellenőrzés megteremtése. Ez szárazföldi folyosót biztosít a Krím felé, valamint érinti az ukrán gazdaság létfontosságú objektumait, a fekete-tengeri kikötőket, amelyeken keresztül mezőgazdasági és kohászati termékeket szállítanak más országokba”

- nyilatkozta Minnekajev pénteken az oroszországi Szverdlovszk régió védelmi ipari vállalatainak szövetségének éves ülésén.

Nem tisztázott, hogy Minnekajev Oroszország offenzívájának hivatalos terveiről árult-e el részleteket, vagy személyes véleményét fejezte ki beszédében.

Hozzátette, hogy „a Dél-Ukrajna feletti ellenőrzés egy újabb bejutási pontot biztosít Dnyeszteren túlra, ahol az orosz ajkú lakosság elnyomásának tanúi lehetünk. Úgy tűnik, most már az egész világgal háborúban állunk.”

Mindenesetre a moldovai külügyminisztérium pénteken behívta Moszkva nagykövetét, hogy kifejezze mélységes aggodalmát a tábornok megjegyzései miatt. Közölték, hogy Moldova semleges, bár az ország a múlt hónapban kérte felvételét az Európai Unióba.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
„Hány pedagógust fognak még kirúgni?” – ez volt az államtitkár válasza rá
Rétvári Bence államtitkár válaszolt a momentumos képviselő kérdésére, de nem lettünk tőle sokkal okosabbak.

Link másolása

A parlamenti kérdések alatt Tóth Endre momentumos képviselő azt a kérdés tette fel, hogy

„hány pedagógust fognak még kirúgni, ki fog így tanítani?”

A politikus szerint összesen 13 pedagógus esett áldozatul “a láthatatlan rendőrminiszter önkényének”, miközben már országossá vált a pedagógushiány.

Tóth megkérdezte, hogyan érvényesül a diákok érdeke akkor, amikor kirúgják egy iskola egyetlen kémiatanárát, vagy egy végzős osztály osztályfőnökét.

Szerinte a Fidesz-kormánynak nem számítanak a diákok, a szülők és tanárok, és azon túl, hogy nem hajlandó a tanárok béremelésére költeni, még ki is rúgja a pedagógusokat. "Ez a jövőgyilkos politika teszi tönkre a magyar családokat" – jelentette ki.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár válaszolt neki, mert Pintér Sándor belügyminiszter nem volt ott az ülésen. Rétvári felidézte, hogy Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke szerint mérhetetlenül sok az iskola Magyarországon. "Ez számszerűsítve hány iskola bezárását és hány pedagógus kirúgását jelenti?" – kérdezett vissza.

Az államtitkár szerint 2011/2012-es tanévben 167 ezren dolgoztak az oktatásban, a 2021/2022-es tanévben pedig 165 ezren, miközben a diákok létszáma is csökkent.

"Honnan veszik, hogy tizenhatezer pedagógus hiányzik?"

– tudakolta Rétvári, aki a feltett kérdésekre egyáltalán nem válaszolt.

Arról, hogy mekkora a pedagógushiány, ebben a cikkben lehet bővebben olvasni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Így lövi szét a németek szuperfegyvere az orosz rakétát
A világ egyik legkorszerűbb önjáró légvédelmi gépágyúja az orosz rakétatámadások egyik legjobb ellenszere.

Link másolása

A német Gepardok voltak azok a fegyverek, amelyeket talán a legjobban vártak az ukránok a háborúban az amerikai HIMARS-ok mellett.

A világ egyik legkorszerűbb önjáró légvédelmi gépágyúja az orosz rakétatámadások egyik legjobb ellenszere. A videón az egyik Gepard egy orosz cirkálórakétát szedett le:

A Gepardról itt lehet bővebben olvasni.

A német kormány 2022. áprilisában döntött úgy, hogy 50 darab Gepardot szállít Ukrajnának hadisegélyként. 2022 szeptember végéig 30 Gepardot át is adtak az ukrán haderőnek. Az ukrajnai háború a Gepard első "éles" háborús részvétele, ahol sikeresen alkalmazzák drónok, robotrepülőgépek és földi célpontok ellen egyaránt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Olyan fontos volt Putyinnak, hogy személyesen jelent meg, és gépkocsival áthajtott a korábban felrobbantott Krími hídon
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a híd elleni támadást az ukrán hírszerzés szervezte. Márciusra talán kijavítják.

Link másolása

Megnyitották a forgalmat hétfőn a Kercsi-szoroson átívelő Krími híd egy kijavított szakaszán, ráengedve a járműveket a híd közúti részének jobb oldalára, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök is áthajtott gépkocsival.

A létesítményt, amely még további helyreállítást igényel, október 8-án egy felrobbantott teherautó rongálta meg. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a támadást az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége szervezte.

Az eseményen - utólag kiadott beszámolók szerint - Vlagyimir Putyin orosz elnök is megjelent, aki gépkocsival át is hajtott a hídon. Putyin a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő - az Ukrajna elleni háború során elfoglalt - szárazföldi folyosó fontosságát hangsúlyozta.

Rámutatott, hogy ukrán hivatalos személyek még most is fenyegetik a hidat és a hozzá kapcsolódó infrastruktúrát.

Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes azt ígérte, hogy a közúti rész korlátozott áteresztő képességű bal oldalát márciusra teljesen helyreállítják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Durvul a belviszály: Németh Szilárd feloszlatja a csepeli Fideszt
Úgy tűnik, végleg elmérgesedhetett a helyzet az országgyűlési képviselő és Borbély Lénárd polgármester között.

Link másolása

Úgy tűnik végleg elmérgesedett az évek óta tartó rossz viszony Németh Szilárd "rezsibiztos" és Borbély Lénárd fideszes csepeli polgármester között – számol be a 24.hu. Borbély éppen Némethet váltotta a polgármesteri székben 2014-ben, akkor még barátoknak számítottak.

Most azonban a portál értesülései szerint

Németh Szilárd, aki a Fidesz alelnöke és egyben a csepeli választókerület elnöke, feloszlatta a párt XXI. kerületi alapszervezetét.

A 24.hu forrásai szerint a rezsibiztos előzetesen nem tájékoztatta szándékáról a helyi párttagságot. A november elején meghozott döntésnek a csepeli Fidesz Facebook-oldalán sincs nyoma, az érintettek közül sokan pedig csak a múlt héten kapták meg postai úton a szűkszavú hivatalos értesítést a feloszlatásról.

Az alapszervezet megszüntetéséről az országos választmány elnöksége mondja ki az utolsó szót, ezt Kövér László vezeti. A testület döntése után a szervezet tagjainak tagsági viszonya is megszűnik. Azaz a döntés után sem Németh Szilárd, sem Borbély Lénárd nem tagja a Fidesznek. Ahhoz, hogy ismét megkapják a tagsági igazolványukat, külön kell kérniük a felvételüket.

Az alapszervezet megszűnésével egy időben az is kiderült, hogy az önkormányzat Fidesz-frakciójának többsége nem engedelmeskedik már Borbély Lénárdnak, sőt úgy tűnik, kifejezetten a megbuktatására játszanak.

„A képviselő-testületi ülésen a képviselők többsége az önkormányzat felelős működése ellen szavazott. Ezen felül szintén többségi döntéssel 300 milliós bevételkiesést okozott 2023-ra. Akkor, amikor egyébként is iszonyatosan nehéz évünk lesz a háborús infláció és a megnövekedett energiaárak miatt”

– írja közleményében a polgármester. Bár külön nem írta le, ez értelemszerűen azt is jelenti, hogy a fideszes képviselők is ellene szavaztak. Ez egyébként a Borbély mellett kitartó civil alpolgármester, Pékozdi József múlt heti Facebook-posztjából is kiderül.


Link másolása
KÖVESS MINKET: