News here
hirdetés

HÍREK

„Mélyen tiszteli és szereti” az esőerdőt Jair Bolsonaro brazil elnök – politikája mégis pusztulást hozhat rá

Az elnök gazdaság- és környezetvédelmi politikája ellentmond hivatalos álláspontjának.

Link másolása

hirdetés

Az egész világra hatással van a krízishelyzet, hogy Brazília amazonasi esőerdeje lángokban áll - az ország űrkutató központja szerint minden percben több mint másfél futballpályányi terület válik a tűz martalékává.

A szárazság mellett a tragédia kialakulásának esélyét tovább fokozta a farmerek és gazdálkodók hagyományos égetéses technikája, mellyel jelentős erdőterületeket irtottak ki annak érdekében, hogy mezőgazdasági célból földekhez jussanak.

A környezetvédelmi aktivisták a tendencia növekedését Jair Bolsonaróhoz, ország szélsőjobboldali elnökének a megválasztásához kötik.

Amint arról mi is beszámoltunk, a miniszterelnök korábban azon a véleményen volt, hogy a Brazil Űrkutatási Központ hazudik a helyzet súlyosságával kapcsolatban, majd meggyanúsította a francia államfőt is, hogy ő a katasztrófát csak politikai haszonszerzésre használja fel.

"Az erdő védelme a mi kötelességünk, mint ahogy az is, hogy fellépjünk az illegális erdőirtás és minden egyéb olyan bűncselekmény elleni küzdelemben, amely az Amazonast veszélybe sodorja"

hirdetés

- nyilatkozta mégis az tűzesetek növekvő számára reagálva.

Hozzátette továbbá azt is, hogy a katonai közszolgálati múltja hozzájárul az esőerdő iránti "mély szeretetéhez és tiszteletéhez".

De az elnök gazdasági és környezetvédelmi politikája ellentmond ennek a narratívának - sok kritikusa azzal érvel, hogy ő és emberei nemcsak a környezeti katasztrófa felbujtásában vettek részt, hanem valójában megteremtették a terepet hozzá.

A természetvédelmi szakemberek Bolsonarót azzal vádolják, hogy erdőirtásra ösztönzi a fakitermelőket és a gazdálkodókat, mivel korábban meghirdette az Amazonas vidékének mezőgazdasági és bányászati célú fejlesztését.

Bolsonaro hatalmi felemelkedése a brazil történelem egyik legmegosztóbb és erőszakosabb politikai kampányával járt együtt - mindez a növekvő bűnözési arány és a széles körben elterjedt korrupciós botrányok közepette jöhetett létre a világ negyedik legnagyobb demokráciájában - áll a CNN cikkében.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Az elnök, kihasználva a választók gazdasági aggályait a kampányidőszakban, megígérte, hogy helyreállítja a gazdaságot az Amazonas-medence gazdasági potenciáljának feltárásával.

2004 és 2012 között az erdőirtás jelentős módon visszaesett, de az utóbbi években egyre növekszik, és a brazil kongresszus grandiózus mezőgazdasági lobbija az erdős területek további fejlesztésére ösztönöz.

Ez a mezőgazdasági lobbi támogatta Bolsonarót választási kampánya során.

Bolsonaro ekkoriban azt mondta, hogy a gazdálkodókat túlzott bírságokkal sújtják a környezeti károkért, és javasolta Brazília környezetvédelmi és mezõgazdasági minisztériumainak egyesítését - ezt az elképzelést azóta is megőrizte.

Miközben a választói örültek a 2018. októberi győzelmének, az ellenfelek már hangot adtak aggodalmuknak, hogy mindez veszélyeztetheti az emberi jogokat és az ökológiai megőrzést.

A januárban hivatalba lépett új brazil államfő és környezetvédelmi minisztere megkérdőjelezik a klímaváltozást, és Bolsonaro már beiktatása előtt közölte, hogy kiterjesztik a bányászatot és az nagyüzemi mezőgazdaságot az országban, a védett területeken is.

Röviddel hivatalba lépése után Bolsonaro rendeletet írt alá, amely felhatalmazta az Agrárminisztériumot az őslakos földterületek védett területté tételére.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Komoly leépítések jönnek: Itt az energiaválság első nagy régiós áldozata
Nyáron két hétre már leállították a termelést, most pedig az alkalmazottak húsz százalékát kénytelenek elküldeni.

Link másolása

hirdetés

Komoly létszámleépítésre kerül sor Románia legnagyobb vegyipari vállalatánál - írja a maszol.ro.

A Chimcomplex Borzești az alkalmazottak több mint 20 százalékát küldi el arra hivatkozva, hogy a durva energia áremelkedés miatt kénytelen visszafogni a termelést.

A cég márciusban már bejelentette, hogy amennyiben a gáz és a villanyáram ára nem csökken, akkor el kell küldenie dolgozókat. Augusztusban két hétre már leállította a termelést a borzești-i üzemében.

A Chimcomplexnek két gyára van: Borzești-en és Râmnicu Vâlceán. Tavaly 1900 embert foglalkoztattak, a most bejelentett leépítés több mint 20 százalékukat érinti.

Tavalyi árbevételük 2,2 milliárd, a nyeresége pedig 485 millió lej. Míg most az első negyedévben a bevételek kb. 10 százalékkal nőttek, aközben a profit 40 százalékkal csökkent. Tavaly az első felében 159 millió lejt költöttek vízre és energiára, idén ez erre az időszakra már 413 millió lej volt.

A postál beszámolója szerint a jövőben más román nagyvállalatoknál is számítani kell elbocsátásokra, mert állami támogatásban nem részesülnek és piaci áron kell az energiát megvásárolniuk.

hirdetés

Forrás: 24.hu


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Meghalt Gábor József
Rengeteg tévés műsor, közvetítés kötődik a nevéhez, de többször szerepelt a képernyőn is világhírű rokonuk miatt.

Link másolása

hirdetés

Életének 74 évében elhunyt Gábor József "Zsazsa" - a gyászhírt a család közölte a közösségi oldalán:

"Édesapám a 70-es évektől a Magyar Televízió oszlopos tagja volt.

A 80-as évek közepétől a Szórakoztató Osztályon Főgyártásvezetői pozícióban dolgozott egészen 1998.

A Magyar Televízióban eltöltött évei alatt szerencséje volt dolgozni a Magyar Televíziózás Aranykorában az ország legendáival.

Rengeteg műsor kötődik a nevéhez, melyeket Vitray Tamás, Rózsa György valamint Antal Imre vezetett legtöbbször. Számtalan operett és színházi közvetítés kötődik nevéhez.

hirdetés

- Ideális család

- Világsztárok az operában

- Csak ülök és mesélek

- Elmebajnokság

- Kincsestár kabaré

- Humort hozunk viszünk

- Kapcsoltam

- Uborka.

A 90-es években Magyar Televízió legnagyobb világsztárokat felvonultató gálaműsorának a Top Shownak a producere.

Német tudásának és kapcsolatainak köszönhetően az osztrák illetve német köztévével, számtalan világsztár érkezését szervezte meg a rendszerváltás utáni Magyarországra.

Az ő nevéhez fűződik: Bonnie Tyler, Paul Young, Gloria Gaynor, Ricky Martin, Falco ... (csak pár név a sok közül)

'98 után a megváltozott új magyar médiapiacon saját céget alapítva 20 évig több műsort gyártott a Magyar Televízió, illetve az RTL Klub részére.

MTV: Szerencse szombat, ötös lottó, Luxor sorsolás, Hangszál

RTL klub: Gálvölgyi Show

Édesapám számtalanszor szerepelt más témában képernyőn, mivel rokoni szálak fűznek minket a világhírű Gábor Zsazsához.

RTL csatornán futó 21. század című műsorban erről hosszasan is beszélt.

Temetés várható időpontja október 9-én 10:00 órakor lesz a Kozma utcai Izraelita Temetőben.

Gábor Márton és gyászoló családja"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Reagált Kadirov atomfegyver bevetését szorgalmazó nyilatkozatára a Kreml
A szóvivő szerint a regionális vezetőknek joguk van kifejteni álláspontjukat.

Link másolása

hirdetés
Oroszország a nukleáris fegyverek kérdésének „kiegyensúlyozott megközelítését” támogatja

– közölte a Kreml szóvivője arra reagálva, hogy Oroszország csecsenföldi régiójának vezetője kisebb atomfegyver ukrajnai bevetését javasolta a múlt héten. Ramzan Kadirov hadiállapot bevezetését sürgette a határ menti orosz régiókban, és ekkor tett említést a taktikai atomfegyverek bevetésére Ukrajna ellen.

Ramzan Kadirov Oroszország kelet-ukrajnai erődítményének, Limannak az elvesztése után egy Telegram-posztban sürgetett „drasztikusabb intézkedéseket” - írja a hvg.hu.

Peszkov erre reagálva emlékeztetett arra, hogy az atomfegyverek bevetésének alapelveit az orosz nukleáris doktrína tartalmazza, "amelytől eltérő megfontolások nem lehetnek".

A szóvivő azt hangoztatta, hogy

a regionális vezetőknek joguk van kifejteni álláspontjukat,

és méltatta Kadirovnak és a csecsen harcosoknak az orosz fegyveres erőkben játszott szerepét. Ugyanakkor megjegyezte, hogy "nehéz időkben is tartózkodni kell az indulatoktól" - írja az MTI.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Eltűnt az orosz állami tévés, aki élő adásban kritizálta a háborút
Augusztus óta házi őrizetben várta a tárgyalását, ahol akár tíz évet is kiszabhatnak rá.

Link másolása

hirdetés

Megszökött a házi őrizetből, most körözési listára került a 44 éves Marina Ovszjannyikova - írja az RTL.hu.

Az orosz állami televízió egyik volt producere azzal vált ismertté, hogy a televízió esti élő hírműsorába egy háborúsellenes táblával rohant be és felmutatta a műsorvezető mögött.

Később augusztusban házi őrizetbe helyezte egy orosz bíróság, a vád szerint az orosz hadsereggel kapcsolatban hamis információkat terjesztett.

A nő az egyik lányával együtt szökött meg és jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik - közölte a Russia Today című orosz állami híroldal. Ügyvédje az AFP francia hírügynökségnek hétfőn elmondta, hogy

az orosz hatóságok azért adtak ki körözést a volt tévés ellen, mert „nem ott van, ahol október 9-ig lennie kellene”.

A tárgyalás ugyanis október 9-én kezdődött volna. Ha a végén bűnösnek találják az ellene felhozott vádakban, akkor

hirdetés
akár tíz évig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.

Ovszjannikova ellen akkor indítottak eljárást, mikor július közepén a Kremlnél egy táblával a kezében tüntetett a háború ellen. A táblára azt írta: „Putyin egy gyilkos, a katonái fasiszták”. A földön pedig három véres játékbaba volt.

Korábban Emmanuel Macron francia elnök a nőnek felajánlotta, hogy Franciaország menekültstátuszt ad neki, vagy konzuli védelemben részesíti – írta a Moscow Times című lap.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: