HÍREK

Megvétózta a magyar kormány az Ukrajnának szánt uniós segélycsomagot

Emellett még három, hazánkat is érintő ügyben döntöttek volna kedden az uniós pénzügyminiszterek, de egyikben sem sikerült megegyezni.

Link másolása

Egyedüliként vétózta meg a magyar kormány az Ukrajnának szánt közös uniós segélycsomagot az uniós pénzügyminiszterek tanácsának keddi ülésén - írja a 24.hu. Hivatalos bejelentés még nincs az ügyről, de a kiszivárgott hírek szerint elnapolták a döntést.

Az Ecofin, vagyis az uniós pénzügyminiszterek tanácsa kedden tartotta idei utolsó rendes ülését. Itt négy, Magyarországot érintő ügyet is tárgyaltak:

 • a Magyarország ellen zajló kondicionálási eljárásról,
 • a Magyarországnak járó helyreállítási pénzekről,
 • a globális minimumadó elfogadásáról
 • és az Ukrajnának szánt uniós segélyről.

  A négyből azonban egyetlen ügyről sem tudtak megegyezni.

  Az Ukrajnának szánt segély ügyében Varga Mihály pénzügyminiszter vétózott ismét, egyedüliként a 27 tagország képviselői közül.

  A kormány már korábban azt mondta, hogy nem támogatja a közös hitelfelvételt, ehelyett azt szeretnék, hogy ha az egyes tagállamokra eső részt mindenki a nemzeti költségvetésből fedezné, és azt kétoldalú megállapodások keretében juttatnák el Ukrajnának.

  A mostani magyar vétó azonban nem jelenti azt, hogy később ne tudnának megegyezni az ügyben, vagy ne tudnák azt Magyarország nélkül is továbbvinni.

  Arról is most kellett volna döntenie a testületnek, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján, a kondicionálási mechanizmus keretében befagyasszák-e a Magyarországnak járó költségvetési forrásokból 3000 milliárd forintot.

  Ezt a döntést a pénzügyminiszterek inkább a tagállamok állam- és kormányfőihez utalták - ahogy ezt sejteni lehetett.

  A koronavírus járvány hatásainak enyhítésére létrehozott Helyreállítási Alapból Magyarországnak járó pénzekről sem született döntés.

  Ahogy a globális minimumadóról sem. Azt is elnapolták. A magyar kormány ezt is ellenezte, mert ennek értelmében az összes tagállamban 15 százalékos effektív társasági adókulcsot vezetnének be, nálunk viszont 9 százalékos társasági adókulcs van, tehát adót kéne emelni.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  Éber kómában fekszik a kétgyerekes anyuka, mégis 600 ezer forintot követel tőle elvált férje
  A beteg nőt édesanyja gondozza 24 órában, de már a teljes kimerülés határán van. A végrehajtó semmit nem tudott elvinni, így a nyugdíjából vonhatják le a tartozást.

  Link másolása

  Végrehajtót küldött az exe az éber kómában fekvő Katalinra: 600 ezret követel a férfi a magatehetetlen asszonytól – írja Blikk .

  Az RTL tavaly számolt be arról, hogy kilenc év után magához tért a kétgyerekes anyuka, aki agyműtétje után éber kómába került, mert kórházi baktérium támadta meg.

  A nő édesanyja szerint a kórház volt a hibás, ezért kártérítést kért, de az éber kómából felébredő nő családja elvesztette a kártérítési pert.

  Az anya a Blikknek elmondta, hogy 24 órában ápolja a lányát, és a fáradtságtól már a végkimerülés határán áll. Alig tud menni és az elmúlt hetekben többször is összeesett. Most pedig a volt férj komoly összeget követel tőlük:

  „Egyedül gondoskodom a lányomról, a gyerektartást és a rokontartást, amiért engem is beperelt, nem tudtuk fizetni, ezért végrehajtást indított ellenünk. Köpni-nyelni nem tudtam, amikor karácsony előtt egy végrehajtó kopogtatott az ajtónkon, hogy behajtson 600 ezer forintot a volt vejemnek. Próbálkozott mindennel, de mivel semmi nincs a nevünkön, üres kézzel kellett távoznia. A házunk a fiam tulajdona, aki az édesapjától örökölte"

  – mondta el a lapnak a hatvanéves asszony. Az ápolási díjból a törvények miatt nem vonhatják le a tartozást, de a nyugdíjából már biztosan megteszik – írja a portál.

  VIDEÓ: Az RTL korábbi beszámolója


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  Az amerikai újságíró szerint Orbán Viktor csak viccelt azzal, hogy kiléptetné Magyarországot az EU-ból
  Tökéletesen érti, hogy a magyar emberek az EU-ban akarnak lenni, ezért az ő akaratuk szerint fog cselekedni, bármennyire is frusztráló ez számára személy szerint – írta Rod Dreher.

  Link másolása

  Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktort a Mathias Corvinus Collegium legutóbbi médiakonferenciáján arról kérdezték, hogy szeretné-e, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon. A miniszterelnök erre azt válaszolta: „Egyértelműen nem”, majd hozzátette: ennek ellenére Magyarországnak nincs más választása, mert exportjának 85 százaléka az az unión belüli kereskedésből származik.

  „Nem könnyű nekem odamenni, ahol mindenféle szemétládának elmondanak” – mondta a miniszterelnök, aki Rod Dreher konzervatív amerikai újságíró szerint szerint az Európában az elmúlt 30 évben történt rossz dolgokért egyértelműen az Uniót okolja. Orbán Viktor szerint „az EU-nak be kell feketítenie Magyarországot, mert ha az bármiben sikeres, akkor az gyanússá teszi a közösség politikáját és ideológiáját”. A találkozóról Rod Dreher, az American Conservative című folyóirat felelős szerkesztője is beszámolt.

  A Népszava megkeresésére Rod Dreher azt írta, hogy szerinte csak viccelt Orbán Viktor, amikor az uniós tagság kérdésére „Határozott nem!”-et válaszolt.

  Az amerikai újságíró blogjában eredetileg megírta a magyar miniszterelnöki válaszát, de később átírta a szöveget, amelyben már csak az áll, hogy Orbán Viktor számára „fájdalmas” a magyar EU-tagság.

  A változtatás okáról a lapnak azt válaszolta:

  „Az eredeti posztban nem magyaráztam el kellőképpen, hogy a miniszterelnök milyen kontextusban tette a megjegyzését. Egyértelműen viccelt, amikor azt mondta, hogy határozottan nem maradna az Európai Unióban. Mosoly futott az arcán.”

  Szerinte Orbán számára fájdalmas a gazember szerepét játszania, amikor az EU-val foglalkozik.

  „Ez olyasmi, amit a munkája miatt el kell viselnie. Magyarország gazdasága függ ettől. A továbbiakban arról beszélt, hogy egy politikus mekkora felelősséggel tartozik a választóinak. Tökéletesen érti, hogy a magyar emberek az EU-ban akarnak lenni, ezért az ő akaratuk szerint fog cselekedni, bármennyire is frusztráló ez számára személy szerint”

  – magyarázta Dreher.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  „Könyörögni fogsz” – fenyegető üzenetet küldött Pétervására polgármestere Hadházy Ákosnak
  A család szentségére hivatkozik azzal kapcsolatban, hogy a képviselő csak őt találta meg az 50 millió forint uniós támogatással megépített vendégházban.

  Link másolása

  Múlt héten beszámoltunk róla, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő felkereste a Heves vármegyei Pétervására egyik vendégházát, amit részben 50 milliós uniós forrásból építettek fel, és a polgármester tulajdonában áll. Ottjártakor egyedül a Eged Istvánt találta meg, aki kusza magyarázatot adott arra, hogy mit keres a telken. Először azt állította, takarít, majd mikor a politikus rávilágított, hogy munkaidőben találkoztak, betegszabadságra hivatkozott.

  Kiderült, nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor a városvezető vagy családja jól járt: korábban a fideszes polgármester a fiát nevezte ki egy városi cég vezetésére, Eged István ugyanis pont őt tartotta legalkalmasabbnak a városi tulajdonú hulladékszállító cég vezetésére.

  Az ügynek aztán érdekes folytatása lett: Eged István kommentben fenyegette meg Hadházy Ákost, amiért beszámolt az esetről.

  „Biztos legyél benne, hogy találkozunk még. A család az mindenhol tabu, csak nálad nem. Könyörögni fogsz”

  – üzente a polgármester a képviselőnek.

  Hadházy válaszposztjában azt írja:

  „Nagyon sok politikusról – kisstílűtől nehézsúlyú gengszterekig – mondtam már nekik kellemetlen dolgokat, de eddig ő az első, aki nyíltan megfenyeget. Igazság szerint Rogán Antal eszement lejárató kampányai után nem tudom, mit tud még csinálni velem. Megver? Megcsiklandozza a talpam? Titokban sót csempész a teámba?”

  Hozzáteszi: „Természetesen nem félek tőle, akkor sem, ha komolyan gondolja akár a fizikai retorziót is! Inkább meg fogok nézni néhány városi projektet is, vajon azt is ennyire a jó gazda gondosságával intézte? De nagyon sajnálom Pétervására lakosait, ha esetleg a propaganda és a megfélemlítés hatására újraválasztják ezt az embert!”

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Még mindig félkészen áll a Tiborcztól Szíjj Lászlóhoz került visegrádi luxushotel
  Szinte rekordnak számító 17 éve tart az építkezés.

  Link másolása

  A legutóbbi tulajdonosváltás, illetve a munkákat segítő jókora állami támogatás ellenére sem haladnak a Visegrádra tervezett – egykori Löffler-bánya területén épülő – eredetileg ötcsillagos luxushotel munkálatai. Ezt a Városi Gorillák nevű urbexes csoport Facebook-oldalára feltöltött képek is bizonyítják – szúrta ki a 24.hu.

  Az elhagyott helyeket bemutató közösségi oldal képes beszámolója mellé azt írja:

  „A szálloda különlegessége hogy két sziklára épült amik az aula részét képzik. Visegrádon a Dobos-hegynél 2007-ben kezdték építeni a mintegy 230 szobás, több mint 12 szintes 5+1 csillagos szállodát. Az épület a 2009-es évben már szerkezetkész volt, a gépészeti és elektromos alapszerelések, a hidegburkolás már folyamatban volt amikor a gazdasági válság miatt az építkezést felfüggesztették”.

  A lap beszámolója szerint tizenhét éve húzódik a szálloda építése, ezalatt számos tulajdonosa volt már.

  Jelenleg – négy éve – a Minerva V50 Ingatlanfejlesztő Alap (hátterében a 100 százalékban Szíjj László tulajdonában lévő MINERVA Befektetési Alapkezelő) kezében van, de a befejezésig ők sem jutottak el. Az eredeti tervek is többször módosultak, legutóbb tavaly augusztusban, a legújabbak pedig még nem kapták meg az engedélyt. A rekordhosszú kivitelezésnek számos oka van, többek között a gazdasági válság, a covid-járvány és a tulajdonosváltások is lassították azt. Ez utóbbiakat a 24.hu. részletesen fel is sorolja. Emellett a tervekben az épület és környezetének funkciói is folyamatosan változtak, melyek miatt többször is át kellett tervezni azt.

  A négy éve átalakított tervek szerint az építkezés és a szálloda környezetbarát lett volna, a fákat is megóvták és zöldhomlokzati sávok, intenzív zöldfal, zöldfelületek, zöldtetők és futtatott zöldfalak is megjelennek majd a terv szerint. A sziklák a tér részét képeznék, miközben a hét kültéri medencével, tetőkerttel rendelkező hotelhez napenergiát hasznosító paneleket is beépítenének, melyek ellátnák a tíz konferenciaterem, az 5200 négyzetméternyi wellness-részleg, illetve az 1800 négyzetméternyi bár- és étteremtér energiaszükségletének egy részét.

  Ám ezek megvalósulása még várat magára – a képek is ezt bizonyítják. Pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség hárommilliárd forintos, vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a projektnek, így a Minerva a korábban kifizetett vételár jó részét visszatehette a kasszájába – jegyzi meg a lap, hozzátéve, hogy Kardos Imre, a cég korábbi vezérigazgatója a támogatás megítélése előtt arról beszélt nekik, hogy az ingatlanon állagmegóvási feladatokat hajtanak végre, amit a kiviteli tervek elkészítése, illetve a kivitelezői ajánlatok bekérése követ majd. Ebből azonban mostanra csak a véglegesnek szánt kiviteli tervek készültek el. Ez megint újabb módosításokat tartalmaz, a felső épületrész két szárnyán, a 11. emeleten tetőteraszokat hoznak létre, míg a középrészen zöldtető bukkan fel, az alsó részben pedig a hetedik emeleti tetőterasz mellé a második és a negyedik emeleten társul zöldtető.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: