HÍREK
A Rovatból

Megszólalt Török Gábor a Fidesz népszerűségének zuhanásáról, szerinte erre a négy adatra érdemes figyelni

Az elemző négy számot emelt ki a Závecz legfrissebb felmérésének értelmezéséhez.

Link másolása

Egy hónap alatt a biztos pártválasztók között 11 százalékponttal csökkent a Fidesz támogatottsága a Závecz adatai szerint. Bár április elején is a kormánypárt volt a legnépszerűbb párt a választók körében 25 százalékkal, a tendencia azonban aggasztó lehet a Fidesznek: míg a legutóbbi, március eleji Závecz-kutatásban 29% volt a párt támogatottsága, most 25%.

A biztos pártválasztói körben korábban regisztrált 45% helyett ebben a felmérésben 34% látható.

Török Gábor kedden délelőtt a Facebook-oldalán reagált a friss kutatás eredményeire. Az elemző négy korábbi adatot emelt ki a mostani közvélemény-kutatások értelmezéséhez.

 • Az eddig megtartott négy EP-választáson a Fidesz legrosszabb eredménye 47% volt (2004).
 • 2009 óta EP-választáson a Fidesz egyszer sem ért el 50% alatti eredményt (56, 51, 53).
 • 2002 óta (22 éve!) a Fidesz sem parlamenti, sem EP-választáson nem került 40% alá.
 • Ellenzéki párt 2009 óta EP-választáson egyszer sem került 20% fölé (legjobb eredmény: 17% - MSZP, 2009)

  Az elemző egy korábbi bejegyzésében azt írta:

  „Az egyértelmű, hogy az elmúlt két hónapban megbolondult/megkavarodott/felpezsdült/átalakult a magyar belpolitika, de azért van itt három szám, amit egyelőre nehéz értelmezni/elhinni: Fidesz 33, DK-MSZP-P 26, MP/Tisza 14.”


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Népszerű
  Ajánljuk
  Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  A Rovatból
  Meghalt az iráni elnök és a külügyminiszter is, senki nem élte túl a helikopterbalesetet
  A helikopter vasárnap délután, feltehetően a rossz időjárási körülmények miatt szenvedett balesetet az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett. Ebrahim Raiszi és Hoszein Amirabdollahián is életét vesztette.

  Link másolása

  Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter is meghalt az őket szállító helikoptert ért balesetben vasárnap - jelentette a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség hétfőn.

  A bejelentést az alelnök, Mohszen Manszúri is megerősítette az X-en.

  Az iráni törvények értelmében az átmeneti elnök az addigi első alelnök, Mohszen Mokber lesz.

  A helikopter vasárnap délután, feltehetően a rossz időjárási körülmények miatt szenvedett balesetet az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett.

  A Vörös Félhold által a roncsokról készített drónfelvételek (képünkön) a becsapódás helyszíneként egy meredek, erdős domboldalt mutattak be, a helikopterből csak egy kék-fehér farok maradt. Cedric Leighton, a CNN katonai elemzője szerint az elnök valószínűleg egy Bell 212-es helikopteren utazott, amely az 1960-as évek végétől állt forgalomba. A szankciók miatt a a pótalkatrészek mindenképpen gondot okoztak az irániaknak, az ezredes szerint ez és a rossz időjárás okozhatta a balesetet.

  Irán elnökeként Raiszi volt a második legbefolyásosabb személy az Iszlám Köztársaság politikai struktúrájában Hamenei ajatollah legfelsőbb vezető után.

  2021-ben egy nem teljesen tiszta választáson lett az elnök, és az elmúlt években egy olyan vallási vezetésű állam élén állt, amelyet a fokozódó elnyomás és az állandó tüntetések, megmozdulások jellemeztek - írta a CNN.

  A katasztrófa ráadásul nehéz pillanatban történt a Közel-Keleten: háború dúl Gázában, néhány hete pedig Irán drón-rakéta támadást intézett Izrael ellen, amit Izrael egy gyenge válaszcsapással torolt meg.

  Így egyébként az ország legfőbb vezetőjének utódlása is kérdésessé vált. Raiszit egyértelműen Hamenei pártfogoltjának tekintették, a 85 éves vezető halála vagy lemondása esetén Raiszi lehetett volna az utódja.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  A Rovatból
  Hadházy bemutatta a legújabb lombkoronasétányt: 640 milliónyi uniós pénzből, 7 év alatt épült Nagykörűn
  Nem nagyon megy ez a lombkoronázás a Fidesznek Hadházy Ákos szerint. A képviselő úgy számolja, méterenként 3 milliójába került a látványosság az unió adófizetőinek.

  Link másolása

  Néhány napja kilencen vágták át a szalagot Nagykörű új lombkoronasétányánál – írja a látványosságról Hadházy Ákos. A független képviselő szerint sok év alatt, egy vagyonból készült a szerkezet:

  „Azt az attrakciót, amire már 2017-ben megkapta a 200 millió forintot a falu,de aztán röpke 7 év kellett a megépüléséhez, csak »kicsit« drágábban: végül 640 millióba került a 240 méteres sétány plusz a kis bisztró a fák között. Azaz méterenként majdnem 3 millióba fájt ez az EU-s adófizetőknek.”

  Hadházy szerint az ünnepségen Kállai Mária fideszes képviselő is beszélt a „kezdeti nehézségekről”, amit aztán „összefogással” megoldottak – utóbbiról azt írja, a megoldás újabb 440 millió forintnyi uniós pénzt jelentett.

  Az átadó ünnepségről a szoljon.hu is ír. E szerint a Tisza partján, az ártéri erdő lombjai között, nyolc méteres magasságban épült meg a 240 méter hosszú sétány, illetve a hozzá kapcsolódó vendéglátóhely, ahol egy terasszal ellátott étterem kapott helyet. A sétány alatt van egy játszótér is.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Lehet, hogy mégsem magányos farkas volt a Fico elleni merénylet elkövetője a szlovák belügyminiszter szerint
  Az elkövető Facebook-oldaláról a merénylet után töröltek tartalmakat, pedig ekkor ő már nem fért hozzá a profiljához.

  Link másolása

  Vizsgálják annak eshetőségét a nyomozóhatóságok, hogy mégsem „magányos farkas” követte el a Robert Fico elleni merényletet - mondta Matús Sutaj Estok szlovák belügyminiszter vasárnapi sajtótájékoztatóján.

  Estok szerint gyanús, hogy

  az elkövető Facebook-oldaláról két órával a merénylet után töröltek tartalmakat. Pedig Juraj Cintula ekkor már őrizetben volt, nem fért hozzá a profiljához.

  A belügyminiszter szerint az nem valószínű, hogy a férfi felesége törölte volna a tartalmakat.

  Estok azt is elmondta: van olyan verzió, ami szerint egy több emberből álló csoport állt a merénylet mögött, „akik egymást bátorították és támogatták az elkövetésben”.

  Juraj C.-t vizsgálati fogságba helyezték. A gyanúsított korábban - a rendőrségi kihallgatás során - beismerte tettét.

  A rendőrség csütörtökön indította meg az eljárást a feltételezett elkövető ellen, akit védett személy ellen előre kitervelt gyilkosság kísérletével gyanúsítottak meg. Ezért a bűncselekményért a szlovák törvények szerint 25 évig vagy akár életfogytiglan tartó szabadságvesztés is kiszabható.

  Sutaj Estok korábban elmondta: az elkövető indítékait vizsgálva egyértelművé vált, hogy politikailag motivált cselekményről van szó.

  via MTI

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Megtalálták az iráni elnök holttestét, a többiekével együtt meg is kezdték az elszállítását
  A hivatalos bejelentés után az iráni kabinet rendkívüli ülést hívott össze. Már több Irán-barát vezető kifejezte részvétét, köztük Putyin, Hszi Csin-ping kínai elnök, Erdogan török ​​elnök és Bassár Aszad szíriai elnök.

  Link másolása

  Ebrahim Raisi elnök, Hossein Amir-Abdollahian külügyminiszter, Al-e Hashem ajatollah, Malek Rahmati kelet-azerbajdzsáni főkormányzó, Raisi testőre és a pilóta mind meghaltak a helikopter-balesetben Irán északnyugati részén – jelentette be az állami tévé. A hivatalos bejelentés után az iráni kabinet rendkívüli ülést hívott össze - írja az Iranian International.

  Egy katonai vezető szerint szerint a holttestek egy része megégett, és nem azonosítható. A Vörös Félhold vezetője, Pir-Hossein Kolivand közölte, hogy Ebrahim Raisi elnök holttestét és a kísérő küldöttségét már elszállították, a kutatási akció mostanra befejeződött.

  Kolivand megerősítette, hogy a holttestek úton vannak Tabrizba.

  Mohammad Javad Zarif volt külügyminiszter kijelentette, hogy részben az Egyesült Államok a felelős a helikopter-balesetért. Egy televíziós interjúban Zarif bírálta az amerikai szankciókat, és azt állította, hogy azok megakadályozzák az irániakat abban, hogy minőségi repülőgépekhez jussanak.

  A világ vezetői részvétüket fejezték ki Ebrahim Raisi iráni elnök és Hossein Amir-Abdollahian külügyminiszter halála után.

  Az elsők között Vlagyimir Putyin orosz elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök, Erdogan török ​​elnök és Bassár Aszad szíriai elnök küldött üzenetet.

  Putyin méltatta a néhai iráni elnököt az orosz-iráni kapcsolatok erősítéséhez nyújtott felbecsülhetetlen értékű hozzájárulásáért.

  Erdogan „értékes kollégaként és testvérként” jellemezte Raisit az X közösségimédia-platformon.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: