HÍREK
A Rovatból

Megszólalt a Fehér Ház az oroszországi eseményekkel kapcsolatban

Az Egyesült Államok egyeztet szövetségeseivel és partnereivel a fejleményekről.

Link másolása

Az amerikai kormányzat követi és figyeli az oroszországi eseményeket - közölte a Fehér Ház szombaton a Kreml és a Wagner katonai magánvállalat vezetője között kirobbant konfliktusra reagálva.

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Adam Hodge elmondta, hogy az Egyesült Államok egyeztet szövetségeseivel és partnereivel a fejleményekről.

A Washington-i Háborús Tanulmányok Intézetének elemzése arra mutat rá, hogy ha a Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak sikerülne megbuktatnia az orosz hadsereg Vlagyimir Putyinhoz lojális olyan vezetőit, mint Szergej Sojgu, védelmi miniszter és Valerij Geraszimov tábornok, vezérkari főnök, az "helyrehozhatatlan károkat okozna azon a látszaton, hogy Putyin szilárdan kezében tartja hatalmát".


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Sváby András levideózta: Mi ülünk a dugóban, Szijjártó szirénázva megy dolgozni minden reggel
Amíg állnak a dugóban, ő szirénázva megy előre minden reggel. A műsorvezető szerint Szíjjártó így jár dolgozni szinte mindennap.

Link másolása

A műsorvezető videót készített arról, hogyan jár dolgozni minden reggel Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere.

"Mi állunk a dugóban, ő szirénázva megy előre minden reggel. Szíjjártó így jár dolgozni. Szinte mindennap ezt látom a 11-es úton"

- írta a TikTok-csatornáján Sváby András.

Íme a felvétel.

@svabya Mi állunk a dugóban, ő szirénázva megy előre minden reggel. Szijjártó így jár dolgozni. Szinte minden nap ezt látom a 11 es úton. #foryoupage #nekedbe #foryou #foryouba #magyartiktok #hetinaplosvabyandrassal ♬ eredeti hang - Sváby András

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Szarral kenték össze a mosdókat az akkugyárban Iváncsán a kirúgott kirgiz vendégmunkások
Hatszázkilenc kirgiz vendégmunkást küldött el iváncsai gyárából a koreai SK Innovation az elektromos autók iránti kereslet csökkenése miatt. A cég azzal indokolta az elbocsátásokat, hogy az elektromos járművek iránti globális kereslet lassul, ami az akkumulátorgyártás csökkenéséhez vezet.

Link másolása

Mint arról korábban írtunk, több száz dolgozót küldtek el pénteken az iváncsai akkumulátorgyárból. Első körben az összes kirgiz kollégát bocsájtották el, ez 609 vendégmunkást jelentett.

Hatszázkilenc kirgiz vendégmunkást küldött el iváncsai gyárából a koreai SK Innovation az elektromos autók iránti kereslet csökkenése miatt.

A cég azzal indokolta az elbocsátásokat, hogy az elektromos járművek iránti globális kereslet lassul, ami az akkumulátorgyártás csökkenéséhez vezet.

Az a Magyar Hang cikkéből derült ki, hogy a vendégmunkások a bejelentést megköszönve szarral kenték össze az összes mosdót.

Mindezt a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Székely Tamás közölte a lappal.

Magyarországon jelenleg Iváncsán és a gödi Samsung gyárban állítanak elő akkumulátort, utóbbi vállalatnál a szakszervezet tudomása szerint nem terveznek elbocsátásokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Török Gábor elmondta, milyen esélyekkel indul Magyar Péter a Fidesz ellen
Török Gábor politikai elemző szerint rendhagyó választási kampánynak lehetünk tanúi jelenleg, mikor is egy eddig teljesen ismeretlen politikai erő lépett be a versenybe rendkívül rövid idő alatt Magyar Péter személyében.

Link másolása

Török Gábor a Telexnek adott interjújában kifejtette, Orbán Viktor szereti a választási izgalmakat, és akkor érzi elemében magát, ha valódi tétje van egy adott választásnak – ami a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választásokra egyértelműen áll, hiszen „súlyos mérföldkő” előtt állhatunk.

Amennyiben a Fidesz 45 százalék feletti eredményt ér el az EP-választáson, az azt bizonyítja, hogy sikeresen kezelte Magyar Péter feltűnésének rövid távú hatásait – vélekedett az elemző. Egy 40 százalék körüli eredmény ugyanakkor a egész jobboldalon megerősítheti azt a benyomást, hogy változtatásokra van szükség.

Török Gábor úgy látja ugyanis, hogy a kormánypárton belül is akadnak olyanok, akik szimpatizálnak a Magyar Péter által behozott irányvonallal. Ha a választások eredménye nem felel meg a Fidesz elvárásainak, sokan átgondolhatják politikai jövőjüket – tette hozzá.

Ami Magyar pártját, a Tisza Pártot illeti, ha sikerülne 20 százaléknál többet elérnie, azzal már meg tudná szilárdítani pozícióját a legsikeresebb ellenzéki pártként, mivel ezt a szintet az elmúlt 14 évben egyetlen ellenzéki pártnak sem sikerült megugrania. A 25 százalék fölötti eredményt Török Gábor nem látja reálisnak.

Magyar Péter semmiből való előbukkanásával kapcsolatban a politikai elemző megemlítette, hogy sokan tartják gyanúsnak a példátlanul rövid idő alatt elindított politikai pályafutást. Török szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a háttérből igazgatnák Magyar felfutását, mivel ahhoz túl sok esetlegességet vél felfedezni az újdonsült ellenzéki közszereplő politikájában.

Török Gábor a Telex kérdésére elmondta, hogy ezzel együtt eddig Magyar Péter nem követett el eddig komoly politikai hibát. Úgy látja, az olyan bakik, mint a lehallgató-készülékes eset jelenleg az elnézhető kategóriába esnek az emberek szemében egy olyan friss politikai karrier esetében, mint Magyaré.

Komoly hiba az lett volna Magyar részéről az elemző szerint, ha kilátásba helyezte volna az együttműködést a többi ellenzéki párttal, ezt azonban nem tette.

Török Gábor azt sem tartja hibának, hogy a Tisza Pártból egyedül Magyar Péter szólal meg a nyilvánosság előtt – ugyanakkor hozzátette, hogy az országgyűlési választásokon ugyanezt már nem játszhatja majd el.

Török Gábor egyértelműen kijelentette, hogy Magyar Péter feltűnése az ellenzéki pártok teljes spektrumára nézve veszélyt jelent, és még a jelenleg legerősebb DK-tól is szavazókat fog elvenni.

A Fidesz pedig – a Tisza Párt megerősödése esetén – arra kényszerülhet, hogy egy teljesen új stratégiával álljon elő – mondta el az elemző.

A Török Gáborral készített teljes interjú ide kattintva nézhető vissza.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Már nem közfeladatot ellátó személy a tanár egy bírósági körlevél szerint
A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke abban bízik, hogy nem szándékos kormányzati lépésről, hanem jogalkotói hibáról van szó, amit korrigálni fognak.

Link másolása

A Népszava birtokába került egy bírósági körlevél, amely azt írja, hogy már nem lehet közfeladatot ellátó személyeknek tekinteni a tanárokat.

Mindez azért lényeges, mert ez a bántalmazási ügyekre is hatással lehet. A közfeladatot ellátó személyek különleges védelem alatt állnak, az ellenük elkövetett bűncselekmények komolyabb büntetést vonnak maguk után.

A Népszavához eljutott bírósági levél szerint bár a Büntető törvénykönyv (Btk.) vonatkozó rendelkezésének jelenleg is hatályos szövege alapján a pedagógusok közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek, a köznevelési törvény erre vonatkozó része idén január 1-től már nem hatályos, márpedig a Btk. a köznevelési törvényre hivatkozik a pedagógusok közfeladati jogállásával kapcsolatban.

A bírósági levélben azt írják, ezzel a Btk. rendelkezése elvesztette a jogszabályi hátterét, így a mostani jogszabályi környezetben a pedagógusok és más iskolai alkalmazottak büntetőjogi szempontból „közfeladatot ellátó személynek nem tekinthetők”.

A lap megkereste a Pedagógusok Szakszervezetének elnökét, aki abban bízik, hogy nem szándékos kormányzati lépésről, hanem jogalkotói hibáról van szó, amit korrigálni fognak.

"Felháborítónak tartjuk, hogy a pedagógusokat már nem tekintik közfeladatot ellátó személyeknek"

– mondta a lap megkeresésére Totyik Tamás.

Link másolása
KÖVESS MINKET: