KÉK HÍREK

Megszerezte a sajtó az OLAF jelentést Tiborcz István és Simicska Lajos nagy üzletéről

Az Elios közbeszerzési pályázatainál szervezett csalási mechanizmus nyomaira bukkant az EU csalás elleni hivatala, amely 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolja.

Link másolása

"A szervezett bűnözés feltételeinek is megfelelhet az a szisztéma, amit az unió csalás elleni hivatala feltárt az Elios-ügyben" - így kezdi a 24.hu az Eliosról szóló cikkét.

A lap azt írja: megszerezték az ügyben vizsgálódó Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) jelentését, amiben az Elios pályázati sikereinek hátterét vizsgálták a 2009 és 2014 között kiírt, uniós finanszírozású közvilágítási pályázatokon.

Az Eliost Erdei Bálint és Tiborcz István alapították, eredetileg ES Holding Zrt. néven. "Induláskor a cég nagyon pici volt, összesen ketten dolgoztunk benne. Az elején így mindenki mindennel foglalkozott. Nem voltak leosztva a szerepek, mindenesetre én sokkal inkább az operatív irányítással foglalkoztam, István pedig a stratégia finomhangolásával." - emlékezett vissza a kezdetekre Erdei Bálint a Vs.hu-nak adott interjújában.

Közvilágítással és a díszvilágítással kezdtek el foglalkozni, és annak is az energiahatékony, LED-es formájával. 2010 őszén a Közgép is megjelent a tulajdonosok között.

Az Elios többségi tulajdonosa 2012 februártól 2013 júniusig az E-OS Zrt. volt, amely a Közgéphez, vagyis Simicska Lajos birodalmához tartozott. Tiborcz István, Orbán Viktor veje a Céginfó szerint 2009-től megszakításokkal egészen 2014-ig volt résztulajdonos a cégben.

A uniós jelentésben számos szabálytalanságot találtak azokban a közbeszerzésekben, melyeket az Elios megnyert. Összesen 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta a szervezet. Az OLAF komplett jelentést készített a lehetséges visszaélésekről,

amit a magyar kormánynak is megküldött, azt javasolva, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben, amit az ügyészség el is rendelt.

A jelentésből kiderül, az Elioshoz kötődő közbeszerzések közül a vizsgált 35 projekt mindegyikében felmerült a visszaélés gyanúja, de az esetek felében,

17 pályázatnál egyenesen úgy találta az OLAF, hogy szervezett csalási mechanizmust építethettek ki.

Az uniós vizsgálat szerint 2012-ben a LED-es közvilágításra vonatkozó pályázatokat egyrészt úgy írták ki, hogy a feltételeknek kizárólag az Elios vagy konzorciuma feleljen meg. Más hasonló esetekben többnyire csak azt szokták kikötni, hogy bizonyos számú és típusú lámpára van szükség. Ezeknél a projekteknél viszont elvárták, hogy a pályázó cégnek legyen LED lámpákkal kapcsolatos tapasztalat, ami abban az időben kizárólag az Elios-nak volt.

Nem ez volt az egyetlen probléma - a jelentés szerint a pályázatoknál visszatérő „rendszertelenségek” jelentkeztek, amelyek ismétlődése miatt szervezett csalást gyanít az OLAF.

A pályázatotban például megkérték a jelentkezőket, hogy számolják ki azt, milyen feltételek mellett térül meg a befektetés.

Az Elios minden esetben olyan pályázatot adott be, amelyik nem felelt volna meg az elvárt megtérülésnek, ha nem alkalmaznak egy apró trükköt az utolsó pillanatban.

A megtérülési rátát 50 ezer világított órával, 15 évre kellett volna kiszámolni, mert ennyi lett volna a lámpák élettartama. A pályázat beadása előtti utolsó pillanatban viszont lehetőségük volt egy végső módosításra. Ekkor a képletben használt 50 ezer világított órát átírták 100 ezerre.

És hogy hol a trükk?

"A valóságban ezeknek a lámpáknak az élettartama csak körülbelül 60 ezer óra, a pályázat beadásánál jelzett kapacitás 40 százaléka elvileg megmarad, hiába nem létezett sohasem. Így viszont a lámpáknak van 40 százaléknyi maradványértéke, és mivel a beadott pályázat belső megtérülési mutatója épphogy megfelel az elvártnak, a duplázott kapacitással a pályázat költségei is a duplájára ugrottak.

Így sikerült elérni azt, hogy elvileg megfeleljen a szerződés az elvárt alacsony energiaáraknak, de a lehető legtöbb munkaköltséget számolták fel érte" - írja a portál.

Hozzáteszik: ezek alapján minden pályázatnál az volt a lényeg, hogy még éppen megfeleljenek az elvárt feltételeknek, de a lehető legnagyobb költséget fizesse értük az önkormányzat.

Mindezeken túl a konkurens ajánlatokkal sem lehetett minden rendben. Az OLAF jelentése szerint ugyanaz a személy, ugyanazon a számítógépen írhatta őket, ugyanazt a matematikai egyenletet használva. Erre abból következtetnek, hogy a második és harmadik legjobb ajánlat majdnem minden esetben pontosan 5 és 7 százalékkal volt magasabbra árazva, függetlenül a költségektől és a lámpák árától.

A 17 pályázatnál feltárt ügyek az OLAFszerin a költségvetési csalás gyanúját vethetik fel a magyar törvények szerint. De a csalás elleni hivatal azt javasolja, a magyar hatóságok vizsgálják meg azt is, a történtek nem felelnek-e meg a szervezett bűnözés feltételeinek is - írja a 24.hu.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Döbbenetes részletek derültek ki a Richter cirkuszban történt balesetről
Egy két és fél méteres fémoszlop csapódott a közönség soraiba. Egy emberhez mentőt kellett hívni.

Link másolása

Drámai közleményt tett közzé a Richter Cirkusz a Facebookon szombaton: délutáni előadásukon, a lengőtrapéz produkció közben olyan súlyosan megsérült egy néző, hogy mentőt kellett hívni hozzá.

A Telexnek most egy olvasójuk számolt be, hogy mi is történt pontosan:

„Először a cirkusz négy pontjára 2,5 méteres fémrudakat feszítettek ki, erre tették rá a védőhálót. Az utolsó artista tripla szaltót ugrott, a vele szembeni légtornász viszont nem tudta őt elkapni, lezuhant a hálóba. A cölöp ekkor elengedett és erőből a közönségbe csapódott”

– írta.

„Sikítás, sírás hallatszott, mi kimentünk azonnal, felnőttek, gyerekek elindultak kifelé” – tette hozzá.

Elmondása szerint több furcsaságra is figyelmes lett az előadás alatt, például arra, hogy az előadás első részében védőháló sem volt a légtornászok alatt, akik közül ketten a szünetben még büfésként is dolgoztak.

A cirkusz a baleset után nem tartotta meg az esti előadását, viszont másnap már újra kinyitottak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
Súlyosan megsérült egy néző a Richter Cirkusz előadásán
Egy lengőtrapéz-produkció közben történt a szerencsétlen eset. A nézőhöz mentőt kellett hívni.

Link másolása

Drámai közleményt tett közzé a Richter Cirkusz Facebook-oldalán: délutáni előadásukon olyan súlyosan megsérült egy néző, hogy mentőt kellett hívni hozzá.

A súlyos baleset miatt elmaradt a cirkusz délutáni előadása is. A cirkusz közleményébe az olvasható:

„A ma délután 3 órai előadásunk alatt, a lengőtrapéz produkció közben egy szerencsétlen baleset következtében az egyik nézőnk súlyos sérülést szenvedett. Természetesen azonnal mentőt hívtunk hozzá, a szakszerű orvosi ellátása folyamatban van.”

„A történtek teljesen letaglóztak bennünket is, a Richter Flórián Cirkusz vezetősége és teljes társulata őszinte sajnálatát és aggódását fejezi ki és mihamarabbi felépülést kíván a balesetet szenvedő nézőjének!”

Közölték, hogy az elmaradt 18 órás előadásra megváltott jegyek a holnapi 11 órai vagy a 15 órai előadásokra lesznek érvényesek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Döbbenet: Tizenegy éves diákjával csalta vőlegényét a tanárnő
Esküvő helyett büntetőeljárás lesz.

Link másolása

A 24 éves, wisconsini Madison Bergmannt kiskorú ellen elkövetett szexuális erőszakkal vádolják, miután a sértett édesapja berohant az iskolába, kezében a fia telefonjáról kinyomtatott üzenetekkel, amikből kiderül, hogy az osztályteremben csókolózott a tanárnővel.

Bergmann eközben ráadásul el volt jegyezve, (volt) vőlegényét sokként érték a hírek, nem elég, hogy menyasszonya megcsalta, de ráadásul egy tizenegy éves fiúval.

„Az esküvőt határozatlan időre elhalasztották, és valószínűleg meg se fog történni”

– nyilatkozta a vőlegény egyik barátja a Daily Starnak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Csepelen kizuhant kisfiú édesanyja: Olyan mintha valaki segítette volna őt, hogy ne legyen nagyobb baja
Egy bokor tompította zuhanását, de édesanyja még most is sokkos állapotban van.

Link másolása

Április közepén zuhant ki egy csepeli panelház ötödik emeletéről a hároméves Jonatán, aki csodával határos módon komoly sérülés nélkül megúszta a balesetet, mert a ház alatt lévő bokor segítette, mint egy csúszda.

„Olyan mintha valaki segítette volna őt, hogy ne legyen nagyobb baja”

– mondta a Blikknek Jonatán édesanyja.

A kisfiú bordatöréssel és zúzódásokkal megúszta az esetet, maradandó károsodást nem szenvedett, édesanyja viszont még mindig sokkos állapotban van.

A család azóta lezárta a szobát, ahonnan kiesett Jonatán, nem is használják, és úgy döntöttek, hogy kertes házba költöznek.

A kisfiú nagymamája szerint házukban egy rossz szellem van, ami „addig nem nyugodott meg, amíg egy embert nem tudott magával vinni”, utalva ezzel arra a véletlen egybeesésre, hogy unokája balesete után három nappal egy nő kizuhant ugyanannak a csepeli tárasháznak egy másik lakásából.

Link másolása
KÖVESS MINKET: