hirdetés

HÍREK

Megölte két koronavírusos betegét egy német orvos

Az Esseni Egyetemi Klinika főorvosa halálos adag gyógyszert adott be a betegeinek, mert állítása szerint nem akarta, hogy szenvedjenek.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. november 30.

hirdetés

Az Esseni Egyetemi Klinika főorvosa véget akart vetni két koronavírusos beteg szenvedéseinek, ezért halálos adag gyógyszert adott be nekik - írta az Index a focus.de cikke alapján.

A 44 éves férfit gyilkosság gyanújával őrizetbe vették, majd letartóztatták. Az orvos azt mondta,

tettével a betegek szenvedésének akart véget vetni.

A két betegnek egyéb, nem részletezett krónikus betegségei is voltak, mindketten az intenzív osztályon feküdtek, amikor orvosuk halálos adag gyógyszert adott be nekik. A két eset között néhány nap telt el.

Az orvost, aki az intenzív osztályon fekvő, krónikus betegeket látta el, a kollégái gondoskodó, komoly szaktudással bíró kollégaként jellemezték.

hirdetés

Egyikük szerint a főorvos nem tudta elviselni a betegek szenvedését, és alighanem meg volt róla győződve, hogy jót cselekszik. Ez pedig szerinte az egészségügyi dolgozók mentális túlterheltségére és kétségbeesésére is utalhat.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Háromszor annyian kapnak 300 ezer forint feletti nyugdíjat, mint 4 éve a KSH adatai szerint

Azonban továbbra is több, mint 520 ezer nyugdíjas kapott 100 ezer forintnál kevesebb havi összeget.
Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2021. január 16.

hirdetés

Látványosan megugrott azok tábora, akik havi 200, illetve 300 ezer forint feletti nyugdíjat kapnak – derül ki a KSH adatsorából, amit a Magyar Szakszervezeti Szövetség kért ki, írja a 24.hu.

A KSH adatai szerint több, mint másfélszer annyian, 315 ezren kapnak 200 ezer forint feletti nyugdíjat, mint 4 éve. 300 ezer forint feletti saját jogú öregségi nyugdíjban pedig több mint 54,4 ezren részesültek tavaly január elsején, háromszor annyian, mint 2017 első napján.

A 120 ezer forint alatti nyugdíjasok száma négy év alatt 269 ezer fővel csökkent, miközben 277 ezerrel nőtt a 120 ezer forint feletti nyugdíjasok száma.

Az adatok alapján több mint 1,2 millió idősnek, vagyis a nyugdíjasok kb. felének folyósítottak havi 140 ezer forintnál kevesebbet. Négy év alatt ezek szerint összességében 235 ezerrel csökkent az átlag (142 114 forint) alatti összeget kapók száma.

Összességében csökkent az alacsony nyugdíjúak száma, de továbbra is több, mint 70 ezren kaptak 60 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat és több, mint 520 ezer nyugdíjas kapott 100 ezer forintnál kevesebb havi összeget.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Szlávik: mindegyik vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

A tárolásban vagy az oltások számában lehet eltérés, de mindegyikre igaz, hogy hatékony a vírus ellen.
MTI / Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2021. január 16.

hirdetés

Bár az oltások hatékonysága változó a koronavírus-fertőződés szempontjából, de abban mindegyik megegyezik, hogy megakadályozzák a betegség súlyossá válását - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.

Szlávik János elmondta, a Pfizer és a Moderna vakcinája hasonló, egy hírvivő RNS (ribonukleinsav) alapú technológiával készült, és mindkettőre igaz, hogy kiváló a hatékonyságuk, miközben eddig csak enyhe oltási reakciókat észleltek.

Emlékeztetett, a Moderna vakcinája - amellyel szombaton kezdtek el oltani Magyarországon - már mínusz 20 fokon hosszú ideig eláll, míg a Pfizer oltóanyagát mínusz 70 fokon kell tárolni.

A koronavírus elleni oltások többségét kétszer kell beadni, de vannak olyanok is, amelyeket csak egyszer, azonban a hatékonyság szempontjából semmi különbség nincs a két típusú oltóanyag között - jelezte Szlávik János, hozzátéve, hogy az olyan vakcina, amelyet nem kell megismételni, kényelmesebb.

Kitért arra is, egyelőre nem lehet pontosan megállapítani, hogy a vakcinák mennyi ideig nyújtanak védettséget. Az állatkísérletek során volt példa arra is, hogy az oltást követő 1-2 évben még mindig volt a védettséghez elegendő antitest a szervezetben.

Ugyanakkor emberek esetében ezt egyelőre nem lehet megerősíteni, de úgy tűnik, hogy 8-10 hónapig mindenképpen véd az oltás

- tette hozzá.

hirdetés

Felhívta a figyelmet, hogy azért is fontos az oltás, mert így nemcsak a megbetegedés, de a fertőzés továbbadása is megakadályozható, s amíg az átoltottság nem éri el a 60-70 százalékot, a járvány is jelen lesz.

Az infektológus beszélt arról is, az adatok alapján javul a járványhelyzet, hiszen egyre kevesebben vannak kórházban, illetve intenzív osztályon.

„De nem lehet hátradőlni, hiszen ha körülnézünk Európában, akkor látjuk, hogy nagyon sok országban elindult a harmadik hullám. Tehát türelemmel kell lennünk és várnunk kell a vakcinát”

- fogalmazott a főorvos.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Vörös kódot hirdetett a hideg idő miatt Kásler Miklós

A kemény fagy miatt szélesebbre nyitják a hajléktalanellátás kapuit. „Egyetlen magyar sincs egyedül!” – tette hozzá a miniszter.
Fotó: Thaler Tamas/Wikipedia - szmo.hu
2021. január 16.

hirdetés

Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós bejelentette, hogy a hideg időre való tekintettel vörös kód lép életbe a szociális ellátórendszerben.

A fedél nélküli honfitársaink életének védelme érdekében arról rendelkeztem, hogy Fülöp Attila államtitkár úr hirdesse ki az intézmények kapuit megnyitó protokollt - olvasható Kásler Facebook-oldalán.

Az emberminiszter szerint a hajléktalan emberek számára télen korlátok nélkül biztosítják a megfelelő ellátást.

Kásler a posztját azzal zárta, hogy: "Egyetlen magyar sincs egyedül!"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Havazással búcsúzik a hét, éjszaka érkezik a csapadék

Vasárnap több helyen fehérbe borul a táj, kemény hideggel is számolni kell.
Fotó: David Mark / Pixabay - szmo.hu
2021. január 16.

hirdetés

Szombatról vasárnapra virradóra nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de kisebb-nagyobb szakadozások lehetnek a felhőzetben.

Többfelé várható hószállingózás, kisebb havazás.

Néhol időnként megélénkülhet az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3 és -10 fok között alakul, de északkeleten helyenként ennél hidegebb is lehet - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja.

Vasárnap alaposan fel kell öltöznie annak, aki szabadtéri programot szervez. A hét utolsó napján délelőtt nagyrészt borult idő várható, még több helyütt hullhat hó, a délutáni, esti óráktól csökken a csapadék esélye, egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet. Az északnyugati szelet a Dunántúlon sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 0 és -6 fok között várható.

A folytatásban sem számíthatunk enyhébb időre: a jelenlegi előrejelzések szerint a tél eddigi leghidegebb hete koszönt ránk.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: