HÍREK
A Rovatból

Megmagyarázta az iváncsai akkumulátorgyárat üzemeltető cég, hogy miért a földre ültették a dolgozókat

Az RTL Házon kívül című műsorának vasárnap esti adásából az derült ki, hogy bizarr állapotok uralkodnak Iváncsán az akkumulátorgyárban, ahol a legszigorúbb előírások párosulnak a legfurcsábbakkal.
Fotó: RTL - szmo.hu
2024. április 29.


Link másolása

Korábban írtunk róla, hogy rendkívül szigorú biztonsági intézkedések vannak az iváncsai akkumulátorgyárban.

Az RTL Házon kívül című műsorának vasárnap esti adásából az derült ki, hogy bizarr állapotok uralkodnak Iváncsán az akkumulátorgyárban, ahol a legszigorúbb előírások párosulnak a legfurcsábbakkal.

A gyárat üzemeltető cég, a SkOn Hungary reagált a műsorban elhangzottakra, ezeket változtatás nélkül közöljük.

1. A telefon kötelező leragasztása

A még csak tesztüzemben működő gyárban különösen szigorúak a biztonsági előírások. A telefonok kameráját például le kell ragasztani, amit a biztonságiak minden alkalommal ellenőriznek is.

A cég válasza:

A biztonsági ellenőrzéseink célja nem a vállalaton belüli és kívüli kommunikáció megakadályozása, hanem a belső információs és technológiai eszközök védelme. A nagy értékű elektromos járműakkumulátor-gyártási technológia nemzeti (koreai) érték, és a vállalatunknak kötelessége megvédeni az ipari technológiát.

2. Földre ültetés

A kulturális különbségek miatt sokszor az utasításokat sem értik a magyar dolgozók. Az egyik nyilatkozó szerint pár hete jött egy olyan intézkedés, hogy műszak kezdete előtt gyülekeznünk kellett volna a folyosón, és az összes operátornak le kellett volna ülnie a földre, vagy aki nem akar leülni, az le is térdelhetett volna a földre, és úgy kellett volna végighallgatni a műszakvezetőnek a beszédét.

A cég válasza:

A koreai kultúrában a hallgatóság iránti tisztelet kifejezése az a megjegyzés, amely arra kéri a munkavállalókat, hogy üljenek le, amikor a műszak megkezdése előtt utasításokat kapnak. A hely a folyosón szűk volt, ezért nem voltak székek. Ahogy a műsorban is elhangzik, a dolgozók bejelentése után azonnal korrekciós intézkedéseket tettünk.

A térdelésre vonatkozó utasítás azonban nem része a koreai kultúrának, és feltételezhető, hogy a koreai és a magyar nyelv közötti tolmács hibája miatt értelmezték félre. Vállalatunk többek között ezen eset miatt is döntött úgy, hogy a kulturális különbségek okozta félreértések csökkentése érdekében több kulturális oktatást tartunk, valamint további tolmácsokat alkalmazunk.

3. Belső kommunikáció

A dolgozók a kulturális és nyelvi különbségek miatt nem mindig értik meg egymást vagy a vezetőséget.

A cég válasza:

Sajnáljuk, ha felesleges aggodalmat okoztunk azzal, hogy nem adtuk meg kellő időben a megfelelő információt a dolgozóinknak.

Emellett felismertük, hogy a taglétszám fokozatos növekedésével a belső kommunikációs csatornákat az eddigieknél jobban meg kell erősíteni (eddig intranetet és Facebook csoportot használtunk). Megfontoljuk és előkészítjük azokat a kommunikációs csatornákat és módszereket, amelyek hatékonyabbak és elérhetőbbek a dolgozóink számára.

- áll az SkOn Hungary válaszában.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
A fegyveremet is bekészítettem, hogy lelőjem magam, ha rám találnak – ukrán hadifogoly beszélt az orosz hadifogság szörnyűségeiről
Olekszij 2022. március 10-én esett hadifogságba. A tíz hónapig tartó fogságból hazatért katonát 18-szor műtötték meg, hogy megmentsék elhaló végtagjait az amputációtól.

Link másolása

A Telex interjút készített egy ukrán katonával, aki tíz hónapig volt orosz fogságban. Olekszij Anulja 18 műtéten van túl, és jelenleg azon dolgozik, minél több fogoly térhessen haza, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék elé kerüljenek a felelősök és a világ megértse, mire képes az orosz propaganda.

Olekszij 2022. március 10-én esett hadifogságba, nem sokkal Ukrajna inváziója után. Az akkor 28 éves férfi katonai előélete nem volt nagy, a támadás első napján jelentkezett a hadseregbe, ahova apja is beállt önkéntesnek.

Előtte testőrként is dolgozott, ebben kick-boxos múltja is segítette. Egy fia és egy lánya van, feleségével élt a belarusz és az orosz határtól nem messze, Csernyihiv megyében. Felesége szülei a közelben, de már belarusz oldalon laktak, így Olekszijék családja is szembesült azzal, amivel ukrajnaiak milliói: a túloldalon élők nem hisznek nekik.

„Kúsztam a lövészárokban, meg akartam halni. A fegyveremet is bekészítettem, hogy lelőjem magam, ha rám találnak”

– mesélte a katona, akinek apját lelőtték, mielőtt hadifogságba került.

Olekszijt több helyen tartották fogva. Először Visneve faluba vitték, hat nappal később már orosz oldalon Kurszk közelében Tyotkinóba, ott 12 napot töltött. Ezután Kurszkba vitték, 2022. május 6-án pedig a Moszkvával szomszédos Tula megyében fekvő Donszkojba hurcolták. Itt volt december 28-ig, majd három nappal később fogolycsere révén juthatott haza.

Kihallgatáskor elmondtam, hogy Oroszország támadt ránk, erre a tiszt belém rúgott, rámkiáltott, hogy hazudok, mert valójában mi lőjük saját magunkat, hogy aztán a NATO-val közösen Oroszországra támadhassunk

– mondta.

Ezután egy holttestekkel és krumplival teli teherautón harmadmagával elszállították. A platóról ledobálva egyiküket azonnal lelőtték, amikor az maga alá csinált.

Eközben mellette lelőtt foglyok feküdtek, a fal túloldalán holttesteket égettek.

Én ott maradtam fekve, pucéran, magam alá vizeltem. Aztán felkötöttek egy rúdra hat napra. A következő foglyot napokon át erőszakolta az egyik katona

– idézte fel a fogságból megmenekült ukrán katona.

Az első oroszországi fogságból egy katona mentette ki. Ő érte el, hogy Kurszkba szállítsák át. „Akarta, hogy tudjam, ő nem olyan, mint a többiek”

– mondta.

Olekszij más orosz katonákkal is találkozott, akik ellenezték a kínzásokat és elmondták: tényleg nem tudtak róla, hogy háborúba küldték őket.

Az új hely azonban nem volt jobb: Olekszij egy helyen koncentrációs tábornak nevezte, ahol verték minden ok nélkül.

„Volt egy katona a sátrunkban, elfertőződött sebbel a fején. Orvost nem küldtek hozzá, a sebe gennyes, büdös volt. Húggyal fertőtlenítve vettük ki belőle a repeszeket”

– mesélte.

Egyszer eljött hozzájuk a Kreml egyik meghatározó propagandistája, Margarita Szimonjan, hogy megmutassa, milyen jól bánnak a foglyokkal, de beszámolójában nem esett szó a kínzásokról és a megerőszakolásokról.

Olekszij szerint az éhség volt a legnagyobb ellenség:

”Ettem gilisztát, nyaltam penészt a fekáliával teli sötétzárkában, megettem a wc-papírt és egy patkányt is, élve. Ez akkor történt, amikor öngyilkos akartam lenni. (…) A patkány közben harapta az ínyemet, folyt a vér a számból, nem is tudom, az övé vagy az enyém

– mondta.

Olekszijt másokkal együtt 2022. decemberében adták át az ukránoknak. Megjegyezte, ukrán oldalról nem ilyen állapotban érkeztek az orosz foglyok. Miután hazatért, Németországban és Izraelben is kezelték, és járnia is újra kellett tanulni, miután elhalásnak indult végtagjait megmentették az amputációtól.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
„Nagyon komoly biztonsági fiaskót látunk” – Fico őrzői hibát hibára halmoztak Tarjányi Péter szerint
Követtek el ugyan hibákat Robert Fico testőrei is, de a biztonságpolitikai szakértő szerint eddigre egy szinte kivédhetetlen helyzettel találták szembe magukat. A merénylő ugyanis már eljuthatott a helyszínre úgy, hogy még egy fegyver is volt nála.

Link másolása

„Azt gondolom, hogy egy nagyon komoly biztonsági fiaskót látunk” – fogalmazott Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletről készült videót elemezve. Ahogy arról szerdán beszámoltunk, több lövéssel merényletet követtek el Fico ellen. Tarjányi erről az ATV-nek nyilatkozva megerősítette, a testőrök szerinte is hibáztak: „nem volt rendben” sem Fico közvetlen személybiztosítása, sem a menekítés, mivel túl lassan hagyta el a helyszínt a meglőtt vezetőt szállító autó. Emellett rámutatott:

„A személybiztosítók, a testőrök az utolsó védvonalat képezik.”

Fontos felderítőmunka a potenciális merénylők kiszűrése, melyet a titkosszolgálatoknak kellene elvégezni – mutat rá Tarjányi a videóban. A merénylő fokozatosan jutott el odáig, hogy végrehajtsa a támadást. Amikor a helyszínen megjelenhetett úgy, hogy nem vették észre nála a fegyvert sem, a személybiztosítók csoportja a szakértő szerint már egy majdhogynem kivédhetetlen helyzettel találta szemben magát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Kiderült, ki hívta meg Novák Katalint az andalúziai lovasiskolába
Az államfő lemondása óta először jelent meg nyilvános eseményen, hamar törölték is a képeket, amiken szerepelt.

Link másolása

Ahogy arról beszámoltunk, váratlanul feltűnt a Facebookon Novák Katalin. A volt köztársasági elnök leköszönése, azaz február 26 óta teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, múlt pénteken azonban egy andalúziai lovasiskola Facebook-oldalán tűnt fel a fotója. Igaz, onnan hamarosan el is tüntették, de EZEN A LINKEN még elérhetőek.

A hvg.hu az El Confidencial című spanyol hírportárral együtt próbált meg utánajárni, hogy milyen céllal és kiknek a szervezésében látogatott Novák Spanyolországba. Arról írnak, hogy a Jerez de la Frontera városában található Andalúziai Királyi Lovasiskola a világ legrangosabb klasszikus lovasakadémiáinak egyike, és nemcsak a lovasok képzésében játszik megkerülhetetlen szerepet, hanem a turizmusban is. Kiállításokat is rendeznek, amiket alkalmanként 20-30 ezren is látogatnak.

A magyar portál kereste a madridi magyar nagykövetséget, hogy információhoz jussanak az exállamfő utazásáról. Ők a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz irányították a lapot, ott azonban nem válaszoltak a kérdéseikre. Szintén nem reagáltak sem telefonon, sem e-mailben Novák Katalin háromfős tikárságáról.

Az El Confidencial több sikerrel járt Spanyolországban. Nekik a lovasiskola azt válaszolta: az intézménybe néha érkeznek ismert emberek is, ha pedig szükséges, akkor találkozók megtartására alkalmas termeik is vannak.

A lovasakadémia hivatalos közlése szerint Novák Katalint „a konzulátus kérésére” hívták meg, az viszont, hogy éppen akkor járt náluk a honvédelmi különmegbízott is, csak a véletlen műve, a két látogatásnak nem volt köze egymáshoz.

A spanyol portálnaksikerült beszélnie az andalúziai védelmi küldöttséggel is, ahol szintén megerősítették, hogy Ignacio Rosales de Salamanca ezredes vendégként érkezett a királyi lovasakadémiára.

„Intézményi látogatás volt a lóvásár alkalmából” – közölte a titkárság, amely azt is hozzátette, hogy az Andalúziai Királyi Lovasiskola aznapra több vendéget is meghívott.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Hidegfront robban be: még jégdarabokra is lehet számítani a hét második felében
Csütörtök estével hidegfront érkezik délnyugati felől. Az esős időjárás pénteken reggeltől akár egész hétvégén velünk maradhat.

Link másolása

Csütörtök este hidegfront köszön rá hazánkra: előbb a délnyugati tájakon várható zápor, zivatar, majd a csapadékzóna északkelet felé halad tovább, így péntek estig az ország legnagyobb részén számítani kell az esőre – írta meg a HungaroMet Facebook-oldalán. A lehulló csapadék mennyisége csütörtök este és péntek este között 24 óra alatt területi átlagban meghaladhatja a 10 millimétert az ország nagyobb részén.

A csapadékzóna pénteken napközben északkelet felé mozog majd, így a déli óráktól kezdve keletebbre is szárazabb levegő áramlik, de záporok és zivatarok még továbbra is kialakulhatnak.

Az esőzés pénteken kora reggel éri el Budapestet, legkésőbb viszont az északkeleti tájakat fogja elérni, a kora délelőtti órákban távozhat az országból Záhony irányában. Az Időkép szerint az éjszaka folyamán több helyen mennydörgésre és villámlásra lehet számítani.

A felhőszakadások akár 20-30 milliméter esőt is maguk mögött hagyhatnak, sőt a csapadékrendszer érkezése hirtelen feltámadó szelet hozhat, viharos, akár 60-70-80 km/órát elérő lökésekkel. Az erősebb gócokat - elsősorban a Dunántúl középső és északi felén - jégeső kísérheti, jellemzően kisebb méretű, de akár 0,5-1 centit elérő jégdarabokkal.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk