Meghalt a tiramisu atyjaként ismert Ado Campeol
93 éves korában elhunyt Ado Campeol vendéglátós, akit a tiramisu atyjaként ismertek Olaszországban - írja a BBC.
Ado Campeol volt a tulajdonosa az észak-olaszországi Trevisóban található Le Beccherie étteremnek, ahol a felesége és az egyik séfje megalkották a mára világhírűvé vált desszertet.
A kávéba áztatott babapiskótából és mascarponés krémből álló süteményt 1972-ben vették fel a menüre, de a család sosem szabadalmaztatta azt. Azóta viszont az olasz konyha védjegyévé vált, és világszerte készítik.
A tiramisu eredetét egyébként rengeteg vita övezte az utóbbi évtizedekben. Egyesek szerint ugyanis a desszertet először egy bordélyházban szolgálták fel afrodiziákumként Trevisio városában. Ugyanakkor mára teljes egyetértés van abban, hogy a receptet Campeol éttermében találták fel.
A desszert társfeltalálója, Roberto Linguanotto séf szerint az étel egy vaníliafagylalt-készítés közbeni baleset eredménye. A séf mascarponét öntött egy tál tojásra és cukorra, majd utána tűnt fel neki, ez mennyire finom. Később Campeol feleségének ötletére kávéval és kakaóval ízesítették. Így jött létre a desszert, ami a Tireme Su nevet kapta.
A tiramisu eredeti verziója egyébként alkohol nélkül készült, hogy a gyerekek is biztonsággal fogyaszthassák, később viszont alkoholos változatok is készültek belőle, például rummal kiegészülve.