HÍREK
A Rovatból

Még mindig nyitva tartanak a gyorsétteremláncok Oroszországban, nagy részük eddig nem ítélte el a háborút

Egyre nagyobb a nyomás rajtuk a befektetők és a közösségi média részéről is.
Fotó: tianya1223/Pixabay - szmo.hu
2022. március 06.


Link másolása

Az Apple-hez hasonló technológiai óriáscégek és a Hermeshez hasonló luxuskereskedők is bezárták az üzleteiket, és felfüggesztették az értékesítést Oroszországban Ukrajna invázióját követően. A legtöbb amerikai gyorséttermi lánc, valamint élelmiszeripari vállalat azonban továbbra is nyitva tart, és nagyrészt hallgat - írja a New York Times.

Számos nagy élelmiszergyártó, köztük a Coca-Cola és a PepsiCo néz szembe egyre nagyobb nyomással a közösségi média és a nagybefektetők részéről, hogy leállítsák a tevékenységüket Oroszországban. Hasonló a McDonald’s helyzete is, ám a cég egyelőre nem reagált a megkeresésekre.

A Starbucks, valamint a KFC-t és a Pizza Hutot működtető Yum Brands közölte, ők a humanitárius segítségnyújtást támogatják, így foglalnak állást a konfliktusban.

A Starbucks közleményben is elítélte az “igazságtalan, rettenetes támadást” Ukrajna ellen, ezzel együtt az üzleteik továbbra is nyitva tartanak. Igaz, a fenti cégek Oroszországban nagyrészt franchise rendszerben működnek, amelyek tulajdonosai gyakran orosz bankokhoz és befektetőkhöz kapcsolódnak.

A szakértők szerint a megállapodásoktól függően valószínűleg a franchise tulajdonosának kell eldöntenie, hogy bezárja-e az adott éttermet, nem pedig maguknak a márkáknak.

Más láncokkal ellentétben a McDonald’s túlnyomó többségében tulajdonosa a 847 oroszországi éttermének. Egy befektetőknek szóló oldal szerint Oroszország adja a cég teljes bevételének 9 százalékát és működési bevételének 3 százalékát.

A cég szóvivője nem válaszolt azokra a kérdésekre, amelyek arra vonatkoztak, hogy az oroszországi éttermek nyitva tartanak-e, és az inváziót illetően sem nyilatkozott.

A PepsiCo szintén nem nyilatkozott oroszországi tevékenységéről, és a szóvivők sem válaszoltak a több kommentárt kérő e-mailekre. A cég a honlapján azt írja, hogy Oroszország legnagyobb élelmiszer- és italgyártójaként több száz millió dollárt fektetett be három gyártóüzemébe az országban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
„A fizetésem nettó 500-600 ezer forint lesz, ami több, mint amennyi a tanári bérem volt bruttóban” - már buszsofőrként dolgozik a PDSZ volt elnöke
A miskolci Földes Ferenc Gimnázium korábbi történelemtanára a státusztörvény miatt adta be a felmondását. Ezután elvégzett egy képzést, októbertől egy magáncégnél lesz buszsofőr.

Link másolása

Még egy idei, júniusi tüntetésen jelentette be Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) egykori elnöke, hogy 31 év után búcsút int a tanári pályának, és buszsofőr lesz helyette.

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium korábbi történelemtanára a státusztörvény miatt adta be a felmondását.

A volt tanár a Népszavának nyilatkozva most azt is elmondta, hogy milyen változás lesz a fizetésében.

"Most végeztem el egy képzést, októbertől egy magáncégnél leszek buszsofőr, a fizetésem nettó 500-600 ezer forint lesz, ami több, mint amennyi a tanári bérem volt bruttóban"

– nyilatkozta Szűcs Tamás a lapnak.

Az ex-elnök szerint „ha a nincs ez a törvény”, lehet, hogy marad a pályán. Szűcs szerint „eddig sem volt rózsás a helyzet, ám most kifejezetten pocsék”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Szándékosan nekiment az előtte haladó autónak, majd eltörte a sofőr állát is, pedig a lánya és az unokája is ott ült a kocsijában
Egy tusfürdős flakonnal támadta meg az előtte haladó sofőrt a vádlott. A férfi ellen közúti veszélyeztetés és súlyos testi sértés miatt emeltek vádat. Vele szemben a halmazati szabályokra figyelemmel négy és fél évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, valamint az ügyészség indítványozta, hogy a terheltet a bíróság tiltsa el a járművezetéstől.

Link másolása

Vádat emeltek egy férfival szemben, aki szándékosan nekihajtott az előtte haladónak, majd amikor számon kérték, még el is törte a sértett állát, írta meg az ügyészség.

A vádirat szerint az 50 éves elkövető 2022 februárjában, Győrben közlekedett autójával, amelyben a lánya és unokája utazott. Egy kétsávos felüljárón akart a belső sávba sorolni, de végül nem adták meg neki az elsőbbséget, ezen borult ki a nagypapa.

A férfi annyira feldühödött, hogy végül a sértett után sorolt be, majd elkezdte követni, és az erős forgalom ellenére két alkalommal is járművével szándékosan nekiment az előtte haladó autó hátuljának.

A sértett a következő piros lámpánál érte utol a szándékosan nekihajtó nagypapát, és kiszállt a gépkocsijából, hogy számon kérje a történtek miatt. Ahogy a vádlott autója mellé ért, és felé hajolt, a vádlott kidobott egy tusfürdős flakont az ablakon, ami olyan erővel találta el a sértettet, hogy eltört az állcsontja.

Később az is kiderült, hogy az agresszív sofőrnek nem is volt érvényes vezetői engedélye.

Az elkövető ellen az ügyészség közúti veszélyeztetés és súlyos testi sértés miatt emelt vádat. Vele szemben a halmazati szabályokra figyelemmel négy és fél évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, valamint az ügyészség indítványozta, hogy a terheltet a bíróság tiltsa el a járművezetéstől.

Az esetet rögzítette a fedélzeti kamera, itt lehet visszanézni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Videón, ahogy egy Leopard 2 tank járkált a Hungária körúton a Hős utcánál az éjszaka
A katonai jármű a Hős utcánál forgolódott a Hungária körúton, az útszakaszt pedig le is zárták a forgalom elöl. Mindez szerda éjjel történt Budapesten, Magyarország fővárosában.

Link másolása

A TikTokra került fel néhány videó, amelyeken feltehetően egy német gyártmányú Leopard 2 harckocsi látható, amint a Hős utcánál haladt az úttesten szerda éjszaka.

A katonai jármű a Hős utcánál forgolódott a Hungária körúton, az útszakaszt pedig le is zárták a forgalom elöl.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy miért volt a nyílt utcán a harckocsi, de ha kiderül, frissítjük cikkünket.

A honvédség összesen 44 új Leopard 2A7+ harckocsit vásároltak Németországtól, ezen kívül 12 felújított Leopard 2A4 érkezik majd kiképzési célokra.

@feco84 #hősutca ♬ eredeti hang - Fecó

(via 24.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Gulyás: téves a Videoton vezérének álláspontja az euró mielőbbi bevezetéséről
Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója egy interjúban beszélt arról, hogy Magyarországnak mihamarabb el kellene köteleződnie az euró mellett.

Link másolása

Tévesnek tartja a Videoton vezérének véleményét Gulyás Gergely arról, hogy be kellene vezetni az eurót. Sinkó Ottó a Portfoliónak elmondta, hogy „nagyon eltávolodtunk az európai értékektől, ezért világos elköteleződésre lenne szükség ahhoz, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy Magyarország továbbra is Európához kíván tartozni”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón az Index kérdésére azt felelte, hogy a kormány szerint egy ilyen lépés megszüntetné az önálló monetáris politika esélyét. A cél pedig az, hogy Magyarország a lehető leghamarabb elérje az unió átlag gazdasági erejének 90 százalékát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk