HÍREK
A Rovatból

Medvegyev: Oroszország kész atomfegyvert használni a Krím védelmében

Az orosz politikus arra figyelmeztetett, hogy az orosz és az amerikai hadsereg közötti összecsapás következményei borzalmasak lennének. Szerinte egy ilyen háborúnak nem lenne győztese.

Link másolása

Oroszország nem akar közvetlen konfliktusba lépni a NATO-val, és az az érdeke, hogy tárgyalások útján oldja meg az ukrajnai válságot - közölte Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt államfő és miniszterelnök.

A politikus arra figyelmeztetett, hogy bármilyen ukrán kísérlet a Krím félsziget visszavételére alapot szolgáltatna Oroszországnak „bármilyen fegyver” bevetésére

- írja a Sky News.

"Az állam egy részének elszakítására irányuló bármilyen kísérlet az állam létezésének megsértése. Eléggé nyilvánvaló, hogy ez

felhatalmaz bármilyen fegyver bevetésére, beleértve azokat, amelyeket a nukleáris doktrína előír.

Remélem, hogy az óceánon túli barátaink megértik ezt"

– figyelmeztetett.

Közölte, hogy az Ukrajnába érkező külföldi fegyverekkel együtt a velük érkező szakértők is legitim célpontokká válnak az orosz hadsereg számára, amelyeket el kell pusztítani.

"Meg kell érteniük, ha egy amerikai vagy lengyel katonát találunk ott, meg kell ölnünk"

– mondta.

A külföldi országoktól kapott katonai segítség nélkül Ukrajna csak néhány napig tartana ki, száz százalékban függ ettől a segítségtől - vélekedett, hozzátévem hogy Ukrajna teljes egészében külföldi pénzből él.

Mi történik, ha véget érnek a harci cselekmények? - kérdezte. "Ukrajnában nemcsak csőd van, hanem teljes egészében külföldi eszközökből élnek, ez egy nem létező állam. (...) Nem tudom, fogják-e őket majd tovább támogatni" – mondta.

Ukrajna esetleges európai uniós tagságát Medvegyev „százszázalékos hazugságnak” nevezte: "Kinek kellenek így? Csak azért mondják, hogy megnyugtassák az embereket és a kijevi klikket"

- válaszolta.

Medvegyev arra figyelmeztetett, hogy az orosz és az amerikai hadsereg közötti összecsapás következményei borzalmasak lennének. Mint mondta, egy ilyen háborúnak nem lenne győztese.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Beszóltak a németek Orbánnak: mintha az iskolában azt választanák meg igazgatónak, aki a suliudvaron rendszeresen ütlegeli a többieket
A Süddeutsche Zeitung Magyarország 2024-es EU-elnökségének apropóján a magyar kormány brüsszeli megítélését elemezte, német diplomatákat is kérdezett, akik nincsenek jó véleménnyel Orbánékról.
Fotó: MTI - szmo.hu
2023. május 25.


Link másolása

A közelgő magyar EU-elnökséget ahhoz hasonlította a német liberálisok egyik EP-képviselője, mintha az iskolában azt választanák meg igazgatónak, aki a suliudvaron rendszeresen ütlegeli a többieket.

Mint ismert, 2024-ben Magyarország tölti be az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét. Ezzel kapcsolatban a legnagyobb német országos napilap, a Süddeutsche Zeitung a magyar kormány brüsszeli megítéléséről kérdezett meg politikusokat.

A lapnak nyilatkozó több diplomata szerint Orbán Viktor visszaél a vétójoggal, és zsarolásokkal túszul ejti a szervezetet, hogy előnyöket harcoljon ki magának. Az uniós biztosok között vannak, akik egyenesen rezsimként emlegetik az Orbán-kormányt.

A Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva a német liberálisok egyik EP-képviselője ahhoz hasonlította a magyar EU-elnökséget, mintha az iskolában azt választanák meg igazgatónak, aki a suliudvaron rendszeresen ütlegeli a többieket.

Forrás: HVG, RTL


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Hazaárulás gyanújával letartóztatták: államtitkokat szivárogtathatott Kínának egy orosz tudós
Alekszandr Sipljuk, aki részt vett a Kinzsal névre keresztelt orosz hiperszonikus rakéták fejlesztésében, tagadja az ellene felhozott vádakat.

Link másolása

Hazaárulás gyanújával letartóztattak három hiperszonikus rakétatechnológiai szakértőt Oroszországban az előző héten. Egyiküket, Alekszandr Sipljukot azzal vádolják, hogy államtitkokat adott át Kínának.

Az orosz hatóságok szerint Alekszandr Sipljuk, a szibériai Hrisztanovics Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézet igazgatója 2017-ben egy kínai tudományos konferencián titkos anyagokat adott át a vendéglátóinak. Az 56 éves férfi ártatlannak vallja magát, és azzal védekezik, hogy az ominózus információk nem voltak titkosak, szabadon hozzájuk lehetett férni az interneten.

Sipljuk és a két másik meggyanúsított, majd letartóztatott tudós, Anatolij Maszlov és Valerij Zvegyincev részt vett a Kinzsal névre keresztelt, H-47M2 típusú, levegőből indítható, hiperszonikus, vagyis akár a hangsebesség tízszeresével száguldani képes rakéták fejlesztésében. A Kinzsalt 2017-ben állították szolgálatba, jelenleg az egyik legmodernebb fegyvere az orosz hadseregnek, és Vlagyimir Putyin elnök több beszédében megsemmisíthetetlen csodafegyverként emlegette.

Forrás: Reuters, 444


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Saját dugájába dőlt Putyin, amikor egy 400 éves térképpel akarta bebizonyítani, hogy Ukrajna nem egy ország
Máskor, ha igazolni akarja történelemhamisító elméleteit, talán alaposabban megvizsgálja a térképeit, mielőtt posztol róla.

Link másolása

Vlagyimir Putyin régóta hangoztatja azt az – alapvetően téves – állítást, hogy Ukrajna mint ország, sőt mint nemzet nem létezik, azt csak a Szovjetunió hozta létre. Ezzel még több jogalapot igyekszik szolgáltatni a tavaly februárban megindított háborúhoz (a hivatalos orosz megfogalmazás szerint: különleges katonai művelethez). Mármint a másik, erősen sántító érv, a „nácítlanítás” mellett.

Az orosz elnök a minap erősen hátranyúlt a történelemben, hogy hamis narratíváját igazolja: egy 17. századi térképet vett elő, ami felett azt próbálta megmagyarázni Valerij Zorkin, az alkotmánybíróság elnöke társaságában, hogy Ukrajna valójában csak egy történelmi fikció. A Kreml által közzétett bemutatóba azonban egy kisebb hiba csúszott. A bemutatott térképen a kérdéses helyen egy felirat díszeleg:

Ukrajna vagy a kozákok földje.

A térkép egyébként jelöli Ukrajna mai fővárosát, a hivatalosan több mint 1500 éve alapított Kijevet is. A 444 információi szerint az elnöki térkép valószínűleg egy másolat, az eredetit Hubert Jaillot francia térképész készíthette 1674-ben XIV. Lajos megrendelésére. A Francia Nemzeti Könyvtár adatbázisában meg is lehet tekinteni a felirattal együtt.

Az ukrán nép a történelem során többször különböztette meg magát Oroszországtól, miközben a terület fennhatósága gyakran változott, sokáig valóban az Orosz Birodalom része volt. 1917-ben azonban kikiáltották az Ukrán Köztársaságot, ami 1922-ben Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság néven beolvadt a Szovjetunióba. A 600 ezer négyzetkilométeres állam végül 1991 augusztusában nyerte el máig tartó függetlenségét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ez most jó a nyugdíjasoknak, vagy nem? Ennyit emelkedhetnek a nyugdíjak jövőre
A gazdasági növekedés nyomán nyugdíjprémiummal is kalkulál a kormány 2024-ben, de ehhez az is kell, hogy az államháztartás egyenlegcélja teljesüljön.

Link másolása

A Költségvetési Tanács véleménye alapján 6 százalékos nyugdíjemelés várható jövőre, emellett pedig nyugdíjprémiummal is kalkulál a kormány.

Az éves átlagos inflációt 2024-ben hat százalékra prognosztizálja a kormány, ezért a januári nyugdíjemelés mértéke is ekkora lehet.

A jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva ez jövőre havi 12.500 forint pluszt jelenthet, ami éves szinten százötvenezer forint többletnyugdíj – írja a Portfolio a Költségvetési Tanács véleménye alapján, melyet a 2024-es költségvetés tervezéséhez készítettek.

A nyugdíjasokat novemberben nyugdíjprémium is megilletheti, ugyanis a kormány úgy számol, hogy a gazdasági növekedés várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladva 4,1 százalék lesz.

Ehhez az is kell még, hogy az államháztartás egyenlegcélja teljesüljön. A legmagasabb egyszeri nyugdíjprémium összege várhatóan 12 ezer forint lesz.

„Emellett a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátásban részesülők (a kormány külön döntése alapján) a nyugdíjprémiummal megegyező módon számított egyszeri juttatást kaphatnak” – olvasható Költségvetési Tanács véleményében. Ezek forrását céltartalék tartalmazza.

A negyven év jogosultsági idővel rendelkező nők korhatár előtti öregségi nyugdíjához is megvan a forrás.

2024 februárjában szokás szerint várható a tizenharmadik havi nyugdíj kifizetése is, de ezt a Költségvetési Tanács anyaga nem részletezi.


Link másolása
KÖVESS MINKET: