News here
hirdetés

HÍREK

Második éttermét zárja be egy éven belül a magyar sztárséf

Bíró Lajos ikonokus budai étterme, a KisBíró 10 év után zárt be április elején.

Link másolása

hirdetés

Tíz év után bezárt Buda egyik ikonikus étterme, a KisBíró. Még április elején közölték a vendégekkel a szomorú hírt:

"10 év után sajnos el kell búcsúzzunk tőletek. Köszönjük nektek a számtalan pörgős hétvégét, szülinapot, baráti összejövetelt, teraszon töltött fröccsözős estét. A békeidőkben halászleveztünk, a pandémia alatt hüttéztünk, mindig megtaláltuk a módját annak, hogy veletek legyünk... most azonban ideje új fejezetet nyitnunk"

- írták Facebook-bejegyzésükben.

Az étterem tulajdonosa az ismert séf, Bíró Lajos, akinek egy év alatt már a második éttermét kellett bezárnia. Tavaly a pesti Bock Bisztrót kellett becsuknia 17 év után. Ezután viszont bebizonyosodott, hogy Budán a KisBíró nem áll meg önállóan - mondta el a 72 éves séf a Blikknek.

"Ez a két étterem szimbiózisban élt, Budán ment leginkább a termelés és Pesten az eladás, de a Covid mindent felülírt.

Négyen voltunk társak, ezen belül ketten közgazdászok és mind úgy gondoltuk, ha nem hoz pénzt az üzlet, akkor be kell zárni. Annyi ilyen dolog ért már engem, és annyiszor költöztem a magánéletemben is, hogy különösebben már nem hat meg az ilyesmi. Persze ez egy nagyon rossz dolog, de egyre gyorsabban el tudom már engedni. Megvisel és sajnálom, mert rengeteg energia ment rá, de a személyzetet szerintem még jobban megtörte a zárás."

Mint mondta, szerencsésnek érzi magát, mert ez volt az ötödik vagy a hatodik üzlete, és mindegyik 10-20 évig működött.

hirdetés

A VIASAT3 Mesterszakács című egykori műsorának zsűritagja azt is elárulta, hogy rengeteg felkérést kap, de egyelőre most a Hold utcai piacon működő Buja Disznó(k) foglalja le, ebben éli ki magát. "Úgy néz ki, bármit főzők, minden elmegy. A pihenés nem is hiányzik" - tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Újabb gázáremelést jelentett be a kormány: októbertől 752,5 Ft lesz egy köbméter az átlag felett fogyasztóknak
Korábban azt közölték, 747 Ft lesz egy köbméter. Most kiderült, októberig 732,4 Ft-ot kell fizetni, a téli szezonban viszont még drágább lesz a gáz.

Link másolása

hirdetés

A korábbi kormányzati tájékoztatással ellentétben nem egységesen 747 forint/köbméter lesz augusztus és december között az átlagfogyasztás feletti részre a lakossági gáztarifa – írja egy kormányzati közleményre hivatkozva a Portfolio.hu.

A Technológiai és Ipari Minisztréium tájékoztatójából kiderül:

a földgázért az átlagfogyasztásig elosztási területtől függően 99,95 – 104,65 forint/köbmétert kell fizetni, az átlagfogyasztás fölötti fogyasztás esetén azonban augusztusban és szeptemberben 732,4 forintot, míg október és december között 752,5 forintot köbméterenként.

A nagycsaládosok esetében azonban az átlagfogyasztási határ magasabb. Az általános 1729 köbméteres átlagfogyasztás három gyermeknél további 600 köbméterrel és minden további gyermek után még 300 köbméterrel nő.

A földgázkedvezményt a kormányablakokban kell igényelni.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Robbanásszerű rejtélyes fényjelenség rázta meg Győrt éjszaka
A szokatlan jelenség megrémítette a lakosokat, sohasem tapasztaltak hasonlót.
Fotó: Időkép - szmo.hu
2022. augusztus 09.


Link másolása

hirdetés

Ismeretlen eredetű fény- és hangjelenség ébresztette éjfél után a győrieket. Egy nagyfeszültségű transzformátor hibásodott meg, így a városban és több környező településeken is kimaradt az áramszolgáltatás – írja az Időkép.

„A meghibásodás miatt 4-6 perces áramszünetet tapasztalhattak a környéken élők: a villamosenergia ellátást átterhelésekkel az ügyfelek egy részénél 4 perc alatt, másik részüknél 6 perc alatt sikerült helyreállítani. A meghibásodott berendezések javítását jelenleg végzik szakembereink, ennek ideje alatt az áramellátás zavartalanul működik”

- írja a Kisalföld.hu, Varga Ivett, az E.ON szóvivője nyilatkozata alapján.

A Győrben Hallottam Facebook-csoportban a helyiek szerint még több mint 15 kilométerre a meghibásodástól is elment az áram. A robbanásszerű jelenség megrémítette a lakosokat, sohasem tapasztaltak hasonlót:

„Hajnalban 0:40 körül, egy hatalmas villanást láttunk, fénybe borult az egész szoba (nem villám), majd egyből elment az áram több helyen is. Illetve rengeteg autóriasztót hallottunk a távolból. Ismerősöm Győr másik felén hatalmas robbanásszerű hanghatásra ébredt. A villany ott is elment”

– mesélte tapasztalatait egy győri lakos.

A Megyei Katasztrófavédelemtől egyelőre nem érkezett válasz arra, hogy mi okozhatta a meghibásodást.

hirdetés

Az Időkép győrújbaráti webkamerája rögzítette a szokatlan eseményt, a felvétel ITT tekinthető meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Leállt a kőolajszállítás Magyarországra a Barátság-kőolajvezetéken keresztül
A MOL azt mondta, hogy több hétre elegendő tartalékuk van, de folyamatosan dolgoznak a megoldáson.

Link másolása

hirdetés

Megerősítette a Transznyeft a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy leállt a szállítás a Barátság-kőolajvezeték déli ágán.

A vállalat elnökének a szóvivője, Igor Demin azt mondta, hogy az ukrán csővezeték-üzemeltető cég, az Ukrtransznafta

augusztus 4-én teljesen leállította az olajszállítást Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába

a Barátság-kőolajvezetéken keresztül, ugyanakkor Fehéroroszországon át folyamatos a kőolajszállítás Lengyelország és Németország irányába. A Reuters már korábban arról írt, hogy ennek oka, hogy a Transznyeft orosz csővezeték-monopólium által az Ukrtransznafta részére fizetett összeg nem érkezett meg.

Igor Demin most kifejtette, hogy a Transznyeft július 22-én utalta át az augusztusi olajtranzit díját, de a pénzt július 28-án visszaküldték – a Gazprombank tájékoztatása szerint az uniós szankciók miatt.

A HVG azt írja, hogy

hirdetés
a hírre beszakadt a MOL részvényeinek árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén:

a cég papírjainak értéke 5,3 százalékkal csökkent reggel óta.

A MOL a lapnak azt mondta: bár több hétre elegendő tartalékuk van, folyamatosan dolgoznak a megoldáson, és egyeztetést kezdeményeztek a díjkötelezettség átvállalásáról is.

A több mint ötven éve működő Barátság kőolajvezeték az egykori szocialista országok egy részét, köztük Magyarországot látja el nyersanyaggal, a vezeték déli szakaszán keresztül átlagosan napi 250 000 hordót szállítanak a régióba. A MOL százhalombattai finomítója 60 százalékban az Oroszországból érkező olajat használja fel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Megkezdődött a Ryanair öt hónapos, 1,4 millió utast érintő sztrájkja
A vállalat légiutas kísérőinek tiltakozása a tervek szerint 2023 januárjáig tart.

Link másolása

hirdetés

A júniusi és júliusi munkabeszüntetés után ismét megkezdődött a Ryanair azon munkavállalóinak sztrájkja, akik tagjai a spanyol légiutas kísérő szakszervezetnek. Az alkalmazottak a magasabb fizetések és jobb munkakörülmények reményében tiltakoznak – írja a LADbible.

Becslések szerint a 24 órás – hétfőtől csütörtökig tartó – sztrájk akár 1,4 millió utast, vagyis körülbelül 130 600 utazót is érinthet naponta. A munkabeszüntetés várhatóan január 7-ig tart, és Valencia, Girona, Santiago de Compostela, Ibiza, Malaga, Madrid, Barcelona, ​​Palma és Alicante repülőtereit érinti.

A SITCPLA, a Airlines Cabin Crew Independent Union és az USO munkaügyi szervezetek már korábban tanácskoztak a fizetésemelés érdekében. Ők úgy látják, ha nem teljesítik a követeléseiket, a személyzetnek „nincs más választása”, mint felhagyni a munkával.

A Bloomberg hírügynökség júniusban fedte fel a Ryanair igazgatójának, Darrell Hughesnek a levelét, amely szerint a Ryanair még abban a hónapban lefújta a spanyolországi tárgyalásokat, miután a szakszervezetek a személyzet kilépésével fenyegetőztek.

A légitársaság szerint a kollektív szerződésről szóló tárgyalások szinte egyáltalán nem hoztak előrelépést, mivel úgy látják, hogy a szakszervezeteknek irreális követeléseket támasztanak a vállalat elé, és megtagadják az értelmes szerepvállalást.

A légitársaság szóvivője a LADbible-nek júniusban azt mondta, hogy a Ryanair olyan kollektív szerződésekről tárgyalt, amelyek az emberek 90%-ára vonatkoznak Európa-szerte.

„Az elmúlt hónapokban tárgyalásokat folytattunk a megállapodások javításáról”

– fogalmazott a szóvivő, hozzátéve, hogy a tárgyalások jól haladnak és nem számítanak kiterjedt fennakadásra ezen a nyáron, a személyzet munkakörülményeinek javítása érdekében pedig a Ryanair kollektív szerződést kötött Spanyolország legnagyobb és legreprezentatívabb szakszervezetével is.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: