hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Márki-Zay: Ha egy aberrált fideszes politikus megerőszakolja egy hozzátartozójukat, esélyük sincs a bíróságon

Hódmezővásárhely polgármestere egy kampányrendezvényen arról is beszélt: a Fidesz szerinte korruptabb rendszert épített fel, mint amilyen Románia bármikor volt.

Link másolása

hirdetés

"Ha véletlenül egy fideszes politikus elgázolja a szerettüket, vagy ne adj' Isten egy aberrált fideszes politikus megerőszakolja valamelyik hozzátartozójukat, önöknek semmi esélyük nincs, hogy a bíróságon ezt a fideszes politikust elítéljék" – mondta Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom Békés megyei kampánynyitóján, írja a Telex.

A választási bemutatón Márki-Zay egyébként azt jelentette be, hogy mozgalma Gyulán a momentumos Mikóné Hirth Beátát, Békéscsabán pedig a jobbikos Stummer Jánost támogatja az előválasztáson.

Márki-Zay arról is beszélt: a Fidesz szerinte korruptabb rendszert épített fel, mint amilyen Románia bármikor volt.

"Elképzelhetetlen volt harminc évvel ezelőtt, hogy egyszer majd Sarkadról, Battonyáról Romániába járnak majd dolgozni az emberek, mert ott magasabbak a bérek, és hogy Magyarországon rosszabb a korrupciós helyzet, mint Romániában" – mondta.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A teltházas magyar-portugál meccs berobbanthatja az indiai vírusmutánst a szlovák kormány szerint

A magyarországi meccset akkor rendezték, amikor Portugáliában éppen ugrásszerűen nőni kezdett az új megbetegedések száma, elsősorban az úgynevezett delta variáns terjed.

Link másolása

hirdetés

A szlovák egészségügyi minisztérium attól tart, hogy a keddi magyar–portugál Eb-meccs bedurranthatja a koronavírus indiai (hivatalos nevén delta) variánsának elterjedését a régióban - írja a SME című szlovák lap.

A szomszédos ország minisztériuma figyelmeztet rá, hogy ugyan Magyarországon most kifejezetten jó a helyzet járványügyi szempontból, ám Portugáliában éppen a mérkőzés idejében kezdett újra emelkedni a fertőzésszám. (A fővárosban, Lisszabonban a hétvégére vesztegzárat rendeltek el.)

A pozsonyi lap arról ír, hogy a budapesti magyar-portugál meccsen nem volt kötelező a maszkviselés, pedig az Eb-rendező országok közül egyedül hazánkban engedélyezett a teltházas mérkőzés.

Megkérdeztünk egy rendezőt, hogy nekik sem kell-e maszk, mert még rajtuk se volt. Mutatták, hogy zsebre tehetjük

- idéz a portál egy kassai szurkolót, aki kinn volt a Puskás Arénában megrendezett mérkőzésen.

Emiatt a szlovák kormány azt kéri, hogy aki részt vett a magyarországi meccsen, és visszatér Szlovákiába, jelentkezzen, hogy nyilvántartásba tudják venni. Bár elvileg a hazatéréshez elég lenne az a gyorsteszt, ami a meccsbelépőhöz is kellett, a minisztérium most mégis attól tart, hogy ez nem elég, és arra készülnek, hogy az érintettek ingyenes PCR-teszteket kaphassanak.

hirdetés

Csütörtökön Zuzana Čaputová szlovák államfő is egy újabb hullám veszélyére figyelmeztetett, de Igor Matovič volt kormányfő, a mostani pénzügyminiszter is arról beszélt, hogy egy-két hónapon belül uralkodóvá válik a delta variáns Szlovákiában is.

Portugáliában az elmúlt napokban valóban ugrásszerűen megnőtt az új megbetegedések száma. Bár ezeknek a volumene egyelőre meg sem közelíti a január–februári csúcsot (akkor volt, hogy egyetlen napon 15 ezer új megbetegedést regisztráltak), hétfőtől szerdára megduplázódott az új megbetegedések száma, szerdán már 1350 volt. Az országot sokan bírtálták amiatt, hogy a nyári turistaszezon miatt túl korán kezdtek bele a korlátozások feloldásába.

via Telex

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Már teszt, oltás és karantén nélkül lehet Horvátországba utazni Magyarországról

Feltéve, ha a beutazó nem mutatja a koronavírus tüneteit és nem került szoros kapcsolatba az utazás előtt egy fertőzött személlyel.
Címkép: Kookay/Pixabay - szmo.hu
2021. június 18.


Link másolása

hirdetés

Mivel június 17-től Magyarország az EU-s zöld listára került a koronavírus-fertőzöttségi adatok alapján, így a horvát előírások alapján Magyarországról szabadon, korlátozás nélkül be lehet utazni Horvátországba - írja közölte velünk az Utazás nyaralás info.

Ezt azt jelenti, hogy oltás és negatív teszt nélkül is beléphetnek a magyar állampolgárok Horvátországba, és karanténkötelezettségük sincs, így lényegében úgy lehet utazni déli szomszédunkhoz, mint a járvány előtt.

Horvátország ugyanis nem korlátozza azoknak a turistáknak a beutazását, akik az Európai Unió olyan tagországaiból és/vagy régióiból, vagy a schengeni országokból és/vagy régióikból, illetve a schengeni társult országokból érkeznek, amelyek az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint járványügyi szempontból a zöld kategóriába esnek. A horvát koronavírus-tájékoztató honlapon ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy

ez csak abban az esetben érvényes, ha a beutazók nem mutatják a koronavírus-fertőzés jeleit és nem kerültek szoros kapcsolatba az utazás előtt egy fertőzött személlyel.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Bombát találtak a Lánchíd felújítása közben, sokaknak el kell hagyniuk az otthonukat vasárnap

Reggel 8-kor kezdődik az érintett ingatlanok kiürítése, várhatóan a késő délutáni órákban lehet visszatérni az épületekbe.

Link másolása

hirdetés

Második világháborús bombát találtak a Lánchíd felújítása közben a Duna medrében a híd Buda felőli pillére mellett - tájékoztatott a Budavári Önkormányzat.

A tűzszerészek a hatástalanítás idejére, június 20-án, vasárnapra biztonsági zárást rendeltek el az alábbi utak környékén:

• Budai alsó rakpart (Várkert Bazár és Jégverem utcai közötti szakasza)

• Lánchíd utca (Várkert Bazár és Clark Ádám tér közötti szakaszon)

• Bem rakpart (Clark Ádám tér és Jégverem utca közötti szakasza)

hirdetés

• Clark Ádám tér teljes területe

A lakosságvédelmi intézkedés az I. kerület közigazgatási területén az az alábbi lakóházak lakóit érinti:

• Fő utca 1 (Bem rakpart 1)

• Fő utca 3 (Bem rakpart 2)

• Fő utca 5 (Bem rakpart 3)

• Fő utca 7 (Bem rakpart 4)

• Fő utca 9 (Jégverem utca 1)

• Clark Hotel (Clark Ádám tér 1)

A fenti épületekben található, Clark Ádám térre, Bem rakpartra valamint Jégverem utcára néző ingatlanok kiürítése és a terület elhagyása 2021. június 20-án (vasárnap) reggel 8 órakor kezdődik. Az érintett ingatlanokba várhatóan a késő délutáni órákban lehet visszatérni.

A biztonsági zárás ideje alatt a Virág Benedek Ház üzemel befogadóhelyként (1013 Budapest, Döbrentei utca 9.) A befogadóhelyen való elhelyezés iránti igényt legkésőbb június 18-án 16 óráig kell jelenzi az alábbi telefonszámok egyikén: 06-1-225-7271, 06-1-225-7272 vagy 06-20-447-1003.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy

minden lakosnak kötelessége a kiürítéssel érintett területen tartott állatok elhelyezéséről gondoskodni.

A befogadóhelyre állatot bevinni tilos.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Érvényben marad a magyarokat hátrányosan érintő szlovák nyelvtörvény a strasbourgi döntés alapján

Az Emberi Jogok Európai Bírósága formai okokból utasította el egy városi televízió fellebbezését.
Fotó: Daniel Bone/Pixabay - szmo.hu
2021. június 18.


Link másolása

hirdetés

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön egy közel 10 évvel ezelőtt sugárzott magyar nyelvű riport ügyében hozott döntést. Formai okokra hivatkozva elutasították a keresetet, így a magyarokat negatívan érintő szlovák nyelvtörvény továbbra sem változik - írja az Új szó.

A szlovák Frekvenciatanács (RVR) 2013-ban 165 eurós pénzbírságra ítélte a párkányi városi televíziót működtető céget, amiért 2012. július 6-án egy tragikus autóbalesetről készült riport során két szemtanú nyilatkozata csak magyarul hangzott el, szlovák feliratozás nélkül. Az államnyelv használatát szabályozó törvény értelmében minden regionális televízió – a magántársaságokat isbeleértve – csak szlovák műsort sugározhat.

A párkányi cég vezetője nem értett egyet a médiatanács által kirótt bírsággal, de legfőképp a nyelvtörvény korlátozó feltételei ellen próbált fellépni, így a Legfelsőbb Bíróság elé vitte az ügyet. A fellebbezés során arra hivatkozott, hogy a döntés sérti a szólásszabadsághoz való jogát és egyben diszkrimináló is vele szemben.

A bíróság 2014 májusában azonban megerősítette a tanács büntetését és elutasította a párkányi vállalkozó érveit.

Pereszlényi Gyula, az érintett vállalat tulajdonosa végül a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslatért, többek között azt sérelmezte, hogy az államnyelv használatát szabályozó törvény korlátozza a szabad közvetítést, tehát a szólásszabadsághoz való jogát. Pereszlényi a beadványában igyekezett felhívni a hazai és külföldi intézmények figyelmét, hogy ha egy adott területen többségében magyarok élnek, a regionális televízió ettől függetlenül szabadon közvetíthet szlovák nyelvű műsort anélkül, hogy magyar feliratot kellene készítenie hozzá. Ez a magyar nyelvű műsorok esetében azonban már nem működik.

Bíztam benne, hogy ennyi idő után változás áll be a felvidéki, magyar nyelven sugárzó televíziók hátrányos helyzetében. Sajnos ez nem változott

- reagált a strasbourgi ítéletre Pereszlényi.

hirdetés

„A törvény kötelez arra, hogy szlovák nyelvre fordítsuk a műsort, vagy pedig szinkrontolmácsolást biztosítsunk. Gyakorlatilag ellehetetleníti az élő adásokat a magyar nyelven sugárzó televíziók számára, és ezáltal nemcsak hátrányos helyzetbe hozza őket a többi televízióval szemben, hanem még többletköltséget is ró rájuk, mivel a fordítás és feliratozás pluszköltéséggel jár” - tette hozzá.

Fiala-Butora János, a felperes jogi képviselője szerint alibista döntés született csütörtökön Strasbourgban. Úgy véli, egy mondvacsinált eljárási szabályra hivatkoztak, és az alapján úgy döntöttek, hogy nem tudják eldönteni az ügyet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: