News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Már közel százezren aláírták az ellenzék népszavazási kezdeményezését

200 ezer támogató kellene a Fudanról és az álláskeresési támogatásról szóló referendumhoz, minden ellenzéki párt elnöke az aláírásra buzdít.

Link másolása

hirdetés

Közös sajtótájékoztatót hívott össze az egységes ellenzék, amin Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltön kívül minden ellenzéki párt elnöke ott volt Jakab Pétert kivéve, aki korábban jelezte, hogy előre egyeztetett vidéki programja lesz.

Az eseményen Karácsony Gergely elmondta, hogy már közel százezer aláírás összegyűlt a kormány leváltásán dolgozó pártok népszavazási kezdeményezésére, amit szeretnének a parlamenti választásokkal, és a kormány homo- és transzfób tartalmú hasonló szavazásával egy időben megtartani. A téma a Fudan Egyetem és a álláskeresési támogatás kérdése.

Ehhez 200 ezer aláírást kellene összegyűjteniük, amivel legkésőbb január végéig végezni akartak, de a Telex korábban is írt róla, hogy jelenleg csak 75 ezer környékén tartanak. Ahogy arról is cikkeztek, hogy a Magyar Kétfarkú Kutyapárton kívül az ellenzék pártjai, mintha nem lettek volna elég szorgalmasak az aláírásgyűjtésben.

A főpolgármester a mostani sajtóeseményen sem beszélt róla, hogy pontosan hány szignó gyűlt össze eddig. Márki-Zay Péter viszont ismét elmondta, hogy szerinte a magyar történelem legkorruptabb kormánya a mostani, és hogy „most politikai hovatartozástól vagy szexuális orientációtól függetlenül mindenki felfelé akar menni”. Úgy fogalmazott,

„a kínai kommunista migránsegyetemmel szemben a magyar vidéki diákoknak akarnak szállást, [...] ez a népszavazás átvezet a kormányváltáshoz”.

hirdetés

Dobrev Klára a DK és Donáth Anna a Momentum elnöke is arról beszélt, hogy mindössze egy perc aláírni a kezdeményezést, és mindenkit erre buzdítottak. Kunhalmi Ágnes (MSZP) felidézte, hogy a három évvel ezelőtti, túlóratörvény elleni tüntetésen állt össze az ellenzék, és azóta együtt menetelnek. Azt kérte, mindenki írja alá a népszavazási kezdeményezést, majd „válasszuk meg Márki-Zay Pétert miniszterelnöknek”. Ugyanerre hívott fel az LMP-s Kanász-Nagy Máté és a jobbikos Z. Kárpát Dániel is.

Az újságírói kérdéseket Péterfi Judit, a Márki-Zay kampányába a médiából frissen érkező sajtófőnök moderálta. Ezekre válaszolva Karácsony Gergely annyit mondott, "rengeteg" helyen gyűjtik az aláírásokat, de nem érkezett pontos válasz arról sem, hogy melyik párt hány szignónál tart.

A Telex kérdésére a sajtótájékoztató után Donáth Anna elmondta: ha az előválasztás utáni időszakban „döcögött is egy ideig az ellenzéki együttműködés, akkor most már beindult”.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Orbán Viktor bejelentése: Rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoznak létre a nagy cégek extraprofitjából
Kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.

Link másolása

hirdetés

A miniszterelnök a közösségi oldalán videó-üzenetben közölte:

Szerdán is ülésezett a kormány, és áttekintették a gazdaság helyzetét. Közölte, hogy a háború elúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul. Ezek együtt drasztikus áremelkedésekhez vezettek.

Orbán közölte, hogy a rezsicsökkentés védi a családokat, de az energia ára tovább emelkedik, és ezért egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat.

Ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni - közölte.

Az emelkedő kamatok és az emelkedő árak révén a bankok és a multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert.

hirdetés
A kormány ezért úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot. Ebből fizetik majd e két terület költségeit.

"Kötelezzük a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét részét ebbe az alapba fizessék be"

- mondta el Orbán. Az intézkedések két évre vonatkoznak, 2022-re és 2023-ra.

Emlékeztetett rá, hogy azt vállalták, megvédik a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben is.

A végén azt ígérte, hogy a részleteket a csütörtöki kormányinfón mondanak majd.

VIDEÓ: Orbán Viktor bejelentése


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Fotók: Hatalmas jég verte el Szentgotthárdot
Diónyi jegek hulltak az égből, az utcai csatorák megteltek az özönvíztől.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, sárga, sőt, egyes helyekre akár vörös figyelmeztetést adtak ki szerda délutánra, estére a várható durva vihar, zivatar, erős, viharos szél és nagyobb méretű jég, vagy özönvíz szerű esőzés miatt.

Az ország nyugati határát már elérte a front. A helyiek beszámolója szerint egyre nagyobb jegek estek, volt, amelyik diónyi nagyságú volt. Gyorsan kifehéredtek a kertek, udvarok, utcák. A rövid idő alatt lezúduló eső pedig elárasztotta az utak menti csatornákat.

Olvasónk fotója Szentgotthárdról:

Az Időkép is megosztott több olvasói fotót, többek között ekkora jegeket fotóztak a városban. Fotók: kiscsibe23, Márió Anderkó, Korpics Róbert.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Nagyot esett a forint Orbán Viktor bejelentése után
A kormányfő különadókról szóló közlése után közel 395 forintig süllyedt az euró jegyzése.

Link másolása

hirdetés

Mint azt megírtuk, Orbán Viktor videón jelentette be a kormány ülésén hozott döntésüket. Úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot. Ebből fizetik majd e két terület költségeit. "Kötelezzük a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét részét ebbe az alapba fizessék be" - mondta el Orbán.

A bejelentésre a forint is reagált, pár perc alatt nagyot esett az árfolyama - írja a Portfolio.

Este 19 óra után 394,8-ig esett tovább a forint, ez már több mint 3%-os zuhanást jelent kedd estéhez képest

- írja a portál.

A szerdai jelentős leértékelődésnek több oka is volt - írja az RTL.hu.

hirdetés

• Virág Barnabás jegybanki alelnök kedden jelezte, 50 bázispontos lépésekkel haladhat tovább az MNB a kamatemelések útján.

• A kormány kedd éjjel kihirdette az újabb veszélyhelyzetet a háború miatt.

• A hazai költségvetési helyzet kezelésével kapcsolatban aggódnak a piacok.

• Orbán Viktor bejelentette: bizonyos szektorok extraprofitját a kormány elvonja.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Arra kérik Novák Katalint a pedagógus-szakszervezetek, hogy ne írja alá a sztrájkot korlátozó törvényt
Azt szeretnék, ha az államfő először elküldené az Alkotmánybíróságnak a törvényt normakontrollra.

Link másolása

hirdetés

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt kéri, hogy az államfő ne írja alá az Országgyűlés által kedden elfogadott, a Nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítását, hanem azt küldje meg az Alkotmánybírósághoz előzetes normakontroll eljárásra.

A két érdekvédelmi szervezet szerint már a köznevelési intézményeket érintő, egyes szabályokról szóló februári kormányrendelet is korlátozta a pedagógusok sztrájkhoz való alapvető jogát a járványügyi veszélyhelyzet végéig. Erről Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa - a sztrájkbizottság közleménye szerint - úgy vélekedett, a rendelet azért nem ellentétes az alaptörvénnyel,

"mert az arányosság garanciája az intézkedés időbeliségében valósul meg a veszélyhelyzet idejére".

A két szakszervezet szerint azonban a korlátozás járványügyi veszélyhelyzet utáni fenntartása, törvényi szintre emelése indokolatlan, és felveti a kérdést: alkotmányos-e a sztrájkjog állandósuló korlátozása? - írták.

A pedagógusok sztrájkbizottsága szerint a sztrájkjogot szükségtelenül és aránytalanul korlátozzák a sztrájk alatti tanítás elrendelésénél. "A sztrájkot korlátozó rendelet törvénybe emelését kifejezetten diszkriminatív, retorziószerű, megfélemlítő szabálynak tekintjük" - áll a két pedagógus szakszervezet közleményében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: