HÍREK
A Rovatból

Magyarországon működik a világ egyik legnagyobb csincsilla-prémtelepe, és most a bezárását követelik

A Wanger Csincsillatenyésztési Rendszer komáromi telepe elé augusztus elsejére állatvédők, szőrmeellenes aktivisták szerveznek tüntetést. Őket és a céget kérdeztük arról, mi a helyzet a prémtenyésztéssel ma Magyarországon.

Link másolása

Talán nem közismert, de Magyarországon működik a világ egyik legnagyobb csincsillatenyészállat-előállító és prémforgalmazó telepe, a komáromi Wanger Csincsillatenyésztési Rendszer. Augusztus elsejére állatvédők, szőrmeellenes aktivisták szerveznek tüntetést a telep elé. A közösségi médiában meghirdetett eseményre már több mint kétezren jelezték az érdeklődésüket, közel háromszázan pedig azt, hogy ott lesznek. Az akció előtt megkerestük a szervezőket és a céget is, hogy körbejárjuk: problémás-e, és ha igen, miért problémás a prémtenyésztés ma Magyarországon, a „csincsilla-nagyhatalomban”.

A Wanger Csincsillatenyésztési Rendszer 1978-ban alakult, a Nyugat-magyarországi Egyetem mintagazdasága. A honlapjukon olvasható bemutatkozásban azt írják, részt vesznek több tudományos kutatásban, a farmot rendszeresen látogatják egyetemek, középiskolák, emellett könyveket, technológiai leírásokat adnak ki. A komáromi farmon 6000 törzsanyát tartanak. „Valamennyi csincsilla államilag törzskönyvezett, minősített. Összefogjuk és koordináljuk a magyarországi és a környező országok csincsillatenyésztőit, állandó szakmai irányítással, rendszeres továbbképzéssel segítjük munkájukat.”

Az igazgató, Potháczky Lajos azt is írta megkeresésünkre emailben, hogy a cég fennállása óta sok ezer embernek adott munkát, több mint húszmilliárd forintértékben termeltek valutát az országnak, és kidolgoztak egy olyan tenyésztési és feldolgozási eljárást, amely az egész világon elismert.

A tüntetés szervezői között ott találjuk mások mellett a Magyar Szőrmeellenes Ligát is, akiknek az a fő céljuk, hogy elérjék: törvényi szintre emelkedjen Magyarországon a prémállatok tenyésztésének tiltása. Vakula Tímea, az MSZEL egyik vezető aktivistája elmondta: alapvetően már azt is problémásnak tartják, hogy Magyarországon van a világ egyik legnagyobb telepe, de a magyar lakosság még csak nem is tud róla. „Nincs meg a kellő prezentációja annak, hogy nálunk ez egy államilag támogatott tevékenység, az ország szégyeneként.” A csütörtöki demonstrációnak így fontos célja a lakosság informálása a mozgalom tevékenységéről.

Mi történik egy prémtelepen?

A prémtenyésztés céljából tartott állatok között az országban magasan vezetnek a csincsillák. Rajtuk kívül néhány fajt még engedélyez a törvény, de alapvetően „csincsilla-nagyhatalom” vagyunk, fogalmazott az aktivista. Ugyanakkor nemcsak a komáromi telep bezáratását akarják elérni, hanem az összes magyarországi prémfarmét – a tüntetést azért éppen Komáromba szervezték, mert az a legnagyobb itthoni farm, és mert központi szerepet játszik a belföldi prémtelep-hálózatban is.

A komáromi telepen tavaly a Magyar Szőrmeellenes Liga két aktivistáját is körbevezették. Ugyanezt említette Potháczky Lajos is, azonban míg ő azt írta, hogy „nem találtak kivetni valót”, Vakula Tímea egy sor olyan dologról beszélt, ami szerinte ennek az ellenkezőjét mutatja. „Azt tapasztalták, hogy a több ezer állat összezsúfolva, kis helyen, kicsi ketrecekben él, amik ugyan megfelelnek a törvény által előírt paramétereknek, de a faj szükségleteit egyáltalán nem elégítik ki.”

Azt állítják, hogy aktivistáik nagyjából 10 percet töltöttek az egyik több száz állattal teli teremben, mégis fejfájással jöttek ki a magas ammónia-koncentráció miatt, ami az állatok ürülékéből, vizeletéből származik. Facebookon pedig részletesen leírták azt is, hogy a nőstényeket gyakorlatilag „megerőszakolják” a bakok, az állatok a beltenyészetből fakadóan genetikai rendellenességekkel, viselkedési zavarokkal küzdenek. A telepen tett látogatást Vakula Tímea így összegezte: „Nagyon szívélyesen fogadták őket, majdnem egy órát töltöttek ott, minden kérdésükre válaszoltak. Tudtunk egymással kommunikálni, de úgy tűnik, egyáltalán nem érzik problémának, hogy állatokat ölnek a bundájuk miatt, és hogy állatkínzás, amit csinálnak, ezért ezen a szinten sajnos meg is szakadt a párbeszéd.”

A cég ezzel kapcsolatban azt közölte: a prémes állatfarmok a legszigorúbb állatjóléti előírások mellett működnek, az állatoknak mindent megadnak, amit igényelnek, különben nem szaporodnának, nem hoznának szép prémet. „Rendszeres hatósági ellenőrzés mellett működnek és sok más előírások szerint. Az állatokat humánusan, fájdalommentesen vágják le. Ma már általános követelmény az, hogy az elkészült szőrmekabátok rendelkezzenek eredetiség-igazolással. Ez tanúsítja azt, hogy olyan farmról származnak, amely állatjóléti ellenőrzés alatt áll, a farmoknak pedig kötelező állatjóléti felelőst alkalmazniuk.” A prémtenyészet, bőripar betiltása szerintük nemhogy állatéleteket mentene, ellenkezőleg: a kihalás szélére sodorna fajokat. „Ha valóban bezárnának ezek az iparágak, akkor éppen hogy kipusztulna sok száz millió állat, fajok tűnnének el, hiszen senki sem tartaná, szaporítaná őket. Egyes fajok már rég csak mesterséges körülmények között élnek.”

Gazdasági érdekek

Az EU 14 országában már vagy be van tiltva a prémtenyészet, vagy folyamatban van, vagy bojkottálják, tudtuk meg a tüntetés szervezőitől. Magyarországon ugyanakkor nem csak állami, de uniós támogatást is kap többek között a komáromi telep, mondta el Vakula Tímea, rámutatva arra, hogy ebben a kérdésben nincs egységes álláspont az EU részéről. A törvényi szabályozás változásáról, ha eljön az ideje, reményeik szerint parlamenti szavazás fog dönteni Magyarországon.

„Mi egy alulról szerveződő, civil mozgalom vagyunk, önkéntesként dolgozunk a Ligában. Attól, hogy mi most tüntetünk és petíciót írunk, önmagában nem lesz változás. De más országok gyakorlatát nézve az látszik, hogy mindenhol hasonló módon kezdődött, érdemi változást pedig sok-sok év kitartó állatjogi tevékenysége, aktivizmusa hozott. Mi sem egyik pillanatról a másikra tervezünk, hanem 10-20 évre. Sajnos nagyon kicsi annak az esélye, hogy hirtelen bezárnak a telepek.”

Potháczky Lajos szerint a tiltakozók csoportja „egy külföldi támogatást élvező maroknyi csoport”, ami megpróbál támogatást szerezni, „megdolgozni a kapott pénzért. Minden állításuk rosszindulatú hazugság, de csak ennek segítségével lehetséges embereket maguk mellé állítani.” A cég állásfoglalásában kitér arra is, hogy a szőrmeellenesek, állatvédők tevékenysége „hatalmas üzlet egyeseknek. Akik felveszik a támogatásokat hiszékeny és jó szándékú emberektől. Akik megkapják az olajlobbi (vegyipar, műszőrme, műbőr… stb.) ipar támogatását. Bizony ezeknek a szervezeteknek a vezetői busásan megélnek belőle.”

Vakula Tímea erre reagálva azt mondta: a szőrmeipar több milliárdos bevételei össze sem vethetők az állatvédő szervezetek lobbijával. „Egyszerre vádolnak minket, hogy nem tudunk megélni, de milliárdokat kapunk azzal, hogy átverjük az embereket?”



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Országosan is bevezetné Magyar Péter azt a csodamódszert, amit a mélyszegénységben élő ózdi gyerekeknél alkalmaznak
A TISZA párt politikusa a Van Helyed Alapítvány képzési központjában járt, és a Bódis Krisztáék által kifejlesztett módszerrel ismerkedett. A gyerekek 100 százaléka továbbtanul, és 50 százalékuk bejut a felsőoktatásba is.,

Link másolása

Országjárása közben Borsodban is járt Magyar Péter. Többek közt eljutott Ózdra, illetve a hétesi romatelepre, ahol megnézte a Van Helyed Alapítvány központját, és a romatelepen élőkkel is találkozott.

"Pénteken lehetőségem volt megtekinteni Ózdon a Van Helyed Alapítvány képzési központját és a hétesi szegregátumban üzemeltetett fürdőházukat. A kormány propagandistái bicskanyitogató módon azt hazudják, hogy a “szegénység Magyarországon érdeklődés hiányában elmaradt” és a Fidesz képviselője szerint nem kell emelni a 11 éve befagyasztott családi pótlékot, mert “aki nem dolgozik, ne is egyék.”

A valóság ezzel szemben sajnos az, hogy 20 évvel az uniós csatlakozásunk után még mindig milliók tengődnek szegénységben" - írja Magyar a posztjában.

"Nemzetközi és hazai híre van annak a több évtizedes munkának, aminek az eredményeképpen lépésről lépésre kiépült kicsiben egy modell értékű Van Helyed oktatási rendszer.

Ebben a rendszerben komplex módszertannal erősítik egymást a szociális, kulturális, egészségügyi, sport, oktatási szolgáltatások. A Van Helyed Rendszerben magzati kortól fiatal felnőttkorig, tehát hosszútávon tart a patronálás a családok és a közösségek bevonásával, és a környező intézményekkel együttműködésben" - teszi hozzá a politikus.

Az egészen kiemelkedő eredményekről is szólt:

"Bódis Kriszta, a Van Helyed alapítvány létrehozója és vezetője elmondta, hogy

a patronáltjainak 100%-a befejezi az általános iskolát (szemben az országos 70% -kal) 100%-os a továbbtanulás, (szemben a 2%-os régiós mutatóval), a VHR-ben 95% el is végzi a középiskolát (szemben a 30%-os régiós mutatóval). 50% felsőoktatásban tanul tovább (szemben az országos 1,4%-al).

A legközelebbi céljuk az, hogy legalább ezt az első ózdi bázist, a telepeken nyújtott szolgáltatásokkal (1000 fő), a kismamák, babák és óvodások, kisiskolások, felsősök és középiskolások (200 fő) és a hozzá tartozó budapesti általános és középiskolai szakkollégiumi teljes patronálással fenn tudják tartani."

Magyar ígéretet is tett:

"A TISZA párt a magyar emberektől kapott felhatalmazás esetén azonnal duplájára emeli a családi pótlékot és a Van Helyed Alapítvány által kidolgozott módszertant és patronálási rendszert országos szinten is bevezeti, mert hiszünk abban, hogy minden magyar gyermek egyformán fontos, és hogy mindenkinek joga van az emberhez méltó gyermekkorhoz és a minőségi oktatáshoz."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Horrorárak jöhetnek a Balatonon: egy sima lángos már most 1000 forintnál kezdődik, 10 dkg hekk pedig 700 forint
Egyelőre csak az előszezon árait ismerhettük meg, de a főszezonra biztosan emelni fognak az áraikon a vendéglátó egységek.

Link másolása

A Pénzcentrum írta meg vasárnap délelőtt, milyen lángosárakra lehet számítani az idei balatoni nyaralások alkalmával.

Ahogy írják, egyelőre még csupán előszezon van, "egyelőre nem tűnik nagyon vészesnek a tavalyi évhez képest a lángos vagy a gyros ára, de sok helyen júniustól biztosan árat emelnek."

A lap egyik olvasója elküldte, milyenek a balatonfüredi friss lángosárak:

  • sima lángos: 1000 forint
  • fokhagymás lángos: 1100 forint
  • tejfölös lángos: 1500 forint
  • ketchupos lángos: 1300 forint
  • sajtos lángos: 1500 forint
  • sajtos-tejfölös lángos: 1900 forint
  • tonhalas lángos: 3600 forint

A Pénzcentrum ezenkívül hozzátette még, hogy

aki ennél tartalmasabb ételt enne, az 2600 forintért babgulyást, 2500 forintért lecsót ehet, vagy 3900 forintért elfogyaszthat egy rántott szeletet görög salátával. 10 dkg hekk 700 forint, a sült kolbász szintén 700 forint, egy pár virsli viszont 1300, a hot dog 1500, a gyros tál pedig 3200 forintba kerül.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Eltűntek a Novák Katalin látogatásáról készült fotók
Nem indokolta meg a poszt írója, hogy miért nem érhető már el a bejegyezése, amelyben Magyarország korábbi köztársaságielnöke volt látható Spanyolország egyik lovasiskolájában.

Link másolása

Törölték azt a Facebook-posztot, amelyen Magyarország volt köztársasági elnöke, Novák Katalin szerepelt egy híres spanyol lovasiskolában - szúrta ki a 24.hu. A poszt feltöltője nem indokolta meg, miért tűnt el a bejegyzés.

Korábban lapunk is megírta, hogy lefotózták Novák Katalint, volt államfőt az Andalúziai Királyi Lovasiskolában, ám a posztot leszedték az internetről.

Korábban a bejegyzésben azt írták:

Tegnap látogatást tett nálunk Novák Katalin, Magyarország korábbi elnöke és Ignacio Rosales de Salamanca ezredes, a spanyol honvédelem andalúziai küldöttségének megbízottja.

Egyelőre nincs arról információ, miért távolították el a látogatáson készült fotókat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Új feltételeket szabott Magyar Péter a közmédia vitájával kapcsolatban
A TISZA Párt nem fogadja el, ha nem élőben, vagy nem főműsoridőben kerül sor a vitára. Ahogy az sem elfogadható, ha egyszerre akarják leültetni mind a 11 listát állító párt listavezetőjét.

Link másolása

A közmédia elkezdte egy választási vita megszervezését, amire Magyar Péter, a Tisza Párt vezéralakja Facebook-posztjában reagált – írta meg a 444.

Örömét fejezte ki Magyar Péter, hogy 18 év után sikerült elérniük, hogy a Fidesz listavezetője újra vitába szálljon.

Arról is írt a politikus, hogy kimondottan örül annak a hírnek is, hogy ő és pártja pár nap alatt elérte azt, amit „őfelsége ellenzékének több, mint egy évtizede nem sikerült”, azaz a vitaműsor kikényszerítését a köztévében.

"Megkaptam a közmédia tájékoztató levelét, hogy lesz vita"

– írta posztjában Magyar, aki rögtön hozzátette, számtalan dolgot hiányol a vitával kapcsolatban. Például az sem derült ki, hogy "mikor, milyen idősávban és hol lesz a vita" vagy "élő, egyenes adásban közvetítik-e a vitát", de még az sem derült ki, hogy "kik vesznek részt a vitán." Hozzátette: ameddig a felsorolt kérdéseket nem tisztázza az MTVA, addig nem tud visszajelezni a részvétellel kapcsolatban.

Magyar Péter ugyanakkor jelezte:

"a TISZA Párt nem fogadja el, ha nem élőben, vagy nem főműsoridőben kerül sor a vitára. Ahogy az sem elfogadható, ha egyszerre akarják leültetni mind a 11 listát állító párt listavezetőjét, hiszen úgy semmilyen érdemi vita nem folytatható és nem is tükrözné a pártok támogatottságának mértékét."

A közmédia pénteki bejelentése óta Donáth Anna, Dobrev Klára, Róna Péter és Vona Gábor is jelezte, hogy ott lesz a vitán. Szombat délután Deutsch Tamás, a Fidesz listavezetője is csatlakozott a vitához.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk