Kiderült, hogy édesszájúak-e a magyarok, vagy inkább a sósat szeretjük
A life.hu bukkant egy kutatásra, ami at vizsgálta, vajon mi, magyarok az édes, vagy a sós ízeket szeretjük jobban. Hajszállal, de az édes vezet, viszont egy csomó más érdekesség is kiderült.
Jöhet az édes és a sós is
Tízből négy honfitársunk számára az édes a legkedveltebb íz, a megkérdezettek negyede viszont inkább a sós ízeket részesíti előnyben. Leginkább a 30-49 évesek számítanak édesszájúnak, legkevésbé pedig az 50 év felettiek. A válaszadók közel fele (46%) átlagosnak érzi a cukorfogyasztását, és 5% egyáltalán nem fogyaszt cukrot.
Az is kiderült, milyen gyakran eszünk édességeket
Tízből négy felnőtt internetező heti néhány alkalommal fogyaszt édességet, hárman ennél sűrűbben, míg csupán 1%-uk az, aki soha nem szokott enni ilyen finomságot. A felmérés egyik legérdekesebb eredménye, hogy annak ellenére, hogy
a fiatalok tartják magukat a legkevésbé édesszájúnak, ötödük saját megítélése szerint több cukrot fogyaszt az átlaghoz képest.
Olyan ételeink is vannak, amik édesen és sósan is fogyaszthatók
Ilyen például a túrós csusza és a káposztás tészta, amik esetében a kutatás szerint a felnőttek mintegy fele voksol a szalonnás túrós csuszára és a borsos káposztás tésztára, miközben kisebbségben vannak azok, akik a cukros verzióra szavaznak.
Az italokat durván cukrozzuk
A forró italok tekintetében egyértelműen édesszájúak vagyunk, a megkérdezettek háromnegyede édesíti teáját, kávéját.
Amikor más cukroz, akkor már szigorúbbak vagyunk - a nők majdnem harmada, valamint az 50 év feletti válaszadók 40%-a preferálja jobban a cukormentes üdítőitalokat, míg a fiatalok és a férfiak inkább a normál, cukros üdítőket veszik.
Nem tudjuk, mennyit kéne, legalábbis mostanáig
A válaszadók többsége nincs tisztában a nemzetközi cukorfogyasztási ajánlással. Csupán a felnőtt netezők 27%-a tudja helyesen, hogy ez az ajánlás a napi energiabevitel legfeljebb 10%-ában határozza meg a cukorbevitelt.