News here

HÍREK

Luxusvillák és rengeteg pénz: megtalálhatták Putyin titkos vagyonát

Többek között egy gigantikus palota a Fekete-tenger partján, ötcsillagos hotel egy síközpontban és elképzelhetetlen mennyiségű pénz tartozik a gyanús céghálózat érdekeltségébe. A Kreml mindent tagad.

Link másolása

Arra utaló nyomokat találtak, hogy Vlagyimir Putyinnak köze lehet egy 4,5 milliárd dolláros (1687 milliárd forint) vagyonnal rendelkező céghálózathoz, írja a The Guardian. Az összesen 86 vállaltból és non-profit szervezetből álló csoportot a közös domainszolgáltató köti össze a szarajevói székhelyű Szervezett Bűnözés és Korrupció Jelentési Projekt (OCCRP) és a független orosz Meduza hírportál közös, egy éven át tartó nyomozása alapján.

Az LLCinvest szolgáltatón keresztül bejegyzett érdekeltségek képviselői ráadásul néhány tavaly szeptemberben kiszivárgott e-mail alapján úgy leveleztek egymással napi üzleti ügyekről, mintha egy cégcsoportba tartoznának, holott hivatalosan semmi közük sincs egymáshoz. Egy orosz korrupcióellenes szakértő szerint a LLCinvest leginkább egy olyan egyesületre hasonlít, melynek tagjai juttatásokat és tulajdont cserélnek.

A nyomozás során az is kiderült, hogy az LLCinvest egyáltalán nem hasonlít az olyan szokványos szolgáltatókhoz, mint például a Yahoo. Az orosz szolgáltató valójában egy domain a Moskomsvyaz távközlési vállalat tulajdonában lévő szerveren. Utóbbi pedig szoros kapcsolatban áll a gyakran „Putyin bankjának” nevezett Bank Rossiya-val.

A gyanús csoport tulajdonába tartozik többek között az a 461 milliárd forint értékűre becsült Fekete-tenger partjára épült luxuspalota, melyről Alekszej Navalnij már egy éve azt állította, hogy Putyin személyes használatára készült.

A cégnyilvántartás szerint az ingatlan tulajdonosa egy Kompleks nevű vállalat, melynek anyacége a Binom. Utóbbi szintén LLCInvest.ru e-mailcímekkel rendelkezik.

A palota környéki szőlőültetvények egy olyan non-profit szervezethez tartoznak, amit Putyin két közeli munkatársa alapított.

Ugyancsak a hálózathoz köthető az ötcsillagos Igora síközpont, valamint a helyiek által csak „Putyin dácsája” néven emlegetett Szentpétervárhoz közeli villa is. A céghálózat ezenfelül hatalmas készpénzállomány felett is rendelkezik.

Vlagymir Putyint közel két évtizede vádolják azzal, hogy titokban óriási vagyont halmozott fel strómanokon keresztül. Ugyanakkor a hivatalos nyilvántartások szerint fényűző életmódja ellenére az orosz elnöknek mindössze egy kis szentpétervári lakása, két 50-es évekből származó szovjet autója, egy utánfutója és egy garázsa van.

A Kreml tagadja, hogy Putyinnak bármi köze lenne a most leleplezett 86 érdekeltségből álló hálózathoz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbánék hatvanpusztai „palotájáról”, mint a korrupció szimbólumáról cikkezik egy vezető spanyol lap
Az El País szerint „az ingatlan körüli gyanúsítások és milliós kapcsolatok egy olyan rendszert illusztrálnak, amely példátlan büntetést kapott az EU-ban”.
Fotó: elpais.com - szmo.hu
2022. december 04.


Link másolása

Az Orbán család „palotája” a korrupció szimbóluma Magyarországon

- ezzel a címmel jelentetett meg cikket az El País spanyol napilap a magyar miniszterelnök családi tulajdonában álló hatvanpusztai majorságról, amit a Telex szúrt ki.

A lap úgy véli, hogy „az ingatlan körüli gyanúsítások és milliós kapcsolatok egy olyan rendszert illusztrálnak, amely példátlan büntetést kapott az EU-ban”.

A legnagyobb példányszámban eladott spanyol napilap újságíróinak Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő mutatta meg a birtokot.

Az El País a megjelent írásban úgy fogalmaz, hogy a Budapesttől 40 kilométtere fekvő 13 hektáros hatvanpusztai birtok Orbán Győző, Orbán Viktor édesapjának tulajdonában áll, a környező földek pedig a miniszterelnök „gyerekkori barátjáé.”

Szerintük a majorság annak a korrupcióra épülő rendszernek az allegóriája, amelyet az uniós pénzek megvonásával büntetett nemrég az Európai Unió.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Már a Putyin védelmét ellátó szerv is arra jutott, hogy egyre jobban ellenzik a háborút az oroszok
A brit hírszerzés számolt be egy belső használatra készült felmérés sokatmondó eredményeiről.

Link másolása

Drasztikusan csökken ukrajnai "különleges katonai műveletet" támogató oroszok száma egy friss felmérés szerint - derült ki a brit védelmi minisztérium legújabb jelentéséből.

Ebben azt írták, hogy egy független orosz médium állítása szerint hozzáfértek azokhoz az adatokhoz, amelyeket az orosz Szövetségi Védelmi Szolgálat belső használatra gyűjtött. Ezek azt mutatják, hogy

az oroszok 55 százaléka szerint el kellene kezdeni a béketárgyalást Ukrajnával, és csupán 25 százalék támogatja a háború folytatását.

Ezek az eredmények hasonlóak egy ettől független, októberi felmérés eredményeihez, amelyben arra jutottak, hogy a megkérdezettek 57 százaléka áll a békekötés pártján.

Áprilisban még az oroszok 80 százaléka támogatta a háborút, ehhez képest ezek az eredmények drasztikus csökkenést mutatnak.

A brit hírszerzés szerint annak ellenére, hogy az orosz hatóságok igyekeznek irányításuk alatt tartani az információs környezetet, a háború a szeptemberi részleges mozgósítás óta sok orosz számára egyre kézzelfoghatóbbá vált. Mivel nem valószínű, hogy Oroszország a következő hónapokban jelentős harctéri sikereket fog elérni, a Kremlnek egyre nehezebb lesz fenntartani még a hallgatólagos támogatást is a lakosság körében - véli a brit védelmi minisztérium.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Durván megdrágulnak a lakáshitelek 2023-ban, ha beválik a Magyar Nemzeti Bank jóslata
A jelenleginél is sokkal nehezebb lesz hozzájutni saját ingatlanhoz.

Link másolása

Ha valósággá válik a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése, akkor 2023-ra jelentősen megdrágulhatnak a lakáshitelek – írja a Bankmonitor. A Pénzügyi Stabilitási Jelentése szerint a jegybank azzal számol, hogy 2022. végére a lakáshitelek átlagos THM-értéke (teljes hiteldíj-mutató) 12 százalék fölé emelkedhet.

Ha beválik a jegybank jóslata, akkor egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitelre havi 31 ezer forinttal kell majd többet törleszteni. Ez pedig 7,5 millió forint plusz költséget ró azokra, akik saját ingatlant vásárolnak.

Az esetleges drágulást viszont a hitelfelvevők nem egyformán érzékelnék a drágulást. Az egyes bankok hitelköltségei ugyanis nagyon különbözőek. Míg az egyik banknál többet, egy másiknál kevesebbet fizethet a tartozás miatt az ugyan olyan mértékű hitelösszegre.

Egy ilyen mértékű drágulás azt jelentené, hogy az átlagos havi törlesztő összege a december eleji 189 ezer forintról 220 ezer forint fölé nőne 2023. januárra, ami a teljes futamidő alatt csaknem 7,5 millió forint plusz kiadás lenne.

– írja a portál.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Tantermet biztosítanak a kirúgott tanároknak Iványi Gáborék, hogy a végzős diákjaikat felkészíthessék
Eszközöket, de minden más feltételt is biztosítanak annak érdekében, hogy a végzősök sikeresen készülhessenek az érettségire.

Link másolása

A Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tantermeket ajánlott fel a kirúgott pedagógusoknak, hogy a végzős osztályokat oktatók fel tudják készíteni a diákjaikat az érettségire. A felhívást azután tették közzé, hogy a Belügyminisztérium elbocsátott a fővárosban nyolc olyan tanárt, akik polgári engedetlenséggel hívták fel a figyelmet az oktatás helyzetére.

Az intézmény vezetője, Pizarro-Iványi Júlia a Facebookon osztotta meg, hogy az Iványi Gábor egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott intézmény hogyan segítené a kirúgott, de végzőst osztályt oktató tanároknak.

A hét bizonyos napjain 8 tantermet, 2 interaktív táblát, számítógépeket és minden más feltételt is biztosítanak.


Link másolása
KÖVESS MINKET: