HÍREK

Lesújtott a Vatikán a sörfőzdében és szállodai vállalkozásokban érdekelt magyar ciszterci vezetésre

A vizsgálat idejére Bérczi L. Bernát atyát Dallasba helyezték át, a gazdasági vezetőt pedig felmentették. A Vatikán egy könyvvizsgáló cég átvilágítására vár.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2023. június 13.


Link másolása

Vizsgálatot indított a Vatikán a Zirci Ciszterci Apátságnál a ciszterci apátság iskoláival kapcsolatos panaszok ügyében, írja a Válasz Online. A lap forrásai szerint a Vatikán elsősorban a pénzügyi visszásságokra kíváncsi. Ez magyarázhatja, hogy Bérczi L. Bernát atyát Dallasba helyezték át a vizsgálat idejére, míg Grónai G. Damján gazdasági vezetőt, a Ciszterci Vagyonkezelő Kft. első emberét felmentették. Eközben

a Vatikán egy nemzetközileg jegyzett könyvvizsgáló cég átvilágítására vár.

A lap egyházi forrásai szerint „a felfüggesztett ciszterci vezetők teljes szereptévesztésben voltak”: magukhoz vonták a menedzsmentjogokat, az intézményeknek járó pénzeket pedig központosítva osztották el. Úgy tudják, hogy az apát legszűkebb stábját jelentő Ciszterci Iskolai Főhatóság megdöbbentő magabiztossággal tartotta vissza egy-egy iskolájától az állam által biztosított támogatások egy részét (ezzel veszélyeztetve akár a kréta- és vécépapírszintű beszerzéseket), illetve elvonta egyes intézmények saját – terem- és tornacsarnok-kiadásból származó – bevételeit. Eközben azonban fenntartották a komoly vezsteséget termelő sörfőzdét, és politikai körökkel különös ingatlanügyletekbe bonyolódtak.

Utóbbira példa egy 2012-es eset, amikor a Familiare Társadalomszervező Központ az Országgyűlés döntése értelmében ingyen kapott meg egy állami tulajdonban lévő, a Balaton-parttól egy utcányira lévő siófoki telket kifejezetten „szociális, kulturális, oktatási és hitéleti célokra”. Öt évvel később egy kormányhatározat további közel 610 millió forintot rendelt ugyanehhez az ingatlanhoz, hogy úgynevezett családos központ épüljön rajta.

A Szent Bernadett Családi Apartmanház építésére kiírt tendert egy Rétvári Bencéhez és KDNP-hez közeli vállalkozás építhette fel. Az ingatlant a booking.com kínálatában is meg lehet találni piaci alapon árazva, de állítólag időnként szociális célokra is használják.

A cikkben kitérnek a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium gigantikus tornacsarnokára is. Az iskola hat-hét éve jelezte, hogy a mindennapos testnevelés követelményét rossz idő esetén csak úgy tudja teljesíteni, ha a diákok egy része a folyosókon tornázik. Végül ötmilliárd forintot kaptak az államtól az új létesítményre. Az iskola remélte, hogy a tavaly átadott csodacsarnok tanítási időn kívüli kiadásából befolyó összeget megtarthatja, ám végül a „ciszterci közösségi működés” jegyében Zirc ezeket a bérbeadási bevételeket is magához rendelte.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Török Gábor: Alábecsültem Orbán Viktort
A politikai elemző reagált arra, hogy a kormánypárt Sulyok Tamást jelölte a köztársasági elnöki posztra.

Link másolása

Mint megírtuk, Novák Katalin helyére Sulyok Tamást jelölte a kormánypárt.

A hírre reagálva Török Gábor politikai elemző a közösségi oldalán azt írta:

"Alábecsültem Orbán Viktort. Vagy a helyzet kritikusságát. A miniszterelnök eddigi négy választása közül messze a mai áll a legközelebb az alkotmány szelleméhez. Még inkább: ez a mai esélyes csak arra, hogy megfeleljen annak. Kevés rá az esély, de az ellenzéki pártok helyében megfontolnám, hogy támogassák Sulyok Tamást".

Az ellenzék is megszólalt, miután Kocsis Máté ismertette Orbán Viktor javasltát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megszólalt Sulyok Tamás a köztársaságielnök-jelöléséről
Az Alkotmánybíróság elnöke közleményt adott ki, amelyben megírta, mit gondol, és a jelölést is elfogadta.

Link másolása

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke közleményt adott ki a köztársaságielnök-jelöltsége kapcsán. Azt írja:

"Az Alkotmánybíróság elnökeként ért a megtisztelő jelölés az államfői hivatal betöltésére. Ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni. A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom".


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Meghalt Gyúró Mónika, többszörös magyar bajnok úszó, a Verrasztó testvérek édesanyja
Verrasztó Dávid és Verrasztó Evelyn olimpikon úszók édesanyja 54 éves volt.

Link másolása

Gyászol a magyar úszósport: 54 esztendős korában elhunyt Gyúró Mónika, többszörös magyar bajnok, egykori válogatott versenyzőnk – akit a sportrajongók elsősorban Verrasztó Dávid és Evelyn odaadó édesanyjaként ismertek - írja a Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott a közösségi oldalán.

Gyúró Mónika az 1980-as évek egyik reménysége volt. Ifjúsági Eb-n szerzett érmet, és 14 évesen ott volt a római Európa-bajnokságon a felnőttek között. Legjobb eredménye az 5. hely volt Szófiában 800 méter gyorson. kamaszként több magyar felnőtt bajnoki aranyérmet is szerzett. Széchy Tamás egyik tanítványa volt. 1986-ban szerepelt a világbajnokságon is.

Házasságot kötött az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Verrasztó Zoltánnal, és bár célul tűzte ki a szöuli olimpiát, de addigra megszületett fia Dávid, majd Evelyn.

Lánya egy szívszorító fotóval búcsúzik édesanyjától.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Sulyok Tamás öt ingatlanban résztulajdonos és 65 millió forintnyi megtakarítása van
Az államfőjelölt friss vagyonbevallása szerint a különféle megtakarítások mellett szegedi és budapesti lakásban, szántóban, üdölőtanyában és üdülőben van tulajdonrésze.

Link másolása

Sulyok Tamás Alkotmánybíróság elnök a pozíciója miatt évente köteles vagyonnyilatkozatot tenni. A legfrissebb, idei dokumentuma szerint öt ingatlanja és 65 millió forintnyi megtakarítása van - írja a Telex.

A köztársasági elnöknek jelölt 67 éves jogász bevallása szerint négy ingatlan felének a tulajdonosa. Van egy 45 és egy 117 négyzetméteres szegedi társasházi lakás, egy 3223 négyzetméteres domaszéki szántó, rajta egy 60 négyzetméteres üdülőtanya, egy 90 négyzetméteres balatonkenesei családi házas üdülő fele, és 1223/10000-ed részben tulajdonos egy 72 négyzetméteres II. kerületi budapesti lakásban.

Értékpapírral is rendelkezik, többféle formában van megtakarítása, állampapírban, a nyugdíj-előtakarékossági számlán és kötvényben, összesen 65 millió forintnyi összeggel rendelkezik.

Tartozása nincs, de 8 millió forintos hitelintézeti számlakövetelés áll fenn vele szemben.

A jelenlegi Alkotmánybírósági munkája mellett és ügyvédi irodában is dolgozik, ahol a bevallása szerint 3. jövedelmi kategóriában van (bruttó 500 001 és 1 millió forint közötti összeget keres havonta).


Link másolása
KÖVESS MINKET: