HÍREK

Lesújtó adat: minden harmadik magyar fiatal külföldön képzeli el a jövőjét

A legdöntőbb érvük a kivándorlás mellett a politikai helyzet. Nem meglepő módon pártpreferenciák mentén van eltérés a költözési kedvben.

Link másolása

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézete 16 és 29 év közötti fiatalokat kérdezett meg külföldre költözési hajlandóságukról.

A kutatásból (amit a hvg.hu közölt) kiderült, hogy a fiatalok egyharmada nem érzi jól magát a hazai viszonyok között, 40 százalékuk el tudná képzelni az életét más országban is.

Egy 2020-as hasonló kutatásban még csak 21 százaléknak voltak hosszú távú munkavállalási szándékai, azaz megduplázódtak az adatok.

A 2023. májusi adatok szerint minden harmadik (35%) magyar, 16−29 év közötti fiatal fejében megfordult már a gondolat, hogy inkább itt hagyja az országot, és másutt élje az életét. A kutatók szerint az adatok leginkább dühöt, frusztrációt, elkeseredettséget mutatnak az ifjúsági réteg egy részében. A három évvel ezelőtti számokhoz képest (11%) ez több mint háromszor magasabb érték.

Rövidebb távú, akár tanulmányi jellegű külföldi útban a „magas státuszú” fiatalok számolnak be: ha mindkét szülő diplomás, akkor a külföldi tanulási szándék aránya megduplázódik. A legfiatalabbak, azaz a 16−19 évesek körében 42, míg a gimnazistáknál 50 százalék azok aránya, akiknél szóba jöhet, hogy fél-, egy évig külföldön tanuljon, illetve, hogy akár külföldön szerezzen diplomát.

A pártpreferenciák alapján a 2022-ben együtt induló ellenzéki pártok szimpatizánsai, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) szavazói illetve a pártpreferenciájukat el nem árulók körében magas a külföldre vágyók aránya, míg a Fidesz és a Mi Hazánk szavazói inkább itthon képzelik el jövőjüket. Az ellenzék és az MKKP fiatal szavazóinak is valamivel több mint a fele fejében megfordult a gondolat, hogy egy pár hétre, vagy akár néhány hónapra külföldre menjen dolgozni.

Érdekesség, hogy a jelenleg iskolába járók közül nem az egyetemisták, hanem a szakképzésben részt vevők (érettségivel vagy anélkül), valamint a gimnazisták tervezgetnek külföldi munkát.

A tartós külföldi költözésben gondolkozók leginkább a 20 év alattiak, a magas kulturális tőkével induló, és azt tovább gyarapító (diplomás vagy jelenleg gimnáziumba járó) fiatalok és az ellenzéki szavazók – illetve ezek metszetei. Az MKKP és az egykori közös ellenzéki lista pártjának támogatói között magas a tartósan külföldre vágyók aránya, míg a legalacsonyabb érték a Fidesz−KDNP 16−29 éves szavazóinál figyelhető meg.

Akik hosszabb távra másik országba költöznének, azoknak mintegy háromnegyede egyáltalában nem, vagy nem elégedett a demokrácia magyarországi állapotával.

A kutatás készítői hangsúlyozzák, hogy a számok nem azt mutatják, ki az, aki akár már holnap csomagolna: a számok egyfajta közhangulatot mérnek Magyarországgal szemben a fiatalok körében.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Magyar Péter a nemzeti vagyon elkótyavetyéléséről kérdezi Orbánt egy birtokába jutott, nem nyilvános kormányhatározat alapján
A Tisza Párt alelnöke azt írta: 48 értékes ingatlant hirdettek meg eladásra a határozatban. Köztük állami cégek, tankerületek és rendőrkapitányságok üdülőit is.

Link másolása

Több kérdést is Orbán Viktornak szegezett Magyar Péter vasárnap délutáni posztjában. A Tisza Párt alelnöke egy nem nyilvános kormányhatározatról kérdezi a miniszterelnököt, amiben 48 értékes ingatlant hirdetnek eladásra.

Magyar bejegyzése szerint ezek között állami cégek, a büntetés-végrehajtás, a tankerületek, nemzeti parkok, rendőrkapitányságok, a mentőszolgálat értékes Balaton parti üdülője, oktatási- és rekreációs központjai szerepelnek.

„Miért adják el ezeket az ingatlanokat, köztük olyat, amely a legnagyobb még be nem épített balatoni partszakasszal és kikötővel rendelkezik? Miért akarják ezt eltitkolni a magyar emberek elől? Miért fontosabb, hogy a haverok mindenhova lakóparkokat építhessenek, mint, hogy az alulfizetett állami alkalmazottak megfizethező áron egy hétre elvigyék a családjukat pihenni, vagy továbbképzésen vegyenek részt?

Ez a családbarát, vidékbarát kormány? Mire költik a befolyó vételárat? A veje és a haverjai részt vesznek a rövid határidővel meghirdetett liciteken? Hány nem nyilvános és titkosított kormányhatározatot hoztak tavaly? Miért titkosak ezek? Mi a tartalmuk?” – sorolja kérdéseit Magyar Péter.

A politikus a bejegyzés végén még egyszer megszólítja Orbánt, és azt írja:

„Vége. Lépésről lépésre, tégláról téglára visszavesszük a hazánkat és minden ilyen mutyit ki fogunk vizsgálni és az elkótyavetyélt nemzeti vagyont vissza fogjuk szerezni!”

A teljes posztot itt lehet elolvasni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Jó híreket közölt a nyugdíjakról a pénzügyminiszter
Varga Mihály szerint az év eleji 6 százalékos emelés a nyugdíjak reálértékében is növekedést jelent, ugyanis az éves infláció ennél várhatóan jóval alacsonyabb lesz.

Link másolása

A nyugdíjasok számíthatnak Magyarország kormányára, erről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a Jókor magazin megjelenése alkalmából készült közös videóban.

Varga Mihály elmondta: háború dúl a szomszédban és a Közel-Keleten, a költségvetésre rendkívüli terhek nehezednek, mégis a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak a nemzeti kormányra.

A tavalyi 18,5 százalékos nyugdíjemelés után idén év elején 6 százalékkal növeltük a nyugdíjakat, februárban pedig ismét kifizettük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat - fogalmazott a miniszter. Hozzátette:

jó hír, hogy az év eleji 6 százalékos emelés a nyugdíjak reálértékében is növekedést jelent, ugyanis az éves infláció ennél várhatóan jóval alacsonyabb lesz.

A kormány tehát kitart a 2010-ben tett ígérete mellett: megőrzi a nyugdíjak vásárlóerejét, sőt emeli is azt.

„A nyugdíjak összegét 2010 óta a kétszeresére emeltük, reálértékét pedig több mint 20 százalékkal javítottuk. Amíg nemzeti kormánya van Magyarországnak, megadjuk azt a megbecsülést, amely a nyugdíjasokat megilleti” - mondta Varga Mihály.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Soha nem találnád ki, mikor romlik el az idő a jövő héten
A hét első felében napos, száraz idő lesz. Május 1-jén aztán már jönnek a felhők, csütörtöktől pedig a zivatarok és a széllökések is.

Link másolása

Napos, száraz, meleg idő várható a jövő hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is, írja az MTI a HungaroMet előrejelzése alapján.

Hétfőn napos, száraz idő várható vékony fátyolfelhőkkel, a délkeleti, keleti szél több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24-28 fok között várható.

Kedden derült, napos, csapadékmentes idő várható, a délkeleti, keleti szél megélénkül, néhol megerősödhet. A hőmérséklet hajnalban 6-14, délután 24-27 fok között várható.

Szerdán, május 1-jén napos, gomolyfelhős idő várható, majd a nap második felében főként a délnyugati tájak fölé vastagabb felhők sodródhatnak.

Csapadéknak még kicsi az esélye, de sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti, keleti szél. Hajnalban 5-13, a délutáni órákban általában 24 fok körül várható a csúcshőmérséklet.

Csütörtökön az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütés várható, de elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. A keleties szelet sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérik. A minimum-hőmérséklet 5-13, a maximum többnyire 20-25 fok között valószínű.

Pénteken felhősebbre fordul az idő, és több helyen kell záporra, zivatarra készülni. A nyugatias szél élénk, helyenként erős lesz. Hajnalban 8-14, délután 17-23 fok várható.

Szombaton közepesen vagy erősen felhős időre van kilátás szórványosan záporral, zivatarral. Az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. Hajnalban 7-13, délután 18-23 fok várható.

Vasárnap szakadozik, csökken a felhőzet, és több órára kisüthet a nap, bár elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. Az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. A minimum-hőmérséklet 7-13, a maximum 18-23 fok között valószínű.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ritkította a balatoni buszjáratokat Lázár János minisztériuma, nagy a felháborodás
A változások május elsején lépnek életbe. A szakértő szerint „ad hoc barkácsolás zajlik”.

Link másolása

Komoly felháborodást okozott több balatoni Facebook-csoportban is, hogy a Volánbusz egy közleményben jelentette be: változások lesznek a buszközlekedésben Budapest és a Balaton északi partja között - írja a 24.hu.

A közlekedési társaság múlt heti közleményében azt írta:

„a főváros és a Balaton északi parti települései közötti eljutáshoz ezentúl a vasút igénybevételét javasoljuk”.

Az egyik bejelentett változás, hogy megszűnik a Budapest és Tihany között közlekedő, Balatonalmádit és Balatonfüredet is érintő 1201-es járat. Ehelyett Budapest és Balatonfüred között a vasutat, Balatonfüred és Tihany között pedig a 7355-ös buszt javasolják. Ez a változás főként azokat érinti érzékenyen, akik eddig átszállás nélkül eljuthattak Tihanyba - ezt a jövőben már nem lehet majd megtenni.

Ennél érzékenyebb veszteségnek tűnik, hogy az eddig a Budapest–Balatonalmádi–Balatonfüred–Keszthely–Hévíz vonalon közlekedő 1190-es busz csak ezentúl csak Balatonfüred és Hévíz között jár majd.

A módosítások kapcsán a Volánbusz azt írta a 24.hu érdeklődésére, hogy „a regionális és országos menetrend szerinti autóbusz-közlekedési szolgáltatásokat az Építési és Közlekedési Minisztérium megrendelése alapján, a minisztérium által meghatározott menetrendi és szolgáltatási paraméterek szerint látjuk el.”

Király Bence, a Közlekedő Tömeg elnökségi tagja a lapnak azt mondta: a párhuzamosságok megszüntetésével alapvetően nincsen gond.

„A probléma jelen esetben az, hogy egy közlekedési lehetőség kikerül, de a helyét nem pótolják. Vagyis jelen állás szerint nem látni, hogy mondjuk Füredről Tihanyba vagy Hévízre emiatt sűrűbben járnának majd a buszok”

- mondta Király Bence. Szerinte az északi parti járatokkal kapcsolatos változtatás is azt mutatja, hogy „ad hoc barkácsolás zajlik”, és nem egyben kezelik a problémát.

A szakértő azt is visszásnak tartja, hogy a Volánbusz honlapján április 18-án jelent meg ez a közlemény, ami május elsejétől már hatályos is. Pedig a személyszállítási törvény azt írja elő, hogyha a menetrend úgy módosul, hogy egy járatot törölnek, akkor „általánosan kötelező a menetrendet 30 nappal előre közzétenni.”

Link másolása
KÖVESS MINKET: