HÍREK
A Rovatból

Lázár János szerint véget kellene vetni a polgárháborús helyzetnek

A fideszes képviselő úgy látja, szimbolikus volt a küzdelem közte és Márki-Zay Péter között.

Link másolása

Lázár János szerint óriási jelentősége volt a közte és Márki-Zay Péter közötti küzdelemnek április 3-án - erről beszélt a képviselő Bayer Show-ban a 24.hu összefoglalója szerint. A show-ban Lázár rögtön tisztázta: nem Zelenszkijnek öltözött, "ebben a dzsekiben kampányolt, ebben csinálta végig a választást".

A fideszes képviselő arról is beszélt, ellenfele az elmúlt években egy amerikai típusú, liberális gyűlöletkampányt honosított meg, állandó volt az orbánozás, lázározás, fideszezés. Valami ellen politizált, nem azért, hogy újjáépítse Hódmezővásárhelyt.

Lázár szerint nagyon éles volt a küzdelem, amikor pedig Márki-Zay az ellenzék miniszterelnök-jelöltje lett, szimbolikussá vált a tét.

A képviselő úgy látta, a városnak most már békére van szüksége, ugyanis "mostanra drámai lett a megosztottság", a hódmezővásárhelyi polgármester szerinte nem a várost építette, hanem a közösséget rombolta.

Ennek véget kell vetni - jelentette ki Lázár, aki a közelmúltban egy egyeztetésre is meghívta a hódmezővásárhelyi polgármestert, aki el is fogadta ezt. A képviselő szerint Márki-Zay jobban tenné, ha "polgármesterként dolgozna és bukott miniszterelnök-jelöltként nem nemzeti ellenállást szervezne".

Lázár szerint azonban nem csak a városban, hanem

az egész országban véget kellene vetni a polgárháborús helyzetnek, nemzeti összefogásra lenne szükség.

Ez mindig a győztes felelőssége, de az elmúlt 12 évben az ellenzék ebben nem volt partner – mondta. Bár szerinte a magyar politika élet-halál harc, mégis azt gondolja, a következő éveket nem lehet megnyerni, ha nem lesz néhány kérdésben együttműködés, amihez jelenleg szerinte hiányzik az intelligencia.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Történelem érettségi: itt vannak a nem hivatalos megoldások
Változatos témák szerepeltek a kissé megújult érettségin, mutatjuk hogyan kellett megírni a teszt- és esszéfeladatokat.

Link másolása

Ahogy arról korábban már írtunk, szerdán a történelem vizsgákkal folytatódott az idei írásbeli érettségi. Középszinten 68 802, míg emelt szinten 7679 tanuló vizsgázott. A témakörök között szerepelt többek között a kereszténység elterjedése, a barokk, Hunyadi Mátyás és Horthy Miklós is. A rövid esszé témái idén az angol alkotmányos monarchia és a második világháború kirobbanása lehetnek, míg a hosszú esszében vagy az Erdélyi Fejedelemségről, vagy a gazdasági rendszerváltoztatásról kell írnia az érettségizőknek.

Csakúgy, mint az elmúlt napokban a magyar nyelv és irodalom és a matematika tantárgyaknál, az Eduline oktatási portál ezúttal is jelentkezett egy nem hivatalos megoldásgyűjteménnyel, amit szaktanárok állítottak össze.

A megkérdezett szakértők szerint egyébként nem volt szélsőségesen nehéz az idei, tematikájában kissé megváltozott érettségi, ám néhány apróságon könnyen el lehetett csúszni.

Aki kíváncsi arra, hogy jól írta-e meg (vagy jól írta volna) a tesztkérdéseket, az IDE kattintva meg tudja nézni.

Aki pedig azt szeretné megtudni, hogyan kellett nagyjából kinéznie a rövid és a hosszabb esszének, ITT tudja megnézni.

Az eddigi vizsgákhoz hasonlóan a hivatalos megoldókulcs holnap reggelre várható az Oktatási Hivatal honlapján.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Magyar Péter: Odajött egy radiológus, hogy kirúgással fenyegették őket a nyíregyházi kórházban, ha kimennek a Tisza Párt rendezvényére
A mátészalkai fórumon arról beszélt, hogy egyre többen mernek kiállni annak ellenére, hogy fenyegetik az embereket és körlevelek mennek ki a közintézményektől, a kormánypárti polgármesteri hivatalokból, iskolákból, óvodákból és kórházakból.

Link másolása

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében folytatja a héten az országjárást Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke szerda délelőtt Mátészalkán tartott egy fórumot.

Magyar itt többek között beszélt az egészségügy helyzetéről is, említve a bezárt szülészeteket, illetve a légkondicionálás nélküli műtőket, és a nem működő lifteket is.

A politikus szerint a kormány mindent megpróbál elfedni propagandával, és ez sok helyen működik is.

„De szerintem Önök is látják, hogy napról-napra többen vagyunk. (..) Egyre több magyar ember mer kiállni, nem fél, annak ellenére, hogy fenyegetik az embereket. Itt is, Szabolcsban is, de egyébként Békésben, Baranyában, az összes megyében. Köremailek mennek ki a közintézményektől, a kormánypárti polgármesteri hivatalokból, iskolákból, óvodákból és kórházakból.

Tegnap odajött hozzám egy radiológus-orvos, hogy hogyan fenyegették őket a nyíregyházi kórházban, hogy ha ki mernek menni a Tisza Párt rendezvényére, akkor el fogják őket bocsátani.

Milyen kórház igazgatóink vannak, mikor szinte nincs orvos, szinte nincs ápoló, és képes megfenyegetni a saját kollégáit 2024-ben az Európai Unióban, hogy ne merjen kimenni egy politikai rendezvényre.”

Az idézett rész Magyar Péter élő bejelentkezésében a 18.40 körül hangzik el.

Az ügyben megkerestük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház Nyíregyházi Jósa András Tagkórházát is, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor fontos programról jelentkezett be – a társasága sem akárkikből állt
A kampány alatt sem áll le a munka – üzeni a miniszterelnök.

Link másolása

Fotót posztolt a szokásos szerdai kormányülésről Orbán Viktor. A képen ő és néhány minisztere látható. Mint bejegyzésében írja:

„Kampányban sincs megállás! A kormány dolgozik”.

A kép bal felső sarkában a június 9-i dátum is megjelent. Ezt az utóbbi időben Orbán leginkább a kampányeseményeiről beszámoló fotókon szokta használni. Ott volt például a keddi, Üvegtigris büfénél tett látogatásakor is, amikor Reviczky Gábor színművésszel találkozott.

Fotó: Orbán Viktor / Facebook

A szerdai kormányülés előtt posztolt egy képet Tuzson Bence igazságügyi miniszter is:

Fotó: Tuzson Bence/Facebook

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Zuhanórepülésben az üzemanyagárak, péntektől még olcsóbb lehet a tankolás
Az egyik üzemanyagtípusért 8, a másikért 5 forinttal kell kevesebbet fizetni a hét utolsó munkanapjától. Legalábbis a benzinkutaknak.

Link másolása

Péntektől tovább zuhannak az üzemanyagárak, írja a holtankoljak.hu. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.

A portál szerint ha a kutakon is érvényesítésre kerül ez a változás, úgy a hét végétől a 95-ös benzin literenkénti átlagára 616 forint, a gázolajé pedig 607 forint lehet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: